חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

לבאד אבו עפאש ואח' נ' מפקד העורף ואח'

תאריך פרסום : 27/03/2017 | גרסת הדפסה
בג"צ
בית המשפט העליון כבית משפט גבוה לצדק
5019-14
26/03/2017
בפני השופטים:
1. א' רובינשטיין
2. י' דנציגר
3. צ' זילברטל


- נגד -
העותר:
לבאד אבו עפאש ואח'
עו"ד נסרין עליאן
עו"ד עודד פלר
המשיבים:
1. מפקד פיקוד העורף
2. שר הביטחון
3. המועצה האיזורית נווה מדבר
4. המועצה האיזורית אל- קסום

עו"ד אבינעם סגל אלעד
עו"ד אודי איתן
עו"ד חן אביטן
פסק דין

 

המשנה לנשיאה א' רובינשטיין:

 

א.           עתירה זו, שהוגשה בימי "צוק איתן" ביולי 2014, כללה במקורה שני סעדים – אספקת פתרונות מיגון לפזורה הבדוית בנגב מפני טילים, לרבות מיגוניות ניידות, וכן פרסום הנחיות ברורות ושויוניות לרשויות המקומיות להקמת מרחבים מוגנים ואמצעי הגנה. בעקבות דיון ראשון ב-17.7.14 ניתן ביום 20.7.14 פסק דין חלקי (השופטים י' דנציגר, צ' זילברטל ונ' סולברג) בו לא נעתר בית המשפט לסעד הראשון, פתרונות המיגון, משנוכח כי אין עילה להתערבותו בהחלטת המשיבים לעניין הקצאת המיגוניות. בכלל זאת נאמר, מפי השופט דנציגר:

 

"שמיכת אמצעי המיגון הקיימים קצרה מלכסות את כל האזורים המצויים בטווח הרקטות. משיכת השמיכה לאזור אחד תביא לחשיפתו של אזור אחר. החלטת המשיבים לפיה ראוי לכסות אזור כזה אך לא אחר מבוססת על שורה של נתונים והערכות, וביניהם מספר השיגורים המכוונים לכל אזור ומספרן של הנפילות בכל אזור, בהווה ובעבר, הערכות מודיעיניות בעניין רמות הסיכון באזורים שונים, מצב תשתיות המיגון המצויות בכל אזור ואזור, מידת יעילות המיגוניות בהתחשב בנתוניו הפיסיים של הישוב בו מדובר וכן מספרן הכולל של המיגוניות הזמינות להצבה. עיון בנתונים ובהערכות שהוצגו לפנינו מגלה כי החלטת המשיבים מבוססת כדבעי ולא נפל בה פגם המצדיק התערבותו של בית משפט זה. אף לא מצאנו ממש בטענות העותרים בעניין הפגיעה בשוויון, ונחה דעתנו כי שיקולים עניינים בלבד עומדים בבסיס החלטות המשיבים בעניין המיגוניות" (שם, פסקה 7).

 

אשר לסעד השני נקבע, כי טענות העותרים בנוגע למצבן של תשתיות המיגון בפזורה הבדואית ראויות להמשיך ולהתברר, בנתון לקבלת התיחסות מפורטת מטעם המשיבים.

 

ב.                  ביום 6.7.15 התקיים דיון שני בעתירה, בפני ההרכב הנוכחי. ביני לביני, עידכנו המשיבים 1–2 בדבר תכנית למיגון האוכלוסיה הבדוית אשר גובשה על-ידי פיקוד העורף, ונועדה להציג המלצות לפתרונות מיגון נוספים בפזורה. במסגרת זו נבחנו היכולות הפרטניות של הרשויות השונות במגזר, ובהתאם לכך גובשו הצעות להכשרות מקצועיות של הגורמים הרלבנטיים בהן, ונערכו שיפורים במערכות ההתראה והמיפוי הקיימות. ברמה הכללית הוכנה תכנית אימונים מותאמת בעבור גדוד המילואים הבדוי, שמתוכו יוקמו ויוכשרו גם יחידות סיוע עצמי ראשוני, והוצע לשפר את מערך המיגון הפיזי באמצעות הקמת מחסני חרום מרחביים, על בסיס שקי חול ובשילוב עם גלילי בטון. כן עידכנו המשיבים, כי במידת הצורך תישקל אפשרות הצבתה של מערכת "כיפת ברזל" באופן שיגן גם על ישובי הפזורה. בתגובה מטעם העותרים נאמר, כי אף שיש לברך על השיפורים המוצעים במסגרת התכנית בהיבטי ההכשרה וההסברה, אין היא כוללת אמצעים פיסיים מספקים לשם הגנה על חיי אדם בעת נפילת טילים בקרב האוכלוסיה האזרחית בפזורה. במהלך הדיון ובהחלטה הצענו למשיבים לשקול – בהמשך למדיניותם העקרונית, כפי שבאה לידי ביטוי בתכנית – להציב אמצעי מיגון קבועים ליד מקומות ציבוריים בפזורה הבדוית, כגון בתי ספר ומרפאות, והוחלט ליתן שהות לצורך תשובתם בסוגיה.

 

ג.            ביום 17.12.15 הוגשה הודעה מעדכנת מטעם המשיבים 1–2. נאמר, כי לאחר שקילת הדברים נמצא שאין כיום מקום להצבת אמצעי מיגון ליד מקומות ציבוריים בפזורה הבדוית, ויש להותיר בידי גורמי המקצוע בפיקוד העורף את הגמישות הנדרשת לעדכן בעתיד את פתרונות המיגון, ככל שתשתנה הערכת האיום. בתגובת העותרים מיום 31.12.15 נטען, כי עמדת המדינה אינה מספקת מענה לאיום הרקטות השוטף לאזור הדרום, אשר לא פסק מאז "צוק איתן", לו חשופים למעלה מ-20,000 אזרחים בדוים החיים בכפרים לא מוכרים בטווח קטן מ-40 ק"מ מרצועת עזה. כן הוטעם, כי הקצאת המיגון באופן זה עולה כדי פגיעה בשויון.

 

ד.            ביום 13.3.16 נערך הדיון האחרון בעתירה, שהתמקד בניסיון להגיע לפתרונות מיגון במרכזי השירותים אשר מחוץ לתחום המועצות האזוריות (קרי, בפזורה), במבנים יבילים של בתי ספר ומרפאות. אשר לנושא ההפליה, באי כוח המשיבים טענו כי ישנם ישובים נוספים בארץ אשר אינם שונים בהקשר זה מן הפזורה הבדוית. לכך השיבו באי כוח העותרים כי מדובר בכל זאת במדיניות מפלה, שכן מרבית ישובים אלה הם ערביים. בתום הדיון נתבקשה מהמשיבים הודעה משלימה, ובה פירוט המצב הכללי של הישובים חסרי המיגון בטווחים הרלבנטיים (עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה), וכן התיחסות לאפשרויות מיגון במרכזי השירות שבהם מבני ציבור יבילים כאמור. 

 

ה.           ביום 15.1.17 הגישו המשיבים 1–2 הודעת עדכון. נאמר, כי מבדיקה שנערכה בפיקוד העורף עולה, שאף בישובים יהודיים המצויים בטווח של 15–40 ק"מ מגבול רצועת עזה קיימים פערי מיגון משמעותיים. בישובים אלה, כך נמסר, מתגוררים עד עשרות אלפי אנשים מחוסרי מיגון, וחלק מן המרפאות ובתי הספר אינם ממוגנים אף בהם. אשר לפערי המיגון בפזורה הבדוית עידכנו המשיבים בדבר ממצאי בדיקת פיקוד העורף, לפיהם מרבית התושבים המתגוררים בישובים המוסדרים בטווח 15–40 ק"מ מרצועת עזה – ממוגנים. כן נמסר, כי מתוך 33 מרפאות הקיימות בישובים אלה, 24 ממוגנות ברמה כלשהי, ול-15 מתוכן אף המיגון ברמה הגבוהה ביותר. בצד זאת הוטעם, כי עמדתו המקצועית של פיקוד העורף מתנגדת להצבת מיגוניות בסמוך למוסדות חינוך מעיקרא, שכן הנזק הטמון בהצטופפות ילדים חלף התנהלות בהתאם להוראות פיקוד העורף, עלול לעלות על התועלת – המצומצמת ממילא – שבאמצעי מיגון ארעי כגון דא. נוכח האמור, הדגישו המשיבים את החשיבות בציות מלא להנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף, דבר אשר "טומן בחובו משמעות העולה עשרות מונים על-פני הצבת אמצעי מיגון בודדים" (פסקה 15 להודעה); בכלל זאת, הפנו לפנקס ההתגוננות לחייל, שם מפורטות הנחיות בטיחות ספציפיות. בהחלטה מיום 15.1.17 נקבע, כי על המשיבים לעדכן בדבר הפצת הנחיות פיקוד העורף באמצעות "פנקסי כיס" גם לאוכלוסיה האזרחית הרלבנטית, בעברית ובערבית.

 

ו.             ביום 21.2.17 הוגשה הודעה נוספת מטעם המשיבים 1–2. ראשית עודכן, כי פיקוד העורף הפיק עלוני התגוננות ייעודיים בשפה הערבית, אשר יחולקו בקרב המגזר הבדוי בכלל, ולתושבי הפזורה בפרט. שנית נמסר, כי ביום 8.2.17 אושרה תכנית הסברה ייעודית, המפרטת שורה של אמצעים שיינקטו בשנת 2017 – וביניהם הקמת עמדות הסברה במקומות שונים בישובים, הדרכות חינוך לחרום בבתי הספר, ותליית כרזות המכילות מידע והנחיות במוסדות ציבוריים; כל אלה מיועדים לשיפור מוכנות האוכלוסיה הבדוית לחרום.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ