מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק פ 5199/02 - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק פ 5199/02

תאריך פרסום : 31/01/2008 | גרסת הדפסה
פ
בית משפט השלום תל אביב-יפו
5199-02
01/01/2006
בפני השופט:
לנדמן מוקי

- נגד -
התובע:
מדינת ישראל
עו"ד קינן
הנתבע:
דכה האשם - נוכח
עו"ד קולטון
החלטה

1.      ביום 9.1.96 הורשע הנאשם בת"פ 5429/95 של בית משפט השלום בת"א בעבירות סמים ורכוש, ונידון למאסר בפועל וכן ל- 18 חודשי מאסר על תנאי על עבירות אלימות, רכוש ועבירות מסוג פשע על פקודת הסמים ולששה חודשי מאסר על תנאי על עבירות סמים מסוג עוון לשלש שנים. בית המשפט קבע כי תקופת התנאי תחל מיום שחרורו של הנאשם מן הכלא.

הנאשם שוחרר מהכלא ביום 1.6.98, היינו תקופת התנאי היא עד יום 1.6.01.

2.      ביום 23.12.97, עבר הנאשם עבירת סמים, נשוא ת.פ 1809/98 של בית משפט השלום בטבריה. על פי כתב האישום, החזיק הנאשם סם לצריכה עצמית בכלא צלמון. ביום 6.5.98 הורשע הנאשם בעבירה ונדון להתחייבות להימנע מעבירה. בית המשפט קבע כי המאסר המותנה נשוא ת.פ 5429/95 הוא בר הפעלה והורה על הארכתו בשנתיים נוספות, היינו עד יום 1.6.03.

3.      בתיק שבפני הורשע הנאשם, בין השאר, בעבירה של החזקת סם לצריכה עצמית מיום 26.7.01.

לטענת התביעה, מאחר והמאסר המותנה נשוא ת.פ 5429/95 הוארך כבר בת.פ 1809/98, הרי עתה הוא חב הפעלה (בכפוף לאפשרות החריגה להארכתו הנוספת על פי סעיף 85 לחוק העונשין, תשל"ז - 1977, להלן: "חוק העונשין").

לטענת הסנגורית המאסר המותנה אינו בר הפעלה, מאחר והוא הוארך על ידי בית המשפט בטבריה ביום 6.5.98 לשנתיים נוספות ושנתיים אלו מסתיימות במאי 00'. 

4.      למרות שהטיעון המשפטי של הסנגורית אינו תקף, אין מנוס מהמסקנה כי המאסר המותנה אינו בר הפעלה. אבהיר המצב המשפטי.

טענת הסנגורית - הארכת מאסר מותנה

5.      סעיף 56(ג) לחוק העונשין קובע כי כאשר האריך בית משפט את תקופת התנאי לפני תום התקופה הראשונה, תחל תקופת ההארכה בתום תקופת התנאי הראשונה. לפיכך, אילו הארכת המאסר המותנה על ידי בית משפט השלום בטבריה נערכה כדין, ההארכה מתחילה בתום התקופה הראשונה, 1.6.01 ומסתיימת ביום 1.6.03, היינו העבירה נשוא התיק שבפני נעברה בתוך תקופת ההארכה.

סעיף 52(ג) - תקופת התנאי

6.      סעיף 52(ג) לחוק העונשין קובע כי באם נושא הנידון עונש מאסר ביום מתן גזר הדין, תחל תקופת התנאי ביום שחרורו מהמאסר. תקופה שהאסיר שוהה בה מחוץ לבית הסוהר, יראו אותה כתקופת תנאי מצטברת לתקופת התנאי שקבע בית המשפט (תקופה סטטוטורית), כל זאת כשבית המשפט לא הורה אחרת.

7.      לכאורה, ניתן היה לטעון כי כאשר קבע בית משפט השלום בת"א, כי תקופת התנאי תחל מיום שחרורו של הנאשם מן המאסר, קבע בכך הוראה אחרת עפ"י הסיפא של סעיף 52(ג) לחוק העונשין, כלומר, התקופה הסטטוטורית אינה מתווספת לתקופת התנאי. אולם, בע"פ 5568/99 מ"י נ' שחאדה, פד"י נג(5) 43, דן בית המשפט העליון בסוגיה, ופסק כי אין בקביעה של בית משפט כי תקופת התנאי תחל מיום השחרור משום "הוראה אחרת", אלא דווקא אימוץ לשון סעיף 52(ג) לחוק העונשין, היינו תקופת התנאי הסטטוטורית תחול במקרה זה.

8.      לאור האמור לעיל, לכאורה היה מקום לקבוע כי העבירה נשוא התיק שבפני נעברה בתקופת התנאי המוארכת ומאחר והמדובר בעבירה נוספת שנייה, המאסר המותנה הוא חב הפעלה.

9.      אולם, אין מנוס מהמסקנה כי בית משפט השלום בטבריה שגה בקביעתו כי העבירה מיום 23.12.97 הפעילה את המאסר המותנה בת.פ  5429/95 ועל כן גם קביעתו לגבי הארכת המאסר המותנה אינה תקפה. סעיף 52(ג) לחוק העונשין קובע כתקופת תנאי סטטוטורית המצטברת לתקופת התנאי שקבע בית המשפט, מיום השחרור מהכלא "תקופה שאסיר נמצא בה מחוץ לבית הסוהר בשל שחרור בערובה..., בשל חופשה מיוחדת או מכח סימן ב1 לפרק ו (עבודות שירות - הבהרה שלי, מ.ל)".

העבירה נשוא ת.פ 1809/98 של בית משפט השלום בטבריה נעברה בעת שהנאשם היה בכלא צלמון, טרם שחרורו, ולא בעת חופשה מהכלא (כך לפחות לפי כתב האישום בו הורשע הנאשם). לפיכך, לא חלה תקופת התנאי הסטטוטורית ותקופת התנאי טרם החלה, שכן הנאשם טרם שוחרר מכלאו. על כן, אותה עבירה לא הפעילה את התנאי וכפועל יוצא מכך לא ניתן היה להאריך את תקופת התנאי ועל כן הוראת ההארכה ניתנה ללא סמכות והיא בטלה.

10.  לפיכך, תקופת התנאי החלה ביום השחרור, הסתיימה ביום 1.6.01 והעבירה שעבר הנאשם ביום 26.7.01, נשוא התיק שבפני, נעברה לאחר תום תקופת התנאי.

11.  לסיכום, אין כל מאסר מותנה בר תוקף על הנאשם.

ניתנה היום א' בטבת, תשס"ו (1 בינואר 2006) במעמד הצדדים

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ