מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> דודזון ואח' נ' מדינת ישראל ואח' - פסקדין
חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

דודזון ואח' נ' מדינת ישראל ואח'

תאריך פרסום : 21/02/2011 | גרסת הדפסה
ה"פ
בית המשפט המחוזי מרכז
5982-11-07
20/02/2011
בפני השופט:
ורדה פלאוט

- נגד -
התובע:
1. מנשה דודזון
2. מנחם דודזון
3. נחמה עופר (הרשקוביץ)
4. שמעון עופר (הרשקוביץ) ז"ל
5. תמר אהל

הנתבע:
מ ע"צ - החברה הלאומית לדרכים בישראל בע"מ

פסק דין משלים

ביום 18.10.10 ניתן פסק-דין חלקי בתיק שבפני, בו נקבע (סע' 23 לפסה"ד):

"המשיבה חייבת בפיצוי המבקשים בגין החלק היחסי אשר הופקע על ידה במסגרת ההפקעה השלישית, עד 25% הראשונים של המקרקעין, קרי: שטח של 1,072 מ"ר"

כעת נותר הצורך להכריע בשאלת סכום הפיצוי.

בדיון שהתקיים בפני ביום 16.2.2011, הגיעו הצדדים להסכמות דיוניות, לפיהן גובה הפיצוי יחושב על פי חוות דעת השמאים חבקין וגוילי שבתיק בית המשפט, נכון ליום 26.9.00, בסך 303,161.1 ₪, ובית משפט יכריע בשאלת שיעור הריבית אשר תתוסף לסכום זה. אין מחלוקת באשר להצמדה אשר תחול במלואה על הסכום.

הצדדים חלוקים, כאמור, באשר לשיעור הריבית, כאשר המבקשים טוענים לריבית בשיעור 4% לשנה, בעוד המשיבה טוענת לריבית בשיעור 1.5% לשנה.

לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים בכתב ובהשלמות הטיעונים בפרוטוקול מיום 16.2.11, הגעתי למסקנה כי יש לקבל את טענות המשיבה בעניין, ולפסוק ריבית בגובה 1.5% לשנה, כפי שיפורט להלן.

הדין החל בסוגיה זו קבוע בסע' 8(א) לחוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור, תשכ"ד-1964, הקובע:

"נרכשו זכויות במקרקעין מכוח חוק רכישה פלוני, ישולמו לבעל הזכות פיצויים בסכום שווי הזכויות כשהוא צמוד למדד המחירים לצרכן, בתוספת ריבית לא צמודה בשיעור של 4% לשנה עד יום ט' בניסן שתנ"ג (31 במרס 1993), על שווי הזכויות בלבד, בתוספת ריבית צמודה בשיעור של 1.5% לשנה מיום י' בניסן תשנ"ג (1 באפריל 1993) עד ערב תחילתו של חוק לתיקון פקודת הקרקעות (רכישה לצורכי ציבור) (מס' 3), התש"ע-2010 (להלן תיקון מס' 3), ובתוספת ריבית צמודה בשיעור שנקבע, לעניין ההגדרה "הפרשי הצמדה וריבית", לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, מיום תחילתו של תיקון מס' 3 ואיל, לפי זה:

(1)הריבית תחושב ממועד הרכישה עד יום התשלום בפועל או הפקדת הסכום לזכות בעל הזכויות לפי האמור בסעיף קטן (ב);

..."

טענות הצדדים

אין מחלוקת בין הצדדים, כי על פי לשון החוק, הריבית הקבועה לעניינינו הנה 1.5% לשנה. אלא שלטענת המבקשים, הריבית הקבועה בחוק היא רק נקודת מוצא, וכאשר הרשות נוהגת בדרך שאינה סבירה וראויה, ובכך מפירה את חובתה וגורמת נזק למבקשים מהם הופקעו המקרקעין, זכאים המבקשים לפיצוי אשר יבוא לידי ביטוי בקביעת ריבית גבוהה יותר מהקבועה בחוק, לפחות 4% בשנה. טענה זו מבססים המבקשים על ת.א (נצ') 1119/01 אבו ראס גאד נ' מדינת ישראל מע"צ (מיום 8.9.05, פורסם ב"נבו").

לטענת המבקשים, המשיבה התעלמה מהוראות משפטיות מחייבות כלפיה לתשלום פיצויים למבקשים מהמטר המופקע הראשון (כגון הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מיום 16.2.03, המנשר פנימי של היועצת הפנימית של מע"צ מיום 11.3.03 ואמור בשמאות חבקין שבתיק). בכך הפרה את חובתה כגוף ציבורי כלפי המבקשים והתעשרה שלא כדין על חשבונם.

לטענת המשיבה, לשון החוק ברורה. הוספת ריבית מעבר לאמור בחוק תעשה רק במקרים בהם הרשות המפקיעה לא שילמה פיצויים אשר אינם שנויים במחלוקת או כאשר הליכי ההפקעה לא נעשו כדין, ואין אלו פני הדברים בעניינינו. החברה הלאומית פרסמה הודעת הפקעה כדין. הפיצויים ששולמו מעבר ל-25% הראשונים היו ראויים ותואמים את שווי המקרקעין המופקעים. הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מיום 16.2.03 אינן רלוונטיות לעניינינו, הואיל ומדובר בהן על הפקעת מקרקעין בשלמותם או בקירוב לשלמות בהפקעה אחת.

דיון

בע"א 10873/06 אברהם בכר נ' הויעדה המקומית לתכנון ובניה תל-אביב-יפו (מיום 22.2.10, פורסם ב"נבו") נדונה, בין היתר, הוראת סעיף 8 לחוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור, במסגרת טענת המערער לאי חוקיותה, ונקבע (מפי כב' השופט י. דנציגר, הדגשות במקור):

"38.... חשיבות פסיקתו של סכום פיצוי הולם המבטא את שווי הנכס שהופקע בחישוב ריאלי, מצא ביטויו גם בשלילת שיקול דעתו של בית המשפט אם לפסוק ריבית על פיצויי הפקעה, כלשונה של הוראת סעיף 8(א) לחוק לתיקון דיני הרכישה, ובשונה מהוראת סעיף 2 לחוק הריבית, המותירה זאת לשיקול הדעת השיפוטי.

39.אכן, שיעור הריבית הקבוע בחוק לתיקון דיני הרכישה נמוך משיעור הריבית הקבוע בחוק הריבית. חרף זאת, הדגיש בית משפט זה חזור והדגש, כי החוק לתיקון דיני הרכישה, ולא חוק הריבית, הוא החוק החל בעניין שיעורי הריבית שיתווספו לפיצויי ההפקעה..."

מכאן, כי הריבית המשולמת בגין הפקעה הינה זו הקבועה בחוק לתיקון דיני הרכישה, כי בית משפט מודע לפער בריבית הקבועה בחוק זה לבין חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961, וכי שיקול דעת בית משפט בענין זה מצומצם.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ