אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> עו"ד ליאור צמח נ' אל על נתיבי אויר לישראל בע"מ ואח'

עו"ד ליאור צמח נ' אל על נתיבי אויר לישראל בע"מ ואח'

תאריך פרסום : 06/11/2017 | גרסת הדפסה

דנ"א
בית המשפט העליון ירושלים
5783-14,7187-12
12/09/2017
בפני הרכב השופטים:
1. הנשיאה-מ' נאור
2. המשנה לנשיאה (בדימ') א' רובינשטיין
3. המשנה לנשיאה (בדימ') ס' ג'ובראן
4. א' חיות
5. ח' מלצר
6. י' עמית
7. נ' סולברג


- נגד -
המבקש:
עו"ד ליאור צמח
עו"ד אמיר שאשא
עו"ד יעל עזרא
עו"ד אילנה פרידמן-שאשא
המשיבים:
1. אל על נתיבי אויר לישראל בע"מ
2. היועץ המשפטי לממשלה
3. המועצה הישראלית לצרכנות (פורמלית)

עו"ד ברק טל
עו"ד חניטל בלינסון-נבון
עו"ד רועי מסורי
עו"ד דינה דומיניץ
פסק-דין
 

 

המשנה לנשיאה (בדימ') ס' ג'ובראן:

 

           דיון נוסף זה עניינו פרשנותו של סעיף 14ה(ב)(1) לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 (להלן: חוק הגנת הצרכן או החוק). סעיף זה קובע את שיעור דמי הביטול שעוסק רשאי לגבות מצרכן, אם זה נמלך בדעתו והחליט לבטל עסקה. הסוגיה העומדת לדיון נוסף נוגעת לפרשנות הסעיף, מקום שבו צרכן הזמין, במסגרת עסקת מכר מרחוק לפי סעיף 14ג(ג) לחוק הגנת הצרכן, מספר שירותים או מספר נכסים במסגרת הזמנה אחת. בנסיבות אלו, האם יוכל העוסק לגבות מהצרכן דמי ביטול בגין העסקה בכללותה או שמא בגין כל אחד מהרכיבים שנכללו בה בנפרד? בפרט, עולה בענייננו השאלה: מהו הדין במקרה שבו הוזמנו מספר כרטיסי טיסה באותה ההזמנה?

 

רקע עובדתי ודיוני רלוונטי

 

  1. לפנינו דיון נוסף בפסק דינו של בית משפט זה (השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין והשופטים י' עמית ו-נ' סולברג) בע"א 7187/12 צמח נ' אל על נתיבי אויר לישראל (17.8.2014) (להלן: ע"א צמח), במסגרתו נדחה ערעור המבקש על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (סגן הנשיא י' גריל) בת"צ 43659-05-11 מיום 22.7.2012, אשר בגדרו נדחתה בקשתו לאשר את תביעתו נגד המשיבה 1 (להלן:המשיבה) כתובענה ייצוגית, כפי שיפורט להלן.

 

  1. המבקש הזמין ביום 20.4.2011 שני כרטיסי טיסה מישראל לברלין, עבורו ועבור רעייתו, דרך אתר האינטרנט של המשיבה. למחרת היום, הסתבר למבקש כי המועד המתוכנן לטיסה אינו מתאים לו בשל סיבות אישיות, ועל כן הוא פנה טלפונית אל המשיבה בניסיון להקדים את מועד הטיסה. משנודע למבקש כי המחיר בגין שינוי מועד הטיסה הוא משמעותי, הוא פנה פעם נוספת אל המשיבה, הפעם בהודעת דואר אלקטרוני, וביקש כי ההזמנה תבוטל. כמו כן, הוא ביקש כי יונפק לו אישור בכתב בדבר הביטול ובדבר שיעור דמי הביטול שייגבו ממנו. ביום 11.5.2011, המשיבה הודיעה למבקש כי תגבה ממנו דמי ביטול בנפרד בגין כל אחד מכרטיסי הטיסה שהוזמנו. בסופו של יום, המבקש ביטל את ההזמנה, והמשיבה השיבה לו את כספו, בניכוי דמי ביטול בסך של 27 דולר אמריקאי – כ-92 ש"ח לפי שער הדולר באותו מועד – עבור כל אחד מהכרטיסים.

 

  1. בעקבות הודעה זו, הגיש המבקש לבית המשפט המחוזי תביעה נגד המשיבה, ולצידה בקשה לאשר את תביעתו כתובענה ייצוגית. בתביעה טען המבקש כי ההפרדה שאותה ערכה המשיבה בין שני כרטיסי הטיסה היא מלאכותית, וכי למעשה מדובר בעסקה אחת, אשר במסגרתה נרכשו מספר רכיבים. זאת, בפרט נוכח הסממנים הטכניים של ההזמנה כהזמנה אחת, של צרכן אחד, באמצעי תשלום אחד. המבקש גרס, כי שיעור דמי הביטול הקבוע בסעיף 14ה(ב)(1) לחוק הגנת הצרכן נגזר משווי העסקה כולה. לפיכך, המבקש סבר שהמשיבה הפרה את הוראת הסעיף בכך שגבתה דמי ביטול נפרדים עבור כל אחד מרכיבי העסקה.

 

  1. ביום 22.7.2012 דחה בית המשפט המחוזי את הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית. אשר לפרשנות סעיף 14ה(ב)(1) לחוק הגנת הצרכן, קבע בית המשפט כי המשיבה הייתה רשאית לגבות דמי ביטול בעבור כל כרטיס טיסה בנפרד, וזאת על יסוד שני נימוקים. הנימוק הראשון נגע לתכליות דמי הביטול. בית המשפט המחוזי מצא כי דמי הביטול נועדו לתכלית כפולה: הן לשפות את העוסק על ההוצאות המנהליות הכרוכות בפעולת ביטול העסקה, והן כדי לפצות אותו על ההפסדים שנגרמו לו כתוצאה מהביטול. בעניין זה, בית המשפט המחוזי קיבל את טענת המשיבה, לפיה עשויים להיגרם לה הפסדים נפרדים כתוצאה מביטולו של כל אחד מהכרטיסים, וקבע כי נתון זה מטה את הכף לכיוון המסקנה לפיה המשיבה רשאית לגבות דמי ביטול בעבור כל כרטיס.

 

           הנימוק השני היה כי כרטיס הטיסה הוא התחייבות לקבלת שירות אישי, ומשכך יש לראות בכל כרטיס טיסה עסקה נפרדת. לחיזוק מסקנה זו, בית המשפט המחוזי הפנה לתנאי התובלה של המשיבה, שבהם הודגש כי כרטיס הטיסה מהווה ראיה לכאורה לחוזה תובלה בין חברת התעופה לבין הלקוח ששמו נקוב על גבי הכרטיס. חיזוק נוסף מצא בית המשפט המחוזי בכך שהמבקש הודה כי הוא נדרש למסור את שמה של רעייתו כדי שיופיע על הכרטיס שרכש בעבורה. באשר לסממנים הטכניים עליהם הצביע המבקש, ולפיהם הכרטיסים היוו חלק מהזמנה אחת – בית המשפט המחוזי קבע כי יש בהם לבסס רק את המסקנה כי המבקש שימש איש הקשר מול המשיבה, אשר באמצעותו בוצעה רכישת הכרטיסים, וכי ביחס לכרטיס שנרכש עבור רעייתו הוא שימש כשלוח בלבד.

 

  1. המבקש ערער על פסק הדין לבית משפט זה במסגרת ע"א צמח. אל הערעור הצטרפה, לבקשתה, המועצה הישראלית לצרכנות כמשיבה פורמלית, ותמכה בעמדתו של המבקש. ואולם, לאחר שהתקיים הדיון בערעור ובטרם נכתב פסק דין, ניתנה החלטתו של בית משפט זה במותב דן יחיד (השופטת ע' ארבל) ברע"א 3429/13 רז נ' גוליבר תיירות בע"מ (13.4.2014) (להלן: עניין רז). החלטה זו עסקה אף היא בפרשנות הוראת סעיף 14ה(ב)(1) לעניין שיעור דמי הביטול אותו יכול עוסק לגבות בעת ביטול הזמנה לרכישת מספר כרטיסי טיסה.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ