א
בית משפט השלום חיפה
|
15522-05
27/11/2006
|
בפני השופט:
כ. ג'דעון
|
- נגד - |
התובע:
1. חיימוב אברהם 2. חיימוב רעיסה 3. רחמנוב מריה
עו"ד א. תירוש
|
הנתבע:
1. אליהו חברה לביטוח בע''מ 2. קרנית קרן לנפגעי תאונות דרכים
עו"ד ר. ענבי-ניר ואח' עו"ד א. בלגה ואח'
|
החלטה |
1. אדם שהינו אזרח ישראלי
אך אינו תושב הארץ, הנוהג בתחומי ישראל עם רשיון נהיגה זר תקף, האם ניתן לראותו כמי שמחזיק ברשיון נהיגה תקף לעניין סעיף 7 (3) לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 ( להלן "החוק" )? ומהו הדין החל עליו?
אלה הן השאלות המעסיקות אותנו בהחלטה זו.
2. התובע, אזרח ישראלי, יצא מהארץ לקנדה ביום 26.10.03 כשהיה בן 22 שנה. לטענתו, הוא עבד שם, למד תורה, ניהל חשבון בנק, הוציא רשיון נהיגה קנדי, והיו לו כוונות למצוא שידוך בקרב בני הקהילה ולהשתקע בקנדה.
ביום 28.6.04, דהיינו לאחר כשמונה חודשים, חזר לבקר את אמו בארץ.
מספר ימים לאחר מכן ( ביום 14.7.04 ) היה מעורב בתאונת דרכים עת נהג ברכב שהיה מבוטח בביטוח חובה אצל נתבעת מס' 1, חב' הביטוח אליהו. בתאונה זו נפגע התובע, אמו ונוסעת נוספת היא תובעת מס' 3, על פי הנטען.
3. פוליסת ביטוח החובה של הרכב היתה מותנית בקיום רשיון נהיגה תקף לנהג המשתמש ברכב. בענייננו, אין חולק כי לתובע לא היה רשיון נהיגה ישראלי תקף בעת התאונה, אלא רשיון נהיגה קנדי תקף שהוצא במהלך שהותו בקנדה.
נשאלת איפוא השאלה האם התובע זכאי לפיצויים על פי החוק, והאם הוא עונה על תנאי פוליסת ביטוח החובה בדבר קיומו של רשיון תקף בעת קרות התאונה?
יצויין כי התביעה הוגשה כנגד מבטחת הרכב חב' הביטוח "אליהו" ( להלן "אליהו" ), וכנגד קרנית, קרן לנפגעי תאונות דרכים ( להלן "קרנית" ).
4.
דיון
תוקפו של רשיון הנהיגה שבידי התובע נבחן על פי הדין הרלוונטי לענייננו שהוא פקודת התעבורה ותקנותיה.
הכלל הוא כי אזרח ישראלי המבקש לנהוג ברכב בתוך תחומי המדינה, עליו להצטייד ברשיון נהיגה ישראלי בר תוקף, לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה.
הפקודה הסדירה גם כן את עניינם של אנשים הנוהגים בתחומי ישראל והמחזיקים ברשיון נהיגה זר.
תקנה 567 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 שכותרתה "רשיון נהיגה זר" קובעת כדלקמן:
"מי שאינו תושב ישראל ואינו תושב אזור כהגדרתו בתקנה 578 ובידו רישיון נהיגה זר בר תוקף, יראו אותו כבעל רישיון נהיגה בר תוקף בישראל בדרגה המקבילה לדרגת רישיון הנהיגה שלו, אם נתקיימו בו כל אלה:
(1) תנאי הגיל האמורים בתקנות 188 עד 190;
(2) אם הוא נוהג רכב כאמור -
(א) בתקנות 176 עד 179 - שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה באופן מצטבר על שנה, אלא אם כן הוא יצא מישראל במשך תקופה זו ליותר משלושה חודשים, באופן מצטבר;
(ב) בתקנות 179א עד 187 - שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה באופן מצטבר על שלושה חודשים אלא אם כן הוא יצא מחוץ לישראל בתקופה זו ליותר מ-30 ימים באופן מצטבר.
תקנה 567אשכותרתה "רישיון נהיגה לעולה ולתושב חוזר" קובעת כדלקמן: