אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בדבר סנקציה כספית על אם בגין סיכול מפגשים של אב עם בתו

החלטה בדבר סנקציה כספית על אם בגין סיכול מפגשים של אב עם בתו

תאריך פרסום : 23/12/2021 | גרסת הדפסה

תלה"מ
בית משפט לעניני משפחה ירושלים
14599-10-19
07/12/2021
בפני השופט:
פליקס גורודצקי

- נגד -
מבקש:
ס.נ.
עו"ד אשרף שריף
משיבה:
ו.נ.
עו"ד ווליד סלמאן
החלטה
 

 

לפניי בקשה שלישית (להלן: "הבקשה השלישית"), מטעם האב להטלת סנקציה כספית על האם בגין סיכול 10 מפגשים עם בתם המשותפת ***, ילידת 00.00.2018 (להלן: "הקטינה").

 

רקע עובדתי רלוונטי

 

  1. בשנת 2013 נישאו זל"ז האב והאם (להלן: "הצדדים") על פי הדין הנוצרי-אורתודוקסי.

     

  2. מקשר נישואין זה נולדו לצדדים שלוש הבנות (להלן: "הקטינות") שלהלן:

     

    • ***, ילידת 00.00.0000.

    • ***, ילידת 00.00.0000.

    • הקטינה.

       

  3. בין הצדדים נתגלע סכסוך והם נפרדו ביום 00.00.2019.

     

  4. בעקבות פרידת הצדדים, נפתחו מס' הליכים משפטיים, ביניהם הליך לחלוקת זמני שהות, במסגרתו הוגשה הבקשה.

     

  5. ביום 12.11.2020 הוגש תסקיר עו"ס ובמסגרתו המליצה העו"ס, בין היתר, כי המפגשים עם שתי הקטינות *** ו*** יתקיימו בבית האב והמפגשים עם הקטינה יתקיימו במרכז קשר, במתכונת של אחת לשבוע.

     

  6. המלצות התסקיר קיבלו תוקף של החלטה ביום 14.1.2021.

     

    הבקשה הראשונה 

     

  7. ביום 7.4.2021 הוגשה ע"י האב הבקשה הראשונה, במסגרתה עתר להטלת סנקציה על האם בגין סיכול מפגשים עם הקטינה (להלן: "הבקשה הראשונה").

     

  8. בעקבות הגשת הבקשה הראשונה ולאחר קבלת תגובת האם ועדכון מטעם העו"ס, נקבע דיון ליום 9.5.2021. בתום הדיון ניתנה החלטה, בה הובא לידיעת האם כי מניעת המפגשים בין האב לקטינות עשויה להוביל לסנקציה כספית ונקבע, בין היתר כדלקמן:

     

    "...בעקבות הגשת הבקשה הוגש עדכון מטעם העו"ס מיום 26.4.21. ממנו עולה כי היה קושי תחילה לקבוע את המפגשים במרכז הקשר עם האם ואולם כשאלה נקבעו האם אמנם הביאה את הקטינה למרכז הקשר אך היא מפריעה לטיב המפגשים, מתפרצת במהלך המפגש ומקללת את האב.

     

    העו"ס המליצה על הטלת סנקציה כספית על האם מאחר והקטינה לא משתפת פעולה במפגשים.

     

    בעקבות בקשת האב נקבע דיון להיום. הצדדים חזרו על האמור בכתבי הטענות.

     

    עיון בתשתית הראייתית והעובדתית אשר הונחה לפני ביהמ"ש מוביל למסקנה כי אכן מופרת ההחלטה השיפוטית הקובעת את המפגשים במרכז הקשר. האם אמנם הביאה את הקטינה למפגשים במרכז הקשר אך היא איננה מאפשרת את קיום המפגשים וברמת התוצאה המפגשים לא מתקיימים.

     

    במצב דברים זה ברוח הנחיית הפסיקה ראו: תמ"ש 13085-10-19 (28.2.21) [פורסם בנבו] אין למעשה מניעה להטיל על האם סנקציה כספית בגין הפרת המפגשים, יחד עם זאת ולאור הנחיית הפסיקה ברמ"ש 65705-06-19 (16.8.19) [פורסם בנבו] לפיה יש להזהיר בטרם תוטל הסנקציה הכספית בגין הפרת המפגשים, אני מביא לידיעת האם כי ככל שתמשיך להפר החלטה שיפוטית, ביהמ"ש יהיה רשאי להטיל כנגדה סנקציה כספית בגין אי קיום המפגשים.

     

    בנוסף ומשנתקבלה הבקשה אני מחייב את האם בהוצאות משפט בסך של 1,500 ₪."

     

     

    הבקשה השנייה 

     

  9. ביום 6.6.2021 הגיש האב בקשה להטלת סנקציה בגין 4 מפגשים שלא קויימו. לאחר קבלת תגובת האם וברוח הפסיקה ברמ"ש 10322-10-19 (27.11.2019) [פורסם בנבו], נקבע דיון במסגרתו ניתנה לאם אפשרות להביע עמדה מדוע אין מקום להטיל עליה סנקציה כספית בגין סיכול המפגשים ומדוע אין לחייב אותה בהוצאות לטובת אוצר המדינה.

     

  10. במסגרת הדיון שהתקיים ביום 7.7.2021, נקבע כי הואיל ומטרת הסנקציה הכספית הינה מניעת סיכול מפגשים עתידיים ולא הענשה בגין מפגשים שלא קוימו למפרע, תוטל על האם סנקציה כספית בסך של 750 ₪ בגין סיכול כל מפגש שלא יתקיים החל ממועד דיון זה ואילך (להלן: "הסנקציה הכספית"), כדלהלן:

     

    "...יצוין כי אין זו הפעם הראשונה שמוגשת בקשה מסוג זה ובדיון שהתקיים ביום 9.5.21 הובא לידיעת האם כי ככל שתמשיך בהפרת המפגשים תוטל עליה סנקציה כספית.

     

    חרף עובדה זו המשיכה האם שלא לקיים את המפגשים, כל פעם בטענה אחרת, כאשר המשמעות הינה סיכול הקשר בין האב לבין הקטינות.

     

    אין צורך להכביר במילים אודות חשיבות הקשר בין הקטינים לשני ההורים ראו: תלה"מ 6984-07-19 (16.9.20) [פורסם בנבו].

     

    כאשר הורה לא מאפשר קשר בין קטין לבין ההורה השני לעיתים הדרך היחידה להביא לקיום המפגשים הינה באמצעות הטלת סנקציה כספית והדברים סוכמו לאחרונה בתלה"מ 20701-07-20 (16.3.21) [פורסם בנבו].

     

    במצב דברים זה על רקע ההפרות החוזרות והנשנות של המפגשים בין הקטינה לבין האב, כאשר ביהמ"ש התריע בפני האם אודות הטלת סנקציה במקרה של הפרת המפגשים איני מוצא דרך אחרת מלבד הטלת סנקציה כספית על מנת לוודא את קיום המפגשים.

     

     

    הואיל ומטרת הסנקציה הכספית הינה למנוע סיכול מפגשים עתידיים ולא להעניש על המפגשים שלא קוימו למפרע אני קובע כי בגין כל מפגש שלא התקיים [צ.ל. – "יתקיים" – פ.ג.] החל ממועד מתן החלטה זו ואילך תישא האם בסנקציה כספית בסך של 750 ₪ בגין סיכול כל מפגש.

     

    בנוסף לפגיעה בקשר של הקטינה עם האב, התנהלותה של האם מהווה הפרת החלטה שיפוטית.

     

    בע"פ 5338/17 משה אבוטבול – ראש עיריית בית שמש ואח' נ' נילי פיליפ ואח' (1.11.18) [פורסם בנבו] הבהיר בית המשפט העליון כי:

     

    "האפקטיביות של שלטון החוק נבחנת, בין היתר, ביכולתו של השלטון לאכוף החלטות וצווים שיפוטיים. אי-ציות לצווי בית משפט מהווה הפרה של שלטון החוק, והיא פוגעת ביסודות הדמוקרטיים עליהם בנויה החברה. לצורך התמודדות עם אפשרות הפרה שכזו, הופקד בידי בתי המשפט כח לפעול באמצעים שונים כדי לוודא שהמבזה יחזור לקיים את צווי בית המשפט שהופרו"

     

    בתיק 1219913/3 (24.10.19) [פורסם בנבו] הבהיר בית הדין הרבני הגדול כי:

     

    ידעו המתדיינים וידעו גם באי כוחם כי כשבית הדין מורה להגיב – חובתם להגיב במועד! כשלא מגיבים במועד – חובה להבהיר את הסיבה לכך בדברי אמת ולא במילים בלבד. ניסיונות לשטות בבית הדין אפשר שיעלו גם במחיר של הוצאות משפט – לרבות הוצאות אישיות המוטלות על עורכי דין, קנסות, פנייה ללשכת עורכי הדין כדי שתפעל בהליכים משמעתיים, או לפרקליטות המדינה כדי שתשקול נקיטת צעדים על פי סעיפים 237 או 244 לחוק העונשין"

     

    דעתי היא כדעתן של הערכאות העליונות לפיה בית המשפט אינו יכול להשלים עם המצב בו החלטותיו לא מקוימות.

     

    לדעה זו שותפים גם מותבים נוספים היושבים בדין בערכאות הדיוניות ראו: תמ"ש 35784-08-11 פלונית (קטינה) נ' אלמוני (14.9.11) [פורסם בנבו].

     

    בנסיבות אלה מצאתי למקום לחייב את האם בהוצאות משפט לטובת אוצר המדינה בסך של 1,000 ₪ ובהוצאות משפט לטובת האב בסך של 1,000 ₪.

     

    סכומים אלה ישולמו בתוך 30 יום שאם לא כן יתווספו אליהם ריבית והצמדה ממועד החיוב ועד למועד ביצוע תשלום בפועל".

     

    הבקשה השלישית

     

  11. ביום 7.10.2021 הוגשה הבקשה השלישית – היא הבקשה שלפניי – במסגרתה פירט האב 10 מפגשים שלא קוימו לטענתו על ידי האם ועתר להטיל על האם סנקציה כספית בגין סיכול המפגשים עם הקטינה, בסך של 750 ₪ בגין כל הפרה ובסה"כ 7,500 ₪.

     

  12. בהתאם להחלטה מיום 8.10.2021 הוגשה תגובת האם (להלן: "התגובה"), במסגרתה נטען, בין היתר, כי מדובר בבקשה קנטרנית וכי האם לא סיכלה אף מפגש. האם התייחסה למפגשים שפורטו בבקשה, כפי שיפורט בהמשך.

     

  13. הבקשה והתגובה הועברו לקבלת עמדת העו"ס, שהוגשה ביום 30.11.2021 (להלן: "עמדת העו"ס"). במסגרת עמדת העו"ס הומלץ על הטלת סנקציות ופורטו, בין היתר, המפגשים אליהם לא הגיעה האם והתנהלותה של האם. בנוסף, ציינה העו"ס כי במסגרת פגישה שהתקיימה עם האם וב"כ, נעשה ניסיון להסביר לאם את חשיבות קיום המפגשים בין הקטינה לאב והחשיבות שבשיתוף בפעולה מצדה וכי התנהלותה גורמת לסרבנות קשר מצד הקטינה כלפי האב.

     

    דיון והכרעה

     

  14. בטרם אתייחס לכל מפגש ומפגש אבהיר, כי מחובתו של הורה משמורן לאפשר קשר בין קטין להורה שאינו ההורה המשמורן. הדבר נכון ביתר שאת, מקום בו מתקיימים המפגשים במרכז הקשר וקיומם תלוי בהורה המשמורן אשר אחראי על הבאת הקטין למפגש.

     

  15. בתוך כך, יש לדחות את טענות האם כי "הקטינה לא הסכימה למפגש", "הקטינה סירבה למפגש" וכו' ויש לראות בכל מפגש שלא התקיים "בעטיה של הקטינה" כמפגש שסוכל על ידי האם.

     

  16. עוד יוער כי בהתאם להנחיית הפסיקה, יש מקום לקיים דיון בבקשות מסוג זה. ואולם, במקרה שלפניי, לא מצאתי מקום לקיים דיון, הן מכיוון שכבר התקיימו שני דיונים שעסקו בהפרת זמני השהות ובמסגרתם הובאה לידיעת האם המשמעות של סיכול המפגשים, הן מכיוון שלא הייתה מחלוקת עובדתית, אשר מצריכה בירור עובדתי אגב קיום דיון והן מכיוון שאף צד לא עתר לקיום דיון (האם עתרה לקיום דיון או להגשת עמדת העו"ס ולאחר שהוגשה עמדת העו"ס לא הגישה בקשה נוספת לקיום דיון).

     

  17. לאחר עיון בטענות הצדדים ובעמדת העו"ס, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם בגין אי קיום חלק מהמפגשים, מהנימוקים שלהלן:

     

    מפגש מיום 7.7.2021

     

    הערה: כפי שעולה מכתבי הטענות ובפרט מעמדת העו"ס, נפלה טעות קולמוס בבקשת האב והכוונה הייתה למפגש ביום 8.7.21, שכן המפגשים מתקיימים בימי חמישי.

     

    לטענת האב – האם לא הביאה את הקטינות למפגש ולא ענתה לשיחות טלפון מטעם העו"ס.

     

    לטענת האם – לא אמור היה להתקיים מפגש ביום 7.7.2021.

     

    עמדת העו"ס – האם ביטלה את המפגש שאמור היה להתקיים ביום 8.7.2021.

     

    הכרעה - מאחר שנפלה טעות קולמוס בבקשת האב ולא התאפשר לאם להתייחס באופן ענייני למפגש זה, יש לזקוף את הטעות לחובתו של האב. כפועל יוצא, אין מקום להטיל על האם סנקציה כספית בגין מפגש זה.

     

    מפגש מיום 29.7.2021

     

    לטענת האב – האם הביאה את הקטינה, אולם לא אפשרה את קיום המפגש ולאחר 2 דקות נכנסה לקחת אותה.

     

    לטענת האם – היא הגיעה יחד עם הקטינה למרכז הקשר, על אף שהקטינה לא הרגישה טוב ולאחר שהקטינה בכתה, עזבה את מרכז הקשר מסיבה זו. האם צירפה לתגובה אישור רפואי.

     

    עמדת העו"ס – נעשה ניסיון לקחת את הקטינה למפגש, האם סירבה במשך חצי שעה ולבסוף הסכימה אך הקטינה בכתה וכעבור דקות ספורות האם לקחה אותה ועזבה את מרכז הקשר.

     

    הכרעה – מעיון באישור הרפואי שצירפה האם עולה כי ממצאי הבדיקות שנעשו לקטינה תקינים. האם עזבה את המרכז עם הקטינה ללא כל רשות ובכך סיכלה את קיום המפגש. לאור האמור מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם בגין אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 5.8.2021

     

    לטענת האב – האם לא הביאה את הקטינה למרכז הקשר.

     

    לטענת האם – האם הודיעה מראש שהקטינה אינה מרגישה טוב.

     

    עמדת העו"ס – האם הודיעה כי לא תגיע למפגש 14 דק' לפני תחילתו, מאחר שהקטינות חולות.

     

    הכרעה – בתמיכה לטענתה, צירפה האם אישור מחלה "חד יומי" שאינו מפורט כלל ולא ניתן ללמוד ממנו כי הייתה מניעה להביא את הקטינה למרכז הקשר. לאור זאת אני קובע כי האם סיכלה את המפגש. לאור מסקנה זו, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם, בגין אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 12.8.2021

     

    לטענת האב – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך לא אפשרה את קיום המפגש.

     

    לטענת האם – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך הקטינה סירבה לקיים את המפגש, בכתה ולא רצתה לשהות עם האב.

     

    עמדת העו"ס – התקיים מפגש ואולם האם סירבה לעזוב את הקטינה ולמסור אותה לעובדת מרכז הקשר.

     

    הכרעה – כאמור לעיל, סירוב הקטינה לקיום המפגש אינו טעם לסיכולו. לאור מסקנה זו, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם, בשל אי קיום מפגש זה.

     

     

    מפגש מיום 19.8.2021

     

    לטענת האב – האם הביאה את הקטינה למרכז הקשר וכאשר העו"ס ביקשה להכניס את הקטינה למפגש, האם קיללה, לקחה את הקטינה ועזבה את המקום.

     

    לטענת האם – היא הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך הקטינה סירבה לקיים את המפגש, בכתה ולא רצתה לשהות עם האב.

     

    עמדת העו"ס – הקטינה בכתה ונעשה מאמץ להרגיע. כאשר המאמץ כשל, האם התבקשה להרגיע את הקטינה. בעת הניסיון להעביר את הקטינה לאב, האם קמה והתכוונה לעזוב את מרכז הקשר והקטינה בכתה ורדפה אחריה.

     

    הכרעה – התנהלותה של האם היא זו שהובילה לסיכול המפגש. על כן, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם, בשל אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 26.8.2021

     

    לטענת האב – האם הגיעה למרכז הקשר אך סירבה להשאיר את הקטינה ועזבה את המקום לאחר 2 דקות.

     

    לטענת האם – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך הקטינה סירבה לקיים את המפגש, בכתה ולא רצתה לשהות עם האב.

     

    עמדת העו"ס – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך סירבה לעזוב את הקטינה שבכתה ולכן לא התקיים המפגש.

     

    הכרעה – התנהלותה של האם היא זו שהובילה לסיכול המפגש. לאור זאת, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית עך האם, בגין אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 2.9.2021

     

    לטענת האב – האם לא הגיעה למרכז הקשר ולא ענתה לשיחות טלפון.

     

    לטענת האם – האם לא הרגישה טוב והודיעה על כך לעו"ס.

    עמדת העו"ס – המפגש לא התקיים מאחר שהאם טענה כי שכחה.

     

    הכרעה – בתמיכה לטענתה, צירפה האם טופס הפנייה לפיזיותרפיה. לא מצאתי בהפנייה זו טעם לאי קיום המפגש. לאור מסקנה זו, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם, בשל אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 9.9.2021

     

    לטענת האב – האם הגיעה עם הקטינה למרכז הקשר, אולם סירבה לקיים את המפגש ועזבה לאחר 2 דקות.

     

    לטענת האם – האם הגיעה עם הקטינה למרכז הקשר, אך נאלצה לעזוב את מרכז הקשר כדי לקחת את אחת הקטינות לקבלת טיפול רפואי, לאחר שהתקשרו מבית הספר להודיע לאם שהיא נפלה.

     

    עמדת העו"ס – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך סירבה לעזוב את הקטינה וסירבה שהאב יבוא לקחת את הקטינה, הקטינה בכתה ולכן לא התקיים המפגש.

     

    הכרעה – בתמיכה לטענת האם צורף אישור רפואי, ממנו עולה כי ביום 9.9.2021 אחת הקטינות נפלה בבית הספר ונזקקה לטיפול רפואי ולכן סבורני כי המפגש לא התקיים מסיבה מוצדקת ולא מצאתי שיש מקום להטיל סנקציה כספית על האם בגין אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 23.9.2021 

     

    עפ"י עמדות הצדדים המפגש בוטל ע"י האב.

     

    מפגש מיום 30.9.2021

     

    לטענת האב – האם לא הביאה את הקטינה למרכז הקשר.

     

    לטענת האם – אחת הקטינות שהתה בבידוד והאם הודיעה על כך לעו"ס.

     

    עמדת העו"ס – האם ביטלה את המפגש מאחר שאחת הקטינות שהתה בבידוד.

     

    הכרעה – בתמיכה לטענה זו צירפה האם אישור לפיו אחת הקטינות שהתה בבידוד עד ליום 5.10.2021 ולכן סבורני כי המפגש לא התקיים מסיבה מוצדקת ולא מצאתי שיש מקום להטיל סנקציה כספית על האם בגין אי קיום מפגש זה.

     

    מפגש מיום 7.10.2021

     

    לטענת האב – האם הגיעה למרכז הקשר אך לא אפשרה את המפגש, קיללה את האב ואת צוות מרכז הקשר ועזבה לאחר 2 דקות.

     

    לטענת האם – האם הגיעה למרכז הקשר עם הקטינה, אך הקטינה סירבה לקיים את המפגש, בכתה ולא רצתה לשהות עם האב.

     

    עמדת העו"ס – האם הגיעה למרכז הקשר יחד עם הקטינה, אך סירבה לעזוב אותה, צעקה במרכז הקשר, השתוללה, קיללה ואיימה על הצוות ולבסוף הוצאה ממרכז הקשר ע"י הביטחון.

     

    הכרעה –התנהלותה של האם היא זו שהובילה לסיכול המפגש. על כן, מצאתי מקום להטיל סנקציה כספית על האם, בשל אי קיום מפגש זה.

     

    אשר על כן, מצאתי מקום להטיל על האם סנקציה כספית בסך של 750 ₪ בגין הפרת כל אחד מהמפגשים שלהלן: 29.7.2021, 5.8.2021, 12.8.2021, 19.8.2021, 26.8.2021, 2.9.2021, 7.10.2021 ובסה"כ 5,250 ₪.

     

    סכום זה ישולם ע"י האם לידי האב בתוך 30 ימים, שאם לא כן יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק, עד למועד התשלום המלא בפועל.

     

    אני מתיר את פרסום ההחלטה לאחר השמטת פרטים מזהים.

     

    ניתנה היום, ג' טבת תשפ"ב, 07 דצמבר 2021, בהעדר הצדדים.

     

    Picture 1

     


בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.


חזרה לתוצאות חיפוש >>
שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ