אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מובטל שלא התייצב בלשכת התעסוקה בשל מחדל של הפקיד יקבל הבטחת הכנסה

מובטל שלא התייצב בלשכת התעסוקה בשל מחדל של הפקיד יקבל הבטחת הכנסה

תאריך פרסום : 16/04/2008 | גרסת הדפסה

ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
3982-05
31/03/2008
בפני השופט:
מהא סמיר-עמאר

- נגד -
התובע:
ויניק גנאדי
עו"ד בנימין קצוב
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
פסק-דין

1.         במכתבו מיום 6/7/05 הודיע הנתבע לתובע על דחיית תביעתו מיום 25/3/03, לגמלת הבטחת הכנסה, החל מחודש 12/04, בהתאם לסעיף 2(א)(2) ל חוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980, ובטענה שהתובע לא התייצב כנדרש בשירות התעסוקה בחודשים, 12/04 ו- 1/05.

2.         התובע רשום כדורש עבודה בלשכת שירות התעסוקה, (להלן: "הלשכה"), משנת 2001 וברשותו תעודת עוזר חשמלאי ממשרד העבודה וכך הוא גם הציג את עצמו בלשכה. ביום 30/11/04 התייצב התובע בלשכת             שירות התעסוקה בחיפה והוצעה לו עבודה של "איש אחזקה בעל רקע בחשמל ועבודות צביעה". לאחר ראיון העבודה רשם המעביד בטופס ההפניה, כי לדברי התובע הוא לא יודע לעבוד כחשמלאי וכי הוא עוזר חשמלאי בלבד, עוד הוסיף המעסיק הערה לפקידה:  " אתי אני נמאס לי לשכנע אנשים לעבוד אנא שילחו לי אנשים מתאימים בלבד".            

3.         התובע שב עם הטופס ללשכת שירות התעסוקה ביום 7/12/04, ופקיד ההשמה בלשכה, מר יגאל מימון, (להלן: "יגאל" או "פקיד ההשמה"), רשם לו סירוב החל מיום 7/12/04, מהסיבה: " טען בפני המעסיק כי אינו יודע לעבוד כחשמלאי". יגאל חתם על הטופס ובמקום המיועד לחתימת התובע רשם " מסרב לחתום".

4.         התובע תאר בעדותו בפנינו אל מהלך השיחה שהייתה לו עם פקיד ההשמה, יגאל,  במועד ההתייצבות ביום 7/12/04.  לגרסתו הוא לא ראה את הסמך שהופק מהמחשה ועליו נרשם דבר הסירוב. התובע אף הכחיש שהוא נדרש לחתום על המסמך או כי הוא סירב כביכול לחתום עליו, (ראה התצהיר ת/1). לגרסת התובע הוא רק הגיע לפקיד וזה אמר לו: "אדוני יש לך סירוב לחודשיים, להתראות ", התובע הוסיף כי באותו יום היה הפקיד עמוס והרבה אנשים חיכו לו בתור וזה לא הסביר לו דבר, וכיוון שזה היה הסירוב הראשון שנרשם לו אי פעם, הוא הבין לתומו שאין לו מה להגיע ללשכה במשך חודשיים.

5.         אין חולק כי חתימת דורש העבודה על הטופס המופק מהמחשב ע"י פקיד ההשמה נועדה לאשר שהוסברה לו משמעות רישום הסירוב ושלילת  הגמלה, וזכותו לערור על  הסירוב בתוך 7 ימים ועל חובתו להמשיך ולהתייצב בלשכת התעסוקה. בתשובה לשאלה בעניין זה השיב פקיד ההשמה בחקירתו הנגדית, שבמקרה הספציפי של התובע הוא אינו זוכר אם הסביר לו את המשמעות, והאם הוא הודיע לתובע מה עליו לעשות בעקבות הסירוב, אך הדגיש כי לפי שיטת העבודה  הוא כן נוהג להסביר את הדברים, אך באותה נשימה  הוא אשר כי באותה תקופה הוא טפל ב- 120- 160 דורשי עבודה ביום.

6.         לגרסת התובע על סמך דבריו של פקיד ההשמה, שהובאו בסעיף 4 לעיל, הוא סבר שעליו להפסיק להגיע ללשכה לחודשיים, וכי רק ביום 10/1/05, נודע לו מחבר שלמרות הסירוב, הוא חייב להמשיך ולהתייצב ועליו להגיש ערר בקשר לסירוב, ובו ביום ולמרות שזה לא היה יום ההתייצבות הקבוע שלו, הוא אץ ללשכת העבודה, ברר את העניין, הגיש ערר על הסירוב ובקש להירשם ולהתייצב בלשכה.

7.         התובע הגיש ערר על הסירוב שנרשם לו לועדת הערר שליד שירות התעסוקה - חיפה,  וזו בהחלטתה מיום 21/6/05, קיבלה את ערעורו ובטלה את הסירוב  שנרשם לו בנימוק הבא:

" מתשובת המעסיק על גבי טופס ההפניה עולה, כי העורר טען בפני המעסיק  שהוא עוזר חשמלאי ולכן לא התקבל לעבודה. העורר אכן עוזר חשמלאי, ואינו חשמלאי מוסמך, ובנסיבות אלה, איננו סבורים שביקש להכשיל עצמו בפני המעסיק. המשיב ינהג בעורר כמי שלא נרשם לגביו סירוב ביחס להפניה הנ"ל."

8.         השאלה  הדורשת הכרעה בענייננו הינה, האם בנסיבות העניין, אי התייצבותו של התובע בלשכה בעקבות רישום הסירוב, נגרמה בשל מחדלו של פקיד ההשמה, ו/או של הנתבע 2, וככל שכן, האם ראוי בנסיבות העניין לשלול מהתובע את  הגמלה שהגיעה לו עקב אי התייצבותו זו?

דיון והכרעה :

9.         לאחר ששקלנו את הראיות שהוצגו בפנינו ואת גרסאות הצדדים, שוכנענו בסבירות גרסת התובע שלא הוסבר לו ע"י פקיד ההשמה, במעמד רישום הסירוב, כמתחייב בדין ובהלכה הפסוקה, אודות  משמעות הסירוב, ואודות זכותו לערר על הסירוב וחובתו להמשיך ולהתייצב. כך הסתבר שהנתבע 2 לא  דאג לפרסם באותה עת במשרדי לשכת העבודה, את ההוראות הרלבנטיות ואת אפשרויות הפעולה של דורשי העבודה שנרשם להם סירוב בשפה  המובנת לתובע, השפה הרוסית.  כן שוכנענו באמיתות גרסת התובע כי הוא הבין את דברי פקיד ההשמה כדרישה לא להמשיך להתייצב למשך חודשיים. מסקנתנו זו מבוססת, בין היתר, על הנימוקים כדלקמן:

א.         כפי שמסר התובע ועדותו בעניין זה נתמכה בעדותו של יגאל פקיד ההשמה, ביום רישום הסירוב, שרר עומס בלשכת שירות התעסוקה, ויגאל בעצמו ציין כי באותה תקופה  הוא היה מקבל בין 120 ל-160 דורשי עבודה ביום.

ב.         התובע טען כי במעמד רישום הסירוב לא הוסבר לו ע"י יגאל מה משמעות רישום הסירוב או על האפשרות לערער על החלטת הסירוב, והוא כמעט ולא שוחח עימו. מנגד פקיד ההשמה, יגאל לא זכר  באופן ספציפי את עניינו של התובע ולא יכול לאשר  האם הוא הסביר לתובע את משמעות הסירוב,  אם לאו, אלא ציין באופן כללי שיטת העבודה שלו כללה הסבר.

ג.          הוכח שהתובע לא קיבל עותק מטופס  הסירוב לידיו, כך שגם האופציה שהוא יכל להיעזר באחרים לקרוא ולתרגם לו מה שכתוב בו בעברית, לא עמדה בפניו.

ד.         התובע מסר ועדותו בעניין זה התאשרה גם ע"י עדותו של פקיד ההשמה יגאל, כי בלשכת שירות התעסוקה לא היה כל שילוט והנחיות בשפה הרוסית לגבי  משמעות הסירוב ואפשרות הגשת ערר  וחובת המשך התייצבות גם במקרה של רישום סירוב. התובע אינו שולט דיו בשפה העברית,  ולא יכל להיעזר בשילוט  בשפה העברית ולא בשפה הערבית.

ה.         פעולת התובע המיידית, ע"י הגשת הערר ביחס לסירוב וחידוש ההתייצבות שלו בלשכה, ביום 10/1/05, מיד כשנודע לו הדבר מחבר שפגש,  על אף העובדה שיום זה איננו היום הקבוע שלו להתייצבות  בלשכה, תומכת דווקא בגרסת התובע.

ו.          העובדה שמכתב הדחייה נשלח לתובע רק ביום 6/7/05, מס' חודשים אחרי רישום הסירוב, תומכת בטענת התובע שהוא לא יכל לדעת על החובה להמשיך ולהתייצב  בלשכה, למרות רישום הסירוב, לפני שהחבר שלו סיפר לו על כך, ביום 10/1/05.

ז.          קבלת הערר  של התובע  ע"י וועדת הערר וביטול הסירוב. הדבר מוכיח כי התובע לא בקש להתחמק מהעבודה אלא מסר למעסיק מידע נכון אודות הכשרתו המקצועית כעוזר חשמלאי שאין ברשותו תעודה כחשמלאי מוסמך.

10.     עולה אם כן שהתובע באמת ובתמים לא היה מודע למשמעות הסירוב, לזכותו לערער על החלטת פקיד ההשמה לרשום לו סירוב ועל חובתו להמשיך ולהתייצב בלשכה, למרות רישום הסירוב.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ