סע"ש
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
|
53674-06-12
02/10/2017
|
בפני השופטת:
רחל בר"ג-הירשברג
|
- נגד - |
תובע:
ד"ר עמוס ביק עו"ד ליאור אבו
|
נתבעת :
המרכז האקדמי לב (לשעבר בית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים) עו"ד יאיר זלנפרוינד
|
פסק דין |
1. התובע, ד"ר עמוס ביק, הועסק משך 6 שנים כמרצה וחוקר במחלקה להנדסת תעשייה וניהול בנתבעת (להלן: מכון לב או המכון). האם הופלה התובע בתנאי עבודתו ובהליכי קידומו המקצועי- אקדמי על רקע היותו אדם חילוני? האם פוטר התובע באופן מפלה ושלא כדין? אלה הן הסוגיות שבליבת התביעה שבפנינו.
התשתית העובדתית
2. התשתית העובדתית הצריכה לעניין כפי שהתבררה בפנינו, ושמרביתה אינה שנויה במחלוקת בין הצדדים, היא זו שתפורט מטה.
3. הנתבעת היא עמותה שמפעילה מוסד להשכלה גבוהה (שאינו אוניברסיטה) הידוע כ "מכון לב". על פי העולה מכתבי בי דין בעבר היה שמה של העמותה "בית הספר הגבוה לטכנולוגיה", ואילו כיום שמה הוא "המרכז האקדמי לב". כמוסד מוכר להשכלה גבוהה כפוף מכון לב לסמכויות פיקוח והסדרה על פי חוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ח – 1958, לרבות הכללים המחייבים של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) והוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת). מכון לב הוא גם גוף נתמך, כמשמעו בחוק יסודות התקציב, התשמ"ה – 1985 (ראו והשוו: ס"ק (י-ם) 7110-09-14 ארגון הסגל האקדמי הבכיר בבית הספר הגבוה לטכנולוגיה – המרכז האקדמי לב ואח' (9.5.2017). ערעור על פסק הדין תלוי ועומד בעס"ק (ארצי) 3571-06-17).
4. מכון לב הוא מקום עבודה מאורגן וחלים בו, בין היתר, תקנונים אקדמיים מחייבים ובהם 'כללים לתקנון בג"ט (בית הספר הגבוה לטכנולוגיה – ר.ב.ה) בנושא מינויים, קביעות והעלאות בדרגה של סגל ההוראה' (נספח ד'1 לתצהיר פרופ' שטולמן) (להלן: מסמך הכללים).
על פי האמור במסמך הכללים:
"2. קיימים שני סוגי מנויים: מינוי רגיל, מינוי זמני.
3. מינוי זמני מיועד לסגל הוראה חדש, והוא לשנה אחת בלבד, עם אפשרות הארכה לשנה נוספת. עד סוף השנה השנייה צריכה להתקבל החלטה בענין מינוי רגיל. במקרים חריגים יוכל סגל הוראה חדש להתקבל במינוי רגיל. מינוי זמני הוא ללא זכויות לקרן קשרי מדע או שבתון.
4. מינוי רגיל בדירוג אקדמי בכיר ובדירוג מורים בכיר וכן כל מעבר מדרגה לדרגה בדירוגים האלה, וכן מתן קביעות, כל אחד מאלה טעון תהליך אקדמי בהתאם לסעיף 5 ג' (10) בתקנון בג"ט.
5. לא יקבל אדם בסגל אקדמי בכיר או בסגל מורים בכיר מינוי רגיל, קביעות או שינוי בדרגה בלי שעבר בכל מקרה את התהליך האקדמי הנ"ל. מינוי רגיל אין משמעותו קביעות ודרגה. תוך 3 שנים מקבלת מינוי רגיל יש לקיים דיון בועדת מנויים והעלאות בנושאי קביעות ודרגה. אם לא קיבל קביעות, ניתן לקיים דיון נוסף כעבור שנתיים. אם לא קיבל קביעות, לא ניתן להמשיך להעסיקו במינוי רגיל.
6...
7. מינוי זמני....יכול להיקבע ע"י ראש המחלקה באישור הרקטור...
דרגות
8. דרגות הסגל הבכיר בדירוג האקדמי הם: מרצה, מרצה בכיר, פרופסור חבר, פרופסור מן המנין....
קביעות
13. דרגות שבהן יכולה להינתן קביעות הן ממרצה בכיר ומעלה..".
(ההדגש הוספה – ר.ב.ה).
5. נוסיף, כי על פי נוהל מינויים והעלאות לסגל הוראה (נספח ד' 2 לתצהיר פרופ' שטולמן) הליך הענקת קביעות הוא זה: