אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק בשא 16784/04

החלטה בתיק בשא 16784/04

תאריך פרסום : 05/10/2006 | גרסת הדפסה

בש"א
בית המשפט המחוזי חיפה
16784-04
13/01/2005
בפני השופט:
יעל וילנר

- נגד -
התובע:
פלוטקה דוד
עו"ד גבריאל שדה
הנתבע:
גוהר משה
עו"ד מנחם איל
החלטה

1.         בפני בקשה להטלת עיקול זמני (ברישום) על זכויות המשיב הרשומות אצל המחזיקה בדירה שברחוב שבטי ישראל 27/7, בקריית חיים (להלן -  "הדירה").

ביום 10.11.04, ניתן על ידי צו עיקול ארעי במעמד צד אחד.

רקע בקצרה כעולה מהנספחים שצורפו לבקשה ולתגובה

2.         בתאריך 28.4.03, רכש המשיב מהמבקש את הדירה על פי הסכם מכר שנחתם במועד זה (להלן - " ההסכם").

המבקש שילם לטענתו, את מלוא התמורה שנקבעה בחוזה ובהתאם, בתאריך 28.5.03, נרשמו מלוא הזכויות בדירה על שם המשיב בלשכת רישום המקרקעין.

יודגש כי רישום זה נעשה בהסכמת המבקש ובהעדר כל התנגדות מצידו לרישום זכויות הבעלות בדירה על שם המשיב.

3.         בהמרצת הפתיחה שהוגשה בד בבד ביחד עם בקשה זו, נטען על ידי המבקש כי המשיב אילץ אותו לחתום על ההסכם, תוך איומים על חייו ותוך כפיה ו/או השפעה בלתי הוגנת ו/או תוך הטעיה ו/או תוך מירמה. 

לפיכך, עותר המבקש בתביעתו דנן, להצהיר כי ההסכם מיום 28.4.03 בטל מעיקרו. בהתאם, מבקש העותר להטיל עיקול זמני (ברישום) על הדירה עד להכרעה בתביעה העקרית.

4.         המשיב מתנגד לבקשה וטוען כי אין כל בסיס לטענות המבקש בעניין עושק, כפיה וכיוצ"ב.

לטענתו, הוא רכש את הדירה לאחר שהמבקש חתם מרצונו על הסכם המכר ללא כל כפיה ולאחר ששילם את מלוא התמורה בגין הדירה.

דיון

5.         דין הבקשה להדחות ולו בשל הטעם לפיו הבקשה וכל דרך התנהלותו של המבקש עד להגשת הבקשה, לוקים בשיהוי בלתי סביר, שיהוי שהינו בעוכריו של המבקש.

6.         הלכה פסוקה היא כי בית המשפט רשאי לדחות בקשה למתן צו זמני אשר הוגשה באיחור ניכר ואשר בעטיו של השיהוי, נגרם נזק או שינוי באינטרסים של יחידים או של הכלל (ראה בג"צ 453/84 איזורית שירותי תקשורת בע"מ ואח' נ' שר התקשורת פד"י לח  (4) 617).

            השאלה אם עותר פלוני השהה הגשת בקשתו, תלויה כמובן בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה "יש שיום אחד יכרית זכות ויש ששנה לא תפגע בזכות" (דברי כב' השופט חשין ב דגניה א' נ' שר החקלאות בג"צ 2632/94 פד"י נ(2) 715, 742).

7.         בפסיקה הוצבו שני מבחנים לקביעת קיומו של שיהוי; סוביקטיבי ואוביקטיבי.

            על פי המבחן הסוביקטיבי - על בית משפט לבחון האם העותר פעל בזריזות המתחייבת בנסיבות העניין, והאם עתירתו אינה נגועה בהשתהות הנובעת ממחדלו הוא. שאלה זו מחייבת לבדוק מתי נודע לעותר לראשונה על הפעולה אותה הוא בא לתקוף והאם פעולותיו מנקודת זמן זו ואילך, אינן נגועות בהשתהות בלתי מוצדקת (ראה בג"צ 2632/94 דגניה א' ואח' נ' שר החקלאות ואח' דינים עליון מב 956, וכן ראה בג"צ 5018/91 גדות תעשיות פטרוכימיות נ' ממשלת ישראל, פד"י מז(2) וכן בג"צ 5346/91 גל נ' לשכת עורכי הדין, דינים עליון כ' 964).

8.         על פי המבחן האוביקטיבי - על בית המשפט לבחון את התוצאות האוביקטיביות של חלוף הזמן עד להגשת העתירה. במישור זה, גם אם העותר פנה לבית המשפט לראשונה מיד כשנודעה לו עילת העתירה, ייתכן שעתירתו תהא נגועה בשיהוי.

            ראה בעניין זה פסק דינו של כב' השופט זמיר אשר קבע בבג"צ 2285/93 נחום נ' ראש עיריית פתח תקוה  פד"י מח(5) 630 כי:

"השיהוי האובייקטיבי קיים כאשר מירוץ הזמן עד הגשת העתירה, אפילו לא נגרם באשמת העותר, גרם לשינוי המצב באופן שקבלת העתירה באותו מועד תגרום נזק, שהיה נמנע לו הוגשה העתירה במועד הראוי...".

9.         עוד נקבע בפסיקה כי גם אם עותר אינו לוקה בשיהוי סוביקטיבי, עדיין אפשר שהעתירה תהיה לוקה בשיהוי אוביקטיבי ובנסיבות מסויימות, די בשיהוי אוביקטיבי, כשלעצמו, כדי לדחות העתירה (ראה בג"צ 7111/95 מרכז השלטון המקומי נ' הכנסת פד"י נ(3) 485 וכן בג"צ 2285/93 לעיל). 

10.        זאת ועוד; בבוא בית המשפט לדון בטענת שיהוי, יבחן האם ההשתהות מלמדת על ויתור (מכללא) על זכות (בג"צ 6790/98 ענת אברץ נ' פקיד הבחירות לעיריית ירושלים, פ"ד נב(5), 323, עמ' 330-331).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ