פ"ח
בית המשפט המחוזי חיפה
|
4044-07
21/11/2007
|
בפני השופט:
1. י. אלרון [אב"ד] 2. ר. סוקול 3. מ. רניאל
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
1. (מוחמד )ג'ון( ג'ית )אלן 2. זחאלקה חסן
עו"ד אולמן גרינשפון תמר עו"ד נשר אלון
|
|
עניינה של החלטה זו, שתי בקשות שהונחו בפנינו האחת על פי כותרתה - "בקשה דחופה לחקור דין בחו"ל ולגביית ראיות בחו"ל"והשניה "בקשה לדחיית מועד שמיעת הראיות" (להלן: "הבקשות").
הבקשות הוגשו תחילה מטעם באי כח הנאשם 2 אליהן הצטרפה מנימוקיה, באת כח הנאשם 1.
הבקשה לחיקור הדין וגביית ראיות בחו"ל:
בבקשה זו, נתבקשנו להורות על גביית עדותו בחו"ל של אחד, ד"ר מיכאל זיס וגביית עדותם של הצוות הרפואי אשר ניתחו את התורמים באוקראינה ובפרט מי שמוזכר כמנהל מכון ההשתלות והמנתח הראשי בניתוחי ההשתלה בחו"ל נשוא כתב האישום.
עוד נתבקשנו להורות למאשימה לפעול בהתאם
לחוק עזרה משפטית
בין מדינות ותקנותיו ולבקש מרשויות החוק באוקראינה לפעול להשגת תיקיהם הרפואיים של התורמים בהם בוצעו ניתוחי הוצאת הכילייה.
בנימוקי בקשה זו עמדו באי כח הנאשם 2 על החשיבות והחיוניות שבה יש לטעמם בגביית עדותו של ד"ר זיס להגנה, בהיותו מוגדר על ידם כ"דמות מפתח"כמו גם לעדותם של אנשי הצוות הרפואי המקומי אשר ביצעו את הניתוחים בתורמים.
באת כח הנאשם 1 הצטרפה לבקשה לחיקור דין וגביית עדות בחו"ל וציינה בתגובתה כי גביית העדויות דרושה וחיונית לניהול המשפט והגנת מרשה.
עוד הוסיפה וטענה כי ההגנה זקוקה לעדויות ולמסמכים המבוקשים עוד קודם תחילת שמיעת ההוכחות "על מנת שיהא באפשרותה לבנות את קו הגנתו ולחקור את העדים כשבידו מלוא חומר הראיות...",וכי אי קבלת החומר יהא בו כדי להוות פגיעה בזכות הנאשם לקבלת כל חומר החקירה עד כדי פגיעה ממשית בזכותו למשפט צודק ומניעת חשיפת האמת, כהגדרתה.
עוד בטרם קיבלנו את תגובת המשיבה, כבר הונחה בפנינו בקשה נוספת מטעם סנגורי הנאשם 2 ובה, "השלמה לבקשה לחיקור דין בחו"ל",בה הוסבה תשומת לבנו לסעיף 117 לחסד"פ [נוסח משולב], התשמ"ב 1982, באשר להליך גביית עדות מוקדמת.
הבקשה לדחיית מועד שמיעת הראיות:
בבקשה זו, טענו באי כח הנאשם 2 כי במסגרת חומר החקירה שהועבר לסניגוריה נמסרו לידיהם "שלושה דיסקים עליהם הוקלטו שיחות רבות בין מעורבים שונים בפרשה לעדי התביעה וכן בין נאשם 1 לד"ר זיס וכי קלטת אחת מהשיחות כלל לא הועברה בשל טענת המשיבה כי יש בכך משום "פגיעה בפרטיות".
עוד הוסיפו וטענו כי המשיבה לא דאגה לתמלל ולתרגם את כל השיחות או חלקם למרות בקשות הסניגוריה, אלא, הסתפקה בהעברת תמצית של אותן שיחות, ומשכך, פנתה לחייב את המאשימה לעשות כן, במסגרת בקשה לעיון בחומר החקירה שהגישה ואשר נדונה בפני כב' השופט ר. שפירא ביום 12.11.07.
על פי הנטען, בהחלטתו חייב כב' השופט שפירא את המאשימה להעביר לסניגוריה מסמכים שונים ביניהם הקלטת השיחה שלא הועברה לעיון הסניגוריה מטעמי פגיעה בפרטיות ודחה את מתן החלטתו לגבי יתר חומר החקירה המבוקש לרבות הבקשה לתמלול והקלטה על גבי דיסקים עד לאחר עיון במלוא חומר החקירה שהועבר לעיונו.
משכך, טוענים באי כח הנאשם 2, פנו באופן פרטי לחב' תמלול מטעמם ואולם, זו הודיעה להם כי התמלול ייארך כחודש ימים לפחות כך שתמלילים אלה לא יהיו מוכנים לקראת שתי ישיבות ההוכחות הקרובות.
בנוסף לאמור לעיל צויין כי טרם הוצאה תעודת חיסיון למרות הלכת הירבאוי (בש"פ 7554/00 דינים עליון כרך נח 448), לפיה על תעודת החיסיון להימצא בתיק המשטרה עם הגשת כתב האישום לבית המשפט, ולמצער, מיד בסמוך לאחר מכן.
באי כח הנאשם 2 סיכמו את בקשתם בציינם כי בנסיבות הנ"ל לאור כל "מחדלי" המאשימה לא נותרה בידי ההגנה כל ברירה, אלא, לבקש את ביטול שתי ישיבות ההוכחות הקרובות אשר נקבעו לימים 29.11.07 ו- 02.12.07.
כפי שצויין לעיל, באת כח הנאשם 1 הצטרפה אף היא לבקשה לדחיית מועד שמיעת הראיות מהנימוקים שפורטו לעיל.
תגובת באי כח המאשימה:
באי כח המאשימה בפתח תגובתם ציינו כי המאשימה סבורה שיש בחומר הראיות המצוי בידה, כדי לבסס את אחריותם של הנאשמים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום.