אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> הכרה ב"ידועה בציבור" לצורך זכאות לקצבת שאירים

הכרה ב"ידועה בציבור" לצורך זכאות לקצבת שאירים

תאריך פרסום : 25/11/2008 | גרסת הדפסה

ע"ב
בית דין אזורי לעבודה תל אביב יפו
10700-07
24/11/2008
בפני השופט:
נטע רות

- נגד -
התובע:
אברט יפה אירן
עו"ד סמואל אליהו
הנתבע:
חברת החשמל לישראל בע"מ
עו"ד מיכל בן דור
פסק-דין

1.    בפנינו תובענה, במסגרתה התבקש ביה"ד להצהיר כי התובעת היתה "ידועה בציבור" של מר הגדוש גאורג אליעזר (ת.ז. 7562168) ז"ל, מי שהיה גמלאי של הנתבעת, אשר נפטר ביום 21.3.06 (להלן: "המנוח"). הצהרה זו התבקשה מביה"ד לצורך קבלת קצבת שאירים מכוחו של המנוח מאת הנתבעת בהתאם לתקנות הפנסיה של הנתבעת.

2.    כידוע, שאלת הזכאות של שאירי פנסיונר לקבלת פנסית שאירים נקבעת בהתאם לתקנון קרן הפנסיה. במקרה דנן, קובעות התקנות הרלבנטיות - תקנות הפנסיה לעובדי חברת החשמל בע"מ (להלן: "התקנות") לאמור:

"5. פנסיה לתלויים בפנסיונר שנפטר

(א) אלמנתו, יתומיו, וכן הוריו של פנסיונר שנפטר שהיו תלויים בו בחייו, זכאים לקבל פנסיה כמפורט בסעיפי משנה (ה) ו- (ו) דלהלן.

(ב)    האלמנה זכאית לקבל פנסיה כל עוד היא באלמנותה."  

אשר לזכאותה של "ידועה בציבור" לקבלת פנסית שאירים, הרי שזו עוגנה בסעיף 4.9 לנוהל משאבי אנוש שמספרו 11-12-04 שבא להוסיף על תקנון קרן הפנסיה ולהוות חלק הימנו בקובעו לאמור:

"4.9.1        באין אלמנה יחולו סעיפים 5(א) (ב) (ה) ו- 6(א) (ב) (ה) של תקנות הפנסיה על הידועה בציבור אם יתקיימו שני התנאים הבאים :

א.                האישה הוכרזה על-ידי בית המשפט כידועה בציבור.

ב.       האישה היתה ידועה בציבור כאשתו וגרה עמו לפחות 3 שנים לפני פטירתו או שנולד להם ילד.

4.9.2          ידועה בציבור כנ"ל, שבמועד פטירת העובד/ הפנסיונר זכאית לפנסית אלמנת מכל מקור שהוא, תהא זכאית לפנסיה מאת החברה רק אם הפנסיה לה היא זכאית מחברת החשמל עולה על הפנסיה לה היא זכאית מקור אחר.

במקרה זה, הידועה בציבור זכאית לפנסיה מחברת החשמל בגובה סכום ההפרש שבין הפנסיה לה היא זכאית מחברת החשמל לבין הפנסיה אותה היא מקבלת ממקור אחר.

4.9.2.1       ידועה בציבור שהפנסיה אותה היא מקבלת ממקור אחר עולה על הפנסיה אותה היתה אמורה לקבל מחברת החשמל אלמלא קבלה פנסיה ממקור אחר, איננה זכאית לפנסיה מאת חברת החשמל ו/או לכל זכאות אחרת (כגון: חשמל מוזל, שי) המגיעה לפנסיונרים של חברת החשמל

4.9.3          מנהל אגף משאבי אנוש יאשר את זכאותה לפנסיה או לתשלום "הפרש פנסיה" בהתאם לסעיף 4.9.1 ו- 4.9.2."  

עולה אפוא מהדברים - כי על מנת שהתובעת תוכר כשאירה הזכאית לפנסית שאירים מכוחו של המנוח ועקב מעמדה כ"ידועה בציבור" עליה לשכנע תחילה במעמדה זה וכן בכך כי שהיא התגוררה עם המנוח 3 שנים לפחות לפני פטירתו.

3.    נקדים ונציין כי לאחר שעיינו בחומר המצוי בתיק ושמענו את עדותה של התובעת הגענו למסקנה - כי התקיימו ביחס לתובעת שני התנאים המצטברים הנדרשים לצורך הכרה בזכאותה לפנסית שאירים מכוחו של המנוח, ונפרט:

מעדותה של התובעת עולה ברורות כי התובעת והמנוח החליטו שנים רבות לפני פטירת המנוח לקשור את גורלם ואת עתידם וזאת לאחר תקופת הכרות ממושכת.

מהראיות עולה, כי המנוח אף הותיר אחריו צוואה, במסגרתה ציווה את כל רכושו - ללא יוצא מן הכלל - לטובתה של התובעת, אותה הגדיר בצוואתו (שנערכה ב- 2.9.03) כ"ידועה בציבור" שלו מזה 12 שנה וכמי שדאגה לו לכל צרכיו ובכל בעיותיו משך כל הזמן ועד למועד עריכת הצוואה.

עוד עולה מהראיות, כי המנוח היה אדם חולה מאוד אשר סבל ממספר מחלות קשות וכי התובעת היא שסעדה אותו ודאגה לתמוך בו מבחינה פיזית ונפשית בעת שהיה מאושפז במוסדות שונים עקב מצבו ועד ליום מותו. אנו נותנים אמון מלא בגרסתה של התובעת כי במשך כל תקופת חייהם המשותפים ועד למועד פטירתו של המנוח היא בילתה איתו וסעדה אותו במהלך מרבית שעות היממה הפעילות ובלשונה: "מהבוקר עד הערב" .

נזכיר, כי בפסיקה ניכרת מגמה של הגמשה ביחס למשמעות המונח "ידועה בציבור" כאשר הדגש מושם על שאלת המהות; קרי - על השאלה לצורך איזה ענין מתבקשת ההכרה במעמד של "ידועה בציבור" והאם ראוי, בנסיבות הענין, להכיר במעמד זה בהקשר המדובר ובלשונו של ביה"ד הארצי לעבודה:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ