אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> המינהל אינו רשאי לבטל רשיון מכללא להחזיק במקרקעין מכוח דיני ההשתק והשיהוי

המינהל אינו רשאי לבטל רשיון מכללא להחזיק במקרקעין מכוח דיני ההשתק והשיהוי

תאריך פרסום : 01/03/2007 | גרסת הדפסה

א
בית משפט השלום ירושלים
14645-01
28/02/2007
בפני השופט:
אביב מלכה

- נגד -
התובע:
מנהל מקרקעי ישראל
הנתבע:
חפצדי מנשה
פסק-דין

1.         על פי פסק הדין של בית המשפט המחוזי (ע"א 6137/06) נותרו לדיון בפני שתי טענות הגנה של הנתבע והן טענות ההשתק והשיהוי.

את העובדות פירטתי בפסק הדין הקודם (מיום 31.01.05) וכך כתבתי שם:

"במקרה דנן נראה שאין מחלוקת כי הנתבע נהג במקרקעין מנהג בעלים לכל דבר ועניין (ראה סעיף 8 לסיכומי התובע). הנתבע עשה זאת בגלוי ובריש גלי. הנתבע בנה, סלל, נטע, הגיש בקשות לרשויות, פתח בהליכים משפטיים ופעל כבעלים לכל דבר ועניין.

מדובר בתקופה ארוכה ביותר של עשרות שנים (ראה נספח ד' לכתב ההגנה, שם מאשרת עיריית ירושלים כי המבנה קיים 25 שנים. כמו כן ראה התמונות אשר צירף הנתבע ביום 28.9.04, עליהם לא הגיב התובע למרות החלטתי מיום 12.01.04)".

דומני כי אין מחלוקת על עובדות אלה. התובע עצמו מאשר כי הנתבע מחזיק במקרקעין מאז שנת 1968 (סעיף 13 לסיכומיו ביחד עם סעיף 9).

על בסיס עובדות אלה אני נדרשת לדון במחלוקות.

טענת הרישיון או הרשות:

2.         טענות הנתבע של השתק ושיהוי אינן עומדות בפני עצמן. לא ההשתק ולא השיהוי יכולים ליצור איזה שהיא זכות מכל סוג שהוא. צריך שיהיה מצב כל שהוא קודם, אשר ההשתק או השיהוי יוצרים סיטואציה אשר מונעת את האפשרות לשנות את המצב הזה.

השאלה הראשונית היא, על כן, מה המצב עליו מנסה הנתבע להגן בטענות השיהוי וההשתק.

את המצב העובדתי בשטח תיארתי לעיל ועתה המקום להסיק ממנו את התוצאות המשפטיות.

בטרם אכנס ואדון בתוצאות אלה אסלק מן הדרך טענה של התובע כאילו טענת הרישיון או הרשות אשר הועלתה על ידי הנתבע, מהווה שינוי חזית (סעיף 47 לסיכומים). כפי שהבהרתי, טענות מסוג של השתק, שיהוי וכד' טומנות בחובן ונשענות על טענה או הנחה כי קיים מצב משפטי נתון, זכויות כל שהן, אשר ניתן להגן עליהן באמצעות הטענות של השתק ושיהוי.

לפיכך, פירוט טענות ההשתק והשיהוי, ממילא מחייב התייחסות לאותו מצב משפטי קודם ואין מדובר בשינוי חזית.

3.         ידוע הוא כי ה"רשות" במקרקעין היא יציר הנוהג והפסיקה והיא איננה מופיעה כזכות מוכרת ב חוק המקרקעין תשכ"ט - 1989 (להלן: חוק המקרקעין). חוק המקרקעין מכיר בחמש זכויות לפי רשימה: הבעלות, שכירות, משכנתא, זיקת הנאה וזכות קדימה. חוק המקרקעין גם קובע כי מלבד זכויות אלה, המוכרות בחוק, אין זכויות אחרות במקרקעין (סעיף 161 לחוק המקרקעין). למרות זאת, במשך השנים, הכירה הפסיקה במעמדו של "בעל רשות" להחזיק במקרקעין, כ"יבוא" מן המשפט המקובל האנגלי.

די אם נזכור את החוזים אשר עליהם חותמות הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית, עם התושבים החקלאיים ברחבי המדינה. רובם ככולם של חוזים אלה מכונים בשם "חוזה בר-רשות" המקנים לחקלאי את הזכות להחזיק ולעבד את הנחלה שהוקצתה לו.

חוזים אלה תואמים את חוק המועמדים להתיישבות חקלאית תשי"ג - 1953 המאפשר, לפי ההוראות הקבועות בו, פינויים של אותם חקלאים "בני רשות".

מעמד זה של החקלאים בא לידי ביטוי גם בהגדרת "בעל משק" בתקנות האגודות השיתופיות (חברות) תשל"ג - 12973.

המסקנה היא, על כן, כי מעמד ה"רשות" או ה"רישיון" כזכות או מעין זכות במקרקעין, הוא מעמד מבוסס היטב בדין.

4.         ישנם מקרים בהם הרישיון ניתן בדרך של התקשרות חוזית, כפי שהזכרתי לעיל כדוגמא את המערכת של חוזי "בר רשות" להתיישבות החקלאית. ישנם גם מקרים בהם הרשות ניתנת בשתיקה או מכללא.

אין מחלוקת כי, במקרה דנן אין התקשרות חוזית בין הצדדים, לפיכך, יש לבחון אם ניתנה לנתבע רשות מכללא.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ