אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> התקבל חלקית ערעור עובד תושב ישראל מכח הסכם שנחתם בישראל המחיל על הצדדים את הדין הקפריסאי

התקבל חלקית ערעור עובד תושב ישראל מכח הסכם שנחתם בישראל המחיל על הצדדים את הדין הקפריסאי

תאריך פרסום : 23/01/2011 | גרסת הדפסה

ע"ע
בית דין ארצי לעבודה
418-06
17/01/2011
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר
2. עמירם רבינוביץ
3. יגאל פליטמן


- נגד -
התובע:
חיים נחושתן
עו"ד חיים ברנזון
עו"ד תומר הדס
הנתבע:
1. קלאסיקה אינטרנשיונל בע"מ
2. ג'וליו חסן
3. Classica Overseas (Cyprus) LTD

עו"ד אשר חלד
עו"ד מיכל לבנון - פורת
פסק-דין

השופט יגאל פליטמן

1.         המערער שבפנינו, חיים נחושתן (להלן - מר נחושתן) תושב ישראל, עבד באפריקה, במדינות סומליה, קניה ורואנדה, על פי הוראות משיב 2, תושב ישראל, בעיקר עבור חברה ישראלית, היא משיבה 1. זאת מכוח הסכם העסקה אשר נכרת בישראל, בין המערער למשיבה 3 המחיל על הצדדים להסכם את הדין הקפריסאי וקובע את סומליה כמקום השיפוט במקרה של התדיינות ביניהם. את משכורתו קיבל המערער מחברה פנמית לחשבונו בבנק בשוויץ. בתיק רחב היקף זה, חובק מדינות, החריג בהיקפו, מורכבותו ובסכומים הנתבעים בו, השאלה המרכזית העומדת בפנינו הינה - מהו הדין החל על הצדדים לחוזה העבודה?

הנפשות הפועלות

2.       בטרם נפרט המסכת העובדתית, נציין את הגורמים המעורבים בתיק, נוכח ריבויים וכפי העולה מההליך בבית הדין האזורי:

א.      חברת קלאסיקה אינטרנשיונל בע"מ - המשיבה 1 (להלן - קלאסיקה), חברה ישראלית, אשר בעלי השליטה שלה הם משיב 2, מר ג'וליו חסן (להלן - מר חסן) ורעייתו, גב' יסמין חסן. קלאסיקה פועלת בישראל ובמקביל בחו"ל. למר חסן מעורבות, בצורות שונות, בחברות נוספות, בארץ ובחו"ל, שבחלקן הגדול מופיע השם "קלאסיקה".

ב.       מר רפאל נחושתן - אחיו של המערער (להלן - מר רפי נחושתן או רפי), עבד בקלאסיקה כעוזר מנכ"ל. בתיווכו של רפי נחושתן, נוצר הקשר בין המערער למר חסן.

ג.       חברת Classica Overseas (Cyprus) LTD - משיבה 3 (להלן - COC). חברה שנתאגדה בקפריסין. כתובת החברה הינה כתובת משרדו של עורך הדין אשר רשם אותה. זהות בעלי המניות והדירקטורים בחברה זו אינה ברורה. מר חסן נתן תשובות מתחמקות, בעדותו בבית הדין האזורי, בעניין זה. בבית הדין האזורי לא הובאו ראיות על פעילות עצמאית אחרת של COC מעבר לפעילות בסומליה בה עבד המערער ולא הובאו ראיות על קיומו של חשבון בנק בקפריסין, כפי שנטען על ידי מר חסן.

ד.       חברת Classica Overseas (Rwanda) SARL - חברה בשליטה מלאה של מר חסן ואשתו (להלן - COR). הוקמה ב-1993 עם מעבר הפעילות לרואנדה. חברה זו ביצעה את הפעילות ברואנדה, בה הועסק המערער משלהי שנת 1995.

ה.      חברת Landry Corporation - חברה פנמית שהייתה מעורבת בהעסקת המערער (להלן - לנדרי), המשמשת, אליבא תצהירו של מר חסן בבית הדין האזורי, כסוכנת רכישות של קלאסיקה. חברה זו בצעה את תשלום שכרו של מר נחושתן בדרך כלל על ידי העברה לחשבון הבנק שלו בשוויץ.

3.     המסכת העובדתית

א.            מר חסן הציע למר נחושתן לעבוד באפריקה, הן לאור ניסיונו הקודם של המערער, עבודתו בליבריה מטעם הקונצרן של מרדכי יונה, והן לאור המלצותיו של אחיו רפי. בחודש מאי 1993 חתמו המערער ומר חסן על הסכם עבודה (להלן - חוזה העבודה) כאשר הצדדים להסכם העבודה הם המערער מצד אחד וחברת COC מצד שני. בהסכם העבודה נקבע, בין היתר, כי הדין שיחול על הצדדים הוא הדין הקפריסאי. לטענת המערער מדובר היה בהסכם למראית עין, פיקטיבי, אשר נוצר לצרכים זרים שאינם קשורים ליחסי העבודה האמיתיים, ובכלל זה על מנת לאפשר לקלאסיקה להציג הכנסות נמוכות בישראל לצורכי מס. רפי נחושתן טען בעדותו, בבית הדין האזורי, כי המערער הוצג כעובד COC מתוך רצון שלא לשלם מס על הפעילות בסומליה.

ב.            המערער עבר ממדינה למדינה על פי הוראות מר חסן. בשנים 1993 עד 1995 עבד מר נחושתן בסומליה, ולאחר מכן עבד תקופה קצרה בקניה. החל משלהי שנת 1995 הפך המערער לעובד חברת COR ברואנדה. המשיבים טענו כי המערער "הושאל" על ידי חברת COC לעבודה בחברת COR.

ג.             מר נחושתן היה חותם על הצעות למכרזים וחוזים לא רק בשם COC או COR, אלא בשם כל גורם עסקי אחר, לרבות קלאסיקה, על פי הוראות מר חסן. המערער הציג עצמו כבעל תפקיד בחברות שונות. למערער היה כרטיס ביקור של חברת קלאסיקה, בו תואר כ - Managing Director, Africa.

ד.            הפעילות בסומליה ורואנדה הייתה מבוססת על איתור הזדמנויות עסקיות, דוגמת צורך של גורם שלטוני או בינלאומי בסחורה או קיומו של מכרז, והפיכתן לעסקאות. ההחלטה, בדבר זהות הגורם העסקי שיבצע את העסקה, התקבלה על ידי מר חסן בלבד. לעיתים נעשה שימוש בשם הקבוצה - קלאסיקה - ורק עם חתימת החוזה הייתה נקבעת זהות הגורם העסקי שיבצע את העסקה.

ה.            עובדי קלאסיקה היו מעורבים בפעילות באפריקה בדרכים שונות. רפי נחושתן טיפל באספקת סחורות ובנושאים שונים. הגב' איבנברג מקלאסיקה ניהלה את החשבונות בנוגע לתשלום שכר עובדים שונים באפריקה ובכללם המערער. חברת קלאסיקה היתה פעילה באפריקה.

ו.             בתקופה מסוימת המכירות ברואנדה נעשו בעיקר על ידי קלאסיקה, מאחר ו -COR לא יכלה לגשת למכרזים ברואנדה וכל הרווחים מרואנדה נשאבו לקלאסיקה. איתור מועמדים לעבודה באפריקה נערך על ידי קלאסיקה ועובדיה. קלאסיקה פרסמה מודעות בעיתונים, כאשר COC חויבה בספרי החשבונות בעלות מודעות. רפי נחושתן ומר חסן היו מראיינים את המועמדים לעבודה ורפי היה מתייעץ עם המערער בנוגע לקליטת העובדים. הליך הראיון והחתימה על חוזה ההעסקה נעשה על ידי מר חסן במשרדי קלאסיקה. כל העובדים הישראליים באפריקה הוגדרו כעובדי COC  או כעובדי COR.

ז.             על פי הסכם העבודה, היה המערער זכאי למשכורת בסיס + עמלות. בשנת 1998 שונה ההסכם בנוגע למשכורת הבסיס ולשיעור העמלות. היחסים בין רפי, אחיו של המערער, לבין מר חסן עלו על שרטון בראשית שנת 1999, כאשר לטענת מר רפי נחושתן, מר חסן הפר הבטחה למתן שותפות בקלאסיקה. במקביל להליך בבית הדין האזורי התנהל הליך משפטי בין רפי לבין קלאסיקה ומר חסן.

ח.            המערער והעובדים הישראליים קיבלו את שכרם על ידי חברת לנדרי. חברת לנדרי ביצעה את תשלום שכרו של המערער בדרך כלל על ידי העברה לחשבון הבנק של המערער בשוויץ. מר חסן טען, בעדותו בבית הדין האזורי, כי חברת COC השיבה ללנדרי את הכספים ששילמה למערער, אולם לא הובאו ראיות לכך. בבית הדין האזורי לא הוצגו ראיות לפעילות אחרת של לנדרי.

ט.            משא ומתן על שכר ויתר תנאי עבודת המערער נוהל בין המערער למר חסן, מעת לעת. מר חסן היה הגורם שקבע את השכר ותנאי העבודה של העובדים.

י.             ממשכורתו של המערער לא נוכה מס הכנסה ותשלומי חובה אחרים החלים על העובדים המועסקים בישראל בקלאסיקה. המערער עשה שימוש ביתרון זה, עת הציג עצמו בפני רשויות המס בתקופה הרלוונטית להליך כ"קצין משוחרר המסתובב באפריקה" ולא כעובד ישראלי של חברת קלאסיקה הישראלית.

יא.           תנאי עבודתם של העובדים באפריקה היו שונים מתנאי עבודתם של עובדי קלאסיקה בישראל. משכורתם שולמה "נטו", כאשר על פי המוסכם - משכורת הנטו הייתה העלות הכוללת של העסקתם. לעומת זאת משכורתם של העובדים הישראליים שולמה "ברוטו", תוך ניכוי הניכויים המתחייבים על פי החוק. הזכאות לימי חופשה של העובדים באפריקה הייתה שונה מהזכאות של העובדים בישראל. לעובדים הישראליים באפריקה לא שולמו פיצויי פיטורים עם סיום עבודתם.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ