אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פגיעה בירך כתוצאה מהשתחררות שרשרת מטרקטור מהווה "תאונת דרכים"

פגיעה בירך כתוצאה מהשתחררות שרשרת מטרקטור מהווה "תאונת דרכים"

תאריך פרסום : 14/05/2007 | גרסת הדפסה

א
בית משפט השלום טבריה
1150-05
10/05/2007
בפני השופט:
רים נדאף

- נגד -
התובע:
ברקוביץ עמוס
עו"ד חסין מקס
הנתבע:
1. כלעאני באסם
2. הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ

עו"ד פואד פרג'
עו"ד האוזנר עזרא
פסק-דין חלקי

(בשאלת החבות)

1.         התובע הוא קבלן משנה שעבד עם חברת עמוס את עמרם אחזקות בע"מ (להלן: "החברה").

הנתבע 1 היה הנהג והמפעיל של טרקטור מ.ר. 616-148 (להלן : "הטרקטור").

            הנתבעת 2 הינה חברה לביטוח אשר ביטחה את השימוש בטרקטור במסגרת פוליסת ביטוח חובה מספר 80076836/03.   

2.         ביום 06.03.03 עסק התובע, יחד עם קבלני משנה נוספים, בהנחת צינור ביוב בצומת כפר יובל במסגרת עבודתו כראש צוות רתכי פלסטיק בחברה.

            לצורך הטיפול בצינור הביוב השתמש התובע וקבלני המשנה הנוספים בטרקטור אשר גרר את הצינור באמצעות שרשרת. מדובר בטרקטור הכשיר לנוע בדרכים , יש לו הגה, גלגלים, תיבת הילוכים, והוא מסוגל גם להניח צינורות בעזרת הכף האחורית או הקדמית שלו.

            לצורך העבודה הצטרך התובע לחבוק את הצינור עם השרשרת, והשרשרת היתה קשורה לכף האחורית או הקדמית של הטרקטור, על מנת לגרור את הצינור אל מקום הנחתו.

            תוך כדי ביצוע הגרירה השתחררה השרשרת מהטרקטור ופגעה בתובע בעוצמה רבה. התובע נפגע בירך ימין. לאירוע הנ"ל יקרא להלן: "התאונה".

3.         השאלה שבמחלוקת היא אם התאונה שתוארה לעיל  עונה על ההגדרה של "תאונת דרכים" בהתאם לסעיף 1 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים תשל"ה-1975. 

            סעיף 1 לחוק קובע  כי:

"תאונת דרכים - מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי."

4.         הנתבעת טענה כי המסכת העובדתית הנ"ל אינה מהווה תאונת דרכים על פי החוק, היות והטרקטור המעורב בתאונה לא שימש ככלי תחבורה, והוא שינה את ייעודו במהלך האירועים גם אם באופן זמני בלבד.

5.         התובע טען שהאירוע מהווה תאונת דרכים על פי חוק, היות והוא מהווה מאורע שנגרם עקב ניצול הכח המכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את "ייעודו המקורי"-הגדרת המונח "תאונת דרכים" בסעיף 1 לחוק .

   לטענתו ההלכה המחייבת בסוגיה זו נקבעה ברע"א 8061/95 עוזר יצחק נ. אררט חברה לביטוח בע"מ, (פ"ד נ (3), 532 ,1996), והאירוע המתואר חוסה תחת החזקה החלוטה המרבה בדבר ניצול הכח המכני של הרכב, המוגדרת בלשונו של השופט ברק (סעיף 22 לפסה"ד הנ"ל ) כ"בחינה חיצונית" להגדרה הבסיסית שבסעיף 1 לחוק.

   התובע טען כי הדרישה שהשימוש ברכב יהיה למטרות תחבורה היא חלק מההגדרה הכללית, אך אין היא חלה לעניין החזקות החלוטות, שכן החזקות החלוטות נועדו לחול דווקא בכל אותם מקרים בהם לא  מתקיים אחד היסודות המרכיבים את ההגדרה הכללית, מקרים אלה יוגדרו כתאונת דרכים.

6.         לטענתו, כשקבע  המחוקק  את החזקות החלוטות המרבות ביקש הוא להכיר באירועים שונים כ"תאונת דרכים" למרות שהם אינם מקיימים יסוד זה או אחר מיסודות ההגדרה הבסיסית, לרבות היסוד למטרות תחבורה.

7.         התובע הוסיף כי חזקה חלוטה מרבה תחול על אותם מקרים בהם הרכב הוא "רכב תכליתי" , רכב שעל פי ייעודו המקורי אינו מיועד רק לנסיעה אלא גם לפעולת נוספות המנצלות את כוחו המכני, וכל זאת בתנאי שבאותה עת לא שינה הרכב את ייעודו המקורי.

            חזקה זו לא תחול אם התקיים אחד משלושת המקרים הבאים:

1.      1.      הנזק התרחש לא עקב ניצול הכח המכני של הרכב.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ