אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> היועץ המשפטי לממשלה ואח' נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח'

היועץ המשפטי לממשלה ואח' נ' בית הדין הארצי לעבודה ואח'

תאריך פרסום : 13/02/2018 | גרסת הדפסה

בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
9262-16
13/02/2018
בפני הרכב השופטים:
1. י' דנציגר
2. נ' הנדל
3. א' שהם


- נגד -
העותרים:
1. היועץ המשפטי לממשלה
2. המוסד לביטוח לאומי

עו"ד מיכל לייסר [בשם העותר 1]
עו"ד כרמית נאור ועו"ד ארנה רוזן-אמיר [בשם העותר 2]
המשיבים:
1. בית הדין הארצי לעבודה
2. אביבה גבירץ
3. מנחם עזריאל
4. יצחק לוי
5. מנשה פנחס
6. נאיף שיבאני
7. עמירם שטרק
8. יהודה ליהוד
9. פלונית
10. חאלד דאוד ואח'

עו"ד מנשה ענתר [בשם המשיבה 2]
עו"ד תומר גלילי [בשם המשיב 3]
עו"ד ינון תמרי [בשם המשיב 5]
עו"ד רוני אסלייח [בשם המשיב 6]
עו"ד איתן גת [בשם המשיב 8]
עו"ד אדוארדו ווסר [בשם המשיב 10]
פסק-דין
 

 

השופט י' דנציגר:

 

           עניינה של העתירה בבקשת העותרים לבטל את פסקי דינו של בית הדין הארצי לעבודה, אשר עסקו בשאלה מהו הדין החל על תביעותיהם של בעלי רכב ומשתמשי קבע בו, שהוגשו לפני יום 1.3.2012, לאור ההלכה שנקבעה בבג"ץ 10662/04 חסן נ' המוסד לביטוח לאומי (28.2.2012) (להלן: עניין חסן).

 

רקע

 

  1. במסגרת פסק הדין בעניין חסן דן בית משפט זה בשאלת חוקתיותו של סעיף 9א(ב) לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980 (להלן: חוק הבטחת הכנסה או החוק). סעיף 9א(ב) לחוק קבע חזקה חלוטה לפיה מי שבבעלותו או בשימושו כלי רכב נחשב כבעל הכנסה בגובה גמלה להבטחת הכנסה, ולפיכך אינו זכאי לגמלה (להלן: הדין הישן). בית משפט זה (הנשיאה בדימ', השופטת ד' ביניש) קבע כי פגיעתו של סעיף 9א(ב) לחוק בזכות לקיום מינימאלי בכבוד אינה מידתית ומשום כך אינה עומדת במבחני החוקתיות. על רקע זה הורה בית המשפט על בטלותו של הסעיף דנן. בית המשפט עמד על כך שמאחר שהמדינה תידרש לגבש הסדר חלופי במקום ההסדר שהוכרז על בטלותו, אין מקום להורות על בטלות סעיף 9א(ב) לחוק לאלתר, ויש לאפשר למחוקק שהות לצורך גיבוש הסדר חדש. משכך, נקבע כי הצהרת הבטלות תיכנס לתוקפה בתוך שישה חודשים מיום מתן פסק הדין (1.3.2012) (להלן: תקופת הביניים), כלומר החל מיום 1.9.2012. בית המשפט ציין כי "טוב יהיה" אם המוסד לביטוח לאומי יקבע הסדר ביניים המביא בחשבון את קביעותיו של פסק הדין לתקופת הביניים עד לכניסתו של הסדר סטטוטורי חדש לתוקף, וכי בכלל זה תוחל פרשנות מצומצמת למונח "שימוש" הקבוע בחוק.

 

  1. בסמוך לאחר מתן פסק הדין בעניין חסן, לצד הכנת התיקון לחוק, קבע המוסד לביטוח לאומי הסדרי ביניים, אשר צמצמו את פרשנות המונח "שימוש", שהיה קבוע בסעיף 9א(ב) לחוק והשולל זכאות לגמלת הבטחת הכנסה, באופן משמעותי. בהמשך לאמור, תוקן סעיף 9א לחוק הבטחת הכנסה (תיקון מספר 40), התשע"ב-2012 (להלן: התיקון לחוק). התיקון לחוק החיל למעשה את ההסדר החדש שנכנס לתוקפו ביום 1.9.2012 על תקופת הביניים, ובכך ייתר את הצורך בעיצוב הסדר ביניים לתקופה זו.

 

  1. העתירה דנן תוקפת שני פסקי דין שניתנו על ידי בית הדין הארצי לעבודה במסגרת עב"ל 28956-08-11 גבירץ נ' המוסד לביטוח לאומי (9.11.2015), והתיקים שנדונו במאוחד עם תיק זה (להלן: עניין גבירץ) ועב"ל 41933-04-14 ליהוד נ' המוסד לביטוח לאומי (7.9.2016) והתיק שנדון עמו במאוחד (להלן: עניין ליהוד), אשר עסקו, כאמור, בשאלה מהו הדין החל על תביעות לגמלת הבטחת הכנסה התלויות ועומדות בבתי הדין האזוריים לעבודה שהוגשו לפני יום 1.3.2012, כפי שיפורט להלן.

 

           במסגרת עניין גבירץ קבע בית הדין הארצי לעבודה (בהתאם לחוות דעתה של השופטת ר' רוזנפלד אליה הצטרפו סגנית הנשיא ו' וירט ליבנה ונציגי הציבור מר אליהו בן גרא ומר יצחק דויטש, ובניגוד לדעתו החולקת של הנשיא י' פליטמן) כי בהינתן קביעותיו של בית משפט זה בעניין חסן, בדבר אי החוקתיות שדבקה בדין הישן, כמו גם המלצותיו לגבש הסדרי ביניים לתקופת הביניים שעד לכניסתו של התיקון לחוק לתוקף, לא ניתן להחיל על ההליכים התלויים ועומדים את הדין הישן. בית הדין הארצי עמד על כך שהמלצתו של בית משפט זה ליצירת הסדר ביניים מיוחד היא מעין "פטור חוקתי", המבוסס על ההנחה כי לא סביר ליתן החלטה על פי הוראותיו של חוק שנקבע כי הוא איננו חוקתי. עם זאת, נמצא כי בדין החדש לא נקבע הסדר מיוחד ביחס להליכים התלויים ועומדים, בהם ניתנו החלטות המוסד לביטוח לאומי על פי הוראות הדין הישן. על רקע זה קבע בית הדין הארצי אמות מידה פרשניות לבחינת אותן תביעות תלויות ועומדות לגמלת הבטחת הכנסה, בהתאם להנחיותיו של בית משפט זה בעניין חסן. אמות מידה אלה מביאות בחשבון את שווי הרכב, ובכלל זה את שווי הרכב ליחיד לעומת שווי הרכב למשפחה, ואת השאלה האם התובעים נהגו מנהג בעלים ברכב. נקבע כי כלל התיקים התלויים ועומדים בבתי הדין האזוריים יידונו בהתאם לאמות מידה אלה.

 

           עניין ליהוד עסק במקרים בהם נדחו תביעות התובעים לגמלת הבטחת הכנסה מן הטעם של שימוש קבע ברכב ומנהג בעלים ברכב, טרם פרסומו של פסק הדין בעניין גבירץ. במסגרת הדיון בתיק זה, ביקשו המוסד לביטוח לאומי והיועץ המשפטי לממשלה לשוב ולבחון את הלכת גבירץ, בטענה כי המנגנון שנקבע בה מביא לתוצאה בלתי מסתברת, שלפיה מצבו של מי שתביעתו תלויה ועומדת ומתייחסת לתקופה הקודמת ליום 1.3.2012, יהיה טוב יותר ממי שחלות עליו הוראות התיקון לחוק. בית הדין הארצי (הנשיא י' פליטמן, השופטות ר' רוזנפלד וס' דוידוב-מוטולה, ונציגי הציבור, מר שי צפריר ומר אמנון גדעון) דחה עמדה זו על יסוד טעמים עליהם עמד בהרחבה בפסק דינו, והדגיש כי הלכתגבירץ "שרירה וקיימת ואיננה עומדת כשלעצמה לבחינה חוזרת בהיבטה העקרוני".

 

טענות הצדדים

 

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ