אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> פלוני נ' ממונה על חדלות פירעון – מחוז חיפה והצפון ואח'

פלוני נ' ממונה על חדלות פירעון – מחוז חיפה והצפון ואח'

תאריך פרסום : 26/12/2023 | גרסת הדפסה

חדל"פ
בית משפט השלום חיפה
1919-07-23
24/12/2023
בפני השופטת:
מירב קלמפנר נבון

- נגד -
יחיד:
פלוני
משיבים:
1. ממונה על חדלות פירעון – מחוז חיפה והצפון
2. ענת רום (נאמנת)
3. בנק מזרחי טפחות בעמ (נושה)
4. פלונית (הזכאית למזונות)

החלטה
 
  1. לפני בקשת הנאמנת להקצבת מזונות שלושת ילדיהם הקטינים של היחיד והזכאית למזונות, מכוח סעיף 179(א)(2) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 (להלן: "חוק חדלות פירעון").

  2. בבקשה נטען כי היחיד והזכאית למזונות פרודים זה מזה, וכי מנישואיהם נולדו להם שלושה ילדים. ביום 30/8/23 ניתנה החלטת בית המשפט לענייני משפחה בנושא מזונות זמניים בתיק תלה"מ 31003-04-23(להלן:" החלטת מזונות"). במסגרתה חויב היחיד בדמי מזונות הקטינים בסך כולל של 3,200 ₪ בחודש.

  3. בהתאם לבקשת היחיד למתן צו לפתיחת הליכים, חובותיו עומדים על סך של 385,651 ₪. ביום 29/6/23 ניתן צו לפתיחת הליכים בעניינו של היחיד, בגדרו הושת על היחיד תשלום עיתי לטובת נושיו בסך 150 ₪ לחודש. במסגרת הצו לפתיחת הליכים, קצב הממונה ליחיד מכוח סעיף 179 (א)(1) לחוק חדלות פירעון, דמי מזונות בשיעור שנפסק בבית המשפט לענייני משפחה.

  4. מן הבקשה עולה כי זהו הליך שני ליחיד, לאחר שהליך קודם בעניינו בוטל בשל מחדליו. היחיד נשוי, אך לטענתו כרגע פרוד מהזכאית למזונות. הוא עובד בחברת "ZZZ בע"מ", לטענתו כעבודה זמנית ומשתכר כ 6,000 ₪ בחודש. לטענת הנאמנת, היחיד לא המציא המסמכים שנדרשו ממנו והוא אינו מגיש דו"חות חודשיים מראשית ההליך.

  5. לעמדת הנאמנת, בשל היעדר נתונים אחרים ועל סמך הנתונים אותם מסר היחיד יש לקצוב המזונות על סך של 3,200 ₪ לחודש, כפי שנקבעו בבית המשפט לענייני משפחה.

     

     

     

    עמדת היחיד

  6. לעמדת היחיד יש לקצוב מזונות ילדיו על סך של 2,000 ₪ לחודש למשך שלושת החודשים הקרובים עד אשר ימצא מקום עבודה חדש ואז ישובו דמי המזונות לעמוד על כנם ע"ס של 3,200 ₪ לחודש. במסגרת תגובתו טען היחיד כי בעקבות מלחמת חרבות ברזל, הוא הוצא לחל"ת בחודש 10/23 ואין צפי לחזרתו לעבודה. על כן, לטענת היחיד הוא החל לחתום אבטלה וקיבל בחודש 11/23 דמי אבטלה בסך שך 5,856 ₪. היחיד פירט הוצאותיו החודשיות, בהן דמי שכירות בסך 2,200 ₪, כלכלה בסך של כ 2,000 ₪, נסיעות וכו' וטען כי נוכח הוצאותיו, אין באפשרותו לעמוד בסכום דמי המזונות שנקצב וכי פרודתו אף פנתה למוסד לביטוח לאומי לקבלת מזונות הילדים. עוד טען היחיד כי נצברו לחובתו פיגורים בתשלום החודשי בהליך והוא עושה מאמצים להסדירם. היחיד הוסיף וטען כי הוא מחפש עבודה כדי להצליח ולעמוד בכל חובותיו, בהם תשלום דמי המזונות ולכן, עתר להפחית את דמי המזונות בשלושת החודשים הקרובים.

     

     עמדת הזכאית למזונות

  7. הזכאית למזונות התנגדה להפחתת דמי המזונות וטענה כי היא זו אשר מטפלת בקטינים, לוקחת ואוספת אותם מהמסגרות החינוכיות ולכן שעות עבודתה בגן הילדים מוגבלות ושכרה הממוצע עומד ע"ס של 3,100 ₪. הזכאית למזונות טענה כי סה"כ הכנסותיה החודשיות עומדות ע"ס של 7,404 ₪ (3,100 ₪ שכר עבודה, מזונות בסך 3,200 ₪ וסיוע בשכ"ד בסך 1,104 ₪). הזכאית למזונות פירטה הוצאותיה וטענה כי היא משלמת דמי שכירות בסך 3,200 ₪, הוצאות אחזקת הדירה בסך 1,000 ₪, 513 ₪ עבור מעון לבת הצעירה ו-186 ₪ עבור מועדונית לבן הנוסף. על כן, הזכאית למזונות עתרה להותיר את דמי המזונות על כנם ולא להפחיתם, אף לא באופן זמני שכן, היחיד מבקש כי הקטינים יתקיימו מסכום חודשי נמוך באופן חריג.

     

    דיון

  8. תכליתה של הקצבת המזונות היא לאזן בין האינטרסים המתחרים של הנושים, הזכאי למזונות והחייב עצמו. מלאכת האיזון האמורה תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה. העקרונות שיישקלו הם צרכי הזכאים למזונות, הכנסותיו של היחיד והכנסותיו העצמאיות של הזכאי למזונות. מטבע הדברים, יכול וראוי שסכום המזונות שייקצב בהליך, יהא נמוך או שווה ערך לסכום שנקבע על ידי בית המשפט לענייני משפחה, שכן כאשר חייב במזונות נקלע להליכי חדלות פירעון, תהיה לכך השפעה על זכאים למזונות. המשמעות היא, שסכום המזונות עשוי לפחות או להיוותר על כנו על מנת לאזן בין הזכאים למזונות לבין זכויות הנושים להיפרע מחובם, כאשר סכום הקצבת המזונות נקבע בהתאם לסכום המינימלי הדרוש לצורכי הזכאים למחייתם בצורה מכובדת וללא הוצאות מופרזות (עודד מאור ואסף דגני, עמ' 208-211, בדגש על עמ' 211, עמ' 16-17 בהתייחס לסעיף 128 לפקודה). לדעת המחברים בספרם הנ"ל, הסכום שיפסק לבקשת הנאמן ניתן לשינוי בהינתן נסיבות או גילויים חדשים (עודד מאוד ואסף דגני, עמ' 212).

  9. לסיכום, ראו גם בע"מ 2255/19 פלוני נ' פלונית (23.2.20)(פורסם בנבו), עמ' 19:

    "בדומה ללשונו של סעיף 128 לפקודה, גם סעיף 179 לחוק חדלות פירעון מחייב כי המבקש הקצבת מזונות יקדים ויצטייד בפסק דין מזונות של הערכאה המוסמכת, ובכך משמיענו כי הסמכות לקבוע את סכום המזונות ולהפחיתו נתונה רק לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הדתי הרלוונטי. בדברי ההסבר לסעיף 179 האמור נכתב כדלקמן: "מוצע לקבוע הוראות לעניין תשלום חוב מזונות שפסק בית משפט או בית דין מוסמך אחר, שמועד פירעונו חל לאחר מתן צו לפתיחת הליכים. תשלומי המזונות... צריכים להימשך במהלך הליכי חדלות הפירעון, זאת מאחר שמחייתם של מקבלי המזונות תלויה בתשלום המזונות. ואולם כאשר היחיד החייב במזונות חדל פירעון, ייתכן שיש מקום לשינוי גובה התשלום, זאת מאחר שתשלום המזונות במצב זה אינו בא על חשבון רווחתו של משלם המזונות בלבד אלא גם על חשבון פירעון חובות היחיד לנושיו, עובדה שלא בהכרח נלקחה בחשבון בשלב קביעת המזונות בידי הערכאה המוסמכת...".  

  10. לאחר שנתתי דעתי לאמור בבקשת הנאמנת, לתגובת הזכאית למזונות והיחיד, להכנסות הנטענות של היחיד והזכאית למזונות, לחובותיו של היחיד כלפי נושיו ולצו התשלומים העיתי שהושת עליו, בשים לב לצרכיהם של הקטינים כפי שפורטו בתגובת הזכאית למזונות- אני קוצבת את מזונות ילדיו הקטינים של היחיד לסך של 3,200 ש"ח לחודש, כפי שנקבע בהחלטת בית המשפט לענייני משפחה באשר לקציבת דמי המזונות.

  11. בכל ההבנה למצבו של היחיד המתפרנס בימים אלה מדמי אבטלה, הרי שצרכיהם של הקטינים אינם משתנים והפחתת דמי המזונות לסך חודשי של 2,000 ₪ ולו באופן זמני, משמעותה כי כל אחד מהקטינים יקבל דמי מזונות חודשיים בסך של כ 666 ₪ בלבד. המדובר בסכום נמוך ביותר שאינו עונה לצרכי הקטינים ואף נמוך מסכום קציבת דמי המזונות המינימליים לקטין, עפ"י נהלי הממונה ,לפיהם אין לקצוב דמי מזונות בסך של פחות מ1,500 ₪ לקטין (במשפחה של עד ארבעה ילדים). כאן המקום לציין כי דמי המזונות המקוריים ע"ס 3,200 ₪ לחודש עבור שלושת הילדים, נקבע על הצד הנמוך ולכן איני סבורה כי יש מקום להפחיתם, גם לא באופן זמני כאמור.

  12. נוסף לכך, הנאמנת ציינה מחדלי היחיד בהליך, בהם אי הגשת דו"חות חודשיים ואי המצאת ממסכים נדרשים. מחדלים אלה אינם תלויים בהכנסת היחיד ואין כל סיבה כי יצבור מחדלים אלה, וודאי נוכח העובדה כי זהו הליך שני בעניינו ולאחר שהליך קודם בוטל בשל מחדליו. בהקשר זה, היחיד עצמו טען לצבירת חוב פיגורים בהליך, גם למחדל זה אין כל הצדקה בשים לב לסכום צו התשלומים המינימלי שהושת עליו ולהכנסתו החודשית משכר עבודה או מאבטלה. על היחיד לפעול לסילוק כלל מחדליו בתוך 30 יום מהיום.

  13. כאן המקום להוסיף ולציין כי היחיד טען שהזכאית למזונות פנתה לקבלת דמי מזונות הילדים מהמוסד לביטוח לאומי. הדבר אסור בהליך שכן על היחיד לעמוד בתשלומי דמי המזונות ולא לצבור חובות חדשים בחסות ההליך. ככל שהמוסד לביטוח לאומי משלם דמי המזונות, עליו לחדול מכך.

  14. שימת לב היחיד כי אי עמידה בתשלום דמי המזונות השוטפים פירושה צבירת חובות בהליך ועשויה להוביל לביטול ההליך כנגדו.

     

    ניתנה היום, י"ב טבת תשפ"ד, 24 דצמבר 2023, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ