בקשה זו עניינה מינוי בורר, לפי סעיף 8 לחוק הבוררות, תשכ"ח-1968 (להלן:
"החוק").
רקע
1. ביום 15/11/01 נחתם בין המבקשים לבין המשיבה 1 (להלן:
"המוכרת") הסכם לרכישת הזכויות מידיה במגרש 142/ד בחלקה 142 גוש 7790 בתל-מונד, ולבניית בית-מגורים על המגרש, במסגרת פרוייקט "אחוזת גירון" (להלן:
"הפרוייקט"). הסכם זה מצורף כנספח א' לבקשה, וייקרא להלן
"הסכם המכר". כמו-כן, נחתם באותו יום הסכם בין המבקשים, המוכרת והמשיבה הפורמאלית (להלן:
"החברה הקבלנית") לביצוע עבודות הבניה במגרש (להלן:
"הסכם הבניה", מצורף כנספח ב' לבקשה).
2. לאחר שהושלמה הבניה במגרש ובסמוך לאחר כניסתם לבית החדש, בחודש ספטמבר שנת 2002, מצאו בו המבקשים ליקויים חמורים בקשר עם עבודות הצביעה, העיבוי והאיטום. לאחר שהתריעו המבקשים בפני המשיבות על הליקויים, ומשלא פעלו לתיקונם לשביעות רצונם, פנו המבקשים לאגודת המהנדסים והאדריכלים לצורך מינוי מומחה, בהתאם להוראת סעיף 24 להסכם הבניה, לפיה:
"24.
הכרעה בענינים טכניים/מקצועיים
24.1 מוסכם בזאת כי כל הסכסוכים והמחלוקות שיתגלעו בין הצדדים, אם יתגלעו,
בהקשרים הטכניים והמקצועיים של חוזה זה, ובהקשרים אלה בלבד, יובאו להכרעה בפני אדריכל/מהנדס, שימונה לצורך כך על-ידי יו"ר אגודת האינג'ינרים והארכיטקטים בישראל (לעיל ולהלן: "המומחה"). המומחה לא ייחשב לבורר והוראות חוק הבוררות תשכ"ח-1968, לא תחולנה עליו ...".
3. ביום 16/1/05 פנה אל הצדדים האדריכל צבי מוססקו, מי שמונה על-ידי אגודת המהנדסים והאדריכלים כמומחה, לשם תיאום ישיבת בירור ראשונה (ראו המכתב נספח ג' לבקשה). המוכרת לא טרחה להשיב למכתב המומחה, ואילו בא-כוח החברה הקבלנית, עו"ד יורוביץ, בישר כי ביום 18/9/03 ניתן צו הקפאת הליכים כנגד החברה וביום 1/6/04 אישר בית המשפט הסדר נושים. משכך, טען עו"ד יורוביץ, כי המבקשים מנועים מלנקוט הליכים משפטיים כנגד החברה הקבלנית, לרבות הליכי בוררות (ראו מכתבו מיום 17/1/05, נספח ה' לבקשה). במצב דברים זה, הודיע המומחה על הפסקת ההליך (ראו: מכתב מיום 26/1/05, נספח ו' לבקשה).
4. בעקבות זאת, ביום 31/1/05, שלח עו"ד חרמון, בא-כוחם של המבקשים, הודעה למוכרת על מינוי בורר לפי הוראת סעיף 27 להסכם הבניה, הקובעת כך:
"27.
בוררות
כל הסכסוכים והמחלוקות בקשר לחוזה זה, מכל מין וסוג שהוא, יובאו להכרעת בורר דן יחיד על-פי בקשת מי מן הצדדים, והצדדים יהיו מנועים מלפנות לבתי המשפט בנושאים שנועדו לבוררות. הבורר יהיה מי שימונה על-ידי ראש לשכת
עורכי-הדין בישראל, על-פי פניית מי מן הצדדים, מבין עורכי הדין חברי הלשכה המתמחים במשפט עסקי ובנדל"ן, שנסיונם המקצועי הוא בן עשר שנים לפחות ושעברם המשמעתי ללא רבב. הבורר יפסוק לפי הדין המהותי של מדינת ישראל, יהא פטור מתחולת סדרי הדין ודיני הראיות ותחול עליו החובה לנמק את פסק הבוררות שלו ואת החלטותיו. שכ"ט הבורר יוקדם על-ידי הצדדים בחלקים שווים ביניהם, וישולם לבסוף על-ידי אותו צד שיחויב בתשלומו על-פי פסק הבוררות או החלטת הבורר. מקום בו הסכסוך או המחלוקת מצריכים הכרעה טכנית כמפורט בסעיף 24.1 לעיל, תינתן הכרעת המומחה הנדון שם תחילה, והבוררות על-פי סעיף זה תיכון רק אם יהא בה עדיין צורך. חתימת הצדדים על חוזה זה, מהווה אף חתימה על הסכם בוררות לצורך חוק הבוררות, תשכ"ח-1968."
5. המוכרת ביכרה שלא להגיב להודעה על מינוי בורר (נספח ז' לבקשה), וממילא, הבוררת אשר מונתה על-ידי לשכת עורכי הדין, עו"ד צפורת בלאושטיין, מסרה במכתבה לראש הלשכה מיום 6/1/05 כי לא תוכל לשמש כבוררת בתיק זה (ראו נספח ח' לבקשה).
6. מכאן הבקשה שלפניי, למינוי בורר על-ידי בית המשפט.
טענות הצדדים
7. המבקשים טוענים, כי יש לאכוף את הסכם הבוררות על-מנת להביא לפתרון יעיל ומהיר של הסכסוך, והם עותרים למינויו של עו"ד מוטי בניאן או כל עורך-דין אחר שבית המשפט ימצא לנכון למנותו כבורר.
8. מנגד, טוענת המוכרת בתגובתה לבקשה כי יש לדחותה. ראשית, לטענתה, הצדדים לא התכוונו להחיל את סעיף הבוררות בנסיבות שנוצרו, בהן החברה הקבלנית אינה יכולה להיות צד להליך בשל הקפאת ההליכים. שנית, אף אם ייקבע כי יש תחולה לסעיף הבוררות, טוענת המוכרת כי אין טעם לקיימו. זאת מאחר שגורמים שונים, כגון החברה המפקחת, חברת טמבור (ספקית הצבע), קבלן האיטום, קבלן הצבע, מהנדסת הקונסטרוקציה ואחרים, אשר לדעת המוכרת נושאים באחריות הישירה לליקויי הבניה, אינם שותפים להסכם הבוררות, ולפיכך לא ניתן יהיה לחייבם להתדיין בפני הבורר. המוכרת מוסיפה וטוענת כי פיצול הדיון בין בוררות ובית-משפט יסב לצדדים אי-נוחות והוצאות מרובות, ויתכן שאף יביא לתוצאות סותרות בשני ההליכים.
דיון והכרעה
המסגרת הנורמטיבית
9. סעיף 8 לחוק מורה כדלקמן:
"8. מינוי בורר ע"י בית המשפט
(א)
נתגלע סכסוך בענין שהוסכם למסרו לבוררות ולא נתמנה בורר לפי ההסכם, רשאי בית המשפט, על פי בקשת בעל-דין, למנות את הבורר; בית המשפט רשאי לעשות כן בין שהבורר צריך היה להתמנות על ידי בעלי הדין או אחד מהם, ובין שצריך היה להתמנות על ידי הבוררים שנתמנו או ע"י צד שלישי.
(ב)
לא ימנה בית המשפט בורר כאמור בסעיף קטן (א), אלא לאחר שהמבקש נתן לבעל - דינו הודעה בכתב כאמור להלן ולא נענה תוך שבעה ימים מהיום שנמסרה ההודעה: