אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> עת"מ 2250-02-14 תעבורה על בטוח (2007) בע"מ ואח' נ' משרד התחבורה ואח'

עת"מ 2250-02-14 תעבורה על בטוח (2007) בע"מ ואח' נ' משרד התחבורה ואח'

תאריך פרסום : 14/12/2015 | גרסת הדפסה

עת"מ
בית המשפט המחוזי בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
2250-02-14
09/12/2015
בפני השופט:
פרופ' עופר גרוסקופף

- נגד -
העותרים:
1. תעבורה על בטוח (2007) בע"מ
2. קבוצת רמת בטיחות בע"מ
3. טיקו - תנועה בטוחה בע"מ

עו"ד ניר בחרי
המשיבים:
1. משרד התחבורה
2. מר ג'קי לוי
3. מר יוסי נזרי
4. "הרשות" כהגדרת מונח זה בתקנה 579 לתקנת התעבורה
5. איגוד קציני בטיחות מקצועיים בתעבורה

עו"ד באת כוחם מיכל פליגלר (שטיין)
עו"ד בא כוחו ניסים עזרן
פסק דין
 

 

  1. עניינה של עתירה זו בשאלה האם התקנות הקובעות חובה להעסיק קצין בטיחות רכב מחייבות כי העסקתו תעשה כעובד שכיר של המפעל, עמו מתקיימים יחסי עובד-מעביד, או שמא ניתן לעמוד בדרישת התקנות גם באמצעות התקשרות עם קצין בטיחות שאינו עובד של המפעל, כגון התקשרות עם קצין בטיחות רכב שהוא קבלן עצמאי או התקשרות עם קצין בטיחות רכב המועסק על ידי חברה למתן שירותים.

     

    לשאלה פרשנית זו חשיבות לא מבוטלת בעבור ציבור קציני בטיחות הרכב, מאחר שהיא עשויה להשליך על מודל העסקתם בעתיד. להלן יוצגו גדרי המחלוקת הפרשנית, ותנומק הכרעתי לפיה על פי הדין הנוהג כיום קיומה של חובה סטטוטורית להעסיק קצין בטיחות רכב מחייבת שידובר בקצין בטיחות מפעלי (קרי, קצין בטיחות העמוד לרשות המפעל בלבד, ואינו עוסק בתפקיד אחר במפעל, וזאת אלא אם כן אישרה הרשות העסקת קצין בטיחות ביותר ממפעל אחד), ואולם אין היא מחייבת כי העסקת אותו קצין בטיחות רכב תעשה בהכרח כעובד שכיר.

     

    רקע 

  2. קצין בטיחות רכב הוא הגורם המקצועי המופקד על נושא הבטיחות התעבורתית במפעל (להלן: "קצין הבטיחות" או "קצין בטיחות רכב"). ועדת סגיס (אליה אתייחס בהמשך) הגדירה את תפקידו של קצין הבטיחות באופן הבא:

    "תפקידו של קצין הבטיחות בתעבורה הוא לתת שירותי בטיחות בתעבורה למפעל. במסגרת השירות אותו הוא נותן למפעל עליו לקדם את הבטיחות במפעל, לפקח על תקינות כלי הרכב המופעלים במפעל, על כשירות הנהגים במפעל, להודיע למנכ"ל המפעל על ליקויים בטיחותיים מסוכנים ולייעץ לו בנושאים הקשורים לבטיחות בתעבורה ובכלל זה לטיפול בליקויים בטיחותיים והגברת הבטיחות במפעל".

  3. על מנת שאדם יוכל לשמש כקצין בטיחות רכב עליו להחזיק בכתב הסמכה תקף מטעם משרד התחבורה, וזאת לאחר שעמד בקריטריונים הקבועים בתקנה 582 לתקנות התעבורה, התשכ"א – 1961 (לדרישה להחזקה בכתב הסמכה תקף חריג בנסיבות מיוחדות הקבועות בתקנה 583 לתקנות התעבורה). ויובהר, כתב ההסמכה הניתן לקצין הבטיחות הוא אישי, ומתייחס לכישוריו והכשרתו של המחזיק בכתב ההסמכה.

     

  4. חובתו של מפעל למנות קצין בטיחות רכב נקבעה תחילה בפרק י' של תקנות התעבורה, שכותרתו "סדרי בטיחות בהפעלת רכבים במפעלים". חובה זו חלה מכוח תקנות התעבורה ביחס לכל אחד מאלה: א. מפעל שברשותו לפחות 40 רכבי נוסעים פרטיים, רכבי עבודה או רכבים מסחריים שמשקלם עד 3.5 טון; ב. מפעל שברשותו לפחות 20 אוטובוסים, מוניות, רכבי סיור, רכבים מדבריים או רכבים מסחריים שמשקלם מעל 3.5 טון; ג. מפעל שברשותו לפחות 20 רכבים שחלקם מהסוג המנוי בסעיף א' וחלקם מהסוג המנוי בסעיף ב'; ד. משרד הובלה כמשמעותו בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (שירותי הובלה ושירותי גרורים), תשל"ט-1978; ה. משרד להסעות כמשמעותו בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסעת סיור, הסעה מיוחדת והשכרת רכב), תשמ"ה-1985; ו. רשות מקומית שבבעלותה אוטובוס (להלן: "מפעלים החייבים בהעסקת קצין בטיחות"). ויובהר, מפעל שאינו נמנה על המנויים לעיל אינו חייב במינוי קצין בטיחות רכב על פי תקנות התעבורה.

     

  5. בשנת 2001, בעקבות חקיקת חוק שירותי הובלה, התשנ"ז – 1997 ותקנות שירותי הובלה, התשס"א – 2001, הורחבה החובה למנות קצין בטיחות, והוחלה לא רק על "משרד הובלה" (שהינו מפעל החייב בהעסקת קצין בטיחות לפי תקנות התעבורה), אלא על כל העוסק במתן שירותי הובלה לפי החוק, דהיינו כל מי שמפעיל שירות של הובלת מטען ברכב מסחרי, המוגדר כרכב שמשקלו הכולל המותר עולה על 10 טון או המוביל חומר מסוכן (להלן: "מובילים החייבים במינוי קצין בטיחות").

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ