ב"ש, פ
בית המשפט המחוזי בתל אביב
|
40090-04,92587-04,9267-04,9286-04
13/02/2005
|
בפני השופט:
דר' עודד מודריק
|
- נגד - |
התובע:
1. מיכאל צ'רנוי 2. גד זאבי 3. זאב רום 4. מיכאל קומיסר
עו"ד יעקב וינרוט עו"ד ירון פרדי עו"ד יהושוע רזניק עו"ד ז'ק חן עו"ד יואב סגל עו"ד דן שינמן עו"ד נוית נגב עו"ד איריס סבאג עו"ד נבות תל צור עו"ד אילת לשם עו"ד פרופסור דוד ליבאי עו"ד דפנה ליבאי
|
הנתבע:
מדינת ישראל
|
החלטה |
כתב אישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים והועבר לבירור בבית משפט זה
מייחס למבקשים גד זאבי (להלן: "זאבי") ומיכאל צ'רנוי (להלן: "צ'רנוי") מספר עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות וניסיון לקלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. למבקשים זאב רום (להלן: "רום") ומיכאל קומיסר (להלן: "קומיסר") מיוחסות מספר עבירות של סיוע לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
צירו המרכזי של כתב האישום הוא פעולות רכישה ופעולות סובבות רכישה של אמצעי שליטה בחברת בזק שלפי הטענה נעשו תוך קבלת דבר במרמה (קבלת היתר שר התקשורת להחזקה ושעבוד אמצעי שליטה בחברת בזק והשגת אשראי בנקאי למימון הרכישה בהיקף של 733,000,000$).
טרם ניתנה תשובת הנאשמים לכתב האישום, בין היתר, מפני שהנאשמים (המבקשים) טוענים שהתביעה מונעת מהם את זכותם לעיין ב"חומר חקירה" רב היקף. תכלית הבקשות שלפני היא שיינתן צו שיפוטי מכוון אל התביעה להסרת המניעה האמורה.
פרטי הבקשות
הבקשה המקיפה ביותר היא זו של צ'רנוי
המתייחסת לסוגי חומר שנאסף בידי המשטרה ולא נמסר למבקש לעיון, כדלקמן:
-
האזנות סתר - הקלטות של שיחות טלפוניות שקיימו צ'רנוי, הסובבים אותו או אחרים הקשורים לתיק וכן תשדורות פקסימיליה שנקלטו במסגרת אותה האזנה ו"האזנות נפח" שקוימו ביחס לתיק החקירה; תמלילים, תמציות, תרשומות, דו"חות פעולה שנעשו בהקשר להאזנות הסתר, התיעוד הרלוונטי בפנקס האזנות הסתר של משטרת מחוז תל אביב והבקשות למתן היתר להאזנות הסתר הללו ביחד עם המסמכים השונים שצורפו אליהן.
-
קלטות וידאו - שתיעדו את המתרחש בחצרי צ'רנוי, במשרדיו או בסמוך להם ורשימות של הקלטות שהוקלטו בציון זמני הפעולה של המצלמה במסדרון "בית הטכסטיל".
-
זיקה לפשע מאורגן - כל החומר שנאסף ביחס לחשד שצ'רנוי קשור בדרך כלשהי לפשיעה מאורגנת ברוסיה, אוזבקיסטן, מדינות חבר העמים ובולגריה וחומר החקירה שנאסף במסגרת חקירה המכונה "העכביש השחור" (או כינוי דומה).
-
יומני החקירות - היומנים שנוהלו בקשר עם תיק החקירה דנן.
-
דו"ח היועמ"ש לממשלה - כל החומר הנוגע להחלטת היועמ"ש לממשלה בהקשר לתיק מח"ש 2403/02 בעניין האזנות סתר ביחידה הארצית לחקירות בין לאומיות (יאחב"ל) של משטרת ישראל.
-
מסמכים - מסמכים שהוצאו או נמחקו מחומר החקירה או, לכל הפחות, פירוט עיקר תוכנם וכל חומר חקירה אחר שלא הועמד לרשות הסנגוריה.
-
בקשות לצווי חיפוש ולהמצאת חפצים - חלק מן הבקשות שהומצאו לסנגוריה נמצאו חסרות. מדובר בחמישה פריטים מוגדרים ומזוהים שמהם הוחסרו נימוקי הבקשות וששה פריטים מוגדרים ומזוהים שמהם הוחסרו צרופות הבקשה.
-
מסמכי חיקור דין - ארבעה מסמכים מזוהים מתוך מסמכי חיקור הדין
בליכטנשטיין
; ששה מסמכים מזוהים בצירוף אסופת מסמכים מזוהה מתוך מסמכי חיקור הדין
בשוויץ; ארבעה מסמכים מזוהים מתוך מסמכי חיקור הדין
באנגליה.
-
רשימת חומר החקירה -מלאה וממצה לרבות ביאור תמציתי של תוכן החומר שהרשימה מתייחסת אליו.
הפרובלמטיקה המרכזית היא בהקשר למתן רשות להאזין לכל הקלטות של האזנות הסתר המשתרעות, ככל הנראה, על פני מספר שנים וכוללות מספר עצום (רבבות) של שיחות. מכאן הבקשה החלופית שלכל הפחות תינתן הוראת גילוי להאזנות שהחלו ביוני 1999 והסתיימו כנראה כעבור שנתיים (תקופת ההיכרות והקשרים בין צ'רנוי לזאבי).
זאבי מבקש לעיין בכל החומר הכלול בבקשת צ'רנוי ובכל האזנות הסתר שנערכו לארבעה קווי טלפון במשרדו בפרק הזמן שבין 6.4.00 לבין 5.7.00.
רום מבקש לעיין בכל חומר החקירה הכלול בבקשות של צ'רנוי וזאבי ובכלל זה, כמובן, להאזנות הסתר המתייחסות אליו.
לקומיסר בקשה דומה, בכל הנוגע לחומר החקירה "הכללי" ובקשה ספציפית לעניינו של קומיסר. לא קוימה האזנה לטלפונים של קומיסר אך נקלטו שיחות טלפון שהוא קיים כעורך דינו של זאבי, עם לקוחו. הקלטת השיחות הללו הנוגעות (לדעת התביעה) לפרשת האישום נמסרו לסניגוריו של קומיסר (לאחר שבאי כוחו של זאבי אישרו שלא נטענת טענת חסיון של שיחות עו"ד - לקוח). הוא מבקש, אם כן, לעיין בכל שיחותיו שנקלטו כדי שלא לסמוך על הברירה שביצעה התביעה.
טענות המבקשים
ומענה המשיבה
במישור העקרוני
טיעוני המבקשים יוצאים מן הזכות לעיון בחומר החקירה הקבועה בהוראת סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי. הזכות הזאת נשענת על שתי הנחות יסוד. ההנחה האחת היא, שבחשיפה מלאה של חומר החקירה לעיון ההגנה יש משום הבטחת משפט הוגן. ההנחה השניה היא, שזכות העיון בחומר במלוא היקפו מניחה בידי הסנגוריה אפשרות להעריך את הפוטנציאל ההגנתי הגלום בחומר הראיות ולהשתמש בו לשם מרוב (maximization) תועלתו של הנאשם.