1. בפני בקשה למתן הוראות, אשר הוגשה על ידי הנאמן שמונה בהוראת בית משפט זה במסגרת הליך הקפאת הליכים לחברת התכוף בע"מ, אשר היתה בהסדר נושים (להלן: "התכוף" או "המבקשת").
במסגרת בקשה זו שלפני, נתבקש בית המשפט להורות על ביטול כל העיקולים אשר הוטלו על ידי המשיבה במסגרת תיק הוצל"פ מס' 9-06-07716-02 ותיק הוצל"פ מס' 2-06-03120-13, ביטול כל ההליכים במסגרת תיקים אלה וסגירתם.
2. המשיבה, היתה בעבר ספק של חברת התכוף, ובמהלך שנת 2003 סיפקה לה סחורה אשר תמורתה שולמה לה באמצעות שלוש המחאות מעותדות. מועד פרעון ההמחאות אשר קיבלה המשיבה מאת המבקשת היה 30.11.03, 30.12.03 ו- 30.01.04.
ביום 2.11.03, הורה בית המשפט על מתן צו הקפאת הליכים כנגד החברה, עד ליום 5.01.04 ועל הגשת תביעות חוב עד ליום 20.02.04. תוקף צו זה הוארך עד ליום 10.04.04, וזאת על מנת לאפשר לנאמן להגיע להסדר נושים.
עובדת מתן צו הקפאת ההליכים, לא הובא לידיעת המשיבה, אולי בשל העובדה כי באותה העת טרם הגיע מועד פרעון ההמחאות, ועל כן לא היתה המשיבה בחזקת נושה של המבקשת. ממילא אף לא הודע למשיבה המועד להגשת תביעות החוב ודבר כינוס אסיפות הנושים.
משחוללו ההמחאות אשר ניתנו למשיבה, לאחר מתן צו הקפאת ההליכים, ומשגילתה המשיבה כי היא אינה נכללת במסגרת הסדר הנושים, פתחה המשיבה ביום 23.01.06 וביום 15.03.06 את תיקי ההוצל"פ נשוא בקשה זו.
3. קדמו לבקשה זו שבפני, שתי בקשות אשר הוגשו ללשכות ההוצל"פ השונות ע"י הנאמן, במסגרתן נתבקשה סגירת התיקים. הבקשה הראשונה, אשר הוגשה ביום 5.04.06, נדחתה על ידי ראש ההוצל"פ ביום 12.06.06. הבקשה השניה, אשר הוגשה ביום 3.04.06, עדיין תלויה ועומדת וההליכים בה טרם נסתיימו.
4. לטענת המבקשת, ההמחאות נימסרו למשיבה קודם למתן צו הקפאת ההליכים כנגד המבקשת, ועל כן, משלא הגישה תביעת חוב מטעמה עד למועד שנקבע, הרי שהיא מנועה עתה מלהגיש את ההמחאות לביצוע בהוצל"פ.
יתרה מזו, טוענת המבקשת כי קבלת כספים על ידי המשיבה, בין בשל פתיחת הליכי ההוצל"פ ובין בדרך אחרת, יהיה בה כדי להוות העדפת נושים.
5. מנגד, טוענת המשיבה כטענה מקדמית, כי המבקשת נוהגת בחוסר תום לב בהגישה בקשה זו, לאחר שהוגשו על ידיה בקשות דומות ללשכה להוצאה לפועל, ולפחות אחת מהן כבר נדחתה בהחלטה מנומקת, והדבר אף פוגע בעקרון כיבוד הערכאות. המשיבה אף טוענת, כי החלטת ראש ההוצל"פ לדחות את הבקשה לסגירת תיק, יוצרת השתק פלוגתא, ועל כן מנועה המבקשת מלהגיש בקשה זו שבפני.
בנוסף, טוענת המשיבה, כי המבקשת פעלה בחוסר תום לב, אף בהגשת הבקשה דידן אשר כותרתה "בקשה למתן הוראות", וזאת שעה כי הליך מתן הוראות אינו מיועד לבקשות מסוג הבקשה שבפני, וכל שמנסה המבקשת לעשות הוא לבצע "מקצה שיפורים" לאחר דחיית הבקשה על ידי ראש ההוצל"פ.
6. לגופו של עניין טוענת המשיבה, כי במועד מתן צו הקפאת ההליכים על ידי בית המשפט, עדיין לא הגיע מועד פרעונה של ההמחאה הראשונה אשר ניתנה לה על ידי המבקשת. רק לאחר שחוללו ההמחאות, כל אחת במועד פרעונה, קמו למשיבה עילות תביעה כנגד המבקשת.
על כן, במועד הוצאת הצו, לא היתה המשיבה בחזקת נושה של המבקשת, ולא הובא לידיעתה דבר הוצאת הצו, לא הובא לידיעתה כי היא רשאית להגיש תביעת חוב מטעמה, ולא נודע לה דבר ניהול ההליכים המשפטיים המתנהלים כנגד המבקשת.
לטענתה, בשל העובדה כי במועד מתן הצו טרם חוללו המחאות וטרם נולדה עילת התביעה, הרי שאף המבקשת לא ראתה במשיבה נושה של החברה, ועל כן לא המציאה המבקשת למשיבה את הבקשה למתן צו הקפאת הליכים, כנדרש על פי דין, והיא אף לא כללה אותה במסגרת הסדר הנושים. על כן, לטענת המשיבה, הסדר הנושים אינו חל לגביה, והיא זכאית להיפרע מן המבקשת במסגרת ההוצאה לפועל.
7. מעיון בבקשה, בתגובה, ובמצורפים להן, סבורני כי הצדק עם המשיבה.
בטרם אפנה לדון בבקשה גופה, אומר בקצרה כי איני סבור כי נפל פגם מהותי בהתנהלות הנאמן. הנאמן לא נקט בהליכים מקבילים כפי שמנסה לטעון המשיבה. רק משנדחתה בקשתו על ידי ראש ההוצל"פ, הגיש בקשה זו שבפני, אשר הוגשה לבית המשפט המוסמך על פי חוק לדון בכל הליך הנוגע לחברה המצויה בהליכי פרוק או הסדר.
אף איני סבור כי הבקשה אינה מתאימה להליך של בקשה למתן הוראות. הגישה המסורתית, כפי שהובאה בפסיקה קבעה כי ניתן יהיה לעשות שימוש בהליך של בקשה למתן הוראות, רק במקרים בהם עובדות המקרה פשוטות, והצדדים מסכימים לברורן בדרך מקוצרת. אולם בשנים האחרונות חל ריכוך מסויים בהלכה, ונקבעו מבחנים גמישים יותר אשר עיקרם בשאלה
"אם נדרשת הבקשה לניהול מהיר ויעיל של ענייני הפרוק, ובעיקר- אם ייגרם עיוות דין אובייקטיבי למתדיין שכנגד, בגין הברור המקוצר" (ראה ו' אלשייך, ג' אורבך,
הקפאת הליכים הלכה למעשה, התשס"ו-2005 בעמ' 188-189; ראה גם ע"א 2559/91
הכונס הרשמי בתפקידו כמפרק של בנק צפון אמריקה בע"מ נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ, פדאור (לא פורסם) 94 (3) 234; ראה גם רע"א 259/99
חב' פליצ'ה ראובן בע"מ נ' סופיוב, פ"ד נה(3) 385).
סבורני כי הבקשה דידן, מתאימה להידון במסגרת בקשה למתן הוראות, ויש בכך כדי לקצר את משך הניהול של הליכי חדלות הפרעון. אף אין בכך כדי לגרום כל עיוות דין למשיבה שכן, ממילא בית משפט זה הינו הערכאה המוסמכת על פי חוק לדון ולקבוע את היקף צו הקפאת ההליכים שהוצא על ידו כנגד חברה, והאם הוא חל על חוב פלוני, אם לאו.
8. לגופה של בקשה, סבורני, כאמור, כי דינה להידחות.