אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלוני נ' קצין התגמולים

פלוני נ' קצין התגמולים

תאריך פרסום : 04/06/2020 | גרסת הדפסה

ע"נ
בית משפט השלום ראשון לציון ועדת הערר לחוק הנכים
51566-03-11
26/11/2019
בפני חברי הוועדה:
1. כבוד השופט גיא שני – אב"ד
2. פרופ' חנן מוניץ
3. עו"ד עליזה כהן מרקוביץ'


- נגד -
המערער:
פלוני
המשיב:
קצין התגמולים-משרד הביטחון-אגף השיקום
פסק דין
 

 

הקדמה

 

1.הערעור נסב על החלטתו של קצין התגמולים מיום 23.2.2011, שבה נדחתה תביעתו של המערער המנוח להכרה בגין פגימה נפשית. מדובר ב"סיבוב שני" של ההתדיינות בערכאה זו. ועדת הערעורים (כבוד השופט א' באומגרט, פרופ' ח' מוניץ ועו"ד צבי חפץ) דחתה ביום 16.9.2015 את הערעור בהתבסס על הוראת סעיף 36א(1) לחוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 (להלן: חוק הנכים), שעניינה "בחירה בזכויות". על פסק-הדין הוגש ערעור, ובבית המשפט המחוזי הוחלט בהסכמת הצדדים כי התיק יוחזר לוועדת הערעורים על-מנת שתידרש לשלוש שאלות:

 

הדיון יוחזר לוועדה כדי שתדון בשאלה האם נכותו הנפשית של המערער נובעת מפוסט טראומה עקב האירוע הנטען במלחמת לבנון משנת 1982 והאם יש להכיר במערער בגין פגיעה נטענת זו, הוועדה תוסיף ותדון בשאלה מאיזה מועד המערער ידע על קיומו של קשר סיבתי נטען בין מצבו הנפשי לבין אותו אירוע נטען ומאיזה מועד יש לבחון את תקופת הזמן לבחירה בין זכויות על פי סעיף 36 לחוק הנכים.

 

2.מששב ההליך למשכן זה, הורתה ועדת הערעורים על מינויו של פרופ' צבי זמישלני כמומחה מטעמה. המומחה הגיש את חוות דעתו. ואז, בחודש מרץ 2018, נפטר המערער למרבה הצער (בגיל 61 שנים), ויורשיו באו בנעליו. המשיב ביקש לחקור את המומחה מטעם הועדה, ולכן נקבעה ישיבת הוכחות לפני המותב הנוכחי (הדיון התקיים ביום 12.2.2019). לאחר הדיון השמיעה הועדה את הערותיה הלכאוריות, אך הניסיון להביא את ההליך לסיומו בהסכמה לא צלח ועל כן הגישו הצדדים סיכומים.

 

3.מסע ארוך עבר אפוא ההליך דנן. המערער כבר אינו בין החיים. אין בכוונתנו להאריך בדברים מעבר לדרוש. ניגש הישר אל השאלות שהניח בית המשפט המחוזי על שולחן הועדה, ונדון בהן באופן ממוקד ככל שניתן.

 

הפן הרפואי: האם לקה המערער ב- PTSD עקב האירוע משנת 1982? 

 

4.כפי שצוין לעיל, מונחת לפנינו כיום חוות דעת של מומחה מטעם הועדה. מדובר בחוות דעת ארוכה ומפורטת, המשקפת ללא ספק חשיבה מעמיקה על מכלול היבטיו של המקרה המורכב והחריג שלפנינו. מסקנתו של המומחה – זו השורה התחתונה – היא שהמערער סובל מהפרעת דחק בתר-חבלתית (PTSD), אשר נגרמה עקב אירוע שחווה במלחמת לבנון הראשונה. המומחה נחקר על חוות דעתו ודבק בכל האמור בה. לאחר שעיינו בחומר הרפואי, בחנו את חווֹת הדעת של פרופ' זמישלני ושל המומחים מטעם הצדדים ושקלנו את טיעוני הצדדים, מצאנו כי יש לאמץ את חוות הדעת של המומחה מטעם הועדה. בטרם שנסביר את מסקנתנו-זו, נסקור בקצרה את עיקרי חוות הדעת.

 

5.בחוות דעתו סקר המומחה את תולדותיו של המערער – לפני האירועים הנדונים ואחריהם. עיקר הדיון נסב על אירוע משנת 1982 – ימי מלחמת לבנון הראשונה. המערער (יליד שנת 1957, סיים שירות סדיר בשנת 1978) גויס אז למילואים כתותחן בחיל השריון, ונטל חלק בקרב באזור העיר צור אשר במהלכו, כך לפי תיאורו של המערער ולפי תצהירים ומכתבים נוספים שהוגשו, נהרגו חיילי צה"ל ועלתה אפשרות כי תוצאה קשה זו נגרמה מירי פגזים של כוחותינו (ירי שהמערער היה מעורב בו). אירוע נוסף בציר הזמן הוא פגיעה אקוסטית שחווה המערער במהלך אימון בשירות מילואים בשנת 1984; בגין הפגיעה הזו (הפרעה בשמיעה וטינטון) הוכר המערער על-ידי קצין התגמולים.

 

6.המומחה הוסיף וסקר את התיעוד הרפואי בעניינו של המערער – רישומים רבים ומפורטים לגבי תפקודו המתדרדר, לגבי אשפוזים חוזרים ונשנים ולגבי התסמינים הנפשיים שנצפו אצלו. לא נחזור כאן על הפירוט כולו אך נדגיש כי במסלול חייו של המערער אירע קו שבר בשנים 1984-1982 (ראו גם את התייחסותו של פרופ' זמישלני בעמודים 239-235 לפרוטוקול; עוד ראו את עדותו של ד"ר מנדלוביץ' שטיפל המערער, וכן ראו והשוו את התייחסותה של ד"ר עמיעז לתקופה זו בעמוד 204 לפרוטוקול). מאז מחצית שנות ה-90 ובמשך שנים ארוכות צוין ברישומים הרפואיים קשר בין מצבו הנפשי של המערער לבין האירוע משנת 1984. החל משנת 2005 אף נרשמה אבחנה של PTSD ושוב – בזיקה לאירוע משנת 1984. האירוע משנת 1982 צוין לראשונה בשנת 2009, וזאת – כך הוסבר – לאחר שהמערער תוחקר על-ידי עורך-דין, נזכר באירוע זה וחווה תכנים מהמלחמה.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ