אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בעניין העברתה של קשישה למסגרת חוץ ביתית בניגוד לרצונה

החלטה בעניין העברתה של קשישה למסגרת חוץ ביתית בניגוד לרצונה

תאריך פרסום : 18/02/2018 | גרסת הדפסה

א"פ
בית משפט לעניני משפחה באר שבע
2200-08-17
08/02/2018
בפני סגן הנשיאה:
אלון גביזון

- נגד -
המבקשת:
המרכז הישראלי לאפוטרופוסות - הקרן לטיפול בחסויים
משיבים:
1. היועץ המשפטי לממשלה באמצעות ב"כ במשרד העבודה והרווחה
2. א' XXX

עו"ד שיינפלד מטעם לשכת הסיוע המשפטי [בשם משיבה 2]
החלטה

 

 

  1. בהחלטתי מיום 4/10/17 עת נדרשתי לשאלה " האם בית המשפט יורה על העברתה של קשישה כבת 95 שנים מביתה למסגרת חוץ ביתית בניגוד לרצונה? " , סברתי כי  " חרף  העובדה שלגב' א' מונה אפוטרופוס, על בית המשפט ככלל  לכבד את רצונה, ולבחון חלופות אשר יהא בהם מחד כדי לקיים את בקשתה ומאידך כדי להבטיח את שלומה . מינוי אפוטרופוס לאדם אין בו כדי לשלול את רצונותיו, בקשותיו ומאווייו ". 

 

  1. עוד בהחלטתי הנ"ל, ובהמשך לדיון שהתקיים ביום 3/10/17, ולאחר שמהנתונים שהובאו בפני התברר כי בחקיקה הקיימת המדינה יכולה  לממן לגב' א'  השמה במסגרת חוץ ביתית ( בית אבות )  , אך אינה יכולה לממן עבורה מטפל סעודי  זר, וזאת למרות שההשמה במסגרת החוץ ביתית גבוהה הרבה יותר, סברתי כי " המדינה צריכה לתן מענה חקיקתי הולם וייחודי לאותם קשישים עריריים שאין להם בני משפחה אשר יממנו את יתרת עלות העסקת העובד הסעודי הזר, ובאופן שמטרת חוק הסיעוד שכאמור מבקש לעודד המשך שהותו של הקשיש בביתו, תמומש גם ביחס לאוכלוסייה ייחודית זו ".

 

  1. משהתרשמתי כי ניתן לכבד את רצונה של גב' א' ולהותירה בביתה תוך בניית מערך טיפול והשגחה חרף מגבלות השעות הניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי ונוכח העזרה לה היא זוכה משכנותיה, לא נעתרתי בהחלטתי מיום 4/10/17 לבקשה להעבירה בניגוד לרצונה לבית אבות, והורתי לאפוטרופא- הקרן לטיפול בחסויים, העו"ס לסדרי דין , ובאת כוחה של גב' א'- עוה"ד שיינפלד, לבחון חלופות נוספות עבור גב' א'.

 

  1. בהתאם לתסקירי העו"ס לסדרי דין מיום 19/11/17 ומיום 9/1/18 , נעשה ניסיון לשלב את גב' א' במרכז יום לתשושי נפש וזאת באופן הדרגתי ולמספר פעמים בשבוע. אולם נוכח הקשיים שפורטו בתסקיר , הופסקו ביקוריה של גב' א' במרכז היום.

            כן נבחנה אפשרות לשלב את גב' א' בתוכנית " כאן גרים" – דיור סטודנטים עם קשישים, אך זו , כך נטען, אינה מאפשרת מגורים עם קשישים תשושי  נפש.

 

  1. העו"ס לסדרי דין וכך גם הקרן, הביעו את דאגתן ממצבה של גב' א' אשר מרבית שעות היום , ובעיקר בשבת, נמצאת ללא השגחה . שכן נכון למועד זה גב' א' מקבלת 22 שעות שבועיות של טיפול במסגרת גמלת הסיעוד המשולמת על ידי  המל"ל וכ 10  שעות שבועיות  מטעם משרד הרווחה , שמתחלקות בין הימים א-ו ( כ 5 שעות טיפול ביום ) , ובנוסף האפוטרופא קונה מכספה של א' שעת  טיפול אחת לשבת.

 

  1. ביום 15/1/18 זימנתי  ללשכתי את עוה"ד מינה קלמן, חברת מועצת עירית באר שבע המשמשת כיו"ר ועדת מתנדבים בעיריית כאר שבע . בקשתי מעוה"ד קלמן לבחון אפשרות ליתן מענה התנדבותי  לגב' א' .

 

  1. ביום 7/2/18 בקרתי את גב' א' בביתה, שוחחתי עמה, ובאישורה בחנתי בין חדרי הדירה ומתקניה .

            בפגישה הנ"ל נכחו גם עורכת הדין שיינפלד- עו"ד מייצגת מטעם לשכת הסיוע המשפטי, עו"ס לסדרי דין – גב' ברוריה קליינברג,  עו"ס גב' ילנה, גב' תמר פורת – רכזת טיפול בקרן לטיפול בחסויים, עו"ד משה בן דוד – ב"כ הקרן לטיפול בחסויים, שתי שכנותיה  של גב' א', עורכת הדין מינה קלמן. לקראת סיום הפגישה הצטרפה גם גב' אליסיה ז'לודקוב – מנהלת מחלקת הקליטה בעירית באר שבע.

             

 

  1. פרוטוקול הביקור בביתה של גב' א' נערך בנפרד , אך אציין בקצרה כי התרשמתי כי גב' א' מטופלת כראוי , דירתה נקיה ומסודרת, מקררה מלא והיא עצמה מבקשת, או שמא דורשת, להמשיך ולהתגורר בביתה.

 

            במהלך שיחתי עם גב' א', לרוב השיבה בצורה עניינת לשאלותיי, וניכר כי בכל פעם שהעלתי בפניה את אפשרות הסידור החוץ ביתי- בית אבות, גרם לה הדבר להתרגשות , לכעס ואף לבכי.

 

            כן מחמם את הלב היה לראות את דאגתן של שתי שכנותיה של גב' א' וטיפולן בה , וברי כי ללא סיוען והשגחתן , מלאכתי היה קשה יותר.

 

  1. כפי שציינתי בהחלטתי מיום 4/10/17 " הוצאת קשיש מביתו – מבצרו, למוסד חוץ ביתי – בית אבות, הינה פעולה משמעותית וקיצונית עת הדבר נעשה בניגוד לדעתו ולרצונו של הקשיש . הוצאת קשיש מביתו , יש בה לא רק משום פגיעה בחירותו , אלא משום שינוי באורחות חייו כפי שהיה רגיל אליהם במשך השנים. במציאות הקיימת ובהעדר פיקוח מספק על בתי האבות, מדובר לעיתים אף בפגיעה בכבודו של הקשיש ".

           

            לאחר פגישתי עם גב' א' בביתה , ובשים לב לתגובתה עת העליתי  בפניה את אפשרות הסידור החוץ ביתי,  אבקש להוסיף כי הוצאת קשיש  מביתו בניגוד לרצונו , נחווה על ידו  כפעולה  כוחנית ואלימה .

           

            ומשכך, הוצאת קשיש מביתו לבית אבות, בניגוד לרצונו , צריכה להיות האלטרנטיבה האחרונה , וחובה על בית המשפט  בבחינת " כיבוד אב ואם "  לבחון  תחילה את כל החלופות  הקיימות ( ואף ליצור בעצמו  חלופות ) כדי  להותירו בביתו  ולכבד את רצונו.

 

  1. בנסיבות המקרה שבפני, ובהמשך לביקורי בביתה של גב' א' , ונוכח המענה שניתן היום ( הגם הוא חלקי ), יש לכבד את רצונה של גב' א' ולהותירה בביתה , וזאת בכפוף לאמור להלן: 

 

א.         תוך 7 ימים תתקיים פגישת עבודה בנוכחות  עוה"ד שיינפלד, הקרן ועוה"ד קלמן  וזאת לצורך  בחינת ובנית תכנית טיפול- השגחה בשילוב המערך ההתנדבותי של עירית באר שבע .

           

            עוה"ד קלמן תהא אחראית לכינוס פגישת העבודה , ותעדכן את בית המשפט תוך 14 ימים תוצאותיה.

 

ב.         הקרן תבחן אפשרות להתקנת לחצן מצוקה מתאים ( סטטי, נייד )  לגב' א' ובאופן שהוא יחובר גם לשכנתה של גב' א', וכן תדאג להדריך את גב' א' באופן השימוש בו.

 

ג.          הקרן תבחן אפשרות להתקנת גלי אש / עשן בביתה של גב' א'.

 

ד.         הקרן תבחן אפשרות להסרת  מנגנון הנעילה  הפנימי – העליון  בדלת  הבית ולמניעת נעילה לא רצונית של הדלת .

 

ה.         הקרן תעדכן ביחס לאמור בסעיפים ב-ד לעיל תוך 7 ימים , וככל שלא ימצא המימון לכך תעדכן בהתאם.

 

ו.          תבחן שוב התאמתה של גב' א' לפרויקט " כאן  גרים "

בהמשך לביקור שערכתי ,  הקרבה לאוניברסיטה ולמכללה ,  יתכן כי סטודנטית אשר תלון בדירתה של גב' א' , ללא תשלום שכר דירה , תיתן מענה להשגחה החסרה בשעות הלילה ( להבדיל מהטיפול אותו  מקבלת גב' א'  באמצעות שעות טיפול )  , ובאופן שגם גב' א' וגם אותה סטודנטית תצאנה נשכרות.

            העו"ס לסדרי דין תעדכן ביחס לאפשרות זו תוך 14 ימים, וככל שהתשובה תהא שלילית תמסור את  פרטי הממונה על הפרויקט לצורך זימונו לדיון.

 

  1. לא אוכל לסיים החלטתי זו מבלי שאביע את הערכתי הרבה לכל העסקים במלאכה ובכלל זה לעו"ס, לקרן ולגב' תמר פורת  , לעוה"ד שיינפלד, לעוה"ד קלמן ולעיריית באר שבע .

           

 

 

 

 

 

            אכן וכדברי נעמי שמר ז"ל בשירה  זוכה הגב' א'  ל " אנשים טובים באמצע הדרך" , אך לדידי אין הם צריכים לבוא  במקום המדינה, והיא זו אשר צריכה ליתן מענה חקיקתי הולם לאותם קשישים עריריים שיכולים להמשיך ולהתגורר בביתם בסיוע מטפל סעודי  זר, קל וחומר עת  מענה זה זול יותר מהמענה הניתן כיום  והממומן על ידי המדינה - הוצאה לבית אבות.

 

  1. הנני מתיר פרסום החלטתי זו ללא שמות הצדדים וללא פרטים מזהים.

            המזכירות תמציא החלטתי זו לצדדים וכן לעוה"ד קלמן.

 

ניתנה היום, כ"ג שבט תשע"ח, 08 פברואר 2018, בהעדר הצדדים.

    

 

 


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ