1. בפני בקשה לעצור את המשיב עד תום ההליכים המשפטיים.
נגד המשיב הוגש כתב אישום, המייחס לו שתי עבירות של סחר בסם מסוכן, לפי סעיפים 13 + 19 א לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג - 1973 (להלן: "הפקודה"), עבירת הדחת קטין לסמים מסוכנים, לפי סעיף 21 (א) (1) לפקודה, עבירת החזקת סם שלא לשימוש עצמי, לפי סעיף 7 (א) + (ג) רישא לפקודה, עבירת שיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 לחוק העונשין תשל"ז - 1977, ועבירת הכשלת שוטר, לפי סעיף 275 לחוק העונשין.
בכתב האישום נטען, כי בתאריך 12.11.06 בסמוך לשעה 19:30, מכר המשיב לקטין א.א. וכן לחליל ח'טיב (שהגיע יחד עם הקטין לרכוש את הסם) סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 1.0383 גרם נטו, מחולק ל - 2 חתיכות, תמורת סכום כספי שאינו ידוע. בסמוך למועד זה, מכר לדוד אלפסי סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 1.4991 גרם נטו, תמורת סכום כספי שאינו ידוע. לאחר המתואר לעיל, נעצר המשיב, בעת שהוא מחזיק סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 8.7448 גרם נטו, מחולק ל - 2 אריזות, שלא לצריכתו העצמית. בטרם נעצר, ובעת שהשוטר קרא לו לעצור, המשיב נמלט בריצה, והשליך את הסם. בעת מעצרו נתפסו בחזקתו סך 295 ש"ח, שהמבקשת עותרת לחלט בתום ההליכים המשפטיים.
2. חרף גילו הצעיר, נרשמו עד עתה לחובת המשיב 7 רישומים פליליים הכוללים 6 הרשעות קודמות. בתאריך 10.1.01 נדון בבית המשפט לנוער בת.פ. 2066/00 ל - 9 חודשים מאסר על תנאי בגין 4 אירועים שכללו החזקת סם מסוכן, הן לצריכה עצמית והן שלא לצריכה עצמית וכן עבירת הפרת הוראה חוקית. בתאריך 31.1.02 בת.פ. 2218/00 בית המשפט לנוער נדון שוב למאסר מותנה, בגין שתי עבירות התפרצות לדירה, החזקת נכס חשוד ותגרה במקום ציבורי. בתאריך 13.2.03 דן אותו בית משפט השלום בבאר-שבע בת.פ. 27/02 ל - 7 חודשי מאסר בפועל וכן מאסר מותנה בגין החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית. בתאריך 30.4.03 גזר עליו בית המשפט השלום בבאר שבע בת.פ. 5291/02 שישה חודשים מאסר על תנאי בגין החזקת סמים לצריכה עצמית והחזקת סכין. בתאריך 13.5.04 נדון בת.פ. 2098/04 בבית המשפט השלום בבאר-שבע ל - 6 חודשים מאסר על תנאי בגין הפרת הוראה חוקית.
בתאריך 21.3.06 נדון המשיב בת.פ. 2383/03 בפני כב' השופט אבו טהא במסגרת צירוף תיקים, שכלל החזקת סם מסוכן לצריכה עצמית, החזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, הפרת הוראה חוקית, החזקת סכין והחזקת נכס חשוד. בפני בית המשפט הונח תסקיר שירות מבחן חיובי בתוכנו ובהמלצתו. שירות המבחן ציין, כי המשיב נמצא בפיקוחו במשך תקופה ארוכה, שמר על ניקיונו מסמים, והשתלב בעבודה אצל מר יעקב כדורי. המעסיק התייצב בבית המשפט וסיפר, כי המשיב מנהל אורח חיים נורמטיבי ואחראי, הכולל עבודה במפעל שהוא מנהל.
בנסיבות אלה, מצא בית המשפט לנכון להקל עם המשיב, וגזר עליו עונש חינוכי, שהתבטא בשירות לתועלת הציבור בהיקף של 300 שעות, העמידו במבחן למשך 12 חודשים והאריך 3 מאסרים מותנים שהיו תלויים ועומדים כנגדו.
3. בתיק שבפנינו המשיב נעצר עד למתן החלטה אחרת, לאחר שבא כוחו הסכים כי בחומר החקירה קיימות ראיות לכאורה, המקימות עילת מעצר. כן ביקש להורות על הגשת תסקיר מעצר.
בתסקיר המעצר הראשון מתאריך 10.12.06 נכתב, כי המשיב עלה לישראל בשנת 1991 עם אביו, אמו ואחיו. האחים חזרו לרוסיה לפני מספר שנים. אמו נפטרה לפני כ- 3 חודשים ממחלה. האב, הנמצא כיום במצב סיעודי, נותר בודד, למעט מטפלת סיעודית העוזרת לו במשך שעתיים ביום, ומלבדה אין בנמצא גורם הסועד אותו.
המשיב החל להשתמש בסמים מסוכנים מסוג קנבוס, החל מגיל 14. הוא סיים 9 שנות לימוד בלבד ולא גוייס לצה"ל על רקע מעורבותו בפלילים והתמכרותו לסמים. במהלך חייו עבד בעבודות מזדמנות. ואולם המשיב הפסיק לצרוך סמים, לפני כ- 3 שנים. באותה תקופה, השתלב בעבודה במסגריה בקיבוץ קרית-ענבים, בתחילה כחלופת מעצר ולאחר מכן במסגרת צו מבחן ושל"צ נשוא ת.פ. 2383/03 הנ"ל. כל העת הקפיד לשתף פעולה עם שירות המבחן. לפני כ - 3 חודשים, חזר לבית הוריו שבאופקים על רקע מחלת אמו, שכאמור נפטרה. העבירות המיוחסות לו בכתב האישום נעברו, לכאורה, לאחר חזרתו לבית הוריו. שירות המבחן דחה את בקשתו, להמשיך ולהתגורר באופקים ולהשתלב במסגרת פתוחה במרכז יום, על מנת שיתאפשר לו לסייע לאביו הנכה. שירות המבחן נימק את המלצתו והסביר, כי אחת הנסיבות שהובילו למעצרו של המשיב, נבעה, ממסגרת מקום מגוריו. בד בבד, ובהתחשב בהליך השיקום הממושך שהמשיב עבר, שירות המבחן המליץ לשקול חלופה מעצר אחרת.
4. בנסיבות אלה, ב"כ המשיב ביקש, איפא, לבחון חלופת מעצר נוספת, בקיבוץ קרית-ענבים, המקום בו המשיב עבד והתגורר עד למעצרו הנוכחי. בבית המשפט התייצבו חיים קלדרון ויעקב כדורי, ששימשו חלופת מעצר, בעת שהמשיב התגורר בקריית ענבים, והסכימו לשוב וליטול עליו אחריות. הם הציעו שיחזור ויעבוד בבית שמש, במחסן בו עובד חיים קלדרון, או במסגריית הקיבוץ. כמו כן התחייבו לפקח עליו ולדווח למשטרה לאלתר, במידה ויפר את תנאי השחרור בערובה. שניהם הותירו בי רושם טוב בהחלט. שוכנעתי, כי הם מודעים לעבירות החמורות המיוחסות למשיב מחד ולאחריות הרבה המוטלת על כתפיהם מאידך. התרשמתי, כי יעשו כל אשר לאל ידם, על מנת שהמשיב לא יחזור עוד לסורו.
אשר על כן, ביקשתי משירות המבחן להגיש תסקיר מעצר נוסף ולהתייחס בו לחלופת המעצר בקריית ענבים. בתסקיר המעצר נכתב כי לפני כ - 3 שנים, המשיב השתלב בקיבוץ, ועבד תקופה ארוכה במסגריה. מעסיקיו ציינו, כי תפקד באופן חיובי והותיר רושם טוב. שירות המבחן שוחח עם חיים קלדרון, המתגורר בקיבוץ קרית-ענבים ועובד כמנהל מחסן במפעל "פיצוחי ירושלים", שנמצא באיזור התעשיה בבית-שמש. קלדרון מסר, כי הוא נכון להעסיק את המשיב כמחסנאי בפיקוחו בין השעות 07:00 - 19:00, ולהסיעו לעבודה ובחזרה. עוד התחייב, כי המשיב יתגורר בקיבוץ בקראוון הסמוך לביתו, מגורים שיאפשרו לו לפקח עליו בכל שעות היממה. יסייע לו יעקב כדורי, הבעלים של המפעל "פיצוחי ירושלים".
שירות המבחן העריך, כי חזרת המשיב לאופקים ולחברה השולית, היו הרקע להתדרדרותו. לכן, שהותו בחלופת מעצר המרוחקת מאופקים, בשילוב של עבודה ופיקוח הכולל שיחות פרטניות ומתן בדיקות לגילוי שרידי סם, יש בהם כדי לצמצם את רמת הסיכון לחזרה להתנהגות עבריינית. לכן, המליץ לקבל את החלופה המוצעת, לשחררו בערובה, בתנאי מעצר בית מלא בקיבוץ קרית-ענבים, למעט יציאה לעבודה מהבוקר עד השעה 19:00 ולהורות על פיקוח מעצר.
5. ב"כ המבקשת התנגד להמלצת שירות המבחן. הוא הדגיש את עברו הפלילי המכביד של המשיב, שהיה מכור לסמים, ושעבר לכאורה את העבירות המיוחסות לו, בעת שהוא נתון לפיקוח שירות המבחן ובעוד מאסר מותנה בגין עבירות סמים, חב הפעלה, מרחף מעל ראשו. בטיעוניו התבסס על פסיקת בית המשפט העליון, ממנה עולה, כי מקומם של סוחרי סמים להיעצר מאחורי סורג ובריח. הוא הוסיף וציין את המסוכנות העולה מהתנהגות המשיב, שניהל "תחנת סמים" ואף לא נמנע מלמכור סמים לקטין, למען בצע כסף. למרות שב"כ המבקשת לא הסתיר את דעתו, כי מדובר בחלופת מעצר מצויינת, סבר כי אין מקום לשוב וליתן למשיב הזדמנות נוספת. לכן, ביקש להעתר לבקשה ולעצור אותו עד תום ההליכים המשפטיים.
הסנגור עתר לאמץ את המלצת שירות המבחן, לשחרר את המשיב לחלופת המעצר המוצעת. לטעמו, בחלופה זו, שהוכיחה עצמה במשך מספר שנים, יש להרחיק את המשיב ממקום ביצוע העבירות ולנטרל את מסוכנותו. עוד הוסיף, כי מבלי להקל ראש בחומרת העבירות המיוחסות למשיב, בית המשפט אינו שוקל, בשלב בקשת מעצר עד תום ההליכים, שיקולים הכרוכים בענישה. לכן, לדעתו, עסקינן בנסיבות מיוחדות שמצדיקות שחרור בתנאים מגבילים.
6. הלכה היא, כי בהעדר נסיבות מיוחדות, חריגות ויוצאות דופן, דינו של מי שעוסק בסחר בסם מסוכן להעצר עד תום ההליכים. ראה למשל: בש"פ 9405/04
חופני נ. מדינת ישראל תק-על 2004 (4) 378 מפי כב' השופטת נאור, בש"פ 994/04
אסקאפי נ. מדינת ישראל תק-על 2004 (1) 1230 מפי כב' השופט ג'ובראן.
הבקשה אינה קלה להכרעה. מחד, עסקינן במשיב, נרקומן לשעבר, שלחובתו עבר פלילי מכביד, רובו בעבירות סמים. הוא כבר ריצה מאסר בפועל, בעבירת החזקת סמים, שלא לצריכה עצמית. יתרה מזאת: אך לפני מספר חודשים, בית המשפט בת.פ. 2383/03 הלך לקראתו כברת דרך ארוכה, הושיט לו יד מסייעת, בהתבססו על אמון שנתן בו. מושכלות ראשונים, כי אין די בחלופת מעצר טובה, תהה אשר תהא, כשמדובר במשיב שאין ליתן בו אמון. עברו הפלילי ואופי העבירות המיוחסות לו, מלמדים כי קיים חשש כבד שיחזור לסורו. רואים אנו, כי המשיב הפר את האמון שבית המשפט נתן בו, הפרה גורפת, שכן אין מדובר במעידה, אלא בעבירות חמורות ביותר שנעברו, לכאורה, הכוללות גם הדחת קטין לסם מסוכן. בנסיבות אלה, אין צורך להכביר מילים על מסוכנותו לחברה.
מאידך, המשיב צעיר בגילו. במהלך השנים האחרונות הצליח לשקם את חייו באמצעות ובסיוע חלופת המעצר, הרלוונטית גם לבקשה דנא. כאמור לעיל, במשך כ - 3 שנים המשיב התגורר ועבד בקיבוץ קרית-ענבים, שמר על ניקיונו מסמים והקפיד על אורח חיים נורמטיבי. מבלי להקל ראש, חלילה, בחומרת העבירות המיוחסות לו, עלינו לזכור, כי מעצר עד תום ההליכים אינו יכול להוות מקדמה על חשבון העונש. אציין גם, כי הוא מואשם בסחר בחשיש ובכמויות קטנות. על רקע אירוע טראומתי, שהתבטא במחלת אמו ובמותה, נאלץ לחזור להתגורר באופקים, מתוך כוונה חיובית, לטפל באביו החולה, שנותר בודד וללא קרוב ומודע. ניתן להעריך בסבירות גבוהה, כי אלמלא אירוע טרגי זה, היה ממשיך ומנהל אורח חיים חיובי.
לדעתי, המשיב נמצא בפרשת דרכים גורלית. אין ספק שמעצר עד תום ההליכים יסיג אותו אחורנית ויסתום את הגולל על סיכויי השיקום. סיכוי זה אכן מתקיים, שכן חלופת המעצר, עד שחזר לאופקים, הוכיחה עצמה מעל ומעבר. לא בכדי הגדיר אותה ב"כ המבקשת "כמצויינת". גם אני רואה עימו את חלופת המעצר עין בעין. ביכולתה לנתק את המשיב מסביבתו העבריינית, לאיין את מסוכנותו, ולהשיבו לאורח חיים נורמטיבי.
7. אשר על כן ולאחר התלבטות ממושכת, אני מקבל את המלצת שירות המבחן ומשחרר את המשיב בערבות בתנאים כדלקמן: