מונחת בפני בקשה למתן צו לגילוי מסמכים ספציפיים (להלן:
"הבקשה").
רקע
המבקשת הגישה תביעתה דנן, בסך של 100,434 ש"ח, כנגד המשיבה, אשר לטענתה רכשה רכיבים אלקטרוניים מאת חב' Siwa Tronic (להלן:
"הספק") בניגוד להסכם בלעדיות נטען בין המבקשת לספק.
לחיזוק טענותיה, צרפה המבקשת לתביעתה את כרטסת הנהלת החשבונות של המשיבה, משנת 2007, אשר ממנה עולה כי המשיבה רכשה מהספק, במהלך שנת 2007, רכיבים באופן ישיר. בבקשתה זו מבקשת המבקשת צו לגילוי מסמכים ספציפיים למשיבה, בו יפורטו ויוצגו לעיון המבקשת כל ההזמנות שביצעה המשיבה מהספק החל מחודש אוקטובר 2006.
טענות המבקשת
מדובר בתביעה לתשלום כל המעלות אשר להן הייתה זכאית המבקשת, במסגרת הסכם בלעדיות אשר היה לה עם הספק. הסכם, אשר לטענת המבקשת, היה ידוע למשיבה ואשר היא בחרה להתעלם ממנו ביודעין,ולהזמין סחורה באופן ישיר מהספק, תוך שהיא גורמת לו להפר את ההסכם.
המבקשת סבורה, כי פרט לסכומים המופיעים בכרטסת המשיבה,
נספח ב' לכתב התביעה, בוודאי קיימות בידי המשיבה הזמנות של המשיבה לספק, אשר טרם שולמו, הנמצאות בידי המשיבה.
לטענת המבקשת, גילוי כל ההזמנות שבידי המשיבה, ישפוך אור על נזקיה הגבוהים של המבקשת אשר יתכן והנם גבוהים מסכום התביעה.
טענות המשיבה
בידי המשיבה מכתב מיום 3.4.08, בו מאשר הספק כי הפסיק את התקשרותו עם המבקשת כשנתיים קודם להגשת התביעה דנן. מכתב זה צורף לבקשה זו
כנספח א'.
המשיבה טוענת כי המבקשת מבקשת לעיין במסמכי ההזמנה של המשיבה החל מחודש אוקטובר 2006, בעוד לפי מכתבו של הספק, הסכם הבלעדיות אינו בתוקף עוד מחודש אפריל 2006, ועל כן ברור כי לאור נסיבות אלו, אין להיעתר לבקשת גילוי המסמכים בשלב כה מוקדם.
המשיבה מציינת כי המבקשת מעולם לא פנתה אליה בדרישה כלשהי לקבלת מסמכי הנהלת החשבונות שלה, או דרישה דומה, בטרם הגישה את בקשה גילוי המסמכים לבית המשפט, וזאת בניגוד ל
תקנה 120(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד - 1984 (להלן:
"תקסד"א").
המשיבה טוענת יש להמתין עם ההכרעה בבקשה זו עד לאחר החלטה אחרת בעניין החבות בתיק זה, אם אכן קיימת חבות.
המשיבה סוברת כי גילוי מסמכים בשלב כה מוקדם ועוד טרם הוכרעה אחריותה של המשיבה לנזקי המבקשת, הנן בבחינת יצירת לחץ בלתי הוגן על המשיבה.
דיון
תביעת המבקשת הינה בגין עמלות, אשר לטענתה נמנעו ממנה בעקבות ההזמנות הישירות אשר בצעה המשיבה אצל הספק.
על מנת להוכיח טענתה זו, צרפה המבקשת לכתב התביעה את כרטסת החשבונות של המשיבה לשנת 2007, אולם על מנת לאמוד את הסכום המדויק בו בוצעו ההזמנות, היא מבקשת כעת כי המשיבה תחשוף בפניה את הזמנותיה אצל הספק, החל מחודש אוקטובר 2006.
סבורה אני כי מדובר בדרישה סבירה והגיונית, הקשורה בקשר ישיר עם התביעה.
למשיבה, אשר מודה כי אכן בצעה הזמנות ישירות מהספק, אולם סבורה כי אין בכך פסול וטוענת כי הסכם הבלעדיות לא היה בתוקף, לא ייגרם נזק דיוני באם תחשוף הזמנות אלה, אשר היא טוענת כי בוצעו כדין.
נקודת המוצא העקרונית לעניין גילוי מסמכים ועיון בהם במשפט היא גילוי מרבי, כפי שנאמר
ברע"א 6546/94 בנק איגוד לישראל בע"מ נ' הנרי אזולאי, פ"ד מט(4), 54 (עמ' 61-62:
"כל אדם חייב למסור כל ראיה, ביסוד עיקרון זה עומד הערך של גילוי האמת. גילוי האמת משרת את אינטרס הצדדים בהבטיחו עשיית משפט. גילוי האמת משרת את אינטרס הציבור, בהבטיחו את "תקינות הפעולה של המערכת החברתית כולה..."
תקנה 120(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד - 1984, קובעת כך: