תמ"ש
בית משפט לעניני משפחה טבריה
|
15754-12-09
20/01/2012
|
בפני השופט:
אסף זגורי
|
- נגד - |
התובע:
מ.ת. עו"ד רחל סרור
|
הנתבע:
א.ר. עו"ד יעל ספיריה
|
פסק-דין |
האם בן זוג לשעבר אשר השקיע בהשבחת בית בת הזוג זכאי להחזר השקעתו או לשווי ההשבחה שנגרם בגין ההשקעה?
א.
הרקע העובדתי הרלבנטי:
1. התובע והנתבעת הינם יהודים אשר קיימו חיי זוגיות זו עם זה בין השנים 1999-2009, ללא שמצאו לנכון למסדה בחופה וקידושין. כתוצאה מיחסים אלה נולד לצדדים בן משותף ושמו *** והוא בגיל 11 שנים וחצי כיום.
2. את חייהם המשותפים העבירו הצדדים תחת קורת גג אחת בביתה של הנתבעת בנחלה במושב *** שברמת הגולן (להלן : "
הבית" ו/או "
הדירה"). הבית הינו כאמור בית מגורים צמוד קרקע שנבנה בשנות התשעים של המאה הקודמת ובמקור הכיל 3 חדרים. הבית בנוי על חלקה א' של נחלה חקלאית שזכויות השימוש בה נתונות לנתבעת באופן בלעדי. עוד יצויין, כי הנתבעת התגוררה בבית עוד לפני היכרותה עם התובע וזאת במסגרת חייה המשותפים עם בעלה הקודם. זה האחרון ויתר על זכויותיו בנחלה לטובתה במסגרת הסכם גירושין.
3. הבית מורכב משתי קומות: קומת הקרקע היא קומת המגורים והקומה העליונה אשר בעת היכרות הצדדים לא הייתה שמישה למגורים ולמעשה מדובר היה "במעטפת".
4. בעת שהרתה הנתבעת, קרי בשנת 2000, החליטו בעלי הדין לשפץ את הבית ולהשמיש הקומה השנייה למגורים (כאשר הצדדים חלוקים בשאלת מיהות יוזם השיפוץ).
5. יש לציין, כי באותה עת ועד לשנת 2006 התגוררה עם הצדדים גם בתה של הנתבעת מנישואיה הקודמים.
6. על הבית רובצת הלוואת משכנתא שנטלו הנתבעת ובעלה לשעבר והיא שולמה ומשולמת מחשבון הבנק של הנתבעת, מדי חודש בחודשו.
7. לאחר פרידת הצדדים הגיש התובע תביעתו זו כנגד הנתבעת ובה עתר לפסק דין הצהרתי שיורה על שיתוף רכושי בין הצדדים, לפיו כל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים הינו משותף ודינו חלוקה שוויונית בין הצדדים וכן עתר לפסק דין כספי, בגדרו יקבל מחצית ההשקעה בבית (סעיף 26 לכתב התביעה).
ב.
הפלוגתאות ועמדת הצדדים:
8. הצדדים חלוקים בחמישה נושאים:
8.1.
האם התקיימה בין הצדדים חזקת השיתוף?
א. התובע טוען, כי הצדדים חיו תחת קורת גג אחת, קיימו משק בית משותף לכל דבר ועניין וכי אף הנתבעת טענה במסגרת הליך של צו הגנה כי הם היו ידועים בציבור. עוד טוען התובע כי התקיימה בין הצדדים כוונת שיתוף כללית במסגרתה התובע השקיע כספים ומאמץ בשיפוץ הבית, זן את הקטין, השתתף בתשלומי המשכנתא ועל כן יש לקבוע כי מתקיימת חזקת שיתוף בנכסים בין הצדדים החלה על כל הזכויות, הכספים והנכסים שנצברו במהלך החיים המשותפים.
ב. הנתבעת טוענת, כי הצדדים לא נישאו, לא ניהלו חשבון בנק משותף, כי התובע חי רוב הזמן על חשבון הנתבעת ולפיכך אין מדובר במקרה שבו הוכחה כוונת שיתוף בנכסים וזכויות בין הצדדים.
8.2.
האם התקיים שיתוף בין הצדדים ביחס לזכויות כספיות, ביטוחיות ופנסיוניות?
א. התובע טוען, כי התקיימה חזקת שיתוף כללית ביחס לכל נכסי וזכויות הצדדים וכפי שהוא תובע מחצית הזכויות של הנתבעת אשר נצברו במהלך היחסים המשותפים, כך הציע לחלוק בזכויותיו שלו.
ב. הנתבעת טוענת, כי לא התקיים שיתוף כלכלי או רכושי בין הצדדים וכי על כל צד להישאר עם זכויותיו ללא איזון ביניהן.
8.3.
מה היה גובה ההשקעה של התובע בבית?
א. התובע טוען, כי השקיע כ-300,000 ש"ח בשיפוץ ביתה של הנתבעת, כאשר רוב הכספים הושקעו בשיפוץ והשמשה של הקומה השנייה בבית למגורים. התובע טוען, כי טענתו לעניין גובה ההשקעה אוששה בעדותו, מסמך שהוצג מטעם קרוב משפחתו בשם ר. ובאמצעות חוות דעתו של השמאי שמונה על ידי בית המשפט.