אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> לשכת סוכני ביטוח בישראל ואח' נ' איי די איי חברה לביטוח בע"מ ואח'

לשכת סוכני ביטוח בישראל ואח' נ' איי די איי חברה לביטוח בע"מ ואח'

תאריך פרסום : 30/07/2017 | גרסת הדפסה

דנ"א
בית המשפט העליון ירושלים
3976-17
30/07/2017
בפני הנשיאה:
מ' נאור

- נגד -
המבקשים:
1. לשכת סוכני ביטוח בישראל
2. אריה אברמוביץ
3. זהבה פורת
4. דני קסלמן
5. אילן שגב
6. אריאלה אלפסי
7. אבי בן דוד
8. יקי כהן
9. אשר סייפר

עו"ד ניר גורן
המשיבים:
1. איי די איי חברה לביטוח בע"מ
2. רביב צולר
3. משה שנידמן
4. המבקשת להצטרף להליך כידידת בית המשפט: להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל

עו"ד גיורא ארדינסט
עו"ד רן שפרינצק
עו"ד אריק ברנאייזן
עו"ד הלה נויבך
בקשה
 

           לפניי בקשה להורות על קיומו של דיון נוסף בפסק דינו של בית משפט זה בע"א 3322/16 ובע"א 4313/16 מיום 30.4.2017, שניתן מפי השופט י' עמית ובהסכמת השופטים מ' מזוז וע' ברון. בפסק הדין נקבע שתשדירי הפרסומת של המשיבה 1 אינם מהווים פרסום אסור ואינם מקנים עילת תביעה.

 

  1. במוקד פסק הדין עומדים תשדירי הפרסומת של המשיבה 1, אשר מציגים את סוכן הביטוח הבדיוני "שוקה" ואת מזכירתו באור שלילי. המבקשים הגישו תביעה בגין תשדירים אלו שהתבססה על עילות שונות. בית המשפט המחוזי קיבל את התביעה באופן חלקי ועל פסיקתו הוגשו ערעורים אשר נדונו בפסק הדין מושא הבקשה. בפסק הדין סקר בית המשפט את טענותיהם השונות של המבקשים ואת ההלכות בתחום וקבע שאין מניעה משפטית לשדר את הפרסומות המדוברות. תחילה, נקבע שהתשדירים אינם מהווים עבירה לפי חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965, שכן גם אם הם עולים כדי לשון הרע, עניין שמוטל בספק, סעיף 4 לחוק זה מסייג את האפשרות לתבוע בגין לשון הרע שהובעה כנגד חבר בני אדם או על ציבור:

 

לשון הרע על ציבור

4. לשון הרע על חבר בני אדם או על ציבור כלשהו שאינם תאגיד, דינה כדין לשון הרע על תאגיד, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה. ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא על ידי היועץ המשפטי לממשלה או בהסכמתו.

 

 

 

 

 

            בהמשך, נקבע שבמקרה דנן אין מקום להידרש גם לעילה של תיאור כוזב לפי סעיף 2 לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999, כיוון שהתשדירים אינם מביעים טיעון שבעובדה ולא צפוי שהם יילקחו ברצינות על ידי הצופה הסביר. לבסוף, נקבע שבמקרה דנן לא קמה גם עילה של תחרות לא הוגנת מכוח דיני עשיית עושר ולא במשפט. זאת, משום שהמחוקק שלל עילת תביעה לפי חוק איסור לשון הרע בענייננו ושלא התקיים יסוד נוסף כדי להקים עילה זו.

 

           על פסק דין זה הוגשה הבקשה שלפניי.

  1. המבקשים טענו שבפסק הדין נקבעו הלכות חשובות אשר יש לקיים בהן דיון נוסף. ראשית, נטען שהקביעה שלפיה הפרסומות אינן מהוות לשון הרע כיוון שהן מופנות כנגד ציבור מהווה חידוש הלכתי מוקשה. בנוסף, נטען שההלכה החדשה בנוגע לגבולותיה של עוולת התיאור הכוזב היא מרחיקת לכת ולא רצויה. כמו כן, נטען שבית המשפט קבע שעל מנת לבחון אם פרסום הוא תיאור כוזב יש לבדוק אם הוא עובדתי והאם הוא נתפס ברצינות על ידי הציבור. אולם, לא הובהר כיצד יש לבחון את הרצינות שבה ייתפס הפרסום ובמובן זה ההלכה אינה ברורה. טענה נוספת הייתה שבית המשפט קבע הלכה חדשה שלפיה לא ניתן לעקוף את הדינים העוסקים בפרסום מסחרי עוין על ידי שימוש בעוולת הסל של תחרות בלתי הוגנת. מעבר לכך, המבקשים הוסיפו טענות שאינן מצביעות על הלכות מסוימות אלא מערערות על קביעותיו של בית המשפט, כמו למשל התעלמותו של בית המשפט מיחסי הכוחות בין הצדדים, היעדר ההבחנה בין פרסומים אשר תוקפים אנשים בכל הנוגע לעיסוקם לבין פרסומים אשר מכילים תקיפה אישית והצורך המיוחד בימינו להקפיד על אופיו של השיח הציבורי. יצוין כי בעקבות הבקשה לדיון נוסף הגישה להב – לשכת ארגוני העצמאים והעוסקים בישראל, בקשה להצטרף להליך זה כידידת בית המשפט. כמו כן, המבקשים הגישו מסמך מטעם המשנה לפרקליט המדינה (אזרחי), שלטענתם מצביע על כך שיש עניין ציבורי בסוגיה.

 

  1. מנגד, המשיבים טענו שבפסק הדין לא נקבעה כל הלכה, וודאי שלא הלכה שיש לקיים בה דיון נוסף. למשל, בנוגע ליישום של חוק איסור לשון הרע נטען שבית המשפט יישם את ההלכה הנוהגת בעניין זה. נטען גם שלא חודש דבר בתחום של עוולת תיאור כוזב, אלא רק יושמו יסודות העוולה לפי החוק. באשר לחוסר הבהירות הנטען על ידי המבקשים בנוגע לבחינת האופן בו ייתפסו התשדירים, המשיבים טענו שאין בכך כדי לקבוע דיון נוסף. המשיבים הוסיפו שתחרות בלתי הוגנת מעולם לא הייתה עוולה עצמאית בישראל ושלא היה מקום לפנות אליה כדי לעקוף את עילת לשון הרע. מעבר לכך התייחסו המשיבים לטענותיהם האחרות של המבקשים ודחו גם אותן, למשל בטענה שהיעדר ההתייחסות ליחסי הכוחות אינו מהווה הלכה חדשה.

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ