חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

דחיית תביעה של אורט ישראל נ' עירית הרצליה בנושא החלוקה בהוצאות

תאריך פרסום : 18/02/2009 | גרסת הדפסה
א
בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו
1342-03
16/02/2009
בפני השופט:
נ. ישעיה

- נגד -
התובע:
אורט ישראל
עו"ד א. פולק ו-א. אופיר
הנתבע:
עיריית הרצליה
עו"ד ג. ממן
פסק-דין

1.      התובעת, המנהלת רשת בתי ספר ברחבי הארץ, תובעת מהנתבעת, אשר בתחום שיפוטה המוניציפלי התנהל אחד מבתי הספר, סכום סך של כ-3.8 מליון בגין חלקה בהוצאות האחזקה והניהול של בתי הספר בתקופה הרלונטית כמתחייב מההסכם ביניהן.

במשך שנים ארוכות ניהלה התובעת (להלן: "אורט") בית ספר תיכון טכנולוגי בהרצליה (תחת השם אורט - יד גיורא). בדצמבר 1985 נחתם הסכם בין עיריית הרצליה (להלן: "העירייה") לבין אורט אשר הסדיר את היחסים ביניהן בכל הקשור בניהול ואחזקת בית הספר ומימון פעילותו.

ב-1988 נחתם הסכם נוסף בין הצדדים שהסדיר היחסים ביניהם באשר לניהול ותפעול אולם הספורט הצמוד לחצר בית הספר.

על בסיס הסכמים אלה התנהל בית הספר על "מי מנוחות" באופן תקין וראוי במשך שנים ארוכות.

באמצע שנות ה-90 חלה ירידה הדרגתית במספר התלמידים שנרשמו מדי שנה ללימודים בבית הספר, עד שבתחילת שנת 2000 הוחלט לסגרו, כפי שאכן ארע באוגוסט אותה שנה.

סגירת בית הספר לוותה בהטחת האשמות הדדית בין הצדדים לגבי הסיבות להתמעטות התלמידים הנרשמים. בשלב מאוחר יותר (ב-2003) הוגשה התובענה שבפני במסגרתה תובעת אורט מהעירייה יתרת חוב נטענת בסך של למעלה מ-3.8 מליון ש"ח.

2.      את טענותיה ותביעותיה מבססת אורט על ההסכמים הנ"ל על פיהם התחייבה העירייה להשתתף במחצית הוצאות התפעול של בית הספר ואולם הספורט. התחייבו זו הופרה, לטענתה, ע"י העירייה ועל כן יש לחייבה לשלם את חלקה לאורט. אורט השקיעה, לטענתה, סכומים נכבדים בשיפוץ ושדרוג בית הספר בהתבססה על התחייבות העירייה להשתתף במחצית העלויות והבטחותיה (השלטוניות) לעודד את קידומו של בית הספר בתחום הרצליה כתיכון איכותי ואטרקטיבי.

חלק מסכום התביעה נובע, לטענת אורט, מהתחייבות העירייה לשפות את אורט בגין מחצית פיצויי פיטורין המוגדלים שניתנו לעובדי ומורי בית הספר לאחר סגירתו.

מוסיפה וטוענת אורט בסיכומיה (ולא בכתב התביעה) כי מערכת היחסים שנוצרה בין הצדדים על פי ההסכמים ושאר הנסיבות מצביעה על שותפות בין הצדדים ולכן, אף מטעם זה יש, לחלק את הסכומים שהושקעו בבית הספר בין שני השותפים.

            העירייה דוחה מכל וכל את תביעת אורט ודוחה טענתו בדבר חובתה להשיב כספים כלשהם ולהשתתף בהשקעות ובשיפוצים שביצע אורט במשך השנים, אם לאור התנאים והנסיבות, כפי שיפורט בהמשך, ואם בשל העובדה כי אין מדובר כלל בשותפות שנקשרה בינה לבין אורט כנטען, אלא בהסכמים לתפעול בית הספר על פי התנאים המוסכמים והמפורטים בהם.

3.         דיון:

      האם נוצרה שותפות בין הצדדים?

אין חולק כי לא ניתן להסיק מלשון הכתוב בתנאי ההסכמים על קיומה של שותפות בין הצדדים, לצורך ניהול ותפעול בית הספר ומימון פעילותו. יש, אם כך, לבחון האם מערכת היחסים שנוצרה בין הצדדים והתנהלותם במסגרת ההתחייבויות ההדדיות על פי ההסכמים, מצביעה על קיומה של שותפות כזו או על רצונם ואומד דעתם של הצדדים ליצור שותפות לצורך הפעלת בית הספר ומימון פעילותו ומימון הוצאות התפעול באופן שווה. כך על יסוד ההנחיות והקריטריונים שקבע בית המשפט העליון לצורך בחינת השאלה האם מערכת יחסים מסוימת מצביעה על קיומם של יחסי שותפות אם לאו.

(ראה: ע"א 167/89 תנעמי - חמסי צדוק - פורסם במאגר נבו).

לטענת אורט, הן מלשון ההסכמים והן מההתנהלות הצדדים במשך השנים, לגבי אופן הפעלת וניהול בית הספר, עולה בבירור כי מדובר ביחסי שותפות בינה לבין העירייה, אף לפי הקריטריונים והקווים המנחים של בית המשפט העליון.

      אין בידי לקבל טענות אלה.

להלן התייחסותי לנסיבות והעובדות עליהן מבססת אורט את טענתה בדבר קיומה של שותפות.

א.      העובדה כי לפי סעיף 3 להסכם משנת 1985 (להלן: "ההסכם") הוענקו לשני הצדדים "זכויות" בשימוש בנכסי בית הספר ובחזקה עליו, תוך ציון מפורש כי אף לעירייה זכות לעשות שימוש במבנה (אין חולק כי הבעלות בשטח בית הספר ובמבנה היא של העירייה) - עובדה זו אינה מצביעה על קיומה של שותפות בשימוש במבנה.

מעיון בסעיף 3 להסכם עולה בבירור כי לא היתה כל כוונה לצדדים להשתמש במבנה בית הספר כשותפים שווי זכויות. לאורט ניתנה במפורש הזכות הבלעדית לנהל את בית הספר ולהפעילו בשטח ובמבנה הקיים. העירייה אך שמרה לעצמה הזכות לעשות בו שימוש לפי שיקול דעתה, היינו לקיים במתקניו פעילויות חינוכיות מעבר לתכנית הלימודים של בית הספר, כמו גם חוגים וקורסים למבוגרים. זכות הניהול והפעלת בית הספר ניתנה בלעדית לאורט ובמפורש לא לעירייה אשר ביקשה לעצמה, כאמור, אך זכות שימוש בנכס לצרכיה ולא לצורך ניהול והפעלת בית הספר. (ראה סעיף 3 על סעיפי המשנה שבו, ובמיוחד סעיף 3(א)).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ