עת"מ
בית המשפט המחוזי ירושלים כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
25880-03-16
27/06/2016
|
בפני השופטת:
נאוה בן-אור
|
- נגד - |
העותר:
עטאללה ענקאוי עו"ד מוניר עזאם
|
המשיבים:
1. משטרת ישראל 2. מפקד כוחות צה"ל באיו"ש
באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי)
עו"ד ליאור סקברר ו שני רוזנבליט-שמעונוביץ
|
פסק דין |
עניינה של העתירה בהחלטת משיב 2, מ-3.4.2016, לדחות את בקשתו של העותר לקבל היתר כניסה לישראל לצורכי עבודה על אף מניעה פלילית שהוזנה נגדו.
רקע עובדתי
1. העותר, תושב הרשות הפלסטינית, כבן 37, נשוי ולו 8 ילדים. אין חולק כי החזיק בהיתרי כניסה לישראל לצורך עבודה בחברת "מגנזי תשתיות בע"מ" במשך שנים רבות. העותר טוען כי הוא אוחז בהיתר כניסה מזה 20 שנה ואילו המשיבים טוענים כי החל לקבל היתרים בשנת 2008. כך או כך, המדובר בתקופה ממושכת.
2. במהלך השנים, ניתנו לעותר היתרי כניסה באופן שיגרתי וללא קושי, עד שב-23.12.2015 בוטל ההיתר האחרון בשל הזנת המניעה על-ידי המשטרה. מקורה של מניעה זו בחקירה פלילית שמנהלת משיבה 1 נגד מספר חשודים ובכללם העותר, בעבירות כלכליות שונות. בהן עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון, לפי פקודת מס הכנסה, לפי חוק מס ערך מוסף וכן בעבירות לפי חוק העונשין ובכללן מתן שוחד, קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד וקשירת קשר לעשות פשע. העותר נחקר באזהרה ובעקבות זאת הוזנה המניעה האמורה, למשך ארבע שנים מיום הפתיחה בחקירה, וזאת על-פי מסמך הקריטריונים להגבלת כניסתם של תושבי הרשות הפלסטינית למדינת ישראל על רקע מניעה פלילית.
3. ב-3.2.2016, פנתה באת-כוחה של חברת "מגנזי" לבית משפט השלום בראשון-לציון, במסגרת תיק המעצר שנוהל נגד העותר וביקשה כי תותר כניסתו למדינת ישראל לצורך עבודה. היחידה החוקרת הגיבה לבקשה והסבירה כי העותר נחקר בחשדות לעבירות הלבנת הון ועבירות מס וכי לנוכח חקירה זו נפתח נגדו תיק מב"ד. היחידה הוסיפה, כי אין לה התנגדות להופיע לדיון, ככל שיורה על כך בית המשפט, יחד עם נציג של המינהל האזרחי, על מנת לסייע בפתרון הבעיה. בהמשך לתגובה זו, קבע כב' השופט מ' מזרחי כי מבחינת ההליך המתנהל לפניו "אין מניעה לבקשה, בכפוף לקבלת האישורים הנדרשים, בהתאם לדין".
ב-14.2.2016 הוציאה היחידה החוקרת מכתב לבאת-כוח חברת "מגנזי" ובו נאמר כי מבחינתה אין התנגדות שהעותר ייכנס לשטח מדינת ישראל לצורך עבודתו, וכי מה שמונע בעדו להיכנס למדינה הן "פרוצדורות של המינהל האזרחי וזאת בשל העובדה שרשום לחובתו תיק מב"ד". עוד נאמר, כי באת-כוח החברה תוכל להעביר את המכתב לנציג המינהל האזרחי יחד עם החלטת בית משפט השלום הנזכרת לעיל.
כ-10 ימים לאחר מכן, ב-25.2.2016, עדכנה רמ"ד מידע פלילי את באת-כוח החברה במצב החוקי הנוגע לעותר והפנתה אותה לפעול על-פי הנוהל, אם ברצונו של העותר לערור על המניעה. במכתב זה נאמר כי המינהל האזרחי באזור יהודה ושומרון הוא הגורם האמון על מתן היתרי כניסה לישראל ומשטרת ישראל היא גורם ממליץ. באת-כוח החברה הופנתה לנוהל הגשת ערר על מניעה משטרתית, המפרט את האפשרויות העומדות לפני תושב הרשות הפלסטינית שהוזנה לחובתו מניעה משטרתית. בכללן, הגשת ערר על עצם המניעה, או בקשת היתר כניסה על אף המניעה.
4. ב-6.3.2016 פנה ב"כ העותר למת"ק רמאללה בבקשה להיתר על אף המניעה. הבקשה הועברה לגורמי המשטרה לשם קבלת עמדתם. אלא שהעותר לא המתין לקבלת תשובה ופנה בעתירה הנוכחית לבית המשפט ובה הוא מבקש כי תוסר המניעה הפלילית שהוזנה נגדו, או שכניסתו תותר למרות המניעה.