אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> סמכות בית הדין לדון בעניינים שנכרכו בתביעת הגירושין

סמכות בית הדין לדון בעניינים שנכרכו בתביעת הגירושין

תאריך פרסום : 09/12/2007 | גרסת הדפסה

תיק רבני
בית דין רבני גדול
2139-64-1
02/12/2007
בפני השופט:
1. הרב חגי איזירר דיין - יו"ר
2. הרב מנחם חשאי
3. הרב אברהם שיינפלד


- נגד -
התובע:
פלונית
הנתבע:
פלוני
פסק-דין

הוגשה בפנינו בקשת רשות ערעור על ידי ב"כ האשה על החלטת כב' ביה"ד האיזורי תל אביב מיום א' בתמוז תשס"ז (17.6.07). בהחלטתו הנ"ל קבע ביה"ד האיזורי, כי הסמכות לדון בעניני הרכוש, מזונות האשה, משמורת הילדים ויתר הענינים שנכרכו בתביעת הגירושין מוקנית לביה"ד.

לאחר העיון בבקשה החלטנו לתת רשות ערעור ולדון בבבקשה כבערעור על סמך כתבי בית הדין שהוגשו על ידי ב"כ הצדדים.

עיקרי טענות ב"כ האשה-המערערת: 

טעה בי"ד קמא כאשר קבע כי תביעת הגירושין כנה, בעוד העילה האמיתית לתביעת הגירושין של הבעל היא המאהבת הגויה שלו. הסרת המידע הזה מביה"ד מהווה 'חוסר תום לב'.

טעה בי"ד קמא שלא נתן משקל ראוי לחקירת הבעל בה התגלה שתביעת הגירושין מבוססת על אדני כזב, ואיננה חושפת את האמת. וגם ביה"ד קמא לא קיבל את הסברו של הבעל  שהמדובר בבת של חברים. כמו כן היו תשובותיו מבולבלות, לא אמינות ולא אמת.

הקביעה שתביעת הגירושין של הבעל כנה, אינה עולה בקנה אחד עם עקרונות המוסר, הצדק והיושר שבבסיס ההלכה היהודית. 

טעה בי"ד קמא כשאישר לבעל להגיש כתב תביעה מתוקן ביום 20.4.06. וכן קובל ב"כ המערערת על אופן המצאת ההזמנות לדיון.

עוד הוא טוען כנגד כנות הכריכה של עניני הרכוש, ודרישת הבעל להחזיר חובות שלקחו לדבריו מאביו, אלא שכאן הוא גולש לטענות הרכושיות לגופן, וטענות בענין זה עדיין לא נשמעו ולא התבררו בפני ביה"ד קמא. לכן אין להן מקום בכתב ערעור. 

על כך עונה ב"כ הבעל-המשיב: 

הבעל הגיש תביעתו כדין בטרם פנתה האשה לביהמ"ש, וכרך עם תביעתו את עניני הרכוש ויתר הנושאים. למעשה עד היום לא הגישה האשה שום תביעה בעניני הרכוש בביהמ"ש. ורק מזונות נפסקו לה בסכומים אסטרונומיים.

ביה"ד קמא קבע בהחלטה מנומקת כי תביעת הגירושין כנה וכי הכריכה נעשתה בכנות וכדין.

מי שנוהג בחוסר תום לב היא האשה, אשר אינה מופיעה לדיונים בתואנות שוא, וגורמת לדחיית הדיונים על מנת להנציח את המצב. הוא מכחיש את קיומה של מאהבת. 

בקשר לכתב התביעה המתוקן, הוא מסביר, שמדובר בתוספת על כתב התביעה הראשון. עוד הוסכם בביה"ד עם ב"כ הקודם של האשה (ביום 5.7.06), כי הדיון בענין הסמכות יהיה בביה"ד, והסכמה זו קבלה תוקף של פסק דין. כאשר ניסה ב"כ החדש של האשה להתכחש בביהמ"ש להסכמות אלה, התקיים דיון ארוך (3.12.06), ובסופו הכריע השופט פ. שטרק, שבית הדין הרבני הוא שיחליט במחלוקת בן הצדדים בענין הסמכות בענינים שנכרכו בתכיעת הגירושין. נמצא שהסמכות להכריע בענינן הסמכות נתונה לביה"ד הרבני ועל כך אין מחלוקת.

אשר לכנות תביעת הגירושין הוא טוען, שהבעל מעוניין בכנות להתגרש מן האשה, וזאת מן הטעמים שמנה בתביעת הגירושין. כנות התביעה נבחנת בשאלה האם באמת הוגשה התביעה מתוך כוונה להתגרש, גם אם אין בכתב התביעה עילה הלכתית לגירושין (בר"ע 1152/98 פס"ד של השופט יעקובי-שווילי). "כנות תביעת הגירושין עשויה ברוב המקרים להוות ראיה כמעט מכרעת לכנות הכריכה" (רוזן-צבי, דיני משפחה בישראל-בין קודש לחול, עמ' 55).  

בענין פירוט הרכוש, הוא משיב, שלא נשמעה מפי האשה שום טענה על העדר פירוט של רכוש. הבעל גם הציע לחלק את כל הרכוש שוה בשוה, לאחר תשלום החובות. 

גם האשה אינה רוצה שלום בית אלא בית, וטענתה בענין זה היא מטעמים טקטיים בלבד, להשגת השגים רכושיים בלבד.

בטרם נדון בטענות הצדדים ראוי לציין לשבח את ההחלטה המפורטת והמנומקת של כב' ביה"ד האיזורי, הן מבחינה עובדתית והן מבחינה הלכתית ומשפטית. ביה"ד קיים שני דיונים בנוכחות הצדדים, ובחן היטב את כל הטענות ככל שהן נוגעות לשאלת הסמכות.  

לגופו של ענין, לאחר העיון בכתבי הצדדים, בנספחים שצורפו על ידם ובהחלטה המנומקת של כב' ביה"ד, החלטנו לדחות את הערעור ולאשר את החלטת ביה"ד האיזורי. ונפרש את דברינו:

א. צדק כב' ביה"ד, כי ליושב ראש הרכב הסמכות לתת החלטות ביניים, וכי החלטה בענין סמכות היא במהותה 'החלטת ביניים'. הרחבנו את הנימוקים המשפטיים וההלכתיים בנושא זה בפסקי דין שניתנו על ידינו בתיקים אחרים, ואין צורך לחזור עליהם שנית.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ