צפון (מחוזי)
בית הדין הצבאי המחוזי מחוז שיפוטי צפון
|
322-17
28/12/2017
|
בפני השופטת:
אל"ם טלי פריד- אב"ד
|
- נגד - |
התובע:
התובע הצבאי ע"י ב"כ סגן רותם אלבז
|
הנתבע:
ח/*** טוראי א' א' עו"ד עובדיה אבוש
|
הכרעת דין |
על פי הודאתו, מורשע הנאשם בעבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו - 1955, על כי נעדר מיחידתו מרכז תחמושת **** , מיום 15/05/2014 ועד יום 01/09/2017 , בסך הכל 1206 ימים, בהתאם לכתב האישום ולפרטים הנוספים.
ניתנה היום, 12/12/2017, והודעה בפומבי ובמעמד הצדדים.
________
נשיאה
גזר דין
מסגרת הליך וטיעוני הצדדים
- ביום 12.12.2017 הורשע הנאשם, טור' א' א', על-פי הודאתו בהיעדרות בלתי מורשית מן השירות שמשכה 1206 ימים, ראשיתה ביום 15.5.2014 אחריתה ביום 1.9.2017. ההיעדרות הסתיימה במעצרו.
- הנאשם גויס לצה"ל בחודש אוקטובר 2012 ושובץ כמגן מתקנים במרכז תחמושת. ההיעדרות שבכתב האישום היא הרביעית במספר. לה קדמו היעדרויות קודמות מן השירות הצבאי שעליהן נתן את הדין הן בהליכים משמעתיים הן בפני בית הדין הצבאי.
- בדיון מיום 12.12.2017 הוגשו ראיות לעונש והתביעה השמיעה סיכומיה. ההגנה עתרה לדחות את מועד הסיכומים מטעמה על מנת שהנאשם יוכל להיבדק על ידי פסיכיאטר שיקבע את כשירותו להמשך שירות צבאי ובמידת הצורך יובא בפני ועדת התאמה לשירות. ביום 14.12.2017 ניתנה חוות הדעת של הפסיכאטר הצבאי ד"ר ליאוניד פינטוב שבה הומלץ על התאמת פרופיל 21 ושחרור מן השירות הצבאי. בדיון היום הוגשה חווה"ד בהסכמה וסומנה ס/6. התובעת הוסיפה על סיכומיה מן הדיון הקודם והגנה סיכמה אף היא.
- התביעה הדגישה בטיעוניה מספר היבטי חומרה בולטים, ובכללם: העובדה כי לחובת הנאשם מספר היעדרויות קודמות מן השירות שבעטין תלויים ועומדים לחובתו עונשים בני הפעלה. נטען כי נסיבות ההיעדרות נעוצות בחוסר שביעות רצון מהתפקיד הצבאי שאותו מילא וכי נסיבותיו האישיות אינן חריגות. אף אשר למצב הנפשי, חרף התאמת פרופיל 21 בעניינו, נטען כי אין בטעם זה כדי להשליך באופן מהותי על רמת הענישה הראויה וזאת ביחוד כאשר בחוות הדעת הפסיכאטרית צוין כי הנאשם אינו עומד בקריטריונים של הפרעה פוסט-טראומטית. התביעה עתרה לעונש ממושך בן מספר ודשים תוך הפעלת עונשי המאסר והמחבוש התלויים ועומדים לחובתו במצטבר.
- הסנגור עמד על האבחנה שבין הסיבות שהובילו להיעדרותו הקודמת של הנאשם מן השירות, להבדיל מן ההיעדרות הנוכחית, כשברקעה מצבו הבריאותי של הנאשם שהוביל להידרדרות נפשית ולאובדן אמון ברשויות הצבא. הודגשו מצבם הבריאותי הקשה של אבי הנאשם ושל אחיו שהשליך על מצב המשפחה כולה, אף במישור הכלכלי. עוד עמד הסנגור על חוות הדעת הפסיכיאטרית והטעמים לקביעת פרופיל אי התאמה לשירות ביחס לנאשם, כך שעתירת ההגנה היא להסתפק בימי מעצרו של הנאשם (ארבעה חודשים).
בחינת הדברים
- במקרה שלפניי ניצבות, מן העבר האחד, נסיבות חומרה הכרוכות במשך ההיעדרות הארוך מיחידה סדירה והעובדה שהיעדרות זו מתווספת לשלוש היעדרויות קודמות מן השירות שבגינן, כאמור, יש עונש מאסר מותנה בר הפעלה (בן שישים ימים בגין ההיעדרות בת 104 ימים) ועונש מחבוש מותנה בר הפעלה (בן שבעה ימים). מן העבר האחר, ניצב נאשם שמצבו הנפשי אינו קל, הותאם לו פרופיל בלתי כשיר להמשך שירות צבאי וזאת על רקע מסכת חיים מורכבת ונסיבות משפחתיות קשות הנעוצות, בעיקר, במצבם הבריאותי של בני הבית. עקרון הענישה האינדיווידואלית מנחה לבחון כל מקרה בחינה זהירה ומיוחדת ההולמת את נסיבות המעשה ואת נסיבותיו של העושה (ע"פ 7006/14 תורג'מן נ' מדינת ישראל, בפס' י"ט (טרם פורסם, 23.3.2015)).
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת