אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ערעור על החלטות ביניים של בית הדין לחוזים אחידים - ברשות בלבד

ערעור על החלטות ביניים של בית הדין לחוזים אחידים - ברשות בלבד

תאריך פרסום : 18/05/2008 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט העליון
3977-07
18/05/2008
בפני השופט:
1. המשנה לנשיאה א' ריבלין
2. א' גרוניס
3. ע' פוגלמן


- נגד -
התובע:
1. מדינת ישראל
2. הקרן הקיימת לישראל
3. מינהל מקרקעי ישראל

עו"ד לימור פלד
הנתבע:
גרנות אגודה שיתופית חקלאית מרכזית בע"מ
עו"ד אפרת כראזי
פסק-דין

השופט ע' פוגלמן:

           האם מוקנית למערערים זכות ערעור לבית משפט זה על החלטות ביניים של בית הדין לחוזים אחידים, במובחן מהחלטות סופיות? זוהי השאלה העומדת להכרעה בערעור שלפנינו.

רקע

1.        המשיבה הגישה לבית הדין לחוזים אחידים בקשה לביטול תנאים מקפחים בחוזה אחיד, שעניינה בחוזה החכירה האחיד המשמש את מינהל מקרקעי ישראל בבואו להחכיר קרקע חקלאית לקיבוצים (ו"ע 2016/01). הדיון בהליך עוכב נוכח קיומם של ההליכים בבג"צ 244/00 עמותת שיח חדש, למען השיח הדמוקרטי נ' שר התשתיות הלאומיות, פ"ד נו(6) 25 (2002), ולאחר שאלה הסתיימו, עתרו המערערים לסילוק הבקשה על הסף בשל חוסר סמכות (בש"א 2543/05). הבקשה נדחתה ביום 28.3.07 (בדעת רוב של כבוד השופטת מ' מזרחי וחבר בית הדין ע' גרוסקופף מול דעת מיעוט של חבר בית הדין מ' שפר) ועל כך הוגש הערעור שלפנינו. במהלך הדיון בערעור התעוררה שאלה מקדמית, האם כלל מוקנית למערערים זכות ערעור לבית משפט זה על החלטות ביניים של בית הדין לחוזים אחידים, במובחן מהחלטות סופיות, עליהן אין חולק שניתן לערער בזכות. בדיון שנערך לפנינו ביום 8.11.07 ביקשנו מהצדדים השלמת טיעון בשאלה זו, והיא העומדת לפתחנו כעת.

רקע משפטי והשאלות העומדות לדיון

2.        סעיף 10 לחוק החוזים האחידים, התשמ"ג - 1982 (להלן: חוק החוזים האחידים) קובע הסדר בהתייחס להגשת ערעור על "החלטת" בית הדין לחוזים אחידים, בזו הלשון:

"ערעור

בעל דין הרואה עצמו נפגע מהחלטת בית הדין, רשאי לערער עליה לפני בית המשפט העליון תוך ארבעים וחמישה ימים מיום שנודע לו עליה"

           בית הדין לחוזים אחידים הינו "בית דין" כמשמעותו בחוק בתי דין מינהליים, התשנ"ב - 1992 (להלן: חוק בתי דין מינהליים) (ראו פרט 14 לתוספת לחוק בתי דין מינהליים). סעיף 45 לחוק בתי דין מינהליים מסדיר את דרך הערעור על החלטות שניתנו על ידי בתי הדין המינהליים (ולענייננו רלוונטיות ההוראות המתייחסות לבית דין בו ראש המותב הוא שופט בית המשפט המחוזי - ראו סעיף 6(ג) ו-7(ב) לחוק החוזים האחידים), בזו הלשון:

"ערעור

(א) החלטה סופית של בית דין ניתנת לערעור בזכות בפני בית משפט מחוזי בדן יחיד.

(ב) היה יושב ראש המותב של בית הדין שופט המכהן בבית משפט מחוזי, יוגש הערעור לפי סעיף קטן (א) לבית המשפט העליון ויידון בדן יחיד או במספר בלתי זוגי גדול יותר של שופטים, כפי שנשיא בית המשפט העליון קבע.

(ג) ...

(ד) ...

(ה) החלטת ביניים או החלטה לעכב ביצוע של החלטה של רשות מינהלית שנתן בית דין שבראשו שופט המכהן בבית המשפט המחוזי, ניתנות לערעור ברשות לפני בית המשפט העליון, בדן יחיד, אם ניתנה רשות לכך מאת שופט בית המשפט העליון".

סעיף 4(א) לחוק בתי דין מינהליים קובע כי הוראות החוק יחולו על כל בית דין המנוי בתוספת לחוק (ובין אלה, כאמור, בית הדין לחוזים אחידים). סעיף 4(ג) לחוק בתי דין מינהליים מסייג את הוראת התחולה האמורה וקובע כי "על אף האמור בסעיף קטן (א) לא תחול הוראה של חוק זה על בית דין אם קיימת בחוק אחר הוראה לאותו עניין החלה על אותו בית דין".

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ