עת"מ
בית המשפט המחוזי כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
14364-01-16
09/04/2016
|
בפני השופטת:
זהבה בוסתן
|
- נגד - |
עותרים:
1. דגנית גיבלי 2. אדרת ימיני 3. אבישג מנצור 4. אביגיל סייג 5. אביבה מאיר 6. אילת בן יצחק 7. אילה מדר 8. ורד גיבלי 9. דניאל חרזי 10. יעקב אביטן 11. יוסף אשרי 12. נירית גץ 13. מיטל עודד 14. כנרת עזאני 15. עזריה אריכא 16. אורן עזאני 17. אורית עוזרי 18. בניהו סיאני 19. ענבל שליט 20. גילת איליי יוסף סובעי 21. חן עזאני 22. סיגל אהרון 23. שרון דאובר 24. צהלה אשוול 25. תגל חדד 26. שמעון אביטן 27. ימיני רביד 28. אפרים ושדוי 29. גלית חממי 30. שילה יהודה 31. ישראל עמרם 32. שרון יהודה
עו"ד שיר אנג'ל כץ
|
משיבים:
1. מועצה מקומית אליכין 2. מדינת ישראל - משרד החינוך 3. מרכז מעיין החינוך התורני בארץ ישראל 4. מרכז החינוך העצמאי
עו"ד איתן דוד עו"ד ענת בינדר גלעדי עו"ד אסף עולמי
|
פסק דין |
העותרים מתגוררים בתחום שיפוטה של המשיבה 1 (להלן: "המועצה" או "המועצה המקומית") והם הורים לילדים הלומדים ברשתות חינוך חרדיות המופעלות על ידי המשיבה 3 (להלן: "רשת המעיין") והמשיבה 4 (להלן: "רשת החינוך העצמאי") (ייקראו יחדיו "רשתות החינוך החרדיות").
העותרים מבקשים להורות למועצה המקומית לשאת באחריות לארגון ותקצוב ההסעות לילדיהם, לבתי הספר של הרשתות החרדיות המצויים בחדרה כפי שעשתה המועצה במשך שנים ובעיקר נוכח החלטתה מיום 31.8.15, להפעיל את ההסעות לבתי הספר.
העובדות וטענות העותרים
1.לטענת העותרים, המועצה מארגנת ומממנת את הסעתם של תלמידיה מהמגזר החילוני ומהמגזר הדתי-לאומי לבתי ספר הנמצאים מחוץ לתחומי המועצה המקומית תוך קבלת השתתפות חלקית ממשרד החינוך, עבור התלמידים הזכאים לכך. ביתרת העלות עבור ההסעות, ובכלל זה גם בעבור התלמידים שאינם זכאים להשתתפות משרד החינוך, נושאת המועצה שמתקשרת עם חברות למתן שרות הסעות עבור תושביה. תקציב המועצה כולל סעיפים תקציביים עבור מימון הסעות אלו.
2.לטענת העותרים, בהעדר בתי ספר של המגזר החרדי בתחומי המועצה, נשלחים התלמידים מהמגזר החרדי לבתי ספר המופעלים על ידי רשתות החינוך החרדיות, בחדרה. סה"כ לומדים בבתי הספר המופעלים על ידי רשתות החינוך החרדיות 102 תלמידים בארבעה בתי ספר (בי"ס "בית יעקב"; תלמוד תורה "נר שמואל"; בי"ס "תהילה"; תלמוד תורה "חפץ חיים"). המועצה המקומית ניפקה עבורם "אישור לימודי חוץ" ונושאת עבורם ב"אגרת לימודי חוץ".
3.מימון הסעות למוסדות החינוך של הרשתות החרדיות מבוצע, על ידי משרד החינוך, והוא מועבר במישרין לרשתות החרדיות, לפי כללי הזכאות הקבועים בנהלי משרד החינוך (נספח 2 לתגובת המועצה).
4. עד חודש מאי 2010 (שנת הלימודים תש"ע) ארגנו בתי הספר החרדים את ההסעות לתלמידי המועצה המקומית תוך קבלת השתתפות מעיריית חדרה. משפסקה עיריית חדרה לממן את ההסעות נטלה על עצמה המועצה המקומית את האחריות להסעת התלמידים וארגנה או מימנה בעצמה את ההסעות עד סוף שנת הלימודים תש"ע (נספח ב' לעתירה).
5.לקראת שנת הלימודים תשע"א (2010 – 2011) הגיעה המועצה המקומית להסכמה שונה עם כל אחת מרשתות החינוך החרדיות.
על פי הסיכום עם "רשת החינוך העצמאי", הרשת אירגנה את ההסעות, על בסיס ההשתתפות של משרד החינוך במימון ההסעות, והמועצה המקומית העבירה לרשת החינוך העצמאי השתתפות כספית עבור ההסעות.
על פי הסיכום עם רשת "המעיין" המועצה המקומית ארגנה את ההסעות ונשאה בעלותן. רשת "המעיין" העבירה למועצה את רכיב ההשתתפות שקיבלה ממשרד החינוך. הסדרים אלה פעלו עד שנת 2015.
6.בחודש מאי 2015 (שלהי שנה"ל תשע"ה) חדלה רשת החינוך העצמאי לארגן ולשאת בעלות הוצאות ההסעות, וההורים נדרשו להשתתף בעלות ההסעות בסך של 130 ₪ עבור ילד לחודש. לטענת העותרים הדבר ארע בשל מחלוקות כספיות ומנהלתיות בין רשת החינוך העצמאי לבין המועצה המקומית.