אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> סע' 49 לחוק הירושה- כיצד מתחלק חלקו של הזוכה שנפטר קודם המוריש ולא הותיר צאצאים

סע' 49 לחוק הירושה- כיצד מתחלק חלקו של הזוכה שנפטר קודם המוריש ולא הותיר צאצאים

תאריך פרסום : 18/07/2012 | גרסת הדפסה

ת"ע
בית משפט לעניני משפחה ת"א
43073-01-12
18/07/2012
בפני השופט:
אסתר ז'יטניצקי רקובר

- נגד -
התובע:
1. י. ש.
2. ס. ג.

עו"ד אסנת גולדשמידט לבנטל
עו"ד דוד קאפמן
הנתבע:
1. י. ק.
2. האפוטרופוס הכללי במחוז תל אביב

פסק-דין חלקי

1.         החלטה זו עניינה מי הם היורשים אשר ירשו את החלק שהורישו המנוחים בצוואתם לבת, אשר נפטרה, קודם לפטירת המנוחים, ולא הותירה אחריה כל צאצאים.

2.         עיקרי העובדות הינן:

2.1        המנוחים הותירו אחריהם, כל אחד, צוואה בעדים, הזהה בנוסחה ואשר נחתמה על ידם ביום 19.11.97.

2.2        למנוחים היו 10 ילדים.

2.3        בצוואתם הורישו המנוחים את כל רכושם, בחלקים שווים, לשבעת ילדיהם, תוך קביעה מפורשת כי שלוש הבנות הנוספות לא תהינה זכאיות לקבל כל חלק מעיזבונם.

2.4        ביום 2.5.2000 נפטרה בתם של המנוחים, א. ש. ז"ל, שתיקרא להלן - "א".

2.5        ביום 25.11.2006 נפטרה האם, ח. ש. ז"ל, שתיקרא להלן - "המנוחה" וביום 15.6.2011 נפטר האב, ח. ש. ז"ל, שייקרא להלן - "המנוח" ושניהם יחד ייקראו להלן- "המנוחים".

2.6        הבת י. ק. שתיקרא להלן - "המתנגדת", שהינה אחת משלוש הבנות, שהמנוחים נישלו בצוואתם, הגישה התנגדות לקיום צוואת המנוח בלבד, בנימוק כי צוואת המנוח נכתבה תחת לחץ של חלק מילדיו, אשר לא רצה לנשל אותה מצוואתו, כשאינו יודע קרוא וכתוב והינו כבד שמיעה.

3.         השאלה העומדת להכרעה

3.1        השאלה העומדת לדיון הינה פרשנותו של סעיף 49 סיפא לחוק הירושה הקובע:

"זוכה על פי צוואה שמת לפני המצווה ולא קבע המצווה אדם אחר שיזכה במקומו - אם בשעת מות המצווה נשארו צאצאים של אותו זוכה, יזכו הם. בכל מקרה אחר הוראות הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת." (הדגשה שלי - א.ז.ר).

3.2        השאלה הינה כיצד מתחלק חלקו של הזוכה שנפטר קודם המוריש האם חלק זה מתחלק בין היורשים עפ"י דין של אותו מוריש או שמא חלק זה מתחלק בין יתר הזוכים עפ"י הצוואה.

3.3        במקרה זה המחלוקת הינה האם חלקה של א' שנפטרה מתחלק בין יורשי המנוחים עפ"י דין, דהיינו בין כל תשעת הילדים שנותרו, כולל אלו שלגביהן נאמר בצוואה שלא תזכנה בכל חלק או האם חלקה של א' מתחלק בין יתר הזוכים על פי הצוואה, דהיינו בין ששת הילדים בלבד.


3.4        התובעים טענתם כי יש לחלק את חלקה של א' רק בין האחים הזוכים על פי הצוואה, דהיינו בין ששת האחים בלבד וזאת לאור סעיפים 4 ו- 5(ב) לצוואה בו קבעו המנוחים במפורש כי:

4.         "הנני מצווה בזה סך של שקל אחד לכל אחד ואחד מיורשי החוקיים...".

5(ב).     "הנני קובע במפורש כי בנותיי XXX לא תהיינה זכאיות לקבל כל חלק בעיזבוני."

3.5        המתנגדת טוענת מנגד כי יש לפרש את הסיפא של סעיף 49 לחוק הירושה  הקובע: "בכל מקרה אחר הוראות הצוואה לטובת אותו זוכה מתבטלת" שהחלק שהורישו המנוחים בצוואתם לא' יחולק בהתאם ליורשיהם על פי דין של המנוחים כלומר בין כל תשעת ילדיהם.

4.         דיון

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ