מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> דויאת נ' המוסד לביטוח לאומי - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

דויאת נ' המוסד לביטוח לאומי

תאריך פרסום : 28/07/2013 | גרסת הדפסה
ב"ל
בית דין אזורי לעבודה ירושלים
12651-08-12
22/07/2013
בפני השופט:
יפה שטיין

- נגד -
התובע:
מחמוד דויאת
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי גופים על פי דין 513436494
פסק-דין

פסק דין

1.לפני ערעור לפי סעיף 213 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995, על החלטת הוועדה הרפואית לעררים בעניין שירותים מיוחדים מיום 12/6/13, אשר דחתה את הערר וקבעה כי המערער אינו תלוי בזולת בעזרה ברוב שעות היממה.

2.במסגרת הדיון המוקדם בפני הרשמת, נרשמו טענות הצדדים בערעור, וכן הוגשו סיכומי הצדדים בכתב.

3.עיקר טענות ב"כ המערער:

א. החלטת הוועדה נגועה בחוסר סבירות קיצוני. ממצאי הבדיקה של הוועדה - לפיה המערער עצמאי באופן מוחלט בפעולות היום יום, כגון ניידות בתוך הבית הלבשה והפרשות, וכי זקוק אך ורק בעזרה מועטה בפעולות כמו אכילה ורחצה – אינן סבירות, משום שהוועדה התעלמה מהעובדה שהמערער סובל מעיוורון מוחלט מלידה – כאשר ברור כי נכותו מגבילה אותו בצורה ניכרת בכשירותו התפקודית מדי יום.

ב.מפרוטוקול וועדת הערר לא ברורים מבחני הבדיקה או הקריטריונים שהפעילה הוועדה ואשר על פיהם הגיעה לממצאיה. לא ברור כיצד בדקה המערער האם אוכל בכוחות עצמו, כאשר ברור כי בשל העיוורון זקוק להכנת האוכל וחימומו, ומדוע הגיעה למסקנה כי הוא נזקק בשל הצורך בהכנת האוכל וחימומו רק לסיוע מועט. כך גם לגבי הלבשה ורחצה. הוועדה בדקה כי הוא מסוגל לפשוט וללבוש מכנסיים וחלצה, אך לא בדקה אם הוא יכול ללבוש את בגדיו על הצד הנכון, כאשר המערער ציין כי אשתו מלבישה אותו וכי הבגדים צריכים להיות מותאמים לצד הנכון. כשירותו של המערער לבצע הלבשה על הצד הנכון היא חלק בסיסי ואינטגראלי ומהווה חלק מפעולת ההלבשה.

ג.המערער זקוק להשגחה – כדי שמישהו יצא איתו לכביש – דבר שלא נלקח בחשבון.

דהוועדה צינה בפרק "דיון ונימוקים" כי המערער "סובל מעיוורון, אך בסה"כ תפקודו טוב ואינו זקוק לשר"ם". מדובר בהחלטה לאקונית, נגועה בחוסר שקיפות ולא מנומקת, כך שקשה להתחקות אחר הלך מחשבתה.

ה.לאור האמור מבקשת התייחסות מפורטת, שקופה וברורה של הוועדה לקביעות וממצאיה, וכי בהיעדר התייחסות מפורטת ומנומקת יש טעות משפטית.

4.עיקר טענות ב"כ המשיב:

א.הפסיקה קבעה כי בית הדין אינו מתערב במבחנים שמפעילה הוועדה, מה גם שהחלטת הוועדה ברורה ותואמת את התלונות של אשתו כי הוא זקוק לעזרה באוכל. אין טענה כי הוא זקוק לעזרה בעצם האכילה. מכל מקום, על הצורך בעזרה בהכנת האוכל וחימומו סברה הוועדה כי הוא זקוק ל"סיוע מועט". המדובר במערער הלוקה בראייתו ולא בשכלו ואין די בעצם העיוורון כדי לקבוע כי זקוק לשר"מ.

ב.העובדה שהמערער זקוק לכך שמישהו ייצא איתו לכביש לא מלמדת דבר - הגם שהמערער משתמש במקל נחיה ואין בכך אינדקציה לסיכון עצמו או אחרים.

ג. קצבת שרותים מיוחדים אינה ניתנת לצרכי התאמה של הצד הנכון בבגד. הקיצבה משולמת על מנת לפתור בעיות פונקציונאליות של נכה אשר אינו יכול להתלבש לבדו, ועל כן החלטת הוועדה שלא להעניק לו ניקוד בגין לבוש היא נכונה בנסיבות העניין.

ד.המערער לא הצביע על כל טעות משפטית בפעולת הוועדה ומשלא נפלה כל טעות הגלויה לעין ואשר אינה מצריכה ידע רפואי – יש לדחות את הערעור.

5.קביעת הוועדה:

א.בפרק תלונות העורר נאמר:
"קשה לו בכל הדברים. בבית הכל בעזרה, הולך עם מקל עוורים. אשתו עוזרת לו. לא רואה בכלל... צריך עזרה באוכל, זקוק ברחצה לעזרה, מישהו שיוציא אותו לכביש. אשתו מלבישה אותו הבגדים צריכים להיות מותאמים לצד הנכון"

ב. הוועדה ציינה בממציאה כי המערער נכנס לחדר מלווה ע"י אשתו וגיסו, משתמש במקל נחייה, וכי בולט עיוורון. לבושו מסודר, מתקשר היטב בשפה הערבית.בפעולות היום יום ציינה הוועדה כי :"בתחום החדר קם מתיישב ומתהלך בכוחות עצמו".הלבשה: "הדגים הפשטת חולצה ולבש חזרה. מכנסיים פתח והוריד על הברכיים וסירב להמשיך".לדעת הוועדה מסוגל לבצע את כל פעולות ההלבשה בכוחות עצמו.רחצה: "יכול לרחוץ פנים וידיים לבד. יכול להתרחץ בישיבה ולבצע את כל פעולות הרחצה בשל העיוורון זקוק להכנת תנאי הרחצה". לאור זאת קבעה הוועדה כי המערער "זקוק לסיוע מועט".אכילה: "אוכל בכוחות עצמו. בשל העיוורון זקוק להכנת אוכל וחימומו." לאור זאת קבעה הוועדה כי "זקוק לסיוע מועט".הפרשות: "שולט על הסוגרים, מגיע לשירותים, מפשיל מכנסיו ושולט על הסוגרים. הגיינה תקינה". לכן בנקודה זו נוקד כעצמאי.בדיון ונימוקים ציינה הוועדה כי המערער "סובל מעיוורון אך בסה"כ תפקודו טוב ואינו זקוק לשרותים מיוחדים".

6.דיון:

א.על פי סעיף 213 לחוק, החלטות וועדה לעררים ניתנות לערעור בביה"ד בשאלה משפטית בלבד. הביקורת השיפוטית של בתי הדין לעבודה על החלטות הועדות הרפואיות לעררים מוגבלת לשאלות משפטיות בלבד דוגמת טעות שבחוק, פגם משפטי, חריגה מסמכות, הפעלת שיקולים זרים או התעלמות מהוראה מחייבת (ראה עב"ל 10014/98 יצחק הוד נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לד' 213).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ