חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

נדחתה בקשה לתובענה ייצוגית נגד רשות המיסים

תאריך פרסום : 11/09/2014 | גרסת הדפסה
עת"מ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו

04/09/2014
בפני השופט:
מגן אלטוביה

- נגד -
המבקשת:
מיכל בראל
עו"ד דורון לוי ועו"ד יאיר אברהם
המשיבה:
מדינת ישראל-רשות המסים
עו"ד אריק ליס ועו"ד אדם טהרני מפרקליטות מחוז תל אביב - אזרחי
פסק דין

 

 

 

לפני בקשה לאישור תובענה מנהלית כתובענה ייצוגית.

 

רקע ועיקר טענות הצדדים

 

ביום 30.7.2007 הפקידה המבקשת סך של 9,800 ₪ בפיקדון בנקאי בריבית של 3.47% לשנה צמוד לשער הדולר. ביום ההפקדה עמד שער הדולר על 4.355 ₪ לדולר. ביום 13.8.2007 פתחה המבקשת את הפיקדון וקיבלה מהבנק סך של 9,635.62 ₪ לפי שער של 4.2791 ₪ לדולר.

ביום פתיחת הפיקדון, חייב הבנק את המבקשת במס במקור בסך 1.29 ₪ המהווה מס בשיעור 20% על הרווח שנצמח לה מזיכוי הריבית בסך 6.44 ₪.

לטענת המבקשת, בתקופה שבין יום הפקדת הפיקדון ליום פתיחת הפיקדון ירד שער הדולר בשיעור של 1.74% ובהתאם הפסידה המבקשת סך של 164.38 ₪ מסכום הקרן שהפקידה בפיקדון. על כן, לטענתה, לא הייתה לה כל הכנסה מהפיקדון ולא היה מקום לחייב אותה במס.

לטענת המשיבה, יש לחלק את התשואה על קרן הפיקדון לשני מרכיבים. האחד, הפסד שנגרם למבקשת בשל ירידת שער החליפין של הדולר (להלן: "הפרשי הצמדה"). השנייה התשואה שנצמחה למבקשת מהריבית על הפיקדון בהתאם למוסכם בין המבקשת לבין הבנק (להלן: "הריבית"). מוסיפה המשיבה וטוענת כי על פי הוראות סעיף 9 (13) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א – 1961 (להלן: "הפקודה"), הפרשי ההצמדה פטורים ממס, אין המבקשת זכאית לקזז את ההפסד מהפרשי ההצמדה מהרווח שנצמח לה מהריבית. זאת, בהתאם לעקרון הקבוע בסעיפים 28, 29 ו – 92 לפקודה, לפיו אין לקזז הפסדים שאילו היו רווחים לא היו חייבים במס.

לעניין הבקשה לאישור תובענה ייצוגית, טוענת המשיבה כי למבקשת אין עילת תביעה אישית והתובענה הייצוגית אינה הדרך היעילה או הנכונה או ההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין, בין היתר משום שדרך המלך לבקש החזר מס היא להגיש דו"ח שנתי שישקף את כלל הכנסות המבקשת באותה שנה ולא להסתמך על פעולה נקודתית. על כן, ובהתאם להוראות חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות"), יש לדחות את הבקשה.

 

דיון

1.לטענת המבקשת, במועד פירעון הפיקדון לא התווסף כל סכום על קרן הפיקדון, וזו אף פחתה בשל ירידת שער הדולר, באופן שנגרם למבקשת הפסד ממשי שגרע מכוחה הכלכלי. בנסיבות אלה לא נצמחה למבקשת כל הכנסה מהפיקדון ולא נוצרה לה הכנסה חייבת. על כן, לא היה מקום לחייבה במס בסך 1.29 ₪.

 

מנגד טוענת המשיבה, כי המבקשת נהנתה מריבית מוסכמת בשיעור שנתי של 3.47% בתקופה בה החזיקה בפיקדון ועל הרווח מריבית היא חייבת במס בשיעור 20%. ביחס להפסד שנגרם למבקשת כתוצאה מירידת שער החליפין של הדולר, טוענת המשיבה כי מדובר בהפסד שאינו ניתן לקיזוז משום שאם היה רווח היה פטור ממס.

 

2.עיקר טענות הצדדים התייחסו למחלוקת שלעיל, ממנה עולות שתי שאלות בהן יש להכריע:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ