על פי הודאתו, מורשע הנאשם בעבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו - 1955, על כי נעדר מיחידתו, XXXX מיום 09/08/2012 ועד יום 29/10/2012, בסך הכל 82 ימים, בהתאם לכתב האישום ולפרטים הנוספים.
·
ניתנה היום,
26/11/12
,
י"ב כסלו תשע"ג
, והודעה בפומבי ובמעמד הצדדים.
________
שופט
גזר דין
הנאשם, טוראי א.ק, הורשע על פי הודאתו בעבירה של היעדר מן השירות שלא ברשות, על כי נעדר מיחידתו במשך 82 ימים, עד למעצרו.
שני הצדדים הציגו ראיותיהם לעניין עונשו של הנאשם, זה בכה וזה בכה.
התובע הצבאי המלומד במסגרת עתירתו לעונש הפנה למשך היעדרותו של הנאשם, לכך שבאה לידי סיום רק עם מעצרו, לכך שלנאשם הרשעות קודמות בדין משמעתי לרבות בגין היעדרויות מן השירות, ותוך שעמד על כך שהנאשם ביצע היעדרויות מן השירות כדי להשיג תנאי שירות שיהיו לרוחו. בכלל נסיבות אלה סברה התביעה הצבאית כי יש להטיל על הנאשם עונש הולם ומרתיע, תוך שהפנתה לעניין זה לפסיקת בית הדין הצבאי לערעורים במסגרת ע/85/12.
הסנגור המלומד הפנה, לעומת זאת, במסגרת עתירתו לעונש, בעיקר לנסיבותיו האישיות - משפחתיות של הנאשם, לרבות במישור הנפשי ובמישור הכלכלי. לגישת ההגנה, אין מדובר במי שנעדר מן השירות הצבאי על מנת לכפות את רצונו על גורמי הצבא, אלא במי שנתקל בקושי בנוגע לתנאי שירותו, באשר לא אפשרו לו לסייע באופן ממשי למשפחתו, על רקע מצוקתה. כתמיכה לכך הפנה הסנגור לכלל המסמכים שהוגשו בנוגע למצבה של משפחת הנאשם, הן בהיבט הבריאותי והן בהיבט הכלכלי. בכלל נסיבות אלה עתרה ההגנה לכך שבית הדין יטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל שלא יעלה על משך מעצרו של הנאשם עד כה.
הנאשם גויס לצה"ל בחודש אוגוסט 2010. מדובר, אפוא, במי ששירת במשך כשנתיים עד לתחילת היעדרותו הנוכחית. לנאשם מספר נכבד של הרשעות בדין משמעתי, לרבות בשל היעדרויות קודמות מן השירות הצבאי, הגם שהיעדרויות אלה ארכו עד חמישה ימים לכל היותר. בביקור בית שנערך אצל הנאשם בסמוך לאחר תחילת היעדרותו, מסר הוא למבקר מטעם יחידתו כי יחזור למחרת היום ליחידתו, אך לא עשה כן. משפחתו של הנאשם, כך נלמד מן המסמכים שהוגשו ואף מעדות הנאשם בפני בית הדין, סובלת מקשיים כלכליים של ממש. הנאשם מתגורר עם אמו וסבו בדירה שכורה. סבתא רבתה של הנאשם, אשר אף היא התגוררה בבית המשפחה, נפטרה זמן קצר עובר למעצרו של הנאשם. אמו של הנאשם לוקה בבריאותה, ועל רקע זה, כך מסר הנאשם, היא אינה עובדת. הנאשם העיד, כי הוא מהווה עמוד תווך בפרנסת המשפחה, וכי הוא עובד בשתי עבודות לשם כך. עוד מסר הנאשם, כי במהלך היעדרותו אף נפגע, בשתי הזדמנויות שונות, בתאונת דרכים, במהלך עבודתו כשליח. מטופס דיווח היעדרות של יחידת הנאשם (ס/2) עולה, מתוך חוות דעת מש"קית הת"ש, כי מצבה הכלכלי של משפחת הנאשם אינו טוב, כי הנאשם עוזר בביתו מבחינה כלכלית, כי לעיתים יש מחסור במזון בבית המשפחה וכי הנאשם הגיש בקשה לתשמ"ש חריג אשר נשללה על רקע אי שיתוף פעולה מצידו. מחוות דעת מפקדו עלה, כי הנאשם ביצע את תפקידו, אך כי בתקופה האחרונה התגלו אצלו חוסר מוטיבציה ובעיות משמעת. כן עלה מ-ס/3, כי בסמוך לאחר מעצרו ביצע הנאשם ניסיון פגיעה עצמית במתקן הכליאה. בא כוחו של הנאשם מסר, כי עד היום מוחזק הנאשם ב"אגף", בשל חשש כי ייבצע ניסיונות אובדניים. פסיכיאטרית הבס"כ התרשמה מהיעדר פרוגנוזה טובה להמשך שירותו של הנאשם והיא המליצה כי יופנה לועדת התאמה לשירות (ס/4).
כאמור, הנאשם העיד בפני בית הדין. אציין, כי מצאתי את עדותו ישירה וכנה. הנאשם עצמו השיב במהלך חקירתו הנגדית, כי עבירות משמעת אותן ביצע בעבר ביחידתו, לרבות היעדרויות קודמות, היו על רקע רצונו להטיב את תנאי שירותו, על מנת שיוכל לסייע בבית משפחתו, וזאת לאחר, כך לדבריו, שניסיונות לקבל עזרה במסגרת הצבאית במישורים אחרים לא צלחו. הנאשם העיד אודות מצבה הכלכלי הדחוק עד מאוד של משפחתו וההכרח אותו חש לסייע למשפחה על רקע זה.
בהיעדרותו של הנאשם מן השירות הצבאי לתקופה ממושכת פגע הוא באופן ממשי בערך חברתי רב חשיבות, הנוגע לקיום חובת שירות ביטחון במצב הביטחוני בו מצויה מדינת ישראל. היעדרותו של הנאשם הסתיימה רק עם מעצרו. ברקע ביצוע העבירה ניצבו נסיבותיו האישיות - משפחתיות הקשות עד מאוד של הנאשם וההכרח אותו חש לסייע למשפחתו, תוך שלצד זאת ביקש הנאשם להיטיב את תנאי שירותו, גם אם היה זה מן הטעם שבדרך זו ביקש להעמיק את יכולתו לסייע למשפחתו על רקע מצוקתה. לחובת הנאשם הרשעות קודמות בדין משמעתי, לרבות בשל היעדרויות מן השירות הצבאי. לצד זאת, לא ניתן להתעלם מכך שהנאשם ביצע שירות צבאי לאורך כשנתיים וכי גם מפקדו מסר, כי לפחות עד לתקופה האחרונה ביצע הנאשם את תפקידו, גם אם תוך ששירותו התאפיין ב"עליות ומורדות". לעניין זה לא ניתן לגזור, אפוא, גזירה שווה באופן מלא מן המקרה שנדון במסגרת ע/85/12, שם דובר במי שהיה מצוי בתחילת שירותו הצבאי ואשר נעדר מן השירות על רקע אי שביעות רצון מן התפקיד אליו שובץ, תוך שעשה ככל יכולתו, כך מצא בית הדין המחוזי, על מנת לסכל את השתלבותו בקורס שיכשירו לתפקיד לו יועד.
לפיכך מצאתי, כי לצד החומרה הטמונה בכך שהנאשם ביקש בין היתר להיטיב את תנאי שירותו, גם אם היה זאת על מנת לסייע למשפחתו, מצויות אף נסיבותיה הקשות של משפחתו, היותו תומך ממשי בפרנסת המשפחה, מצבם הבריאותי של בני המשפחה, ואף מצוקתו של הנאשם במישור הכלכלי, תוך שאף לא ניתן להתעלם מכך שביצע ניסיון אובדני עם מעצרו, גם אם הפסיכיאטרית הצבאית לא התרשמה מאבחנה פסיכיאטרית שיש בה כדי להביא לפיטוריו מן השירות הצבאי על רקע זה.
בכלל שיקולים ונסיבות אלה מצאתי, כי מתחם העונש ההולם למעשה העבירה בנסיבותיו שעבר הנאשם הינו עונש מאסר בפועל שמשכו בין 40 לבין 60 ימי מאסר, בצד עונש מאסר מותנה. אציין, כי לא מצאתי לחרוג בנסיבות העניין ממתחם העונש ההולם בעת גזירת דינו של הנאשם, וזאת אף לאחר שנתתי דעתי לשיקולי שיקומו של הנאשם, ולצד כך לשיקולי הרתעת היחיד והרתעת הרבים שבענישה.
בתוך מתחם העונש ההולם כאמור, ותוך שנתתי דעתי לכלל נסיבותיו האישיות והמשפחתיות של הנאשם ולנסיבות אחרות שאינן קשורות בביצוע העבירה, לרבות גילו של הנאשם, והודאתו באשמה, מצאתי לגזור את העונש המתאים לנאשם במרכזו של מתחם העונש ההולם.
בכלל נסיבות אלה אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
- חמישים (50) ימי מאסר לריצוי בפועל, שיימנו החל ביום מעצרו.
2. עונש מאסר מותנה בן שישים (60) ימים למשך שנתיים (2), שלא יעבור עבירה לפי סעיף 92, 94 או 102 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו - 1955.
בשולי גזר הדין, לבקשת ההגנה, ללא התנגדות התביעה, ובהתחשב בהמלצת הפסיכיאטרית הצבאית, אני מורה כי הנאשם יובא בפני ועדת התאמה לשירות בהקדם ככל הניתן. לשם כך, יועבר העתק מהחלטה זו למפקד מתקן הכליאה.