על פי הודאתה באשמה בכתב האישום המתוקן, מורשעת הנאשמת בעבירות של:
- שימוש בסם מסוכן, לפי סעיף 7 (א) + (ג) סיפא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973.
- ניסיון שימוש בסם מסוכן, לפי סעיף 7 (א) + (ג) סיפא לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973 וסעיף 25 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977.
ניתנה והודעה היום, 14/01/2013, בפומבי ובמעמד הצדדים.
_____( - )_____
שופט
גזר דין
הנאשמת, רב"ט ה.ו, נותנת את הדין בגין ביצוע שתי עבירות, האחת עניינה שימוש בסם מסוכן והשנייה עניינה ניסיון בשימוש בסם מסוכן. כתב האישום המתוקן מלמד, כי במועד שאינו בידיעת התביעה, עובר למעצרה של הנאשמת, השתמשה הנאשמת בסם מסוכן מסוג קנאביס בצוותא יחד עם אזרחים נוספים וחייל שפרטיהם לא ידועים. שימוש זה בוצע בעיר הרצליה. בנוסף, כחודש עובר למעצרה, ביצעה הנאשמת שימוש בסם מסוכן מסוג קנאביס, בסמוך לביתה, יחד עם מספר אזרחים שגם זהותם לא ידועה. עוד עולה מכתב האישום המתוקן, כי בתאריך 02/12/2012, בקרבת מבנה המפקדה ביחידתה, ניסתה הנאשמת להשתמש בסם מסוכן שטיבו לא ידוע, וזאת באמצעות סיגריה מגולגלת ובצוותא חדא עם סמ"ר חנוכה וסמל נוקרי המשרתים ביחידתה. אין מחלוקת בין הצדדים, כי במהלך אותו ניסיון, שאפה הנאשמת מהסיגריה המגולגלת.
הפרטים הנוספים מלמדים כי החיילת היא בשירות סדיר החל מיום 01/03/2012, ומשרתת כנהגת משא. בתאריך 03/12/2012, נמצא בחזקתה של הנאשמת, בחדר מגוריה שביחידה, סם מסוכן מסוג קנאביס במשקל של 0.437 גרם נטו. סם זה נתפס בכיס מדיה של הנאשמת שהיו מונחים בתיקה האישי. עוד עולה מהפרטים הנוספים, כי למחרת ניסיון השימוש בסם המסוכן, כפי שמפורט בפרט האישום השני בכתב האישום המתוקן, ביצעה הנאשמת משימת נהיגה במסגרת תפקידה. במהלך החקירה נערך חיפוש במכשיר טלפון הנייד של הנאשמת ונמצאו מסרונים המחשידים אותה בשימוש בסם מסוכן. בתגובה לאותם מסרונים, מסרה הנאשמת בחקירתה כי התכוונה לבצע שימוש בסם מסוכן מסוג קנאביס במהלך חודש נובמבר 2012 אולם לא עשתה כן. בגין תיק זה מוחזקת הנאשמת במעצר סגור החל מיום 04/12/2012.
הצדדים טענו באופן פתוח לעניין העונש. התביעה הצבאית ביקשה מביה"ד להשית על הנאשמת עונש מאסר לריצוי בפועל שיהלום את חומרת מעשיה של הנאשמת, וזאת לצד מאסר מותנה, הורדה לדרגת טוראי ועונש של פסילת רנצ"א. התביעה הצבאית עמדה על החומרה הטמונה בביצוע שימוש בסם מסוכן בתוככי היחידה, במיוחד כאשר מדובר בנהגת במקצועה, אשר אף ביצעה משימת נהיגה יום למחרת הניסיון לשימוש בסם מסוכן. לגישת התביעה הצבאית, העובדה כי הנאשמת נכשלה בניסיון לשימוש בסם, ולא בשימוש בסם, לא צריכה להשליך על שאלת העונש. לגישת התביעה, אין גם להתעלם מהעובדה כי אחד מהשימושים שבוצעו בנסיבות אזרחיות, הוא שימוש שבוצע כחודש לפני מעצרה של הנאשמת. התביעה הגישה לביה"ד את גזר הדין שניתן בעניינו של סמל נוקרי (תיק ז"י (מחוזי) 566/12), אשר הורשע בשני שימושים בסם מסוכן בתוככי היחידה, כאשר לאחר אחד מהשימושים ביצע סמל נוקרי משימת נהיגה במסגרת תפקידו, וביה"ד הטיל עליו, בין היתר, עונש מאסר לריצוי בפועל לתקופה של 60 ימים. התביעה סבורה, כי העונש שהוטל על סמל נוקרי לא משקף את רמת הענישה הראויה בשים לב למעשיו של סמל נוקרי, ומכל מקום התביעה סבורה כי עניינה של הנאשמת לא נופל בחומרתו ביחס לחומרה הניבטת ממעשיו של סמל נוקרי. בנוסף, התביעה הגישה גזר דין שניתן בעניינו של מעורב אחר בפרשיה, רב"ט בר דוד (תיק ז"י (מחוזי) 545/12), אשר הורשע בבצוע שימוש יחיד בסם מסוכן בנסיבות צבאיות בצוותא חדא עם סמל נוקרי, וביה"ד השית עליו עונש של 35 ימי מאסר לריצוי בפועל.
ההגנה ביקשה מביה"ד להקל בעונשה של הנאשמת ולהסתפק במאסר החופף את ימי מעצרה עד כה, 42 ימי מאסר. ההגנה הביעה הסכמה להשתת רכיב של מאסר מותנה, של הורדה לדרגת טוראי, וכן השתה של פסילת רנצ"א בפועל לתקופה שלא תעלה על חודש ימים. ההגנה טענה, כי עניינו של סמל נוקרי חמור יותר מעניינה של הנאשמת, הן לנוכח העובדה כי מדובר שם בשני שימושים בסם מסוכן בתוככי היחידה, והן נוכח העובדה כי סמל נוקרי היה הרוח החיה מאחורי אותם שימושים, כאשר סיפק את הסם המסוכן והחטיא אחרים בצריכתו. זאת, בשונה מעניינה של הנאשמת, שלא סיפקה את הסם באף אחד מהשימושים שבהם היא נכשלה. הסנגור ביקש להדגיש שאחד השימושים האזרחיים, בוצע במועד לא ידוע, ומאחר שהנאשמת גויסה לצה"ל במהלך חודש מרץ 2012, הרי שיש לפרש לטובת הנאשמת כי שימוש זה הינו שימוש נושן. בנוסף, הסנגור ביקש להדגיש, כי דגימת השתן שניטלה מהנאשמת לאחר אותו ניסיון בשימוש בסם מסוכן יצאה שלילית, וזאת בשונה מדגימת השתן שניטלה מסמל נוקרי, דגימה חיובית לסם מסוכן מסוג קנאביס. אשר על כן, גם אם הנאשמת ביצעה משימת נהיגה יום למחרת אותו ניסיון, הרי שדבר זה יכול ללמד אודות המסוכנות שנשקפה ממנה בפועל. הסנגור הגיש לביה"ד את ע 57/12, בעניינו של רב"ט דנינו, במסגרתו הושת עונש כולל של 80 ימי מאסר לריצוי בפועל על מי שנכשל בשלושה שימושים בסם מסוכן בתוככי היחידה. בנוסף, הוגש מטעם ההגנה ע63/12, בעניינו של סמ"ר סאסי, עליו הוטלו 60 ימי מאסר לריצוי בפועל בגין שימוש בסם מסוכן בתוככי היחידה, וכן בגין עבירה שעניינה סירוב להיבדק לשם גילוי שימוש בסם מסוכן. באותו מקרה, השימוש התבצע בתוך מוצב צבאי הסמוך לעיר בית לחם. הסנגור טען, כי עונשים אלו מלמדים אודות רמת הענישה הראויה גם ביחס למקרה שבפנינו, כאשר כעת מתחייב עונש שחופף את ימי מעצרה הסגור של הנאשמת.
על האינטרס המוגן שנפגע כתוצאה ממעשיה של הנאשמת אין צורך להכביר במילים. מעשים אלו פוגעים במשמעת הצבא, במוכנות היחידה ובכוננותה. מעשים אלו, במיוחד כאשר מדובר בנאשמת המשמשת כנהגת במקצועה, אף עלולים לפגוע בחיי אדם ממש. ביה"ד הצבאי לערעורים התייחס למתחם הענישה ההולם ביחס לשימושים המתבצעים בתוככי היחידה. בעניין סאסי ביה"ד לערעורים הביע דעתו, כי בגין השימוש בתוככי היחידה העונש ההולם יכול לעלות כדי חודשיים מאסר לריצוי בפועל. יחד עם זאת, אין להתעלם מכך כי באותו המקרה דובר כאמור במוצב צבאי המצוי באזור מסוכן. כמו כן, אין להתעלם מאמרות ביה"ד לערעורים בפרשת דנינו שם הוטל הלכה למעשה עונש מקל יותר על מי שנכשל בביצוע שימוש בסם מסוכן בשלוש הזדמנויות שונות.
באשר למקרה שבפנינו, המדובר בניסיון לשימוש בסם מסוכן. לא הובאה בפני ביה"ד ראייה כלשהי באשר לטיב החומר שצרכה הנאשמת באמצעות הסיגריה המגולגלת. אמנם במהלך החיפוש שנערך בכליה של הנאשמת נמצא סם מסוכן מסוג קנאביס כפי שפורט בפרטים הנוספים, אולם לא הוכח וגם לא נטען כי סם זה קשור לניסיון שבו נכשלה הנאשמת, ולראייה, דגימת השתן שנטלה מן הנאשמת בסמוך לאחר אותו ניסיון נמצאה שלילית מסם מסוכן מסוג כלשהו. לפיכך, סברתי כי אין מלקבל את טענת התביעה הצבאית, לפיה העובדה כי המדובר אך בניסיון בשימוש בסם מסוכן, אין בה כדי להשליך על שאלת העונש. זאת ועוד, אין להתעלם מכך כי השימושים הנוספים שבהם נכשלה הנאשמת בוצעות בנסיבות אזרחיות כאשר אחד מהם הוא שימוש נושן.
בהתחשב במכלול השיקולים שהובא לעיל, סברתי כי מתחם העונש ההולם בנסיבותיו בתיק זה נע בין חודש ומחצה של מאסר לריצוי בפועל ועד לחודשיים ומחצה. בתוך מתחם העונש ההולם, סברתי כי יש מקום להסתפק בענישה המצויה ברף התחתון. בהגיעי למסקנה זו ראיתי להתחשב בשיקולים הבאים: העדר עבר פלילי לנאשמת, העדר עבר משמעתי, הודאת הנאשמת אשר חסכה בסופו של דבר בזמנו של ביה"ד הגם שבתחילה פרשת הראיות החלה להישמע, העונש שהוטל על סמל נוקרי כפי שפורט לעיל, וכן מצבה הנפשי של הנאשמת כפי שעולה מחוו"ד הקב"ן (ס/4) וכן מדבריה האחרון של הנאשמת אשר הביעה חרטה על המעשה והביעה רצון להשלים שירות תקין בצה"ל.
באשר לרכיב פסילת רנצ"א, סברתי כי יש מקום להשית פסילה לתקופה ממושכת, שנועדה לתת מענה הולם גם לשיקולים של הרתעה, אולם בעיקר לאור שיקולים מניעתיים. נוכח העובדה כי המדובר בנהגת משא במקצועה, אשר בפועל נכשלה בבצוע שני שימושים בסם מסוכן וניסיון לשימוש ביחידה, כאשר אלה נפרשו על תקופה לא מבוטלת, סברתי כי יש מקום להחמיר ברכיב זה. סברתי גם, כי החמרה ברכיב הפסילה מתחייב גם לנוכח רכיב המאסר שיוטל על הנאשמת בתיק זה, והכל בכדי לגבש תמהיל ענישתי ראוי והולם.
סוף דבר, אני גוזר על הנאשמת את העונשים הבאים:
א. חמישים (50) ימי מאסר לריצוי בפועל החל מיום מעצרה, 04/12/2012.
ב. שישים (60) ימי מאסר על תנאי למשך שלוש (3) שנים מהיום, והתנאי הוא שלא תעבור עבירה כלשהי בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], או עבירה שעניינה סירוב להיבדק לשם גילוי שימוש בסם מסוכן.
ג. הורדה לדרגת טוראי.