אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מדינת ישראל נ' פלוני

מדינת ישראל נ' פלוני

תאריך פרסום : 10/03/2022 | גרסת הדפסה

פ"ל
בית משפט השלום עכו
1070-04-20
01/03/2022
בפני השופטת:
אסתר טפטה גרדי

- נגד -
מאשימה:
מדינת ישראל
עו"ד חנא ארשיד
נאשם:
פלוני
עו"ד ענאן עליאן עזאם נואף
גזר דין
 

 

1.הנאשם הורשע, בהעדרו, בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים, לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א-1961.

מעיון בכתב האישום עולה שביום 4.2.20 סמוך לשעה 20:40, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "אלפא רומאו", מ.ר. 1404967, בשפרעם, ונעצר על ידי שוטרים. אותה עת נהג כשהוא שיכור, בעודו נתון תחת השפעת סמים מסוכנים, בכך שבבדיקת דגימת שתן שלו נמצא סם מסוכן מסוג קנאביס. אותה עת נהג הנאשם ללא תעודת ביטוח תקפה.

2.המדינה, בהדגישה את חומרת העבירה ועברו התעבורתי של הנאשם, עותרת לעונש של מאסר בפועל, שיכול ויהא בעבודות שירות, ופסילה ארוכה ומרתיעה, מעבר לתקופת המינימום בחוק, מאסר מותנה ארוך ומרתיע, למעלה מ-9 חודשים, קנס והתחייבות. לטענת המדינה, מתחם הענישה נע בין מאסר על תנאי, לשנת מאסר בפועל, פסילה שנעה משנתיים ועד 4 שנים, לצד ענישה מותנית. צוין שהנאשם נוהג משנת 2017, ולחובתו 3 הרשעות קודמות, בהן מהירות, נהיגה ברכב לא תקין ופקיעת רישיון רכב, בגינן הושתו על הנאשם פסילות. נטען שהנאשם לא הופנה לשירות המבחן ולא הוצג כל אפיק שיקומי בעניינו. צוין שגם בעבירה ראשונה מסוג זה, השיתו בתי המשפט עונשי מאסר. בית המשפט הופנה לפסיקה תומכת.

3.בהתאם להחלטתי, מיום 8.2.22, היה על ההגנה להגיש טיעוניה עד ליום 14.2.22, אולם על אף שחלף המועד להגשתם אלה לא הוגשו עד היום. בהחלטתי, מיום 14.2.22, ציינת שבהעדר טיעוני ההגנה, במועד הקבוע ינתן גזר הדין על בסיס החומר הקיים בפני, וההגנה לא תוכל לטעון בעניין זה. אציין כי גם בדיון שהתקיים בפני היום 1.3.22, ההגנה לא ביקשה לטעון לעונש מכאן גזר הדין, על בסיס החומר שמונח לפני.

 

4.נהיגה בשכרות היא מהעבירות החמורות ביותר שבפקודת התעבורה, שהמחוקק אף ראה להורות בצידה על עונש פסילת מינימום בת שנתיים (סעיף 39א לפקודה). נהיגה תוך שימוש בסמים אסורים, היא עבירה שמסוכנות רבה טמונה בה. בעפ"ת (מרכז) 4518-07-09 ראובן חסן נ' מדינת ישראל ביטא בית המשפט עמדתו כלפי נהיגה תחת השפעת סמים:

"אין מקום לחוס על עברייני תעבורה המבצעים עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או בהשפעת סמים. התוצאות הקשות האפשריות כתוצאה מנהיגה זו עשויות לפגוע בכל אחד ואחת מיחידי החברה ללא הבחנה של גיל ומין, אלא בכל אדם באשר הוא אדם בהיותו משתמש בדרך, ואין לך לאדם שאינו משתמש בדרך.... מאסר בפועל הוא העונש הראוי למי שנתפס נוהג בפסילה, והוא העונש הראוי למי שנוהג בשכרות כשהנהיגה בשכרות אינה עבירה ראשונה".

עוד ראו לעניין זה דבריו של כב' השופט א' האוזרמן בפל"א (תל אביב-יפו) 1861-05-15 מדינת ישראלנ' חיים מלכה (21.3.16):

"נהיגה בשכרות (סמים), מבטאת סכנה מוחשית לציבור המשתמשים בדרך. הנהיגה ברכב דורשת ביצוע מכלול פעולות הדורשות תשומת לב. ריכוז, מיומנות ויכולת תגובה מידית. מי שאינו מצוי במלוא חושיו עקב צריכת סמים אסורים, מכניס עצמו מראש למצב בו נפגעת יכולתו לנהוג בבטחה".

 

מדיניות הענישה

 

5. בעפ"ת 25588-05-13 דניס דובקוב נגד מדינת ישראל (17.6.13) – המערער הורשע, לאחר ניהול הוכחות, בעבירה של נהיגה בשכרות (כמות אלכוהול של 1,225 מ"ג). כשעברו התעבורתי אינו מכביד, ונדון לחודשיים מאסר, בעבודות שירות, 36 חודשי פסילה, ועונשים מותנים. בית המשפט המחוזי דחה את הערעור בציינו:

"מתחם העונש ההולם לעבירות שכרות מתחיל מטבע הדברים ברף של 24 חודשי פסילה, נוכח היות זה עונש המינימום על פי הפקודה. המתחם נע בין 24-36 חודשים לעבירת שכרות בודדת כאשר היסוד העיקרי בקביעת המתחם, הוא כמות האלכוהול. גם עונש של מאסר, אינו חריגה מהמתחם. מתחם עונש המאסר בגין עבירה של נהיגה בשכרות נע בין עונש של מאסר על תנאי, ולעיתים אף ללא מאסר מותנה, לבין עונשי מאסר חמורים של שנה ויותר."

6.ברעפ 4319/16 אייל שרון נ' מדינת ישראל (4.7.16) – בנהיגה בשכרות (סמים), עבר תעבורתי שכולל 13 הרשעות קודמות, בהן נהיגה בשכרות משנת 2006. המבקש, בן 40, נשוי ואב לילדה, מפרנס יחיד, שרישיונו נחוץ לו לפרנסתו, וחלפו 4 שנים ממועד ביצוע העבירה. בנסיבות לא הוטל מאסר והושת עונש פסילה ל-26 חודשים, מאסר מותנה, פסילה מותנית, קנס בסך 2,500 ₪. ערעור ובר"ע נדחו.

7.בפ"ל 11680-08-16 מדינת ישראל נ' ויטלי פוגוסוב (18.12.17) – בהרשעה בשני אישומים של נהיגה תחת השפעת סמים (קנביס), בסמיכות זמנים של כ-4 חודשים, כשלחובת הנאשם 15 הרשעות קודמות, ועבר פלילי מהשנים 2009-2010, גזר בית המשפט 4 חודשי מאסר, לנשיאה בעבודות שירות, פסילה לתקופה בת 32 חודשים, פסילה מותנית בת 8 חודשים, מאסר מותנה של 7 חודשים, וקנס בסך 1,200 ₪.

8.בפ"ל 6579-10-12 מדינת ישראל נ' אברזל (עציר) (11.6.13) – בהרשעה ראשונה בנהיגה בשכרות (קוקאין וקנביס), כשלחובת הנאשם 26 הרשעות קודמות ועבר פלילי, והנאשם הודה מידית, גזר בית המשפט 4 חודשי מאסר, חודשיים בחופף למאסר אותו הוא נושא, וחודשיים במצטבר, מאסר מותנה בן שנה, פסילה לתקופה בת 24 חודשים, פסילה מותנית בת 6 חודשים, והתחייבות בסך 10,000 ₪.

9.בתתע (י-ם) 266-05-12 מדינת ישראל נ' שאול בן חמו (28.5.13) - הנאשם הודה והורשע בנהיגה בשכרות, בריכוז של 355 מ"ג, ונדון לפסילה בת 24 חודשים, בניכוי פסילה מנהלית, בת חודש, וקנס בסך 1,200 ₪. הנאשם נוהג משנת 1988 ולחובתו 25 הרשעות תעבורה קודמות, ללא עבירה דומה. בית המשפט ציין שהנאשם נורמטיבי, מסר הודאתו בהזדמנות הראשונה, שכרות בינונית, ומדובר בעבירה ראשונה מסוגה, ועל כן דינו פסילת מינימום לשנתיים, ואין נסיבות שמצדיקות חריגה מעונש המינימום.

10 .בפל (ת"א) 130-01-14 מדינת ישראל נ' מכטינגר (31.12.14) –בשני אישומים של נהיגה בשכרות, ובאישום נוסף של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, בתוך שנה וחצי. הנאשמת אם חד-הורית לשני ילדים קטינים, הביעה חרטה והתחייבה שלא תשוב לסורה והתסקירים ציינו שהיא מצויה בהליך שיקומי שמוכח כיעיל לגביה. נגזרו עליה קנס בסך 4,000 ₪, פסילה בת 3 שנים, פסילה מותנית בת 6 חודשים, מאסר מותנה לשנה, וצו מבחן לשנה.

11.בהתחשב במידת הפגיעה בערך החברתי של שמירה על בטחון הציבור, נוכח מסוכנותה של העבירה, שהיא ברף הבינוני, במדיניות הענישה הנוהגת, כשמדובר בעבירה ראשונה, ובנסיבות ביצוע העבירה, מתחם העונש ההולם את המקרה שלפני נע ממאסר מותנה ועד מאסר בפועל, למשך מספר חודשים, שיכול ויהא בעבודות שירות, ופסילה בפועל שבין שנתיים ל-4 שנים. והכל תלוי בנסיבות ביצוע העבירה, בעבר התעבורתי ובסיכויי השיקום.

 

12.הנאשם נוהג משנת 2017, ולחובתו 3 הרשעות קודמות. האחרונה, מיום 3.12.20, בגין מהירות, בעטיה נדון לפסילה בת 3 חודשים. עוד לחובתו הרשעות בנהיגה ברכב לא תקין שהוחלט לאסור את השימוש בו, מיום 5.5.20, ובנהיגה כשרישיון הרכב פקע, בתקופה העולה על שנה, מיום 4.11.19, בעטיה נדון לפסילה בת חודש.

13.לחובתו של הנאשם יש לזקוף את הימשכות ההליכים בתיק. כתב האישום בתיק הוגש ביום 2.4.20. מאז הנאשם לא התייצב ל-7 דיונים במסגרת ההליך, כשבית המשפט נאלץ להוציא נגדו צווי הבאה ולהטיל עליו הוצאות משפט נוכח אי התייצבותו.

14.לאחר ששקלתי טיעוני המאשימה, ועיינתי בפסיקה ובמתחם הענישה הנוהג, נוכח רף החומרה הגבוה של עבירה של נהיגה תחת השפעת סמים, מחד גיסא, ומאידך גיסא, היותה של העבירה ראשונה מסוגה, כשלעבירה לא התלוותה עבירה חמורה נוספת, ובהתחשב בעברו התעבורתי, אני סבורה שאין מקום לגזור על הנאשם רכיב של מאסר.

עם זאת, בהתחשב בכך שלעבירה זו קבועה בחוק פסילת מינימום בת שנתיים, ובהעדר טעם מיוחס לסטיה מפסילת המינימום, ונוכח הימשכות ההליכים בהליך שנגרמה כתוצאה מהתנהלות הנאשם בתיק, הנאשם יפסל לתקופה בת 26 חודשים. תקופה זו תרחיקו מהכביש לתקופה מוחשית ומשמעותית, ותשגר עבורו מסר מרתיע מביצוע עבירה דומה. לצד רכיב תוטל על הנאשם ענישה הצופה פני עתיד, מאסר מותנה, פסילה מותנית, התחייבות וקנס. מכלול רכיבים זה, אני סבורה, ייתן מענה הולם לעקרון ההלימה בענישה.

 

15.לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:

 

1.אני דנה את הנאשם לשלושה מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] התשכ"א-1961, או נהיגה בשכרות, או נהיגה בשכרות מכח סרוב, או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים/סמים.

 

2. פסילה מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 26 חודשים. בניכוי כל פסילה אותה ריצה הנאשם במסגרת תיק זה.

הנאשם הצהיר בפני שאין לו רישיון נהיגה להפקדה. אין צורך בהפקדה. מניין הפסילה יחל מהיום. הפסילה תהא במצטבר לכל פסילה אחרת אותה מרצה הנאשם.

 

3.פסילה למשך 6 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים, לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.

 

4.תשלום קנס בסך 1,500 ₪. הקנס ישולם ב-5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 10.4.22 היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפרעון מיידי.

ניתן לשלם את הקנס באחת מהדרכים הבאות:

בכרטיס אשראי – באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il 

(ניתן לשלם בפריסה של עד 18 תשלומים בהסדר קרדיט) או חפש בגוגל "   תשלום גביית קנסות".

מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה)  – בטלפון 35592* או בטלפון 073-2055000.

במזומן בכל סניף של בנק הדואר – בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).

 

 

 

5.התחייבות כספית על סך 2,500 ₪, להימנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, ועבירות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה ללא רישיון נהיגה, לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה, או נהיגה בשכרות, או נהיגה בשכרות מכח סרוב, או נהיגה תחת השפעת אלכוהול/סמים, וזאת למשך שנתיים נוספות מהיום.

 

הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.

 

ניתנה היום, כ"ח אדר א' תשפ"ב, 01 מרץ 2022, במעמד הצדדים.

 

Picture 1

 

 


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ