עת"מ
המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
26602-01-17
02/03/2017
|
בפני השופטת:
רות רונן
|
- נגד - |
העותרת:
ג.ג. פיירטרייד בע"מ עו"ד פייל וכהן
|
המשיבה:
רשות לניירות ערך תל אביב עו"ד ויינבאום וכהן
|
פסק דין |
רקע עובדתי
1.להלן יתואר הרקע העובדתי הרלוונטי לעתירה כפי שהוא עולה מכתבי בית הדין על נספחיהם.
2.העותרת היא חברה המפעילה זירה אינטרנטית למסחר באופציות בינאריות. "אופציה" היא מכשיר פיננסי השייך לקבוצת מכשירים פיננסים המכונים "נגזרים". נגזרים הם הסכמים שתוצאתם תלויה בשוויו של נכס הבסיס המסוים שההסכם מסתמך עליו. נכס הבסיס יכול להיות נכס ממשי (כגון תבואה או מניה); שער (כגון שער חליפין של מטבע חוץ); או מדד (כגון מדד של קבוצת מניות) (ר' ש' חנס וא' פיגנבאום "עיון מחודש בהגדרת 'נייר-ערך' בדין הישראלי" משפט ועסקים ס' התשס"ז, 11, ה"ש 20 בעמ' 18 (להלן: "חנס ופיגנבאום"). שווין של אופציות (ובכלל זה אופציות בינאריות) נגזר אם כן מ"נכס בסיס", כאשר האופציה מגדירה את נכס הבסיס כמו גם את מחיר המימוש ואת מועד הפקיעה של האופציה.
3.אופציה בינארית מקנה למחזיק בה זכות לקבל סכום כסף קבוע שעליו סוכם בעת היווצרות העסקה. יכולה להיות מסוג put או מסוג call – אופצית רכש או אופצית מכר. במקרה של אופצית רכש, קונה האופציה זכאי לסכום שנקבע אם האופציה פוקעת "בתוך הכסף" קרי אם שער נכס הבסיס ביום הפקיעה הוא גבוה ממחיר המימוש שנקבע בעת היווצרות העסקה. האופציה הבינארית מאפשרת שני מצבים בלבד – ומכאן שמה. בשל מאפייניה, ניתן לתאר לרוכש האופציה מה יהיה אחוז התשואה אם האופציה תפקע "בתוך הכסף" (קרי כאשר כדאי לממשה); והרוכש יודע גם מה הסיכון בהשקעה באופציה, סיכון שבא לידי ביטוי במחיר הרכישה שלה.
4.הזירה האינטרנטית אותה מפעילה העותרת היא פלטפורמה טכנולוגית שיתופית, המאפשרת מסחר רב-צדדי באופציות בינאריות. המסחר מתבצע בין מציעים וניצעים (P2P). הפלטפורמה היא ה"שוק" המפגיש את הצדדים לעסקה - המציעים והניצעים, כותבי האופציות והרוכשים. העותרת מתווכת בעסקאות אלה. אולם – ובניגוד לפלטפורמות אחרות - העותרת אינה צד לעסקאות המתבצעות באמצעותה. העותרת אינה כותבת אופציות והיא אינה מוכרת אותם מחשבונה שלה או רוכשת אופציות לחשבונה שלה. במילים אחרות – העותרת מאפשרת את המסחר, אך היא אינה צד לו.
המסחר מתנהל לפי כללי הפגשה קבועים שאין בהם שיקול-דעת באופן המסתיים בעסקה. העותרת מאפשרת למשתמשי המערכת להציע (לכתוב) אופציות לציבור. כותבי האופציות רשאים – במגבלות שנקבעות על-ידי העותרת מעת לעת – לכתוב אופציות תוך פירוט של נכס הבסיס, שיעור התשואה, סכום הצעת האופציה, סוג האופציה (רכש או מכר) ומועד פקיעת האופציה.
5.עם פרסום האופציה, מחויב חשבונו של כותב האופציה בסכום התחייבותו. לאחר פרסום האופציה מתפרסמים פרטיה בפלטפורמה של העותרת, וציבור המשתמשים יכול להחליט אם לרכוש את האופציה, כולה או חלקה. כל התשלומים המועברים לעותרת על-ידי המשתמשים מוחזקים עד לסליקתם בחשבון תפעולי של העותרת. העותרת אינה עושה בהם שימוש אלא בהתאם לתנאי השימוש בלבד.
6.כאשר משתמש בפלטפורמה מאשר שהוא מקבל את תנאי האופציה, נקשרת עסקה בינו לבין כותב האופציה, והוא הופך להיות רוכש. התשואה הנקובה בעסקה כמו גם יתר תנאי העסקה נקבעים על-ידי כותב האופציה, למעט סכום ההשקעה - שנקבע על-ידי הרוכש, ויכול להיות גבוה או נמוך מהסכום אותו מבקש כותב האופציה להציע. כאשר סכום ההשקעה של הרוכש נמוך מסכום ההצעה של הכותב, היתרה מעבר לסכום העסקה שבוצעה מוצעת לרוכשים אחרים. כלומר, כותב האופציה היכול למכור אופציה בודדת למספר רוכשים שונים. רוכש בודד יכול לרכוש יותר מאופציה אחת.
7.המסחר מתקיים לא רק בעת ההנפקה של האופציות אלא גם במועד פקיעתן. במועד פקיעת האופציה, בודקת המערכת האם התקיים התנאי שנקבע בין כותב האופציה לבין רוכש האופציה. בהתאם לשאלה האם התנאי התקיים אם לאו, העותרת תעביר את סכום האופציה וסכום ההתחייבות לצד שזכאי להם. ככל שלא נקבע מפורשות אחרת, השער הקובע ביחס לכל עסקה יהיה השער של נכס הבסיס כפי שהוא מוצג במערכת במועד אישור רכישת האופציה על-ידי רוכש האופציה שמקורו מתוך הציטוט הרלוונטי.