עת"מ
בית המשפט המחוזי נצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
42731-09-14
12/04/2015
|
בפני השופטת:
אסתר הלמן
|
- נגד - |
העותרת:
פריניב בע"מ
|
המשיבה:
המועצה האזורית הגלבוע
|
פסק דין |
1.בפני עתירה מנהלית המכוונת כנגד החלטת המשיבה, המועצה אזורית גלבוע (להלן: "המועצה האזורית" או "המשיבה"), לחייב את העותרת בארנונה כללית לשנת 2014, בתעריף מלא וללא הנחות, בגין הנכסים המצויים בחזקתה ובשימושה בתחום שיפוטה של המשיבה. כן מכוונת העתירה כנגד תעריפי הארנונה הכללית אשר נקבעו בצו המיסים לשנת 2014 (להלן: "צו המיסים"), שהוציאה המשיבה בתוקף סמכותה לפי סעיף 8 לחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי תקציב), התשנ"ג-1992 (להלן: "חוק ההסדרים").
רקע עובדתי
2.העותרת, חברת פרי-ניב בע"מ, חברה פרטית, העוסקת בייצור מיצים ומשקאות, ומקום מושבה באתר התעשייה החדש, אשר בתחום שיפוטה של המשיבה (להלן: "העותרת" או "החברה").
3.המשיבה הינה המועצה אזורית גלבוע, אשר הוקמה מכוח צו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), התשי"ח-1958.
4.בעבר היה מפעל העותרת ממוקם בתחומי המושב דבורה, אשר מצוי בתחום שיפוטה של המשיבה. בשנים שקדמו להקמת אזור התעשייה החדש פקדו את ענף החקלאות קשיים, אשר גרמו לחקלאים רבים להקים על נחלותיהם עסקים קטנים ותעשייתיים בניגוד לדין, תוך שהם יוצרים מטרדים שונים. מפעל העותרת היה אחד המפעלים שהוקם כאמור, בתחום המושב. לצורך טיפול בבעיה, יצר משרד התמ"ת נוהל פיתוח תשתיות לאזורי תעשיה וביצוע פרויקטים באזורי עדיפות לאומית על ידי הרשויות המקומיות.
5.לבקשת ראש המועצה, התיר משרד הפנים למועצה לקבוע הנחה בארנונה לפי סעיף 14(א) לתקנות הסדרים במשק המדינה (הנחה בארנונה), התשנ"ג - 1994, (להלן: "תקנות ההנחה"). האישור התייחס להנחה מדורגת בארנונה, למחזיק בבניין המשמש לתעשייה חדשה, ובכפוף לשיעורי האבטלה במועצה (מכתב האישור מיום 28/06/09 נספח ג' לתשובת המשיבה).
6.לקראת יוני 2006, התקיימו מגעים בין העותרת לנציגי המשיבה, במסגרתם דנו הצדדים על אפשרות מעבר העותרת לאזור התעשייה החדש של המשיבה, ועל מתן הנחה מדורגת בארנונה, בהתאם למפורט לעיל (להלן: "המגעים הראשוניים").
7.בתחילת חודש יולי 2014 הייתה העותרת הראשונה להפעיל את מפעלה באזור התעשייה החדש. יצוין כי בעוד ששטח מפעלה הישן של העותרת במושב דבורה עמד על- 1,425 מ"ר, שטח מפעלה החדש באזור התעשייה עומד על 6,341 מ"ר והוא משתרע על מגרש בגודל של- 9,029 מ"ר.
8.בטרם העתיקה העותרת את מפעלה לאזור התעשייה החדש, היא הייתה משויכת, בהתאם לצווי המיסים שהוציאה המשיבה, לאזור א', ואילו לאחר המעבר לאזור התעשייה החדש, ובהתאם לצו המיסים לשנת 2014, שויכה העותרת לאזור ד'. בפועל קיים פער בתעריפי הארנונה בין שני האזורים. כך, בשנת 2014 תעריפי הארנונה עבור 'בניני תעשייה ומחסנים' באזור ד' עמדו על 33.41 ש"ח/מ"ר (לעומת 25.14 ש"ח/מ"ר באזורים א', ב' ו- ג'), ואילו התעריפים עבור 'קרקע תפוסה במפעלים' באזור ד' עמדו על 22.39 ש"ח/מ"ר (במקום 2.17 ש"ח/מ"ר באזורים א', ב' ו- ג'). כאמור, באזור התעשייה החדש, לעותרת 'בנייני תעשייה ומחסנים' בשטח כולל של 6,341.2 מ"ר, ו'קרקע תפוסה במפעלים' בשטח כולל של - 2,687.8 מ"ר.