אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק בש"א 2149/05

החלטה בתיק בש"א 2149/05

תאריך פרסום : 23/08/2007 | גרסת הדפסה

בש"א
בית המשפט המחוזי ירושלים
2149-05
22/06/2005
בפני השופט:
משה דרורי

- נגד -
התובע:
1. טל גלזר
2. אלברטו צ'יטונה
3. חדווה שפיגל

עו"ד נדב העצני
עו"ד מנחם הסה
הנתבע:
1. מר אריאל שרון יו"ר תנועת הליכוד וראש ממשלת ישראל
2. השר ישראל כ"ץ יו"ר מזכירות תנועת הליכוד
3. מזכירות תנועת הליכוד
4. ח"כ מיכאל רצון יו"ר ועדת הליכוד העולמי במזכירות הליכוד
5. ועדת הליכוד העולמי במזכירות הליכוד
6. זאב ביילסקי
7. גדעון פת
8. ולדימיר הרצברג
9. נתן שרנסקי
10. בית הדין של תנועת הליכוד

עו"ד איתן המרמן
עו"ד כרמל שאמה
עו"ד רועי בלכר
עו"ד יעקב רובין
החלטה

כללי

1.         כיצד צריכה, על פי תקנוניה, תנועת הליכוד - הישראלית והעולמית - לבחור את מועמדה לתפקיד ממלא מקום יושב ראש הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית העולמית? כיצד יש לנהוג במי שאינו פועל על פי התקנונים האמורים? האם יש להכריז על קיום הוראות התקנונים או סטייה מהם? האם ניתן להורות למשיבים או למי מהם להפסיק לקדם מועמדות או לא לקיים פעילות ביחס לבחירת מועמדים אשר לא נבחרו על פי התקנונים הללו?

2.         אלה הן עיקר השאלות אותן הביאו המבקשים לבית משפט זה, כאשר מבוקשם הוא כי בית המשפט ידון  ויכריע בהן. עתירתם היא למתן צווים כנגד המשיבים שלא לפעול בניגוד לאותם תקנונים, ולהצהיר כי הבחירה שבוצעה בהתאם לאותם תקנונים, ואשר מכוחה נבחר משיב 9 - מר נתן שרנסקי - כמועמד הליכוד לתפקיד האמור, היא בחירה כדין, ומאידך גיסא, משיב 6 - מר זאב ביילסקי - לא נבחר כדין. על כן, לטענת העותרים, המשיבים אינם רשאים לפעול למען קידום מועמדותו ובחירתו של מר ביילסקי לתפקיד האמור.

רקע

3.         מר סליי מרידור מכהן בתפקיד יושב ראש ההסתדרות הציונית העולמית והסוכנות היהודית לארץ ישראל (להלן - "התפקיד" או "תפקיד היו"ר"). הוא נבחר על ידי המוסדות הלאומיים (על פי חוקת ההסתדרות הציונית וחוקת הסוכנות), כמומלץ מטעמה של תנועת הליכוד. הבחירה נערכה בוועידה העולמית השלישית של הליכוד העולמי, ביוני 2002.

4.         מר מרידור הודיע על סיום תפקידו. סמוך לאחר מכן פנו ראשי תנועת הליכוד העולמית אל מר אריאל שרון, ראש ממשלת ישראל (משיב 1) ובו פרטו בפניו את הנהלים והכללים לבחירת מועמד מטעם הליכוד לתפקיד יושב הראש הנ"ל. הם ציינו כי הגיעו אליהם ידיעות על כוונת ראש הממשלה למנות מחליף למר מרידור, תוך עקיפת מוסדות הליכוד העולמי, וביקשו ממנו כי לא ייתן ידו לכך, וכי יפעל על פי התקנונים הרלבנטיים לצורך הבחירה של מועמד הליכוד לתפקיד יושב הראש (מכתב מיום ח אייר תשס"ה (17.5.05), נספח ה לבקשה). מכתב זה לא נענה.

5.         ביום 29.5.05 פורסמה בעיתונות מודעה מאת הליכוד העולמי, וכותרתה היא " בחירת מועמד/ת הליכוד העולמי לחבר הנהלה ויו"ר ההסתדרות הציונית והסוכנות היהודית". במודעה נאמר כי המועצה העולמית של הליכוד העולמי תבחר את המועמד ביום 19.6.05. כמו כן נקבעו במודעה הנהלים להצגת המועמדות. מודעה זו חתומה על ידי מר אורי שטרוזמן, שופט (בדימוס) יושב הראש הועדה המכינה (נספח ג לבקשה).

6.         סמוך לאחר מכן החלו פעילויות בערוצים מקבילים:

מחד גיסא, הודיע ראש הממשלה, מר אריאל שרון, באמצעות דובר משרד ראש הממשלה, כי המועמד של ראש הממשלה לתפקיד זה הוא ראש עיריית רעננה, מר זאב ביילסקי, משיב מס' 6 (להלן - "מר ביילסקי"), וכי ראש הממשלה כבר נפגש עם יושב ראש חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית, אשר הודיעה לראש הממשלה כי לאחר שנועצה ב"ועדת הייעוץ וההסכמה של חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית",  הם מסכימים פה אחד למינוי זה (נספח א לבקשה).

            מאידך גיסא, פנו המשיבים 9-7 למוסדות הליכוד העולמי, והציגו את מועמדותם לתפקיד (אישור המנכ"ל של הליכוד העולמי - נספח ד לבקשה).

7.         המבקשים עתרו לבית הדין העליון של הליכוד בבקשה כי זה ייתן צו מניעה כנגד חמשת המשיבים הראשונים שבפנינו, כדי שאלה יפעלו רק על פי חוקת הליכוד הישראלי ותקנון הליכוד העולמי ביחס למינוי מועמד הליכוד לתפקיד היו"ר. טענתם היתה כי הדרך הנכונה והיחידה לבחירת מועמד הליכוד לתפקיד היו"ר, היא רק באמצעות בחירות של מועצת הליכוד העולמי, ועל כן ניתן לבחור רק במשיבים 9-7, ולא במר ביילסקי, אשר אינו מועמד כלל ולא פנה להציג את מועמדותו לבחירה במוסדות הליכוד העולמי.

 בית הדין העליון של הליכוד (כב' השופט (בדימוס) אביגדור משעלי, עו"ד נורמן פלאט, עו"ד מנשה שני), לאחר שניתחו את הוראות חוקת הליכוד - נושא אליו נידרש בהמשך - קבעו כי סוגיה זו אינה בסמכות בית הדין של הליכוד הישראלי אלא נתונה למוסדות הליכוד העולמי, לרבות בית הדין שלו. לכן החליט בית הדין העליון של הליכוד הישראלי כי אינו נכנס לשאלה ואינו דן בה והיפנה את העותרים למוסדות הליכוד העולמי (החלטה מיום ח סיון תשס"ה (15.6.05) בעתירה 813/05 - נספח א1 לבקשה).

8.         מיד עם קבלת החלטת בית הדין העליון של הליכוד הישראלי, פנו שלושת המבקשים - חברי תנועת הליכוד -  לבית משפט זה בבקשה, שעתירתה דומה לזו שהופנתה לבית הדין העליון של הליכוד. לטענתם, טעה בית הדין העליון, ובית המשפט מתבקש ליתן את הצווים שאותם ביקשו בפני אותו בית דין של תנועת הליכוד.

תמצית ההליכים

9.         הבקשה הוגשה ביום שישי, י סיון תשס"ה (17.6.05) בשעות הצהריים, במעמד צד אחד. לא נתתי צו זמני כל שהוא במעמד צד אחד. הוריתי על צירוף המשיבים 9-6, שכן עניינם עלול להיפגע. כן איפשרתי לצדדים להגיב בכתב וקבעתי את הדיון ליום שני יג סיון תשס"ה (20.6.05) בשעות אחר הצהריים, שכן הבחירה לתפקיד היו"ר, בוועד הפועל הציוני, נועדה להיערך      ביום 22.6.05.

10.       הוגשה תגובה בכתב מטעם משיב 1 וכן מטעם משיבים 2 ו-3, כאשר בעל פה נאמר על ידי ב"כ משיבים 2 ו-3, כי תגובה זו הינה גם מטעם משיבים 4 ו-5. בדיון בפניי, שנערך ביום יג סיון תשס"ה (20.6.05), טענו עורכי הדין הבאים: באי הכוח של המבקשים - עו"ד נדב העצני; של משיב 1 - עו"ד איתן הברמן; של משיבים 5-2  - עו"ד כרמל שאמה; של משיב 6 - עו"ד רועי בלכר; וכן של משיב 9 - עו"ד יעקב רובין.

11.       במהלך הדיון נמסר על ידי ב"כ המבקשים - ויתר בעלי הדין לא חלקו על כך - כי ביום 19.6.05 נערכה הבחירה של מועמד הליכוד לתפקיד היו"ר, במועצה של הליכוד העולמי. מתוך 79 חברים בגוף זה, הצביעו 63. תוצאות הבחירות היו כי מר נתן שרנסקי, משיב 9 (להלן - "מר שרנסקי") נבחר ברוב של 38 קולות, כאשר המועמדים האחרים קיבלו מספר קולות נמוך יותר: מר גדעון פת, משיב מס' 7, קיבל 24 קולות; ואילו עבור מר ולדימיר הרצברג, משיב מס' 8, הצביע אדם אחד.

12.       בפתח הדיון ניסיתי להביא את הצדדים להסכמה, אך לא עלה הדבר בידי. מאחר ודי בכך שאחד הצדדים אינו מסכים לפשרה אשר מוצעת על ידי בית משפט, כדי שהתוצאה תהיה כי אין הסדר מוסכם, יש להחליט בבקשה על פי הדין.

למותר לציין כי לא אתייחס להצעת הפשרה, ועל כן אף לא יוזכר תוכנה.

13.       בטרם אתייחס לתיק לגופו, ראיתי לנכון להציג נושא נוסף, והוא זה:

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ