פסק דין
בזמן הימצאותו של החייב בהליך פשיטת רגל, עבר הוא עבירות פליליות.
לפי הודאת החייב, הורשע הוא ביום 1.9.13 בביצוע עבירה של אספקת סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של כ-292 גר' (מועד העבירה: 17.4.13) וכן בעבירה של החזקה/שימוש בסמים שלא לצריכה עצמית, כשמדובר בסם מסוג חשיש במשקל של כ-134 גרם (מועד העבירה - 23.4.13). החייב נשלח לקבלת תסקיר שירות המבחן, ודינו טרם נגזר, אך התביעה ציינה כי תעתור ל-8 חודשי מאסר בפועל.
צו כינוס נכסים בעניינו של החייב ניתן ביום 23.9.12, קודם לביצוע העבירות הנ"ל.
העבירה הראשונה מבין העבירות הנ"ל בוצעה על ידי החייב 6 ימים בלבד לאחר שהתקיים דיון בהכרזת החייב פושט רגל, והעבירה השנייה - 12 יום לאחר מועד הדיון הנ"ל.
באותו דיון מיום 11.4.13 תיאר החייב את מצבו הקשה, ובא כוחו ביקש לתת לו ארכה להסרת מחדליו, שכן החייב לא קיים כלל את חובותיו שבהליך.
מתברר כי תחת אשר לפעול לקיום חובותיו שבהליך, פעל החייב לביצוע עבירות פליליות בתחום הסמים, שאינן קלות כלל ועיקר, ובהתייחסויותיו המאוחרות יותר, שכן נעצר, ולאחר מכן שהה במעצר בית, ועדיין שוהה בתנאי שחרור מגבילים, טען כי הוא מטופל ב"אל-סם" ומנסה לשקם את עצמו ולפתוח דרך חדשה (צורף גם מכתב היחידה להתמכרויות בעיריית כפר סבא), וכי הוא מבקש לאפשר לו להמשיך בהליך.
למרבה הצער, טען גם החייב בתגובה מיום 24.10.13 לדו"ח המעדכן של המנהל המיוחד, אשר סבר כי יש לבטל את ההליך, כי האישומים בהם הואשם הם מופרכים ומוגזמים, וללא אחיזה במציאות (סעיף 13 לתגובה), כל זאת, למעלה מחודש וחצי לאחר שהודה והורשע באותם אישומים !!
מכל האמור לעיל הגעתי למסקנה כי אין מקום לכך שהחייב יימצא בהליך פשיטת הרגל בשלב זה של חייו.
חייב הפותח בהליך פשיטת רגל חייב להתגייס להליך זה המעניק לו הגנה מפני נושיו, וכן פותח בפניו פתח להגעה להסדר או לקבלת הפטר, ופתיחת דף חדש בחייו.
על מנת לקבל הגנות אלה וכן אפשרות לפתיחת דף חדש, חייב החייב לשתף פעולה עם ההליך, ולהתנהג בתום לב, ולגייס את כל כוחותיו ואפשרויותיו על מנת למלא את חובותיו שבהליך הכוללים, בין היתר, ביצוע תשלומים חודשיים לקופת פשיטת הרגל, הגשת דו חודשיים בדבר הכנסותיו הוצאותיו ועוד. חובה ברורה מאליה היא לנהוג ביושר ולא לבצע עבירות פליליות כלשהן.
חייב המבצע עבירות פליליות בעת היותו מצוי בהליך פשיטת רגל, מועל באמון שניתן בו, פועל בחוסר תום לב ואינו ראוי להימצא בהליך. מובן שדברים אלה נאמרים בהכללה, ויכול וביצוע עבירות מסוימות ובנסיבות מסוימות לא ייחשב כחוסר תום לב, אך ביצוע עבירות סמים בהן הורשע החייב אינו יכול להיות מוצא מהכללה הנזכרת לעיל, ונגוע בחוסר תום לב בולט. על אחת כמה וכמה הדבר, לאחר שהחייב לא שיתף פעולה עם ההליך עוד לפני ביצוע העבירות הפליליות, ובדיון מיום 11.4.13 ניתנה לו הזדמנות אחת נוספת לשתף פעולה עם ההליך, לפנים משורת הדין, ולמרות שהיה מקום לבטל את ההליך כבר באותו דיון. והנה, מספר ימים לאחר אותו הדיון, מבצע החייב עבירה של אספקת סם !
לכך יש להוסיף את טענת החייב כי להאשמות נגדו אין אחיזה במציאות, טענות שנטענו לאחר שהורשע, ואף בכך יש משום חוסר תום לב.
עוד יש לציין כי אותן עבירות פליליות ומעצרו של החייב בעקבותיהן ותנאי השחרור שנקבעו לו מנעו לטענת החייב תיקון המחדלים אותם היה עליו לתקן, דהיינו ביצוע העבירות הפליליות גם פגע בקיום חובותיו של החייב בהליך, לא בשל סיבה אובייקטיבית כלשהי, אלא בשל התנהגות החייב.
רצונו של החייב לפתוח דף חדש מובן הוא, אך אין בו כשלעצמו כדי להוות שיקול נגדי שיאפשר השארת החייב בהליך.
נוכח צירוף כל האמור לעיל, איני מוצא מקום להמשך הליך פשיטת הרגל, ואני מורה על ביטול צו כינוס הנכסים ועל דחיית בקשת החייב להכריזו פושט רגל, וזאת עקב חוסר תום לב החייב בהליך.
צו עיכוב היציאה מהארץ נגד החייב יישאר בתוקפו עד 17.4.14 ואז יבוטל.
אין בכך כדי לסתום את הגולל כליל על אפשרות החייב להיעזר בהליך פשיטת רגל, ויש להניח כי לאחר שהחייב ישקם את חייו שיקום מלא, ירצה את העונש שייגזר עליו, ויחל לעבוד משך תקופה של מספר חודשים בעבודה מסודרת, לאחר שנים ארוכות בהן לא עבד, יוכל הוא לחזור ולהגיש בקשה חדשה לפשיטת רגל.
ניתן היום, ט"ז שבט תשע"ד, 17 ינואר 2014, בהעדר הצדדים.