גזר דין
הנאשם הודה בעובדות כתב האישום המתוקן והורשע בעבירה של תקיפה בנסיבות מחמירות לפי סעיפים 379 +382 (ב) (1) לחוק העונשין, תשל"ז – 1977 . (להלן: "חוק העונשין"), וכן בעבירה של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, עבירה לפי סעיף 273 לחוק העונשין.
הנאשם הודה כי בתאריך 8/8/07, בהיותו בגילופין בשעה 01:00 תקף שלא כדין את המתלוננת (בת זוגו) ברחוב , בכך שאחז בשערות ראשו וחבט בה בפנים, וכעבור כמחצית השעה תקף את המתלוננת בדירה בכך שירק על גופה, וזאת בנוכחות שוטרים שהוזעקו
למקום על ידי המתלוננת. באותו מעמד, תקף הנאשם את השוטר בכך שגפו מספר פעמים.
בהסכמת הצדדים, הופנה הנאשם לשרות המבחן אשר ערך תסקיר בעניינו, בו הומלץ להשית על הנאשם צו מבחן למשך שנה, וכן טיפול ביחידה להתמכרויות בדימונה, אשר במסגרתו יערך לו אבחון מקיף, וכן תיבנה עבורו תכנית טיפולית מתאימה לצורך עיבוד והבנת דפוסיו האישיים והבין אישיים, הפוגעניים ושימור השינוי אשר התרשם שרות המבחן כי ערך בחייו.
ב"כ המאשימה ביקש לגזור על הנאשם עונש מאסר בפועל, מאסר על תנאי ארוך ומרתיע וכן קנס ופיצוי לטובת המתלוננת.
ב"כ המאשימה הדגיש כי מדובר בעבירות אלימות כלפי בת זוגו של הנאשם, וכי לא ניתן להתעלם מההשפלה והכאב הנלווית לעבירות אלה, ובד בבד את עבירת תקיפת השוטר, אשר נקרא למקום הארוע , וכי יש להשית עונש מרתיע על מנת שהנאשם יפנים כי הישנות המעשים בעתיד אינה כדאית. כמו כן הוגש גליון הרשעות קודמות (סומן ת/1) ממנו עולה כי לנאשם 2 הרשעות קודמות, האחת מיום 2/3/03 בגין עבירת אלימות במשפחה קודמת כלפי בת זוגו מיום 30/9/01 והרשעה שניה מיום 5/7/04 בגין עבירה מיום 28/4/03, עבירה על פקודת הסמים.
ב"כ המאשימה הפנה לרע"פ 8279/08 חיג'זי נ' מ"י וכן לת.פ. 4864/01 מ"י נ' נתשה חמאדה (בית משפט השלום ירושלים), שם הודגש כי בעבירות אלימות במשפחה שיקול כבד משקל אותו שוקל בית המשפט, להבדיל משרות המבחן, הינו לאו דווקא שיקול שיקומו של העבריין, אלא שיקול ההרתעה וההחמרה בענישה הנדרשת לצורך השגת מטרה זו.
מנגד ב"כ הנאשם מפנה לתסקיר שרות המבחן בעניינו של הנאשם ומבקש לאמץ את המלצת שרות המבחן ולהטיל על הנאשם צו מבחן למשך שנה אשר ילווה בטיפול בהתמכרויות ויחזק את השניוי באורחותיו ואת הכלים שרכש, שכן הנאשם עלה על דרך המלך, ולפיכך יש לחזקו.
לחובת הנאשם אכן עומדות חומרת העבירות שביצע כלפי בת זוגו ושוטר בהיותו בגילופין. כמו כן הורשע הנאשם בעבר בגין עבירת תקיפה כלפי בת זוגתו דאז, אולם דווקא לאור העובדה כי מאז ביצוע העבירה (שנת 2001) ועד לביצוע העבירה דנן (שנת 2007) חלפו כ-6 שנים, היא הנותנת כי עונש המאסר המותנה למשך 3 שנים אשר הושת עליו בעבר אכן היווה גורם מרתיע לגביו.
מתסקיר שרות המבחן עולה כי במהלך שמונת החודשים שקדמו להינתנו, נמנע הנאשם לחלוטין משימוש בסמים ובדיקות השתן שנערכו במהלך תהליך האבחון נמצאו נקיות.
כמו כן, בת זוגו דיווחה כי מאז הפסקת השימוש בסמים, פחת השימוש באלכוהול והאלימות הפיזית כלפיה פסקה והאלימות המילולית פחתה. עוד נאמר בתסקיר כי הנאשם הביע חרטה על התנהגותו ומבין כי פגע בבת זוגו וכן את השקר שבין צריכת האלכוהול להתנהגותו האלימה ומסיבה זו הפסיק לצרוך אלכוהול על בסיס יומי ולדבריו, מאז לא נהג באלימות פיזית באיש.
יצוין כי נסיבות מקרה זה שונות לאין ערוך מנסיבותיו הקשות של ת.פ. 4864/01 דלעיל אליו הפנה ב"כ המאשימה שכן שם דובר בנאשם אשר גרם חבלות קשות לאשתו מספר פעמים, תחילה בידיו, ולאחר מכן באמצעות מקל מטאטא ולאחר מכן באמצעות כיסא שהתפרק כתוצאה מעוצמת החבטות, ובמקרה אחר הכה את אשתו בסטירות, באגרופים ובבעיטות בבטנה, כל זאת בהיותה בהריון, עת הוא לא חס לא על אשתו ולא על העובר שבבטנה.
ברי כי במקרה זה קבע בית המשפט נחרצות כי לאור מעשי האלימות הקשים והאכזריים הללו, מתגמד שיקול שיקומו של הנאשם, וכן האינטרס הציבורי של שמירת התא המשפחתי, אל מול שיקולי ההענישה ההרתעתית, עת השית עליו בית המשפט הנכבד, מאסר בפועל בן 10 חודשים, ושנים עשר חודשי מאסר על תנאי.
ברי כי במקרה דנן, רמת האלימות אשר הופעלה על ידי הנאשם אינה מגיעה לקיצוניות ולאכזריות כפי שתואר שם, ולפיכך יש מקום במקרה זה, ליתן משקל יתר לאינטרס הציבורי, של שמירת התא המשפחתי, בד בבד לשיקול ההרתעתי ומדיניות הענישה הרצויה בעבירות כגון אלה.
לאחר ששקלתי את נסיבותיו של מקרה זה, סבורני כי יש לאמץ את המלצות שירות המבחן, אשר זיהה את השינוי אשר חל בנאשם וממליץ להעמידו תחת פיקוחו למשך שנה.
סיכומו של דבר, הנני משית על הנאשם את העונשים כדלהלן:
הנני מעמיד את הנאשם בפיקוח שרות המבחן למשך שנה מהיום.
8 חודשי מאסר על תנאי שלא יעבור במשך 3 שנים מהיום כל עבירת אלימות במשפחה, לרבות עבירה מהעבירות בהן הורשע בתיק זה.
אני מחייב את הנאשם לחתום התחייבות בסך 10,000 ₪ להמנע במשך 3 שנים מהיום כל עבירת אלימות במשפחה לרבות, מי מהעבירות בהן הורשע בתיק זה , לא תחתם ההתחייבות יאסר הנאשם למשך 7 ימים מהיום.