בש"א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
171143-05
15/08/2005
|
בפני השופט:
רשם: עפרון אראלה
|
- נגד - |
התובע:
הנדסת הידרומכניקה בע"מ עו"ד גבריאל הנר
|
הנתבע:
אשרד הנדסת מערכות בע"מ עו"ד שלמה רביד
|
החלטה |
1. זוהי בקשה לביטול צו עיקול שניתן לפני מתן אזהרה בתיק הוצאה לפועל מס' 0150102058. וכן התנגדות לביצוע שיק.
המשיבה מחזיקה בידה שיק המשוך על ידי המבקשת, בסך של 147,977 ש"ח מועד פרעונו 31.8.04. השיק בוטל בשל הוראה שניתנה על ידי המבקשת.
2.
טענות המבקשת
היא עוסקת בתכנון ובייצור מתקני בדיקה לאביזרים הידראוליים וציוד קרקע למטוסים וזכתה במרס 2003 במכרז של הצבא האמריקאי (להלן "המזמין") לאספקת מתקן בדיקה כנ"ל שיותקן בארצות הברית. שווי הפרוייקט הוא 282,066 $ . הוסכם שהתמורה תשולם בתוך 10 ימים מיום אספקת המתקן.
המבקשת התקשרה עם המשיבה על מנת שתמחשב את המתקן, לשם כך היא נתנה למשיבה מפרטי עבודה, אולם המשיבה לא עמדה ביעד שהוצב לה ולא הספיקה לבצע את האמור בתוך פרק הזמן שהוקצב לה.
3. לפיכך נשלח המתקן למזמין כאשר התלווה אליו עובד של המשיבה, רונן דליהו (להלן "רונן") , על מנת להשלים את פעילות המחשב במתקן, כל זאת לאחר שהמשיבה התנתה את יציאת רונן לארה"ב בקבלת השיק נשוא ההתנגדות ובתשלום כל הוצאות הנסיעה שלו.
4. בלית ברירה, טוענת המבקשת, כי היא נתנה את השיק למשיבה - אולם למרות שהות רונן בארה"ב הוא לא הצליח להביא את המחשוב במתקן לתפעול מלא. המתקן ההידראולי זכה לשבחים של המזמין, אולם החלק הממוחשב לא נתן תוצאות מדוייקות.
5. בסופו של דבר שילם המזמין למבקשת רק סך של 212,070 $ כאשר הוא מעכב תחת ידו סכום בגין קנס בשעור של 25% , כ- 70,000$ , זאת במסגרת פשרה הושגה עם המזמין , כך שישלם רק עבור החלק ההידראולי ולא ישלם עבור החלק הממוחשב. לפיכך טוענת, המבקשת, אין המשיבה זכאית לקבל את חלקה ולכן היא ביטלה את השיק.
6. המבקשת טוענת כי במהלך העבודה היא נאלצה להעזר בבעל מקצוע אחר ושילמה לו כ- 20,000 ש"ח ובנוסף נגרמו לה נזקים אותם היא תובעת מהמשיבה. כמו כן, נגרמו לה נזקים כמפורט בבקשה.
7. במסגרת צו העיקול נתפס אצל המחזיקה התעשיה האוירית סך של 184,000 ש"ח, עובדה המצביעה על יכולתה הכלכלית . כמו כן יש לה צבר של הזמנות לעבודה בסכום של למעלה מ- 2 מליון ש"ח.
8.
טענות המשיבה
מדובר בהליך שחוק ההוצאה לפועל חל עליו ולא בהליך אזרחי ולכן נטל ההוכחה לביטול העיקול מוטל על המבקשת ולא עליה .המשיבה מחזיקה בידה שיק שנמסר לה על ידי המבקשת ולפיכך קיימת חזקה בדבר הערך שניתן בעדו, ראה סעיף 29 לפקודת השטרות. ב"כ המבקשת ויתר על חקירת מנהל המשיבה וכן לא חקר עובד שלה לפיכך לא הופרך כל האמור בתצהירים שלהם.
9. המשיבה טוענת, כי לפני ביטול השיק לא קדמה כל תלונה או התראה מצד המבקשת בדבר תקלות במתקן. ביטול השיק בא למשיבה "כרעם ביום בהיר" לאחר שמילאה את כל התחייבותה כלפי המבקשת. היא פיתחה וסיפקה את התוכנה למתקן לשביעות רוצנה המלאה של המבקשת כפי שפרוייקט קודם שביצעה המשיבה למבקשת נעשה בהצלחה רבה.
רונן השתתף בהרצת המתקן שבוצעה אצל המזמין, לשביעות רצונו המלאה וחזר לישראל רק לאחר אישור של המבקשת כי השלים בהצלחה את המטלות שקיבלה על עצמה המשיבה.
10. לאחר ביטול השיק ניסה מנהל המשיבה לשוחח עם מנהלי המבקשת, אולם ללא הצלחה, עד אשר שמעה המשיבה , כי הסיבה הינה שהמזמין לא הסכים לשלם את מלוא הסכום עבור המתקן. המשיבה דוחה טענה זו מכל וכל . טענה זו אינה נתמכת בכל אסמכתא. זאת ועוד, מאז חילול השיק, לא פנתה המבקשת ולא פרטה מה הן התקלות שנמצאו כביכול במתקן . כמו כן, הצעת המשיבה לתקן כל פגם, אם קיים במחשוב המתקן, לא נענתה.
11. לענין מצבה הכלכלי של המבקשת, נטען כי גם ספקים אחרים אחרים שלה נתקלו בקשיי גבייה והתברר כי היא מצויה בקשיי נזילות מהותיים. מפעלה של המבקשת משועבד לבנק דיסקונט , הציוד המצוי אצל המבקשת חכור (מחשבים, מדפסות) , כמו כן מכל 56 צדדי ג' אליהם נשלח צו העיקול, נתקבלה תשובה אחת בלבד מהתעשייה האוירית.
12. המבקשת לא צרפה דו"חות של חשבונות הבנק או נכסים פיננסים שיש לה בבנק , כגון ניירות ערך , מטבע חוץ. לא צורפה כל הזמנה מלקוח נוסף , כטענת המבקשת. מתוך עדות סמנכ"ל המבקשת עולה כי מצבה של המבקשת תלוי על בלימה ללא כל רזרבות כספיות. לכן אם יבוטל העיקול , לא תוכל המשיבה לגבות את סכום השיק.
13.
מסקנות
בקשה זו מתייחסת לביטול צו עיקול שניתן במסגרת תיק הוצאה לפועל ולא בהליך אזרחי, לפני מתן פסק דין. בעת מתן צו העיקול, היה בידי המשיבה פסק דין, שהוא השיק של המבקשת שחולל.