אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מדינת ישראל נ' פאחורי

מדינת ישראל נ' פאחורי

תאריך פרסום : 23/03/2017 | גרסת הדפסה

תת"ע, פ"ל
בית משפט השלום ירושלים לתעבורה
3289-08-15, 32-11-15
16/03/2017
בפני השופטת:
שרית זוכוביצקי-אורי

- נגד -
מאשימה:
מדינת ישראל
נאשם:
אחמד אדיב פאחורי
גזר דין

העבירה והעבר

 

הנאשם הודה והורשע בשני כתבי אישום. בכתב אישום אחד הורשע הנאשם בעבירה מיום 3.6.15 של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע מיום 21.6.09 בניגוד לסעיף 10(א) לפקודת התעבורה ובכתב האישום השני הורשע הנאשם בעבירות מיום 29.10.15 של נהיגה כשתוקף רישיון הנהיגה פקע, נהיגה ללא פוליסת ביטוח תקפה, אי ציות להוראות שוטר, ונהיגה בכיוון ההפוך בכביש חד סטרי בניגוד לסעיפים 2 ו- 10(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], התשכ"א – 1961, תקנות 23(א)(1) ו- 37 לתקנות התעבורה, התשכ"א - 1961 וסעיף 2(א) לפקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], התש"ל – 1970.

 

הנאשם יליד 1959 בעל רישיון נהיגה משנת 2000 צבר לחובתו 24 הרשעות תעבורה קודמות אחרונה משנת 2011. בין השאר הורשע הנאשם בשנת 2004 בנהיגה כשרישיון הנהיגה פקע מעל 6 חודשים ובשנת 2005 בעבירה של אי ציות לשוטר . בגין עבירות אלו הוטלו על הנאשם עונשי פסילה על תנאי וקנס בלבד. בנוסף הורשע הנאשם ב- 2 עבירות של נהיגה ברכב שנאסר בשימוש, בעבירה של עקיפה מסוכנת בדרך לא פנויה תוך חציית קו הפרדה רצוף ובעבירה של נהיגה ברכב שרישיונו פקע פחות מ- 6 חודשים .

 

לנאשם עבר פלילי משמעותי בעבירות של סמים, רכוש, אלימות ומין בגינן אף ריצה תקופות מאסר. הרשעתו האחרונה משנת 2004.

 

על פי חוות דעת הממונה על עבודות שירות נמצא הנאשם מתאים לריצוי מאסר בעבודות שירות.

 

 

טיעונים לעונש

 

המאשימה בקשה להטיל על הנאשם מאסר בפועל, מאסר מותנה, פסילת רישיון ממושכת, פסילה על תנאי וקנס.

לטענתה העבירות בהן הורשע הנאשם מעידות על מסוכנת הנאשם וזאת לנוכח תקופת פקיעת הרישיון הארוכה המחייבת התייחסות לנאשם כבלתי מורשה לנהיגה ולאור צירוף העבירות המיוחסות לנאשם באישום השני. לדבריה עברו התעבורתי של הנאשם מעיד על כך שמדובר בנאשם רצידיוויסט שיש להרחיקו מהכביש.

 

ב"כ הנאשם ביקש להסתפק במאסר מותנה ובעונשים נוספים מרתיעים צופי פני עתיד. לטענתו הרשעותיו הקודמות של הנאשם ישנות יחסית ובגינן הוטל על הנאשם עונש מקל של פסילה על תנאי וקנס ועל כן יש להשית עליו עונש באופן מדורג מתוך התחשבות בכך שהנאשם טרם הוזהר. ב"כ הנאשם ביקש להתחשב בכך שהנאשם הודה ולקח אחריות על מעשיו ואף פסול מיוזמתו עד לתום ההליכים מיום 25.5.16. לטענתו הטלת מאסר תגרום לנאשם נזק נפשי וכלכלי וזאת מפאת גילו.

 

חומרת העבירה ומתחם הענישה

 

מי שנוהג ללא רישיון נהיגה תקף מזלזל בחוק ומעמיד בסכנה את עצמו ואת יתר עוברי הדרך, ואף נעדר ביטוח חובה לנהיגתו.

 

הנאשם היה נעדר רישיון נהיגה משך למעלה מ-6 שנים נכון ליום ביצוע העבירות.

 

כשירותו של הנאשם לנהוג לאחר זמן כה רב אכן מוטלת בספק, וכדברי כב' השופטת ד' ורד בתת"ע (ת"א) 908-05-11 מדינת ישראל נ' רג'ואן, לא פורסם (מיום 23.1.12):

 

"נהיגה ללא רישיון תקף שפקע לפני שנים רבות אינה מגלמת אך ורק עבירה טכנית. לשם חידוש הרישיון על הנאשם לעבור מבחן מעשי ועיוני היות וההנחה היא כי נוכח הזמן הרב שחלף, ההכשרה לנהיגה שקיבל בעבר אינה עוד אפקטיבית."

וראו עוד פל' (רמ') 165/07 מדינת ישראל נ' סולטן, לא פורסם (מיום 9.7.09) .

 

 

מתחם הענישה לעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף נע בין מאסר על תנאי למאסר בפועל עד שנה, תלוי בתדירות ביצוע העבירה, משך הפקיעה, בשאלה אם המחדל הוסר ובנסיבות אישיות של הנאשם.

 

מקובל במקרים בהם חברו עבירות לאירוע אחד ליצור מתחם ענישה לכלל האירוע ולכל העבירות יחדיו, שכן חומרתן של העבירות עולה בהצטרפותן יחד.

 

ברע"פ 5755/13 עודה נ' מדינת ישראל, לא פורסם ( מיום 13.11.13) נדון ערעורו של נאשם שהורשע בעבירות של נהיגה בפסילה, ברישיון לא תקף משנת 1998, אי ציות להוראות שוטר, נהיגה ללא חגורת בטיחות וללא ביטוח. הנאשם בעל עבר תעבורתי הכולל 37 עבירות קודמות ביניהן עבירות זהות ומעולם לא הושתו עליו מאסר על תנאי או מאסר בפועל. בית המשפט גזר על הנאשם מאסר בפועל בן 8 חודשים, מאסר על תנאי של 7 חודשים ל-3 שנים, קנס בסך 1500 ₪, פסילה למשך 81 חודשים, תוך הפעלת עונש פסילה על תנאי שהיה תלוי ועומד נגדו.

הערעור התקבל במחוזי באופן שנקבע כי על אף שהעונש מצוי במתחם הענישה ההולם היה מקום להתחשב בעובדה שבעבר הוטלו על הנאשם עונשים קלים יחסית, ולכן גם אם יש הצדקה לחומרת הענישה יש לעשות כן באופן הדרגתי ואין מקום להשית מאסר בפועל. בית המשפט קיצר את תקופת מאסרו למשך 6 חודשים שירוצו בעבודות שירות ותקופת הפסילה קוצרה ל- 65 חודשים. הערעור הנוסף שהגיש הנאשם על אורך תקופת הפסילה נדחה על-ידי בית המשפט העליון.

 

בעפ"ת (ב"ש) 13767-06-15 אבו קרעאן נ' מדינת ישראל, לא פורסם (מיום 6.7.15) הורשע נאשם בשתי עבירות של נהיגה ללא רישיון שפקע 7 שנים קודם לכן, ובנהיגה במהירות מופרזת. לנאשם 53 עבירות קודמות ביניהן עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה ונהיגה בפסילה ולחובתו אף עבר פלילי. בעבר הושתו על הנאשם מאסרים מותנים שהיו ברי הפעלה והופעלו במסגרת גזר הדין. בית המשפט גזר על הנאשם 11 חודשי מאסר בפועל, הפעלת מאסר מותנה של 6 חודשים במצטבר, 36 חודשי פסילה בפועל והפעלת 4 חודשי פסילה על תנאי במצטבר. כמו כן חולטה התחייבות כספית והוטל קנס בסך 2000 ₪. ערעור הנאשם התקבל ונקבע כי יש להחמיר העונש באופן הדרגתי. נקבע כי היות ובהרשעתו הקודמת של הנאשם הושתו עליו 5 חודשי מאסר בפועל בלבד, אין לגזור עליו כפול מזה הגם שהעונש מצוי במתחם הענישה ההולם. לכן הופחתה תקופת המאסר ל- 9 חודשי מאסר בפועל ועונש המאסר על תנאי הופעל חלקו בחופף וחלקו במצטבר סה"כ 13 חודשי מאסר בפועל, יתר הרכיבים נותרו ללא שינוי.

 

בעפ"ת (י-ם) 9741-06-10 מדינת ישראל נ' זגורי, לא פורסם (מיום 31.10.10) שהוגש ע"י ב"כ הנאשם הושתו על נאשם שהורשע ב-5 עבירות של נהיגה ללא רישיון תקף במשך 6 שנים חרף עבר תעבורתי מכביד חודש פסילה והופעלו 3 חודשי פסילה בחופף מתיקים קודמים ו- 60 ימי מאסר מותנה. בית המשפט דחה את ערעור המדינה על קולת העונש, אך ציין כי העונש נוטה לקולא.

 

בתת"ע (פ"ת) 1752-04-14 מדינת ישראל נ' גרמה, לא פורסם (מיום 12.3.15) הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף שפקע 24 שנים קודם לנהיגתו וללא ביטוח. בית המשפט קבע כי היות ומשנת 2009 לא נרשמו לחובתו של הנאשם עבירות תעבורה והיות ומצבו הבריאותי קשה וכשממועד פקיעת רישיונו (1990) בצע 4 עבירות נהיגה הוא נמצא ברף הנמוך של מתחם הענישה ולפיכך הושתו עליו 10 חודשי מאסר על תנאי, 12 חודשי פסילה בפועל, 12 חודשי פסילה על תנאי ו- 1500 ₪ קנס.

 

בתת"ע (אי') 2606-12-14 מדינת ישראל נ' שרעבי, לא פורסם (מיום 16.2.15) הורשע נאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון מתאים ללא סוג רכב כשנהג על אופנוע, כשרישיון הנהיגה פקע מעל 6 חודשים. לנאשם 6 עבירות קודמות, ככל הנראה לא מאותו סוג. בית המשפט כיבד את הסדר הטיעון וגזר על הנאשם פסילה למשך 4 חודשים, פסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים וקנס בסך 1000 ₪.

 

בתת"ע (י-ם) 4336-12-13 מדינת ישראל נ' עמראן, לא פורסם (מיום 8.7.14) הורשע נאשם על פי הודעתו בנהיגה כשרישיון הנהיגה שלו פקע כשנתיים קודם נהיגתו. לחובת הנאשם 16 הרשעות קודמות מתוכן אחת דומה שנעברה שנה קודם לעבירה בה הורשע. בית המשפט קבע לגבי מתחם הענישה כשמדובר בעבירה חוזרת:

 

"מתחם הענישה לגבי עבירה זו אכן נע בין מאסר על תנאי ועד מאסר בפועל למשך ימים או חודשים, אולם מי שנוהג פעם שניה ללא רישיון נהיגה בתוקף, אינו זכאי שיוחל עליו רף הענישה הנמוך, במיוחד שעה שהמחדל לא תוקן והסכנה מנהיגתו הבלתי מורשית בהעדר רישיון בתוקף בעינה עומדת".

בית המשפט השית על הנאשם 10 ימי מאסר בפועל, 4 חודשי מאסר על תנאי, פסילה של 3 חודשים, פסילה בת 11 חודשים על תנאי למשך 3 שנים, קנס בסך 500 ₪ והתחייבות בסך 5,000 ₪.

 

בתת"ע (י-ם) 7055-08-13 מדינת ישראל נ' רג'בי, לא פורסם (מיום 7.6.15) הורשע נאשם בנהיגה כשרישיון נהיגתו פקע 3 שנים קודם לכן, לאחר שרישיונו הוסדר כשלחובתו מאסר מותנה בר הפעלה של 21 ימים . בית המשפט גזר על הנאשם 30 ימי מאסר בעבודות שירות, תוך הארכת הפסילה על תנאי , קנס ומאסר מותנה קצר.

 

בתת"ע (פ"ת) 1124-08-12 מדינת ישראל נ' מיכלס, לא פורסם (מיום 2.9.12) הורשע נאשם בעבירות של נהיגה כשרישיון נהיגתו פקע כ- 10 שנים לפני ביצוע העבירה ובנהיגה בניגוד לכיוון בדרך חד סטרית. הנאשם ללא עבר דומה תקן את המחדל והוציא רישיון נהיגה. בית המשפט קבע כי מתחם הענישה הוא בין חודשיים ועד 8 חודשי פסילה בפועל, פסילה על תנאי וקנס.

 

 

הרף התחתון של מתחם הענישה מתייחס למי שרישיונו פקע לתקופה קצרה יחסית, תקן המחדל, אין לו עבר תעבורתי דומה ולא נלוו לעבירה עבירות נוספות. במקרה זה ניתן להשית על הנאשם פסילת רישיון נהיגה למספר חודשים, פסילה על תנאי וקנס.

 

הרף הבינוני של מתחם הענישה מתייחס למי שבעברו יש עבירות דומות, ישנן עבירות נלוות, טרם הושת עליו מאסר על תנאי בגינם ונהיגתו ממועד פקיעת הרישיון הינו משנתיים ועד שלוש שנים . במקרה זה ניתן להשית על הנאשם מאסר על תנאי של מספר חודשים , מאסר בפועל קצר, פסילה למשך מספר חודשים, פסילה על תנאי וקנס.

הרף הגבוה של מתחם הענישה מתייחס למי שרישיונו פקע תקופה ארוכה, לא תיקן את המחדל הורשע בעבר בעבירות זהות וכבר הושת עליו מאסר על תנאי . במקרה זה ניתן להשית על הנאשם מאסר בפועל למשך מספר חודשים ובמקרים חמורים אף 18 חודשים, פסילה ארוכה, פסילה על תנאי וקנס. כאשר קיים מאסר מותנה להפעלה יכול ויושתו על הנאשם עד 24 חודשי מאסר בפועל.

 

כרישיונו של הנאשם פקע לפני שנים רבות וכשלנאשם עבר דומה קודם מקובל בפסיקה להטיל מאסר ארוך על תנאי ועד מאסר בפועל של כשנה ואף למעלה מכך בהתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם, בעברו ובנסיבות ביצוע העבירה.

קריטריון רלוונטי נוסף שעלה בפסקי דין הינו הדרגתיות הענישה. דהיינו יש לבחון מה העונשים שהושתו על הנאשם בעבר בגין מעשים דומים ולהענישו בהדרגתיות ביחס אליהם.

 

הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ואף לאחר תיקון 113 לחוק העונשין שומה על בית המשפט להניח לצד מתחם הענישה המקובל את המקרה האינדיווידואלי שבפניו ולשקול מה יהיה העונש המתאים ואיזה שיקול הינו המרכזי וזאת בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם, עברו ונסיבות ביצוע העבירה.

 

הערכים המוגנים שנפגעו הינם שלטון בחוק וסיכון שלום הציבור.

 

סבורה אני כי יש למקם את הנאשם ברף הבינוני של מתחם הענישה וזאת לאור העובדה שמדובר ב- 2 עבירות אותן ביצע הנאשם תוך פרק זמן קצר, לנוכח ההצטרפות של עבירות נוספות באישום השני

וכן לנוכח העובדה שיש לו עבר דומה.

 

בגזירת העונש לקחתי בחשבון לקולא את גילו של הנאשם, את נסיבותיו האישיות ואת העובדה שהודה בהזדמנות הראשונה .

לחומרא הבאתי בחשבון את החזרתיות בביצוע העבירה ואת עברו התעבורתי של הנאשם.

 

עם זאת לא מצאתי למצות את הדין עם הנאשם היות והנאשם הורשע לאחרונה בעבירה של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע מעל 6 חודשים בשנת 2004 ולא הושתה עליו בגינה מאסר או מאסר על תנאי.

 

לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:

 

1.אני מצווה על מאסרו של הנאשם בפועל למשך 30 ימים. המאסר ירוצה בדרך של עבודות שירות. על הנאשם להתייצב ביום 6.4.17 עד לשעה 10:00 בבוקר, בפני הממונה על עבודות שירות במפקדת מחוז דרום, יחידת עבודות שירות, ליד כלא באר שבע, לצורך קליטה והצבה.

 

תשומת לב הנאשם שעליו לבצע כל העבודות המוטלות עליו במסגרת עבודות השירות עפ"י הנחיות שתינתנה לו מעת לעת ע"י הממונה במקום. כל הפרה של עבודות שירות תגרום להפסקה מיידית של עבודות השירות ולריצוי עונש מאסר בפועל.

 

2.מאסר למשך 5 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים.

התנאי הוא שלא ינהג בזמן פסילה או ללא רישיון נהיגה בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג הרכב.

 

3.פסילה מלנהוג למשך 10 חודשים, הפסילה תחושב מיום  25.5.16 ללא צורך בהפקדה.

 

4.פסילה למשך 6 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא ינהג בזמן פסילה או ללא רשיון נהיגה בתוקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג רכב או שלא יציית לאות שוטר.

 

5.קנס בסך 1000 ₪ שישולם ב-5 תשלומים. תשלום ראשון ביום 18.5.17 .

 

6.הנאשם יחתום על התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא יבצע עבירות של נהיגה בזמן פסילה, ללא רשיון נהיגה תקף מעל 6 חודשים או ללא רשיון נהיגה מתאים לסוג רכב. ההתחייבות תהיה תקפה למשך 3 שנים. הנאשם יחתום על ההתחייבות היום. לא יחתום ייאסר ל- 10 ימים שיצטברו על כל תקופת מאסר אחרת.

 

 

 

הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.

 

 

 

 

 

 

ניתן היום, י"ח אדר תשע"ז, 16 מרץ 2017, בהעדר הצדדים.

 

Picture 1

 

 


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ