אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ס"ע 27784-08-10 פלונית נ' מסלול חכם בע"מ

ס"ע 27784-08-10 פלונית נ' מסלול חכם בע"מ

תאריך פרסום : 04/02/2015 | גרסת הדפסה

ס"ע
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
27784-08-10
26/01/2015
בפני השופטת:
דגית ויסמן

- נגד -
התובעת:
פלונית
הנתבעת:
מסלול חכם בע"מ
פסק דין
 

 

1.התובעת הועסקה על ידי הנתבעת במשך כחצי שנה.

 

השאלה המרכזית העומדת להכרעתנו היא האם התובעת פוטרה בניגוד לחוק עבודת נשים, תשי"ד - 1954 (להלן – חוק עבודת נשים), מאחר שפוטרה בעת שעברה טיפולי פוריות. כפועל יוצא מכך מתעוררת שאלת זכאותה של התובעת לפיצויים מכח החוק ולפיצויים בגין פיטורים שלא כדין ועגמת נפש.

 

יודגש כבר בפתח פסק הדין, כי אין בפי התובעת תביעה על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח – 1988, היינו לא עומדת לדיון שאלת הקשר שבין הפיטורים ובין טיפולי הפוריות ולא נטען לקיומו של קשר כאמור.

 

בנוסף, נתבעו שכר עבודה בגין ימי התלמדות ופיצוי בגין אי הנפקת תלוש שכר באותה תקופה, גמול בגין עבודה בשעות נוספות, החזר ניכויים שלא כדין מהשכר, פיצוי בגין אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה ופדיון חופשה.

 

2.רקע עובדתי

א.הנתבעת היא חברה העוסקת בתחום הייעוץ הארגוני, הדרכה ומשאבי אנוש.

ב.הנתבעת העסיקה את התובעת כמנהלת תחום מחקר ולקוח סמוי מיום 14.5.09 ועד ליום 17.11.09.

ג.לתובעת שולם שכר חודשי בסך 7,000 ₪.

ד.הנתבעת לא היתה מרוצה מעבודתה של התובעת. בין התובעת ויו"ר הנתבעת, גב' אתי חכם (להלן – גב' חכם) שררו חילוקי דעות והיחסים ביניהן היו עכורים.

ה.ביום 3.6.09 עברה התובעת הפריה חוץ גופית.

בבוקרו של אותו יום, התובעת שלחה הודעות דואר אלקטרוני לנתבעת ולעובדיה, כך שהנתבעת לא ידעה על כך שהתובעת נעדרה מעבודתה לצורך הטיפול. למעשה, רק במהלך הדיון בבית הדין, הוצג אישור רפואי ממנו עולה כי במועד זה התובעת עברה טיפולי פוריות.

ו.ביום 30.9.09 בחן מנכ"ל הנתבעת, מר שי חכם (להלן – מר חכם), היתכנות החלפת התובעת בעובדת אחרת שהועסקה בחברה.

ז.בתחילת חודש אוקטובר 2009 התובעת שוחחה עם מר חכם שהודיע לה כי בכוונתו להעבירה מתפקידה לתפקיד אחר בחברה. במסגרת אותה שיחה, התובעת הודיעה שהיא צפויה לעבור טיפולי פוריות.

ח.ביום 15.10.09 הוחלט על הפסקת עבודתה של התובעת. כשבועיים לאחר מכן, לבקשת התובעת, העביר מר חכם לידיה מכתב פיטורים (נספח ג' לתצהיר התובעת), וזו לשונו:

 

"הנדון: הפסקת עבודתך

בהמשך להודעה בעל פה שקיבלת ממני, עבודתך בחברת מסלול חכם מופסקת.

יומך האחרון לעבודה כפי שסיכמנו הוא ה 17.11.09

חשוב להזכיר לך שאת מחויבת להעביר את תפקידך באופן מלא, מסודר ומאורגן על פי דרישות החברה."

 

ט.ביום 19.10.09 פנתה התובעת לרופא וזה הנפיק את האישור הבא: "קבלת אישור להמשך טיפולי IVF - בחודש יוני עברה מחזור טיפול של עוברים מופשרים אשר לא צלח. לא נותרו עוברים מוקפאים. פנתה לקבלת תוכנית טיפול חדשה" (נספח 6 לתצהיר התובעת).

י.ביום 15.11.09 התובעת נעדרה מעבודתה עקב טיפולי פוריות וכן ניצלה שלושה ימי מחלה עד לסיום עבודתה (ביום 17.11.09). הנתבעת שילמה לתובעת דמי מחלה בגין יומיים.

יא.לאחר סיום עבודתה, ביום 14.2.10 שלחה התובעת מכתב למר חכם (נספח ד' לכתב התביעה המקורי, הטעויות המקור – ד.ו.), וזו לשונו:

 

"לכבוד שי חכם

שלום, לאחר שבחודשיים האחרונים נפשית הייתי עסוקה מכדי לטפל בעניין סיום העבודה שלי בחברת 'מסלול חכם' אני בלית ברירה מתפנית לזה עתה. לאחר קבלת משכורת חודש נובמבר בו הבחנתי כי לא עשית עימי גמר חשבון בצורה הוגנת ולאור מספר דברים שמנעת ממני במהלך החודשים בהם עבדתי בחברת 'מסלול חכם' שאותם אפרט בנקודות בהמשך, אבקש כי תשלים את החסר כפי שמגיע לי מבחינה חוקית עד לשבועיים מתאריך זה ה – 14/2/10.

  1. את פנסיית החובה שדיברנו עליה מספר פעמים ושסירבת לשלם לי בטענה שלא מגיע לי אלא רק לאחר 6 חודשי עבודה. אני בדקתי את העניין ומאחר ובאתי ממקום עבודה בו היה לי ביטוח מנהלים היית מחויב להמשיך לי אותו או לחלופין לתת לי את התשלום לאחר 3חודשי עבודה בצורה רטרואקטיבית. מאחר וסירבת שוב ושוב להפריש לי לפנסיה אבקשך לעשות כן ולתת לי את התשלום עבור כל חודשי העבודה (מאי ־ נובמבר) שעבדתי אצלך במלואם כמו כן בתוספת המס שירד לי בגלל הפיגור בתשלום הפנסיה.

  2. אבקשך להחזיר לי את הסכום שהורדת לי בגין החוסר בקופה הקטנה במשכורת חודש אוקטובר בסך 819 ש"ח.

  3. הורדת לי בחודש נובמבר סכום של כ 43- ₪ עבור פלאפון של החברה שלא היה ברשותי מה – 30.10.09, אנא החזר לי סכום זה.

  4. לאחר שהתקבלתי לעבוד בחברת 'מסלול חכם' על ידך נדרשתי לעבור חפיפה על ידי שני אלוני החפיפה ארכה יום אחד ב-24.4.09 כ 5- שעות וב – 26.4.09 יום נוסף בו נערכה ישיבת הכרות ביני ובין הסוקרות שארכה כ – 3 שעות. בסך הכול 8 שעות שלא קיבלתי עליהם תשלום כלל ולא הוחשבו לי כימי עבודה.

     

    אני רוצה להוסיף כי נפגעתי עד עמקי נשמתי מהעובדה שברגע שנפתחתי בפניך וסיפרתי לך על העובדה כי אני עוברת טיפולי פוריות נרתעת ולאחר כמה ימים מצאתי עצמי מפוטרת. במצב כזה שאני בטיפולי פוריות אינני יכולה למצוא עבודה, ולאחר חצי שנה שעבדתי אצלך והשקעתי את כול כולי והקרבתי מזמני מעבר לשעות העבודה, הקרבתי את זמן האיכות עם משפחתי. הייתי מצפה להכרת תודה ולפחות להציע לי תפקיד אחר ולא לפטר אותי כשאני מוצאת את עצמי מחוסרת עבודה ומחוסרת יכולת למצוא עבודה במצב זה.

    אציין שוב כי אני נותנת לך 14 יום על מנת להשלים לי את המגיע לי מבחינת החוק, לאחר 14 יום אלה, אני אפנה להרכאה משפטית.

    בברכה, פלונית *** "

     

    3.להלן תמצית טענות התובעת:

    א.התובעת פוטרה מעבודתה במהלך טיפולי פוריות, בניגוד לדין, על כן היא זכאית לפיצוי בגין שכר עבודה לתקופה המוגנת וכן לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין ועגמת נפש.

    ב.התובעת הגיעה לשלושה ימי התלמדות בגינם לא שולם לה שכר עבודה ולא הונפק לה תלוש שכר ומשכך היא זכאית לשכר עבודה ולפיצוי בגין אי הנפקת תלוש שכר.

    ג.לאור רישום ימי החופשה שפורט בתלושי השכר, התובעת זכאית להפרשי פדיון חופשה בשיעור של יום חופשה אחד.

    ד.לזכות התובעת לא הופרשו סכומים לקרן פנסיה, אף שעם תחילת עבודתה היתה לתובעת קרן פנסיה פעילה.

    ה.התובעת עבדה בשעות נוספות, אולם לא שולם לה גמול מתאים.

    ו.הנתבעת ניכתה משכר התובעת סכומים שלא כדין בגין חסר בקופה ובגין שימוש בטלפון בחודש נובמבר 2009.

     

    4.להלן תמצית טענות הנתבעת:

    א.התובעת פוטרה עקב חוסר שביעות רצון, בטרם השלימה שישה חודשי עבודה. הנתבעת הציעה לתובעת לעבור לתפקיד אחר, אולם התובעת סירבה לכך ומשכך עבודתה הגיעה לסיומה.

    ב.במעמד הפיטורים התובעת לא הציגה אישור רפואי המעיד על כך שעברה טיפולי פוריות.

    ג.התובעת החלה עבודתה ביום 14.5.09 וביקשה מיוזמתה להגיע לנתבעת על מנת להתרשם מהעבודה במקום, במהלך חודש אפריל 2009, אולם אין מדובר בימי עבודה המזכים בשכר.

    ד.התובעת לא הציגה בפני הנתבעת אישור על כך שבמועד קליטתה לעבודה היא היתה מבוטחת בקרן פנסיה פעילה.

    ה.התובעת לא עבדה במסגרת שעות נוספות, מה גם שתפקידה היה "תפקיד אמון" שלא אפשר מעקב אחרי שעות עבודתה ורוב עבודתה התבצעה מחוץ לחצרי הנתבעת.

     

    5.ההליך

    א.בכתב התביעה המקורי נתבעו פיצויים בגין הפרת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, תשמ"ח - 1988 (להלן - חוק השוויון) וכן פיצויים בגין אי תשלום זכויותיה הסוציאליות של התובעת. רק ביום 28.9.11, לאחר שהתקיימה ישיבת קדם-משפט ראשונה, התובעת הציגה מסמכים רפואיים הנוגעים לטיפולי הפוריות שעברה.

     

    ב.ביום 17.1.12 כתב התביעה תוקן. במסגרת זו חזרה בה התובעת מהתביעה מכח חוק השוויון ועתרה לרכיבים נוספים שלא נזכרו בכתב התביעה המקורי. כתבי הטענות המתוקנים יהוו את המסגרת הדיונית להכרעתנו.

     

    ג.בקשות הדדיות למחיקת כתבי טענות שהגישו הצדדים, על רקע אי קיום צווי גילוי מסמכים נדחו. גם בקשת הנתבעת לקבלת טופס ויתור סודיות מהתובעת נדחתה, אך התובעת נדרשה לפרט את כל המסמכים הרלוונטיים שבידיה, בנוגע לטיפולי הפוריות.

     

    ד. להשלמת התמונה נציין כי בעקבות מסמכים שהוגשו בהליך (תמליל שיחה של התובעת עם עובדת אחרת שהועסקה בנתבעת), הגיש מנהל הנתבעת, מר חכם, תביעת לשון הרע נגד התובעת (ס"ע 42099-05-13).

     

    ה. בישיבת ההוכחות נשמעו עדויותיהם של התובעת, מר חכם וגב' חכם.

     

    נדון להלן בכל אחד מהנושאים העולים מכתב התביעה המתוקן.

     

    סיום עבודתה של התובעת

    6.לטענת התובעת, היא פוטרה בניגוד להוראות סעיף 9(ה)(1) לחוק עבודת נשים. על יסוד טיעון זה נתבעו פיצויים בגובה חמש משכורות (השכר לו היתה זכאית במהלך התקופה המוגנת ללא היתר), פיצוי עונשי בשיעור של 150% מהשכר בתקופה המוגנת ועוד 50,000 ₪ בגין פיטורים שלא כדין ועגמת נפש.

     

    7.טרם שנפנה לבחינת העובדות הנוגעות לצדדים בהליך זה, ראוי שנחזור על הוראות הדין הרלוונטיות.

     

    8.המחוקק קבע הגנה מפני פיטורים לעובדת הרה או לעובדים העוברים טיפולי פוריות, בין אם נעדרו מעבודתם לצורך טיפולים אלה (סעיף 9 (ה)(1) לחוק עבודת נשים) ובין אם לאו (סעיף 9(ה)(3) לחוק). 

     

    כפי שיובהר להלן, במועד פיטוריה של התובעת, חלו הוראות סעיף 9(ה)(1) וסעיף 7(ג)(4) לחוק עבודת נשים, באשר סעיף 9(ה)(3) הוסף רק בתחילת שנת 2010, חודשים לאחר שיחסי העבודה בין הצדדים נותקו.

    בסעיף 9(ה)(1) לחוק עבודת נשים נקבע:

     

    "לא יפטר מעביד עובדת העוברת טיפולי הפריה חוץ גופית או עובד או עובדת העוברים טיפולי פוריות, לקראת ילדם הראשון או השני, בימי העדרם מעבודה לפי סעיף 7(ג)(4) או (ג1), לפי הענין, או במשך תקופה של 150 ימים לאחר תום ימי ההיעדרות כאמור, אלא בהיתר מאת שר התעשייה המסחר והתעסוקה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר עם היעדרות כאמור או עם טיפולים כאמור...".

     

    בסעיף 7(ג)(4) לחוק עבודת נשים נקבע:

    "(ג)עובדת רשאית להיעדר מעבודתה:

    מלבן 8(4)בתקופה, כאמור בתקנות, שבה היא עוברת טיפולי פוריות לרבות טיפולי הפריה חוץ-גופית, אם אישר הרופא המטפל בכתב כי הטיפול מחייב זאת ובמידה שאישר, ובלבד שהודיעה על כך למעסיקה מראש; דין היעדרות לפי פסקה זו כדין היעדרות מפאת מחלה;"

     

    בסעיף 9(ה)(3) לחוק נקבע:

    "הוראות פסקה (1) יחולו גם על עובדת או עובד שלא נעדרו מעבודה, בתקופת הטיפולים כאמור באותה פסקה, או במשך תקופה של 150 ימים לאחר מועד תחילת טיפולי הפוריות או טיפולי ההפריה החוץ-גופית, לפי המאוחר, כפי שאישר הרופא המטפל בכתב, ובלבד שהעובדת או העובד, לפי העניין, הודיעו למעביד על הטיפולים לא יאוחר משלושה ימי עבודה ממועד מתן ההודעה המוקדמת לפיטורים, ואם לא ניתנה הודעה מוקדמת לפיטורים – ממועד הפיטורים, ומסרו למעביד אישור רופא כאמור בתוך 14 ימים מאותו מועד, לפי העניין..."

     

    הסעיף האחרון (סעיף 9(ה)(3) לחוק) הוסף ביום 10.2.10, בעקבות פסיקת בית המשפט העליון בבג"צ 554/05 אשכנזי נ' מפכ"ל המשטרה, פ"ד ס (2) 299 (2005). על פי דברי ההסבר להצעת החוק (ה"ח 290 התש"ע, עמוד 46), התיקון לחוק נועד להרחיב את ההגנה מפני פיטורים לעובדים העוברים טיפולי פוריות, וזאת גם אם הם אינם נעדרים ממקום העבודה.

     

    כלומר, במועד שבו התובעת סיימה לעבוד אצל הנתבעת, חל הדין שקדם לתיקון לחוק, שלא כלל את סעיף 9(ה)(3), היינו, חלה הלכת אשכנזי.

    על פי הנפסק בעניין אשכנזי –

     

    "לשונו של סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים, המפנה במפורש לסעיף 7(ג1) לחוק שעניינם זכות ההיעדרות בגין טיפולי הפריה חוץ גופית ופוריות, וכן ההיסטוריה החקיקתית של סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים והסביבה החקיקתית שבה הוא מצוי, תומכים בפירוש שאליו כיוונו המשיבים ולפיו קיימת זיקה בין איסור הפיטורין הקבוע בו ובין תקופת ההיעדרות בשל טיפולי הפוריות."

     

    7.כאמור, האיסור על פיטורי עובדת בתקופה בה היא עוברת טיפולי פוריות, מעוגן בסעיף 9 לחוק, שכותרתו "הגבלת פיטורים" והוא כולל הוראות שונות שכולן עוסקות בהגבלת פיטורים במועדים שונים הקשורים להריון וללידה: טיפולי פוריות, הריון, חופשת לידה והתקופה שלאחר תום חופשת הלידה. משמדובר בסעיף חוק אחד שעניינו הגבלת הפיטורים בתקופת ההיריון – לפניו או אחריו, הרציונל בבסיס הוראת חוק זו הוא זהה, ביחס לכל המצבים המנויים בסעיף 9 הנ"ל (בהתאמה לשינויים המחוייבים על פי העניין).

     

    בית הדין הארצי דן בשאלת הרציונל להגנה זו על האשה העובדת וקבע –

     

    "... בהוראת סעיף 9 לחוק עבודת נשים, בו נקבע איסור על פיטורי עובדת בהיריון, ואף לאחר חזרתה מחופשת לידה, אלא בהיתר שהתקבל לכך מאת גורם שלטוני שמחוץ למקום העבודה, טמונה הגנה מיוחדת לאישה העובדת. הגנה מיוחדת זו נדרשת במגמה לשרש תופעות חברתיות פסולות של הפליית נשים בכלל, ונשים בהיריון בפרט." (ע"ע (ארצי) 133/09 מלחם - מועצה מקומית ג'דידה-מכר, 22.1.12)

     

    על רקע האמור לעיל, ניפנה לבחינת המחלוקות בהליך זה.

     

    8.התובעת החלה בטיפולי פוריות עובר לתחילת עבודתה בנתבעת. בסמוך לתחילת עבודתה, ביום 3.6.09 עברה טיפול פוריות (החזרה) בעטיו נעדרה, לטענתה, מעבודתה (ר' אישור רפואי - נספחים 2-3 לתצהיר התובעת). למרות שעדות התובעת בעניין היתה מתחמקת, בסופו של דבר התובעת אישרה כי לא הודיעה לנתבעת על היעדרותה באותו יום (ר' בעדות התובעת בעמוד 11 לפרוטוקול, שורות 16-28, עמוד 12, שורות 26-28, עמוד 15, שורות 8-12).

     

    מעדותה של התובעת (עמוד 15 לפרוטוקול, שורות 15-20) עולה שבאותו יום (3.6.09), התובעת עבדה בפועל ואף שלחה הודעות דוא"ל לגורמים שונים בנתבעת (ר' סעיפים 33-39 לתצהיר מר חכם וכן נספחים 3.1.-3.6 לתצהירו).

     

    מאחר שהתובעת עבדה מחוץ לחצרי הנתבעת כעניין שבשגרה, משהנתבעת לא ידעה על היעדרות זו והתובעת אף עבדה בפועל אותו יום, אין לראות בתובעת כמי שנעדרה מעבודתה עקב טיפולי פוריות באותו מועד.

     

    9.מהאמור לעיל עולה כי הטיפולים שהתובעת בחודש יוני 09' אינם רלוונטיים למחלוקת שבפנינו, באשר אין מחלוקת כי למרות שמהתיעוד הרפואי שהוצג במהלך הדיון, התובעת עברה טיפול גם ביום 3.6.09, היא לא הודיעה על כך דבר לנתבעת או מי מטעמה. כיוון שגם אין חולק כי האישור הרפואי לגבי יום זה לא הוצג לנתבעת, אלא במהלך ההליך בבית הדין, הוראות חוק עבודת נשים אינן חלות על טיפול זה. כלומר, העומד לדיון הוא רק הטיפול שהתובעת עברה במחצית חודש נובמבר 2009, אליו נתייחס בסעיפים הבאים.

     

    10.לגרסת התובעת, בתחילת חודש אוקטובר 2009 היא הודיעה למר חכם שמזה מספר חודשים היא נמצאת בהליך של טיפולי הפריה חוץ גופית וכי בכוונתה להיעדר מהעבודה בתקופה הקרובה, עקב המשך הטיפולים (סעיף 14 לתצהיר התובעת). לגרסתה, באותה שיחה הודיע לה מר חכם כי בכוונתו להעבירה מתפקידה לתפקיד אחר בחברה וכי שכרה יפחת באופן ניכר והוא ביקש את תגובתה לכך. לאחר סיום השיחה שוחח מר חכם עם עובדת אחרת בנתבעת, גב' איילת שולץ, וביקש ממנה שתחליף את התובעת. ביום 15.10.09 שב מר חכם משהות קצרה בחו"ל והודיע לתובעת כי הוא חוזר בו מההצעה בדבר שינוי שיבוצה בנתבעת וכי היא תפוטר מעבודתה ופיטוריה יכנסו לתוקף ביום 15.11.09. לגרסת התובעת, רק שבועיים לאחר שיחת הפיטורים נמסר לה מכתב פיטורים, לאחר הפצרות רבות מצידה ו"איום כי לא תמשיך בהכשרת מחליפתי כנדרש" (סעיפים 14-22 לתצהיר התובעת).

     

    11.בשאלה אם התובעת פוטרה או התפטרה, אנו מקבלים את עדותו של מר חכם, לפיה בסופו של יום, מבחינת הנתבעת, שעה שמסרה לתובעת מכתב הפסקת עבודה, ראתה בה כמי שפוטרה מהעבודה (עמוד 22 לפרוטוקול, שורות 5-12):

     

    "ברגע שהוצאתי מכתב לצורך העניין היא פוטרה, ולכן אמרתי שזו טעות ניהולית שנובעת משיקולים מאוד אישיים. ...

    אני חתום על מכתב הפיטורים ואני לוקח אחריות על זה."

     

    בהתאם, נקודת המוצא העובדתית של דיוננו תהא כי התובעת פוטרה.

     

    12.למרות הקביעה שלעיל, לפיה התובעת פוטרה, נבקש לציין שהתמונה העובדתית העולה מהראיות אינה חד משמעית. נוכח הצהרת הנתבעת (סעיף 11 לעיל, בפסק הדין), נראה שהדברים מובאים למעלה מהצורך, באשר תפקידה של הערכאה קמא היא לקבוע את העובדות (ע"פ 7477/08 גץ נ' מדינת ישראל, 14.11.11 בסעיף 26 לפסק הדין ור' גם בפסיקת בתי הדין לעבודה: ע"ע (ארצי) 38449-06-11 דיגיטל וריפיקיישין טכנולוגיות 2007 בע"מ – פוטיחה, 23.12.12). כיוון שמוטלת עלינו החובה להכריע אם אכן התובעת פוטרה או התפטרה (נתון עובדתי שהוא הכרחי לשם הכרעה בתובענה) ואלה שתי האפשרויות היחידות העובדתיות העומדות בפנינו, מצאנו שיש ליתן משקל ממשי להצהרת הנתבעת כפי שהובאה לעיל.

     

    ביקשנו לחדד את המסכת העובדתית שהובאה בפנינו, באשר לעניין זה משמעות במסגרת הדיון בשאלת הפיצויים להם התובעת זכאית וגובהם.

     

    13.בפתח הדברים נציין שמהראיות עולה כי הפסקת עבודתה של התובעת נעשתה על רקע אי שביעות רצון מעבודתה, ובעניין זה אנו מקבלים את גרסת הנתבעת, לפיה הרקע להפסקת עבודתה של התובעת אינו קשור כלל לטיפולי הפוריות שעברה.

     

    מסקנה זו נתמכת בתכתובת דוא"ל שצורפה לתצהירי הנתבעת, שתחילתה כבר במחצית חודש אוגוסט 2009 (נספח 2 לתצהיר גב' חכם) והיא נתמכת גם בעדותה של גב' חכם בבית הדין (עמוד 17 לפרוטוקול, שורות 1-8, 13-19, שורות 22-23). גם התובעת אישרה שגב' חכם לא היתה שבעת רצון מתפקודה וכי היחסים ביניהן לא היו תקינים (עמוד 15 לפרוטוקול, שורות 24-29).

     

    ראוי להבהיר בהקשר זה, כי על פי העדויות, גב' חכם היתה אחראית עם הפן המקצועי, בעוד שמר חכם אמון על הניהול הכללי של הנתבעת (עמוד 18 לפרוטוקול, שורות 30-32). כלומר, חוסר השביעות של הנתבעת מהתובעת היה בפן המקצועי.

     

    14.האמור לעיל מתיישב עם העובדה שכבר בבוקר יום 30.9.09, לפני שאף לגרסתה של התובעת היא מסרה שהיא עוברת או שתעבור טיפולי פוריות, מר חכם הציע לעובדת אחרת להחליף את התובעת בתפקידה (נספח 2 לתצהיר שי חכם). נביא את ההודעה שנשלחה כלשונה, מאחר שלטעמנו, תוכנה ולשונה מחזקים את גרסת הנתבעת. כך גם בטענה כי יחסה לתובעת היה ענייני, גם כי לא היתה ערה לנושא טיפולי הפוריות וגם לכך שלא היה בכוונתה לפטר את התובעת (ההדגשה הוספה – ד.ו.):

     

    "איילת יקרה ,

    לא היה לי ספק שתעני לאתגר.

    כפי שכתבת ... ננסה ומכסימום נצליח!!!

    אנחנו חייבים לעלות כיתה בתחום הלקוח הסמוי ובתחום המחקר

    ליתר דיוק, הגיע הזמן שנסיים את בית הספר העממי ונעלה לחטיבת הביניים ומשם לתיכון, צבא, טיול, תואר ראשון שני ודוקטורט

    ואת כול זה אני רוצה לעשות בשלוש שנים.

    הצעד הבא:

    1. שיחה שלי עם פלונית (עד אז הכול נשאר דסקרטי)

    2. פגישה ראשונה שלנו וכתיבת תוכנית כניסה לתפקיד מסודרת התוכנית תכלול חומרי קריאה ופגישות שלך עם אתי ואיתי.

    3. במקביל - המשך עבודה שוטפת של חודש אוקטובר

    4. במידה ופלונית נשארת, שינוי הגדרות התפקיד במחלקה, במידה ותבחר לעזוב, גיוס מחליפה והכשרת מחליפה. אני מקווה שפלונית תישאר בתפקיד רפרנטית אבל זה תלוי בה ולא בי

    5. החלפת השרביט באופן מסודר מבלי לפגוע בתפקוד השוטף 'עקב על הקרקע'.

       

      אני אדבר מחר עם פלונית ואקבע איתה פגישה, לאחר מכן אנחנו נדבר על המשך הדרך ונסגור את כול הפרטים הקטנים והחשובים.

      שמחת אותי מאוד - תודה!

      אני מבקש לשמור על כול העניין בסודיות מוחלטת, איני רוצה לפגוע בפלונית ."

       

      מסמך זה גם תומך בגרסת הנתבעת לפיה ביקשה להמשיך ולהעסיק את התובעת בחברה, בתפקיד שונה מזה בו הועסקה עד לפיטוריה וכי לא ביקשה לפטר את התובעת, אם כי צפתה שהתובעת תבקש לעזוב לאור השינוי הצפוי בתפקידה.

       

      15.גם על פי עדותה של התובעת (עמוד 12 לפרוטוקול, שורות 12-14), השיחה במסגרתה הציע לה מר חכם לעבור לתפקיד אחר התקיימה בתחילת חודש אוקטובר 2009, סמוך לתכתובת שהוחלפה בין מר חכם לגב' שולץ. למרות זאת, הסיכום בדבר סיום יחסי העבודה בין הצדדים התבצע ביום 15.10.09, כמפורט במכתב הפיטורים הנושא תאריך זה, ואף מכתב זה נכתב כשבועיים לאחר המועד המופיע על גבו. לוח הזמנים הנ"ל אינו תומך בגרסת התובעת לפיה פוטרה ביום 15.10.09 והוא מתיישב יותר עם גרסה חלופית (שאינה גרסתה הפורמלית של הנתבעת), לפיה הנתבעת לא התכוונה לפטר את התובעת אלא רק להעבירה לתפקיד אחר, מתאים יותר, וכי כתיבת מכתב הפיטורים היתה לבקשת התובעת (ר' עדות מר חכם בעמוד 21 לפרוטוקול, שורות 22-31).

       

      16.כבר בשלב זה נציין כי במועד ההודעה על הפסקת העבודה, התובעת טרם השלימה שישה חודשי עבודה בנתבעת ותקופת ההודעה המוקדמת לה היתה זכאית על פי חוק היתה בת חמישה ימים בלבד. אם הנתבעת היתה פועלת רק על פי הוראות החוק, מועד ניתוק יחסי העבודה היה עוד במהלך חודש אוקטובר 2009. בפועל, ניתנה לתובעת הודעה מוקדמת של למעלה מחודש, עד ליום 17.11.09.

       

      17.מכאן נשוב לדיון בשאלות העיקריות העומדות לדיון. מהראיות עולה כי בתקופת עבודתה של התובעת אצל הנתבעת, היא עברה שתי סדרות של טיפולי פוריות. ביחס לטיפול שבוצע באביב 2009 (מאי- יוני 2009), כבר ציינו לעיל כי זה אינו רלוונטי להכרעה, מאחר שהתובעת לא הציגה אישור רפואי בנוגע אליו, עד לאחר הגשת התביעה והתובעת אף לא מסרה לנתבעת שהיא עוברת טיפולים.

       

      עוד עולה מהאישורים הרפואיים שהתובעת הציגה, כי ביום 15.11.09, ביומיים האחרונים של תקופת ההודעה המוקדמת, היא עברה טיפול נוסף (נספח 7 לתצהיר התובעת ור' גם נספח 8 לתצהירה, שאינו נושא תאריך).

       

      18.הנתבעת הדגישה כי התובעת לא הציגה בפניה כל אישור רפואי, אלא שבשיחה בה נאמר לה שייתכן שתועבר מתפקידה, התובעת מסרה באופן כללי שהיא מתעתדת לעבור טיפולי פוריות.

       

      19.ביחס לשאלה העובדתית, מתי התובעת הודיעה לנתבעת שהיא עומדת לעבור טיפולי פוריות, עדות התובעת היתה מתחמקת ופתלתלה. באופן תמוה, התובעת זכרה את הימים בהם הגיעה ל"התלמדות", עובר לתחילת עבודתה, אך לא זכרה אירוע שחל מספר חודשים לאחר מכן, ואשר משמעותי הרבה יותר לתביעה. כך, למשל, השיבה כאשר נשאלה מתי העבירה לנתבעת את האישורים הרפואיים בנודע לטיפול מיום 15.11.09 (עמוד 13 לפרוטוקול שורה 32 עד עמוד 14 שורה 13):

       

      "ש.את המסמך הזה (הכוונה למסמך מיום 15.11.09- נספח 7 לתצהיר התובעת, סומן ת/1 – ד.ו.) העברת אחרי שסיימת את העבודה?

      ת.כן. בעצם לא, ב- 17 סיימתי את העבודה.

      ש.העברת אותו אחרי שנאמר לך שלא תעבדי יותר?

      ת.כן.

      ש.היה לך מסמך שצירפת שהיית ב- 19.10.09 אצל הרופא שלך.

      ת.זה על יוני, סליחה, נכון הוא סיכם לי את הטיפול ההוא.

      ש.ב-19.10 את ידעת שלא תמשיכי לעבוד?

      ת.לא, רגע כן, יכול להיות. ז"א אם הייתי יודעת לשים את התאריך, זה היה פותר לי הרבה בעיות. מה שאני יודעת זה כשאני באתי לשי ואמרתי לו שאני עומדת לעבור טיפולים, אז באותו רגע הוא הציע לי תפקיד אחר, אני לא רוצה להתבלבל בסדר הדברים וליפול ברשת של תאריכים. באותו מפגש עם שי, הוא הציע לי תפקיד אחר, עזבתי את הדלת והוא ביקש שאקרא לעובדת האחרת והציע לה. אחרי זה היה את כל העניין הזה, שבעצם היה לי את התור לרופא, שי קיבל את ההודעה בעצם לפני שאני נפגשתי עם הרופא שלי ושי הציע לי תפקיד אחר.

      ש.ב-19.10 פנית לרופא שלך, באותו יום שפנית אליו, את כבר ידעת שלא תמשיכי לעבוד?

      ת.אני חושבת שלא, אני לא בטוחה. זה על הגבול."

       

      כאמור, עדות התובעת בנושא שהוא מרכזי לתביעתה לא היתה משכנעת ועולה מעדותה שהתובעת היתה מעוניינת להשיב את התשובה העובדתית שתתמוך בגרסתה.

       

      בנוסף, רק בחקירתה הנגדית התובעת מסרה שעוד בשיחה עם מר חכם בתחילת חודש אוקטובר, היא הציעה שתציג אישור רפואי, אך זה מסר לה כי אין כל צורך בכך (עמוד 13 לפרוטוקול, שורות 26-31). מאחר שמדובר בטענה מהותית שהועלתה לראשונה במועד ישיבת ההוכחות, ולאור התרשמותנו הבלתי אמצעית מעדות התובעת, מצאנו לדחות גרסתה בנושא.

       

      20.זאת ועוד – בסופו של יום, אין חולק שהתובעת עברה טיפול ביום 15.11.09 והדברים עולים מהתיעוד הרפואי שהוצג במסגרת ההליך. יחד עם זאת, רק בשלב מאד מתקדם בהליך, בחקירתה הנגדית של התובעת, היא הפנתה לראשונה למסמך ת/1 (נספח 7 לתצהירה) וטענה כי זהו המסמך שהציגה לנתבעת בזמן אמת. משנשאלה לגבי פרטים בנוגע להעברת המסמך לנתבעת, עדותה של התובעת היתה מגומגמת ולא משכנעת (עמוד 13 לפרוטוקול, שורות 7-22, ההדגשות הוספו – ד.ו.):

       

      "ש.את יכולה להראות לי איזה מסמך הראית לשי או למעסיק שלך?

      ת.מתי?

      ש.מתי שאת רוצה.

      ת.(התובעת מעיינת בנספחים לתצהירה) אני מראה לך את המסמך האחרון מהתצהיר גילוי מסמכים, מסמך מיום 15.11.09.

      המסמך מוגש ומסומן ת/1.

      ש.מתי הבאת את זה למעסיק?

      ת.באותו יום שקיבלתי את זה, אני מניחה שפיקססתי את זה.

      ש.מניחה?

      ת.לא מניחה, זה מה שהיה. קיבלתי את הימים האלה, הם לא מחלקים ימי מחלה.

      ש.במסמך הזה כתוב שעשית שאיבת זקיקים. תתארי לי מתי הלכת לשלוח את הפקס?

      ת.יש לי בבית פקס.

      ש.הלכת הביתה לפקסס?

      ת.או אני או בעלי. אני לא זוכרת.

      ש.יש לך אישור מסירה של הפקס?

      ת.אין לי. אני לא שומרת אישורי מסירה של פקסים."

       

      21.התנהלות התובעת מעוררת תמיהות. התובעת נמנעה מלצרף את המסמך ת/1 לכתב התביעה המקורי והוא אף לא הוצג על ידה לאחר שהתקיים הדיון המוקדם הראשון, אף שמעדותה בחקירה הנגדית עולה שמדובר במסמך מרכזי ומהותי לצורך בירור תביעתה.

       

      לאור כל האמור לעיל, אנו מקבלים את גרסת הנתבעת, לפיה להוציא הודעה כללית של התובעת לפיה בדעתה להתחיל בטיפולי פוריות, התובעת לא מסרה לנתבעת כל מסמך רפואי בעניין (ר' סעיפים 17, 25 לתצהיר שי חכם), אלא סמוך מאד לניתוק יחסי העבודה.

       

      22.למרות עדותה הלא משכנעת של התובעת, בסופו של יום, במשכורת חודש נובמבר, הנתבעת שילמה לתובעת דמי מחלה בגין שני ימים. בהעדר הסבר אחר וכאשר אורך ההיעדרות לפי ת/1 (שלושה ימים), תואם לשני ימי המחלה שהנתבעת שילמה, המסקנה המתבקשת היא שגורם מוסמך בנתבעת קיבל את המסמך והורה על תשלום דמי מחלה לתובעת.

       

      הדעת נותנת שאם היה אישור רפואי אחר שהוצג לנתבעת, חזקה שהוא היה מוצג, באשר הוא הועבר לנתבעת ואמור להיות ברשותה.

       

      23.בשקילת כלל הראיות בנושא, אף שגרסת התובעת בעניין האישור הרפואי שהמציאה לנתבעת הועלתה רק בשלב מתקדם, בנסיבות בהן שולמו לה דמי מחלה, אנו קובעות כי הוכח שהתובעת אכן העבירה אישור רפואי בנוגע לטיפול שעברה ביום 15.11.09.

       

      כיוון שעל פי הראיות, עד לאותו מועד התובעת לא המציאה אישור כלשהו בדבר טיפולי הפוריות שעברה, ההגנה הקבועה בסעיף 9 לחוק עבודת נשים קמה ביום 15.11.09, שלושה ימים לפני ניתוק יחסי עובד מעביד, בתקופת ההודעה המוקדמת.

       

      בשלב זה, התובעת השלימה תקופת עבודה של ששה חודשים.

       

      24.בע"ע (ארצי) 363/07 ארביב – פואמיקס בע"מ, 26.5.10, נקבע כי "מועד סיום יחסי העבודה הוא המועד שעד אליו יש למנות את תקופת עבודתה של העובדת שהיא בהיריון, לעניין החובה לבקש היתר לפיטוריה, לפי ס' 9(א) לחוק עבודת נשים". כלומר, גם בתקופה ההודעה המוקדמת, התובעת היתה מוגנת על פי סעיף 9(ה) לחוק.

      בנסיבות אלה, נוכח קביעותינו העובדתיות, לפיהן התובעת פוטרה, כי האישור הרפואי ת/1 הוצג לנתבעת עובר לניתוק יחסי העבודה וכאשר אין חולק כי לא התבקש ולא ניתן היתר לפיטורי התובעת, נראה כי פיטוריה של התובעת נעשו בניגוד להוראות חוק עבודת נשים.

       

      למרות האמור לעיל, איננו סבורות כי בנסיבות המיוחדות שהובאו בפנינו, יש מקום לפסיקת פיצויים בשיעורים שנתבעו.

       

      25.בע"ע (ארצי) 1353/02 אפלבוים – הולצמן, פד"ע לט 495 (2003), נקבע כי עובדת היות העובדת בהריון היתה חלק בלתי נפרד משיקולי המעביד בפיטוריה. באותו מקרה (ובשונה מענייננו), העובדת פוטרה על אתר, מספר ימים בטרם השלימה שישה חודשי עבודה, על מנת להתחמק מתחולת החוק. בעניין ארביב, העובדת ביקשה להמשיך ולעבוד בנתבעת עד ללידה והמעביד סירב לכך ונקבע עובדתית שהיה קשר סיבתי בין ההיריון ובין הפיטורים.

       

      כפי שציינו לעיל, הנסיבות שבפנינו שונות. שוכנענו כי התובעת פוטרה בשל שיקולים ענייניים וללא קשר לעובדה שעברה טיפולי פוריות. בנוסף, לתובעת ניתנה תקופת הודעה מוקדמת ארוכה מזו שהגיע לה על פי דין. עניין זה יש לזקוף לזכות הנתבעת. לו ביקשה הנתבעת להתחמק מתחולת חוק עבודת נשים, היתה מסרבת להעניק לתובעת תקופת הודעה מוקדמת ארוכה מזו שהקנה לה החוק וכך, התובעת לא היתה נכנסת תחת הגנת החוק.

       

      כמו כן, הודעת הפיטורים ניתנה לתובעת טרם שחלפו ששה חודשים מתחילת עבודתה והתקופה המוגנת החלה רק בשלושת הימים האחרונים בתקופת ההודעה המוקדמת המוגדלת שניתנה לתובעת.

       

      לאמור לעיל נוסיף את סימני השאלה שהעלנו לעיל ביחס לשני הנושאים המרכזיים לעילת התביעה על פי סעיף 9 לחוק: נסיבות סיום העבודה והמועד שבו התובעת הציגה לנתבעת את האישור הרפואי (ת/1).

       

      26.נוכח כל הנסיבות המתוארות לעיל, אנו סבורות כי אין מקום לפסוק לזכות התובעת פיצוי עונשי מלא כנתבע על ידה ובראות עינינו מתקיימים "טעמים מיוחדים" המצדיקים פסיקת פיצוי מופחת בגין פיטורי התובעת בהתאם להוראות סעיף 13 א(ב)(1) לחוק:

       

      "מצא בית הדין האזורי לעבודה כי העובד או העובדת שהגישו תובענה, פוטרו בניגוד להוראות סעיף 9, יפסוק פיצויים שסכומם לא יפחת מ-150% מהשכר שהיה מגיע להם במהלך התקופה המזכה; ואולם רשאי בית הדין, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לפסוק פיצויים בסכום אחר שיקבע; לענין חישוב השכר לפי סעיף קטן זה, יחולו הוראות סעיף 13ב לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, ותקנות לפי סעיף 13 לחוק האמור."

       

      בשקילת מכלול הנסיבות המיוחדות למקרה שהובא בפנינו, בשים לב לכך שההיעדרות שבה מדובר ואשר בעטיה התובעת הפכה לעובדת מוגנת על פי הוראות חוק עבודת נשים, היא בשלושת הימים האחרונים של תקופת ההודעה המוקדמת המוארכת שנמסרה לה, למעלה משיעור הזכאות על פי החוק, וכאשר נוכח הנסיבות המיוחדות שהוכחו בפנינו, ספק בעינינו אם כאשר המחוקק קבע את תחולת ההגנה על עובדות ועובדים העוברים טיפולי פוריות, צפה או התכוון להגנה גם בנסיבות אלה, אנו סבורות שהתקיימו טעמים מיוחדים המצדיקים פסיקת פיצוי הנמוך מהשיעור שנקבע בחוק.

       

      בהקשר זה נשוב ונדגיש כי אין מדובר בפיטורים בגלל טיפולי הפוריות. נהפוך הוא - מהראיות עולה כי הפיטורים היו מסיבות ענייניות הקשורות לעבודה ולא מסיבות הקשורות לטיפולי הפוריות.

       

      לאחר ששקלנו את כלל הנסיבות, אנו פוסקות לזכות התובעת פיצויים בשיעור של 70% מהשכר לו היתה זכאית בתקופה המוגנת בת 150 הימים, שהחלה ביום 15.11.09, הוא המועד המאוחר ביותר שבו עברה טיפולי פוריות, בתוך תקופת יחסי העבודה.

       

      27.לא מצאנו כי הנסיבות שנפרשו לפנינו מצדיקות פסיקת פיצויים בגין אי עריכת שימוע או עגמת נפש.

       

      ביחס לפיצויים בגין אי עריכת שימוע, אנו מקבלים את טענות הנתבעת, לפיהם מדובר בהרחבת חזית ועילה בנושא זה אינה נכללת במסגרת כתב התביעה המתוקן.

       

      אשר לעגמת נפש, לאור הנסיבות העובדתיות שתוארו לעיל בהרחבה, אנו סבורים כי אין זה המקרה המצדיק חריגה מכלל לפיו פיצויים בגין עגמת נפש ייפסקו במקרים חריגים בלבד.

       

      שכר בגין תקופת התלמדות

      28.לטענת התובעת, היא החלה את עבודתה בנתבעת ביום 24.4.09, ובכלל זה עברה שני ימי התלמדות וכן השתתפה בישיבת צוות שהתקיימה ביום 27.4.09, אך לא קיבלה שכר או תלוש בגין חודש אפריל 2009.

       

      הנתבעת לא התייחסה לעניין זה מפורשות בתצהירה ועדותו של שי חכם בנושא לא היתה ברורה ואף ממנה עולה כי התובעת עברה הכשרה כלשהיא עם כניסתה לתפקיד (עמוד 22 לפרוטוקול שורות 22-29):

       

      "ש.כשאתם מכניסים מישהו לתפקיד חדש אתם מבקשים לערוך לו חפיפה?

      ת.זו שאלה כללית, זה תלוי בתפקיד, יש תיקי חפיפה והגדרות תפקיד. בד"כ מי שעושה את ההכשרה זו אמא שלי ואני.

      ש.האם פלונית עברה הכשרה?

      ת.כן עם אמא שלי ואיתי, והיא סיפרה לי שהיא סיימה עם המעסיק הקודם שלה בטונים צורמים וגם אצלו היא עבדה תקופה קצרה, ולכן היא מבקשת להגיע ולהתרשם מהמשרד בישיבת צוות, והזמנו אותה להתרשם ולאחר מכן סימנו על תחילת עבודה. אני לא זוכר אם היא עברה חפיפה."

       

      29.מעדות התובעת עולה כי החלה לעבוד בפועל אצל הנתבעת, ביום 14.5.09 (עמוד 8 לפרוטוקול, שורות 12-13). התובעת גם אישרה שזהו התאריך הנקוב בתלושי השכר וגם בחוזה (עמוד 8, שורה 29 ואילך). הדברים גם מתיישבים עם נוסח חוזה עבודה, לא חתום שצורף כנספח ב' לכתב התביעה המקורי.

       

      עם זאת משאין חולק כי התובעת אכן הגיעה לנתבעת לימי היכרות או כטענת התובעת התלמדות, יש לראות בתובעת כמי שזכאית לשכר בגין תקופה זו.

       

      30.במכתב שהתובעת שלחה סמוך לסיום עבודתה (נוסחו הובא לעיל בסעיף 2יא לפסק הדין), התובעת טענה שהיא הגיעה לשתי פגישות בנתבעת: האחת לצורך חפיפה והשנייה לצורך קיום ישיבה בינה ובין הסוקרות (ישיבת צוות), בסך הכל – שמונה שעות עבודה (ר' גם בעדותה בעמוד עמוד 9 לפרוטוקול, שורות 9-18).

       

      כיוון שהנתבעת לא התייחסה לנושא זה בתצהירה במפורש ומשאין חולק כי התובעת הגיעה בפועל לנתבעת עובר לתחילת מועד עבודתה הפורמלי, אנו מקבלות את התביעה ברכיב זה ופסקים לזכות התובעת שכר בגין שמונה שעות עבודה בחודש אפריל 2009, בסך 301 ₪ (186 /7,000 ש"ח ₪ X 8).

       

      31.התביעה לפיצויי בסך 5,000 ₪ בגין אי מתן תלוש שכר בגין חדש אפריל 09, נדחית מאחר שרק בפסק הדין נקבעה זכאותה של התובעת לשכר וספק רב בעינינו אם תיקון מס' 24 לחוק הגנת השכר, התשי"ח – 1958, נועד למקרים מעין אלה.

       

      פדיון חופשה

      32.התובעת עתרה לפדיון חופשה של יום אחד, ובעניין זה נטען כי נפדו לזכותה 3.73 ימי חופשה למרות שבמצבת ימי החופשה אשר פורטה בתלושי שכרה, נצברו לזכותה 4.73 ימי חופשה במועד סיום עבודתה (סעיף 29 לתצהיר התובעת).

       

      מאחר שהנתבעת לא השיבה לטענות התובעת, המושתתות על רישומי הנתבעת בתלושי השכר שנמסרו לתובעת (ע"ע (ארצי) 42463-09-11 גד גולן (יואב ברמץ) - נגריית שירן בע"מ, 18.3.13), התביעה ברכיב זה מתקבלת, על פי החישוב המפורט להלן: 318 ₪ = 22/ 7,000 ₪.

       

      שעות נוספות

      33.מהראיות עולה שהתובעת הועסקה במתכונת הבאה:

       

      ארבעה ימים בשבוע (א' – ה') התובעת עבדה בשעות 8:00-16:00 (8 שעות ביום), מתוכם ביום אחד התובעת עבדה בשעות 8:00-19:00 (11 שעות ביום).

       

      אחת לחודש התובעת עבדה בימי ו' בשעות 8:00-13:00 (5 שעות ביום; סעיף 9.1 לכתב התביעה המתוקן, ר' תחשיב - נספח 10 לתצהיר התובעת, המתיישב עם עדות התובעת בבית הדין, בעמוד 10 לפרוטוקול, שורות 25-28).

       

      הצדדים אינם חלוקים בנושא מתכונת העבודה, ונתונים אלה אף מתיישבים עם טיוטת הסכם העבודה שצירפה התובעת לכתב התביעה המקורי.

       

      34.לא מצאנו ממש בטענות ההגנה של הנתבעת (סעיפים 61-63 לכתב ההגנה המתוקן; סעיפים 120-126 לסיכומי הנתבעת), לפיהן התובעת הועסקה במשרת אמון. בנושא זה כבר נפסק:

      "המדיניות המנחה בפסיקה פרשה את הסעיפים החריגים לחוק שעות עבודה ומנוחה בצמצום, כך שפחות עובדים יוצאו מתחולתו של החוק ויותר עובדים ייהנו מההגנות שהחוק מעניק (ע"ע (ארצי) 300271/98 טפקו–יצור מערכות בקרת אנרגיה ומתקנים לשמירת איכות הסביבה בע"מ - טל, פד"ע לה 703 (2000)).

       

      בית הדין הארצי שב וחזר על הלכה זו בע"ע (ארצי) 188/06 בוג'ו - קל בניין בע"מ, (28.11.10).

       

      עוד נפסק כי -

       

      "... הפסיקה הדגישה כי מדובר ביכולתו ובאפשרותו של המעסיק לפקח, ולא אם היה פיקוח בפועל. החריג שבסעיף 30(א)(6) לחוק נועד לחול במקרים בהם תנאי עבודתו של העובד 'אינם מאפשרים כל פיקוח'. יתרה מזו, עבודה מחוץ למפעל או למשרד אינה מונעת לכשעצמה פיקוח על שעות העבודה של העובד (דב"ע לג/4 – 3 אברהם רון – המועצה המקומית מצפה רמון, פד"ע ד' ע' 386)." (ע"ע (ארצי) 570/06 עו"ד עמוס אגרון - עו"ד זיווה כץ, (14.10.07); פסקה 8 לפסק הדין).

       

      גם לא נוכל לקבל את הטענה לפיה בפועל, התובעת לא ביצעה עבודה בשעות נוספות. ערות אנו לכך כי לעיתים יצאה התובעת מעבודתה מוקדם מהרגיל מסיבות אישיות, לדוגמה במקרה בו בתה חלתה (ר' עדות התובעת בעמוד 10 לפרוטוקול שורות 17-28). עם זאת, מקובלת עלינו גרסת התובעת לפיה אם נעדרה או יצאה מוקדם מעבודתה, הדבר נעשה באישורו של מר חכם. מכל מקום, אין כל ראיה לכך שהתובעת חרגה מהמסגרת הכללית של שעות העבודה, שכוללת מעצם הגדרתה עבודה בשעות נוספות.

       

      35.לאור האמור יש לקבוע כי מידי חודש בחודשו עבדה התובעת במסגרת שעות נוספות וכי היא זכאית להפרשי שכר בגין עבודה בשעות נוספות, בהתאם לחישוב הבא:

       

      במשך שלושה שבועות בחודש, התובעת עבדה חמישה ימי עבודה בשבוע, מתוכם ביום אחד עבדה שעתיים נוספות בתעריף 125%. כלומר בגין שישה חודשי עבודה, התובעת זכאית להפרשי השכר הבאים:

      (186/ 7,000 ₪) X125%X 2 (שעתיים נוספות)X 6 חודשים X3 שבועות בחודש = 1,693.55 ₪.

       

      במשך שבוע אחד בחודש, התובעת עבדה גם בימי שישי (כלומר, ששה ימים בשבוע). באותו שבוע, יש לחשב את תמורת העבודה בשעות נוספות החל מהשעה התשיעית, (כלומר שעתיים בתעריף 125% ושעה נוספת בתעריף 150%). בגין שבועות אלה, התובעת זכאית להפרשי שכר הבאים:

      (186/ 7,000 ₪) X125%X 2 (שעתיים נוספות)X 6 חודשים = 564.52 ₪; ועוד –

      (186/ 7,000 ₪) X150%X 6 חודשים = 338.71 ₪.

       

      בנוסף, בשבוע בו התובעת עבדה בימי שישי (חמש שעות, שבוע אחד בכל אחד מששת חודשי העבודה), התובעת עבדה עוד חמש שעות נוספות שבועיות, בשיעור של 125% ועל כן היא זכאית גם להפרשי השכר הבאים:

      (186/ 7,000 ₪) X125%X 5 (שעתיים נוספות)X 6 חודשים = 1,411.29 ₪.

       

      בסך הכל, התובעת זכאית להפרשי שכר בגין עבודה בשעות נוספות, בסך 4,008 ₪. סכום זה ישא הפרשי הצמדה וריבית מאמצע התקופה המזכה (מיום 15.8.09) ועד למועד התשלום בפועל (ר' ע"ע (ארצי) 51884-09-11 נוי טבך - אוניברסיטת חיפה, פסקה 66 לפסק הדין).

       

      ביטוח פנסיוני 

      36.לטענת התובעת, עם קליטתה לעבודה בנתבעת, היא היתה מבוטחת פעילה בקרן פנסיה ולמרות זאת בוטחה כעובדת חדשה שאין לה רצף ביטוחי.

       

      לטענת הנתבעת, היא לא ידעה על כך שהתובעת היתה מבוטחת פעילה בקרן פנסיה והודעה בעניין נמסרה לה רק לאחר סיום עבודתה של התובעת, כך שיש לראות בתובעת כמי שויתרה על רכיב זה.

       

      37.במסגרת ראיותיה, התובעת הציגה אישורים לפיהם ביטחה את עצמה (נספח 9 לתצהיר התובעת) בנסיבות אלה, משהוצגה ראיה התומכת בגרסת התובעת, השאלה אם התובעת הציגה את האישור המתאים בזמן אמת מתייתרת, באשר לדעתנו, גם אם הוצג אישור מאוחר, הוא מקנה לעובד זכאות להפרשים. לפיכך, התביעה ברכיב זה מתקבלת ועל הנתבעת לשלם לתובעת את חלק המעסיק בגין התקופה שלא בוטחה בה, היינו 697.2 ₪ כנתבע על ידה.

       

      ניכויים מהשכר

      38.בחודש אוקטובר 2009 נוכה משכר התובעת סך של 819 ₪ בגין "מפרעה", בעקבות "חוסר בקופה קטנה". בחודש נובמבר 2009 נוכו משכרה של התובעת 43 ₪ בגין שימוש בטלפון (נספח 1 לתצהיר התובעת).

       

      לטענת התובעת, לא היתה הצדקה לנכות משכרה רכיבים אלה, מאחר שלא היתה אחראית על החסר בקופה ומשום שבחודש נובמבר החזירה את מכשיר הטלפון הנייד שהועמד לרשותה (סעיפים 30-31 לתצהיר התובעת).

       

      39.לטענת הנתבעת, מתוקף תפקידה של התובעת הופקדו באחריותה כספים שנועדו לצורך ביצוע עבודתה (רכישות של לקוח סמוי). התובעת חויבה ב"חוסרים" מוכחים בקופה (סעיפים 51-53 לתצהיר מר חכם). לתמיכה בטענות אלה הוצג מסמך מיום 15.10.09 על גביו אישרה התובעת כי קיבלה לרשותה סך של 1,000 ₪ לצורך רכישות "לקוח סמוי" וכי היא מתחייבת להחזירם במוצרים ובתווי קנייה (נספח 5 לתצהיר חכם).

       

      הנתבעת צירפה לכתב ההגנה דו"ח הנוגע לכספי "קופה קטנה", בו פורטו שמות העובדות ששימשו כ"לקוח סמוי", פורטו בכתב יד "החוסרים" בקופה, וכן מופיעות חתימות הנחזות להיות כחתימות חלק מעובדות הנתבעת. מאחר שלא הובהר האם אכן כטענת הנתבעת, התובעת היא שגרמה ל"חוסרים" שנמצאו בקופה, ואף המסמך שצורף לתצהירו של מר חכם אינו מהווה ראיה מספקת לצורך הניכויים משכר התובעת, אנו קובעות כי על הנתבעת להשיב לתובעת את הסכום שנוכה משכרה בסך 819 ₪.

       

      40.אשר לניכוי בגין שימוש בטלפון, מאחר שהנושא לא נזכר בתצהירי הנתבעת, מצאנו לפסוק סכום זה לזכות התובעת.

       

      41.לא מצאנו להיעתר לתביעה ל"גילום מס", הן משום שהתובעת לא כימתה את תביעתה ברכיב זה והן מאחר שאין בידינו כל נתון לגבי שיעור המס בו התובעת חייבת בגין הרכיבים בהם התביעה התקבלה.

       

      42.סוף דבר – התביעה מתקבלת באופן חלקי ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:

      א.פיצויים בגין פיטורים שלא כדין (ללא היתר, בניגוד להוראת סעיף 9(ה)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954), בסך 24,500 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.2.12 (עם הגשת כתב התביעה המתוקן) ועד התשלום בפועל;

      ב.פדיון חופשה בסך 318 ₪;

      ג.חלק המעסיק בפנסיה, בסך 697.2 ₪;

      ד.החזר ניכויים מהשכר בסך 862 ₪;

      ה.שכר בגין שעות התלמדות בסך 301 ₪.

       

      כל הסכומים המפורטים בס"ק ב'- ה' לעיל יישאו הפרשי הצמדה וריבית מיום 1.12.09 ועד התשלום בפועל.

       

      ו.שכר בגין עבודה בשעות נוספות, בסך 4,008 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 15.8.09 ועד למועד התשלום בפועל.

       

      בנסיבות המקרה ונוכח הפער בין סכום התביעה המקורי (מעל 100,000 ₪) ובין תוצאת פסק הדין, אין צו להוצאות.

       

       

       

       

      ניתן היום, ו' שבט תשע"ה, (26 ינואר 2015), בהעדר הצדדים.

      Picture 1

       

       

      Picture 1

      עליזה מעין, נציגת ציבור, (מעסיקים)

       

      דגית ויסמן, שופטת

       

       

       

       

       


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ