ע
בית הדין הצבאי לערעורים
|
11-07
15/03/2007
|
בפני השופט:
1. תא"ל שי יניב-אב"ד 2. אל"ם מרדכי לוי 3. סא"ל חיים גלפז
|
- נגד - |
התובע:
התובע הצבאי הראשי עו"ד קמ"ש אורלי אורן
|
הנתבע:
סמ"ר דוד בן עזרא עו"ד רס"ן מרק פרי
|
פסק-דין |
המשיב, סמ"ר (מיל.) דוד בן עזרא, נתן את הדין בפני בית הדין המחוזי מ"ש מרכז על-דבר עבירה של הצבעה שלא כחוק, לפי סעיף 124(2) לחוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה. מסתבר, שבחודש מרץ 2006 הצביע המשיב ביחידתו בקלפי צבאית, ולאחר מכן הצביע בקלפי אזרחית "עבור מפלגה בה תמך דודו". על-פי "הפרטים הנוספים": "למחרת אותו יום סיפר הנאשם למפקדו אודות העבירה שביצע". על המשיב הושתו שני (2) חודשי מאסר מותנים למשך שלוש שנים, לבל יעבור "עבירה כלשהי הקשורה בהליכי בחירות המתקיימים על פי כל דין", קנס בסך -.500 ש"ח והורדה לדרגת טוראי. ערעור התביעה מופנה כלפי קולת העונש. נתבקשנו להשית על המשיב מאסר בפועל, כאשר לגישת התביעה, אין מניעה, שהעונש ירוצה על דרך של עבודה צבאית.
קו הענישה, הבא לידי ביטוי בפסיקתו של בית דין זה הוא כי ככלל, בעבירה שבה כשל המשיב מתחייבת השתת מאסר בפועל. זאת, בשל עקרון ההלימה. הדין מאפשר לחיילים לממש את זכותם האזרחית ולהצביע ביחידותיהם. ניצול לרעה של הדרך, שמקנה הדין, למימוש זכות ההצבעה, היא בעלת חומרה רבתי. המדובר בעבירה, הפוגעת בטוהר הבחירות, המהווה מאושיות הדמוקרטיה, ויש בה "פוטנציאל לשיבוש תוצאות הבחירות" (ע/233/00).
בית הדין המחוזי היה ער לצדדי החומרה, אלא שראה לנהוג בעניינו של המשיב, לפנים משורת הדין. מסתבר, לדאבון הלב, שאמו של המשיב נפטרה בהיותו כבן 7. האב נקלע לסבך "עקב בעיות שתיה והימורים", והמשיב היה ל"דמות האחראית בבית" גם עבור אחותו הצעירה ממנו. בידי המשיב עלה להשתלב כהלכה במסגרת השרות הצבאי, שאותו סיים לפני כתשעה חודשים. זאת, לאחר שבעקבות הפרשה דנן לא אופשר לו להמשיך בשרות קבע. בינתיים השתלב במקום עבודה. על רקע מכלול הנסיבות הייחודיות מצא בית הדין המחוזי, כי ניתן "... להימנע מהטלת רכיב של מאסר בפועל, גם בדרך של עבודות צבאיות, כדי שלא לגרום לנזק העלול לעלות על תועלת ההרתעה הכללית. הרתעה כזו, לפחות מן הרמה האישית, הושגה בכך שהנאשם לא גויס לשרות קבע כשאיפתו וצפוי להמשיך ולשאת את הרישום הפלילי".
אכן, מידת הענישה, שנקבעה על-ידי הערכאה קמא, סוטה מן השורה. אולם, בית הדין המחוזי היטיב לבאר את הנסיבות החריגות ויוצאות הדופן, שהוליכו לכך. כאשר מעמידים אנו לנגד עינינו את החרטה, שביטא המשיב,
בהתוודותו המיידית ביוזמתו בפני מפקדו, המצטרפת לנסיבות האישיות יוצאות הדופן - לא ראינו הצדקה להתערב בתוצאה העונשית, שיצאה מלפני הערכאה הראשונה, ככל שהדבר נוגע למאסר בפועל. מנגד, מחמירים אנו ברכיב העונש הצופה פני עתיד. חלף המאסר המותנה שנקבע על-ידי הערכאה קמא, מושתים על המשיב 4 (ארבעה) חודשי מאסר על תנאי למשך שלש שנים, לבל יעבור עבירה הקשורה בהליכי בחירות, המתקיימים לפי כל דין. יתר רכיבי הענישה נותרים כקביעת בית הדין המחוזי.
ניתן והודע היום, כ"ה באדר התשס"ו, 15 במרץ 2007, בפומבי ובמעמד בעלי הדין.
_______ ________ _______
אב"ד שופט שופט
חתימת המגיה: _________________ העתק נאמן למקור
רס"ן נילי שרעבי - בלומנטל
תאריך: ______________________ ק. בית הדין