א
בית משפט השלום תל אביב-יפו
|
31182-05
20/06/2006
|
בפני השופט:
אושרי פרוסט-פרנקל
|
- נגד - |
התובע:
בנק הפועלים בע"מ עו"ד הופטמן נחום
|
הנתבע:
הלוי נמרוד עו"ד לנדאו גד
|
החלטה |
בפניי בקשה למתן צו לגילוי מסמכים מטעם התובעת לאור קביעת בית המשפט מיום 24.5.2006 לפיה על המבקש להגיש בקשה לגילוי מסמכים תוך 14 יום מהדיון.
מומחה אשר מונה ע"י בית המשפט קבע כי המשיב 1 אינו חתום על השקים.
המשיב 2 הודה מפורשות כי כלל השקים מולאו ונחתמו ע"י שני המשיבים בתיאום מלא,תוך ידיעה ומתן הרשאה של המשיב 1 .
לטענתו, לאור טענות המשיב 2 מתקיים הצורך בבדיקת השקים והחשבוניות אשר ניתנו בגינם. לפיכך מבוקש מתן צו המחייב את המשיבים להגיש תצהיר גילוי מסמכים כדין ולחייבם למסור את כל השקים שניתנו ע"י המשיב 1 לבנקים ולספקים שלטענתו החתימה עליהם זויפה ע"י המשיב 2, את כל צילומי החשבוניות אשר ניתנו בגין השקים האמורים, את כרטיסי הנהלת החשבונות בין המשיב 1 לחברת מ.מ.ר ו/או למשיב 2 ואת כל ההתכתבויות וההסכמים שבין המשיבים ו/או חברות אשר בשליטתם.
לטענת המשיב 1 לא ניתן להעביר את צילומי השקים אשר נתבקשו ע"י המבקש מאחר ואלה מוחזקים בידי אחרים להם נמסרו השיקים. בחזקת המבקש, שקים רבים שזויפו ובעבר נמסרו לגרפולוג מומחה לצורך הכנת חוות הדעת.
לעניין החשבוניות, אין ברשותו כל חשבוניות מאחר והשקים זויפו מבלי שניתנה בעדם כל תמורה.
המשיב 1 לא ניהל כרטסת הנהלת חשבונות מאחר והחלפת השקים נעשתה על בסיב שיק תמורת שיק,ללא שום תמורה מעשית או עסקית.
לטענתו, בינו לבין חברת מ.מ.ר לא נערכה שום התחשבנות, שכן אין לו כל קשר לחברה זו וכי בינו לבין המשיב 2 או לחברות שבבעלותו לא הייתה כל התכתבות או כל הסכם בכתב או בעל פה למעט הבנה כי שיק יינתן בתמורה לשיק.
בהעדר נתונים ,מנסה המבקש לערוך "דייג" נתונים ומנסה להציל משהו שיסייע לבקשתו.
לפיכך יש להשית על המבקש הוצאות בגין עריכת תגובה זו.
דיון
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 [תיקון אחרון: 19/9/04]
112. צו גילוי מסמכים [131 ,123(א)]
בית המשפט או הרשם רשאי, לפי בקשת בעל דין, ליתן צו לפי טופס 10, המורה לבעל דין אחר לגלות בתצהיר ערוך לפי טופס 11, מה הם המסמכים הנוגעים לעניין הנדון המצויים, או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה;בית המשפט או הרשם רשאי לסרב לבקשה או לדחותה לזמן אחר, או ליתן כל צו אחר שייראה לו מתאים, בין דרך כלל ובין לסוגים של מסמכים.
113. צו גילוי מסמך פלוני [124]
בית המשפט או הרשם רשאי בכל עת, בין שניתן צו גילוי מסמכים או הוגש תצהיר על מסמכים ובין אם לאו, ליתן, לפי בקשת בעל דין, צו לפי טופס 12, המורה לבעל דין אחר לגלות בתצהיר אם מסמך פלוני המפורש באותה בקשה מצוי, או היה מצוי, ברשותו או בשליטתו, ואם אינו מצוי בה - מתי יצא ממנה ומה היה עליו.
נקודת המוצא העקרונית לעניין גילוי מסמכים והעיון בהם במשפט היא גילוי מרבי, שכן המשפט עומד על האמת וביסוד ההליך השיפוטי עומדת חשיפת האמת.גילוי האמת משאת את אינטרס הצדדים בהבטיחו עשיית משפט והוא משרת את אינטרס הציבור בהבטיחו את תקינות פעילותה של המערכת החברתית כולה. עם זאת, אין הזכות לעיון בלתי מוגבלת,לצדה עומדות טענות חיסיון שהדין והפסיקה מכירים בהן (רע"א 4999/95 Alberici International נ' מדינת ישראל, פ"ד נ (1) 39,44א-ג).
הכלל הוא, שבהתדיינות אזרחית יש להבטיח גילוי רחב ככל שניתן של מידע הרלוונטי למחלוקת הנדונה בבית המשפט. אך כלל זה אינו ניצב בדד. כנגדו ניצבים ערכים אחרים ובהם יעילות ההליך המשפטי, הגנה על אינטרסים לגיטימיים של הצד המגלה ומניעת פגיעה באינטרסים של צדדים שלישיים. האיזון ההולם בין עקרונות אלה נגזר מנסיבותיו של כל מקרה, רע"א 2534/02 שמשון נ' בנק הפועלים בע"מ, פ"ד נו (5) 193.
הגילוי לפי הנוסח הכתוב בתקנות, נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.
בית המשפט לא ייתן צו לגילוי מסמכים או לעיון בהם, אלא אם כן בית המשפט סבור, כי יש צורך בכך כדי לאפשר דיון הוגן.