אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> עו"ד יוסי פוקס נ' השר לביטחון פנים ואח'

עו"ד יוסי פוקס נ' השר לביטחון פנים ואח'

תאריך פרסום : 13/02/2018 | גרסת הדפסה

בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
104-18
12/02/2018
בפני הרכב השופטים:
1. א' שהם
2. ג' קרא
3. י' וילנר


- נגד -
העותר:
עו"ד יוסי פוקס
המשיבים:
1. השר לביטחון פנים
2. מפכ"ל המשטרה
3. משטרת ישראל
4. ראש הממשלה
5. היועץ המשפטי לממשלה

עו"ד רן רוזנברג
עו"ד דנה בריסקמן
פסק דין

                                          

 

השופט א' שהם:

 

  1. לפנינו עתירה במסגרתה התבקשנו ליתן צו על תנאי המורה לשר לבטחון פנים (להלן: המשיב 1) להנחות את מפכ"ל המשטרה (להלן: המשיב 2) שלא לצרף את המלצות משטרת ישראל (להלן: המשיבה 3) בנוגע להגשת כתבי אישום בתיקי חקירה קיימים, המועברים לטיפולה של הפרקליטות, ובכלל זה בתיקי החקירה של ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו (להלן: המשיב 4). בנוסף, ביקש העותר כי נורה למשיבים 2 ו-3 להמנע מלצרף המלצות באשר להגשת כתבי אישום בתיקי חקירה קיימים, ובין היתר, בתיקי החקירה של המשיב 4, ולחילופין להמנע מפרסום ההמלצות, טרם שקיבלו אישור לכך מהיועץ המשפטי לממשלה . לעתירה נלוותה בקשה למתן  צו ביניים, אשר יורה למשיבים 2 ו-3 שלא לצרף לפרקליטות המלצות בנוגע להעמדתו לדין של המשיב 4 בתיקי החקירה הקיימים, עד למתן החלטה בעתירה גופה, ולחילופין, להורות למשיבים 2 ו-3 להודיע לבית משפט זה, מהו המועד הצפוי להעברת תיקי החקירה בעניינו של המשיב 4 לפרקליטות, על מנת שניתן יהיה לקיים דיון מוקדם בעתירה.

 

  1. ביום 8.2.2018, ביקש העותר מבית משפט זה ליתן צו ארעי, המונע את צירוף המלצות המשיבה 3 באשר להעמדתו לדין של המשיב 4, וזאת עד להכרעה בבקשתו למתן צו ביניים. לטענת העותר, בכוונתה של המשיבה 3, עליה למד מאמצעי התקשורת, לפרסם את המלצותיה בעניינו של המשיב 4 בשבוע הקרוב, ולפיכך יש ליתן לעותר צו ארעי, כמבוקש, ולחילופין, להקדים את מועד הגשת התגובות לבקשה למתן צו ביניים, אשר נקבע ליום 15.2.2018. בהחלטתי מיום 8.2.2018, ובהעדר התנגדות המשיבים, נקבע המועד להגשת תגובתם לעתירה ולבקשה למתן צו ביניים עד ליום 12.2.2018 שעה 14:00. בנסיבות אלו, נדחתה בקשת העותר למתן צו ארעי.

 

הרקע הנורמטיבי הרלוונטי לעתירה

 

  1. סעיף 60 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב - 1982 מסדיר את האופן בו מעבירה הרשות החוקרת את חומר החקירה המצוי ברשותה לפרקליט או לתובע משטרתי. ביום 3.1.2018, תוקן הסעיף, במסגרת תיקון מס' 81 לחוק סדר הדין הפלילי (חוק סדר הדין הפלילי (תיקון מס' 81), התשע"ח - 2018, ס"ח 2679, 92) (להלן: חוק ההמלצות). חוק ההמלצות מטיל מגבלות על תוכנו של חומר החקירה שיועבר מהמשטרה לפרקליטות, כך שזה לא יכלול את עמדת המשטרה בכתב, לעניין הגשת כתב אישום נגד נחקר, ובנסיבות מסויימות אף את עמדתה בשאלת התשתית הראייתית הרלוונטית לביסוס אשמתו. כמו כן, מטיל החוק סנקציה עונשית על עובד ציבור, המוסר את עמדתה של המשיבה 3 בעניינים האמורים, לאדם שלא היה מוסמך לקבלה. הוראות חוק ההמלצות אינן מענייננו, נוכח סעיף 3 לחוק הקובע, כי הוראותיו "לא יחולו על חקירה שנפתחה לפני תחילתו של חוק זה".

 

          זה המקום להזכיר את סעיף 17(ג) לחוק יסוד: הממשלה, הקובע כי היועץ המשפטי לממשלה הוא המגיש כתב אישום נגד ראש ממשלה.

 

  1. ביום 29.5.2002, וכפי שעולה מתגובתם המקדמית של המשיבים, פנה השר לבטחון פנים דאז, מר  עוזי לנדאו, בכתב אל מפכ"ל המשטרה בתקופה הרלוונטית, רב ניצב שלמה אהרונישקי ובמכתבו הוא עמד, בין היתר, על כך שבמסגרת סיכום תיק החקירה, על המשטרה להמנע מלצרף המלצתה בשאלת ההעמדה לדין.

 

          ביום 23.6.2002, התקיים דיון בלשכתו של היועץ המשפטי דאז, אליקים רובינשטיין, הנוגע לתוכן סיכום החקירה שמעבירה המשטרה לפרקליטות, ולשאלת פרסומו של סיכום החקירה בציבור. בסיום הדיון, כך על פי תגובת המשיבים, הנחה היועץ המשפטי דאז כי סיכום חקירה של הרשות החוקרת לא יכלול "המלצה" בדבר העמדה לדין של חשוד, אך יכלול רכיבים אחרים, כגון ניתוח הראיות הקיימות בתיק, התייחסות לשאלות משפטיות שונות, וכיוצא באלה.

 

  1. בחודש מרץ 2003, פורסמה הנחיית היועץ המשפטי לממשלה מס' 4.1003 שעניינה "קווים מנחים לחוקרים, לתובעים ולדוברים בעניין פרסומים מחקירות" (להלן: הנחיה מס' 4.1003). אשר לשאלת פרסום סיכום תיק חקירה בפני הציבור, קובע סעיף 5(ג)(4) להנחיית היועץ המשפטי, כי: "ככלל, לא יפורסם סיכום תיק החקירה, הנערך על-ידי הגוף החוקר בסיומה של חקירה, עם העברת התיק לתביעה. עם זאת, במקרים בעלי עניין ציבורי מיוחד, כשהגוף החוקר סבור כי יש עניין מיוחד בפרסום תמצית הסיכום, יוכל הגוף החוקר לעשות כן, לאחר התייעצות וקבלת הסכמת היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה. בהתייעצות ידונו הן עצם הפרסום והן נוסחו [...]".

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ