אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> זכויות הירושה של צאצא מאומץ לעומת אלו של ילד טבעי

זכויות הירושה של צאצא מאומץ לעומת אלו של ילד טבעי

תאריך פרסום : 03/06/2008 | גרסת הדפסה

ע"א
בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו
2162-02
01/06/2008
בפני השופט:
1. שנלר
2. ורדי
3. לבהר שרון


- נגד -
התובע:
פלונית
עו"ד בן דוד איתן
הנתבע:
1. מדינת ישראל - משרד העבודה והרווחה
2. (השירות למען הילד)
3. היועץ המשפטי לממשלה
4. (האפוטרופוס הכללי)

עו"ד לרון
פסק-דין

השופטת רות לבהר שרון

ניתן בזה איסור פרסום לגבי שמה של המערערת או כל פרט מזהה לגביה.

פתח  דבר

בפנינו ערעור של ק' (להלן: "המערערת") וערעור מטעם המדינה- משרד העבודה והרווחה (השירות למען הילד) (להלן:" השירות למען הילד" או " המשיבה 1"), על פס"ד של ביהמ"ש השלום בת"א ת.א. 23830/02, שניתן ע"י כב' השופטת דניה קרת-מאיר ביום 30.4.02, לפיו נדחתה תביעתה של המערערת נגד המשיב 2, האפוטרופוס הכללי (להלן:" האפוטרופוס הכללי" או " המשיב 2") ואילו נגד המשיבה 1, השירות למען הילד  - התקבלה התביעה בחלקה באופן שהמערערת זכתה במחצית סכום תביעתה.

העובדות

1.         המערערת, ילידת 24.8.76, ואחותה ילידת 1974 (להלן: " האחות") אומצו מיד לאחר לידתן על ידי 2 משפחות שונות.

2.         אימן הביולוגית של שתי האחיות, גב' לינתי (בת שבע) ימיני ז"ל, נפטרה בשנת 1993, כשהיא רווקה (להלן:" המנוחה").  לאחר פטירתה הגיש גיסה (להלן: "הזוכה") בקשה לצו קיום צוואת שכיב מרע לפיה הורישה לו המנוחה, לטענתו, את עיזבונה.

3.         האפוטרופוס הכללי, המשיב 1, התערב בהליכים ודרש מהזוכה להגיש תצהירים לאימות פרטים אודות קרובי משפחתה של המנוחה. מהתצהירים של הזוכה ושל אם המנוחה, הגב' שמעה ימיני, שהוגשו לביהמ"ש, הסתבר כי המנוחה ילדה, כ- 20 שנה קודם לכן, בת יחידה שנמסרה לאימוץ. מברור שנערך אותרה אחות המערערת בלבד, וכך ניתן, ביום 6.11.97, צו ירושה לפיו הוכרזה האחות כיורשת היחידה של המנוחה, וכל כספי העיזבון נמסרו לה באמצעות בא כוחה, עו"ד רביב, למעט סכום של 125,000 ש"ח שנמסר לזוכה.

4.         בחודש מרץ 1998 פתחה המערערת בהליך לפתיחת תיק האימוץ שלה על מנת לברר את זהותה של אמה הביולוגית. בעקבות בקשתה, זומנה המערערת לפגישה שהתקיימה ביום 1.7.98 עם הגב' אביטל, פקידת הסעד עפ"י חוק אימוץ ילדים תשמ"א- 1981 (להלן:" חוק האימוץ"), מטעם השירות למען הילד. בפגישה זו נודע למערערת, לראשונה, כי אמה הביולוגית נפטרה בשנת 1993, וכי יש לה אחות מבוגרת ממנה בשנתיים.

5.         המערערת נפגשה פעם נוספת עם אביטל כדי לברר פרטים נוספים על משפחתה. בפגישה זו, שהתקיימה ביום 29.7.98, נודע לה כי לאחר מות אמה הביולוגית קיבלה אחותה את כל כספי העיזבון. למערערת הוסבר כי הדבר אירע בשל "טעות שקרתה ברישומי השרות", טעות שנגרמה כיוון שתיק האימוץ של אחת האחיות התנהל ביפו, ואילו תיק האימוץ השני התנהל בחיפה.

6          ביום 13.9.98 פנתה המערערת בבקשה לתיקון צו הירושה כדי שייקבע ששתי האחיות יורשות את העיזבון בחלקים שווים, וביום 15.11.98 ניתן צו ירושה מתוקן כמבוקש.

טענות הצדדים בבית משפט קמא

7.         התובעת תבעה את המשיבים 1 ו-2 וכן את משרד המשפטים- הרשם הממונה על רישום מאומצים. התובעת טענה כי כל אחד מהנתבעים אחראי ברשלנותו לנזק שנגרם לה בשל העובדה שהם לא נקטו באמצעי זהירות סבירים במסירת פרטים על האימוץ, בעת הוצאת צו הירושה, וכן הפרו חובה חקוקה עפ"י חוק אימוץ ילדים - התש"ן - 1960 (שהיה אז בתוקף) בכך שלא שמרו כראוי את המידע בנוגע להיות המערערת בתה הביולוגית של המנוחה. הנזק שנגרם למערערת, לטענתה, הוא מחצית מסכום העיזבון בסך 1,201,000 ש"ח אשר הועבר במלואו לאחותה.

8.         הנתבעים טענו בכתב הגנתם כי אין לתביעה יסוד שכן לא היתה מוטלת עליהם כל חובה עפ"י דין לאתר את המערערת במסגרת הליכי הוצאת צו הירושה.

האפוטרופוס הכללי טען כי מילא אחר כל דרישות ביהמ"ש, ופנה לשירות למען הילד בניסיון לאשש את התצהירים מהם עלה כי למנוחה היתה בת אחת שנמסרה לאימוץ, ואכן, כך אותרה האחות. לטענת האפוטרופוס הכללי, פרטים אלו היו מספקים לחלוטין ולא היה כל מקום להתערב מעבר לכך בהליך, ולכן אין למערערת כל עילה או יריבות כלפי האפוטרופוס הכללי.

9.         עוד טענו הנתבעים כי על השירות למען הילד לא חלה כל חובה לנהל רישומים לגבי ילדים מאומצים, וכל הרישומים המתנהלים נעשים רק לצורך רישום פנימי כמי שממונה על הליכי אימוץ מכח חוק אימוץ ילדים. השירות למען הילד טען כי בשירות נוהלה כרטסת בה המנוחה הופיעה תחת שם שונה מהשם שהופיע בתיק העיזבון.

10.       הנתבעים טענו, בין השאר, כי התביעה הוגשה בחוסר תום לב שהרי מהרגע שניתן צו ירושה מתוקן, זכאית היתה המערערת לתבוע את מחצית העיזבון מאחותה, אך במקום לעשות כן בחרה לנהל הליכים נגד הנתבעים בלבד.

פסה"ד של ביהמ"ש קמא

11.       בימ"ש קמא דחה את התביעה נגד האפוטרופוס הכללי וקבע כי אין להטיל עליו חובת זהירות מושגית כלפי כלל ציבור המאומצים, וכן קבע כי לא מוטלת עליו חובה לפנות לפנקס האימוצים בכל מקרה בו מוגשת בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה, על מנת לבדוק אם קיימים יורשים פוטנציאלים נוספים.  יחד עם זאת, כאשר מובאת לידיעתו של האפוטרופוס הכללי טענה בדבר צאצא מאומץ, עליו להפעיל את שיקול הדעת שהוקנה לו, ולהצטרף להליך על מנת ליידע את ביהמ"ש על הטענה בדבר קיומו של צאצא כזה. כך נהג האפוטרופוס הכללי במקרה זה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ